Προς το περιεχόμενο

Online Gaming και εθισμός

HighT3ch

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φίλε polaki ομολογουμένως με εντυπωσίασες και συγχαρητήρια. Είναι αλήθεια πως το online gaming αποτελεί εξέλιξη του σήμερα όπως άλλοτε, σωστά ανέφερες, εξέλιξη ήταν το ποδόσφαιρο της αλάνας κ.ο.κ. εντούτοις δε μπορείς να μην προβληματίζεσαι για το που βαδίζουμε.

Όσον αφορά για μένα που ασχολούμαι, περισσότερο από hobby παρά από έμμεσο επαγγελματικό ενδιαφέρον, με τους υπολογιστές από το 1996 δαπάνησα σημαντικά χρηματικά ποσά (άντε αναβαθμίσεις, πάρε τούτο το πρόγραμμα και θα σου φέξει και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς) με αποτέλεσμα να κλειστώ στον εαυτό μου μέχρι που το Μάιο του 1999 απέκτησα την κόρη μου και συνειδητοποίησα πως έπρεπε να μετριάσω το πάθος μου για τους υπολογιστές και να ασχοληθώ με την οικογένειά μου. Σήμερα, όπως ξέρεις και από το προηγούμενο post, είμαι πατέρας τριών παιδιών και ασχολούμαι με τον υπολογιστή ελάχιστες ώρες την ημέρα διότι έτσι το θέλω και όχι διότι δεν έχω χρόνο. Άρα σημασία έχει το τι παιδεία κουβαλάει ο καθένας από μας από το σπίτι του για να τη δώσει στα παιδιά του, κάπως διαφοροποιημένη, διατηρώντας όμως τις βασικές της αρχές. Εν ολίγοις την ευθύνη για την όποια κατάσταση ή συμπεριφορά παρουσιάσει το κάθε παιδί την έχουν πρωτίστως οι γονείς και μετά όλοι οι υπόλοιποι.

• Απαντ. 214
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Όλα ωραία και καλά αν μιλάμε για ενήλικες. Όμως ένας 14 χρόνος δεν νομίζω ότι έχει αναπτύξει την προσωπικότητα του ώστε να μπορεί να αντιληφθεί τον εθισμό του και στη συνέχεια να πάρει την απόφαση να ξεκόψει.

Προφανώς δεν αναφέρομαι στα άτομα εκείνα που παίζουν απλά για ψυχαγωγία κατά τον ελεύθερο χρόνο τους. Όμως κάπως πρέπει να προστατευθούν τα πιτσιρίκια που ξημεροβραδιάζονται στα net-cafe παίζοντας online games.

Δημοσ.

γμτ εγραφα 35 λεπτά ακριβώς και μου έγραψε database error... Την μοναδική φορά που γράφω μεγάλο κείμενο και δεν το κάνω copy να το έχω μήπως και γίνει κάτι...........

ξενερωσα... Αυριο πάλι παιδιά..

Δημοσ.
Όμως κάπως πρέπει να προστατευθούν τα πιτσιρίκια που ξημεροβραδιάζονται στα net-cafe παίζοντας online games.

Nai auto to kapos sunithos legetai "Goneis". Eimai 21 kai prin merikes meres irthe i mitera mou gia episkepsi stin poli pou spoudazo. Epese gia upno kai ego ekatsa na paixo ligo WoW pou eixa kairo na paixo, na anebaso ligo ton alt xaraktira mou. Stis 3 to proi akribos sikothike kai mou eipe: an den to kleiseis na peseis na koimitheis den feugo apo edo, tha meino xupnia.

Point is, pos ginetai na eisai 14, na ksenuxtas se net cafe mexri tin alli mera to mesimeri opos eipe o filos pano kai oi goneis sou na min dinoun mia.

Isos kapoio allo einai to problima stin oikogeneia kai den ftaiei to paixnidi.

Δημοσ.

Polaki σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου έδωσες.

όποιος θυμάται σχετικές ταινίες ας τις αναφέρει, είναι καλοδεχούμενες.

Επί της ουσίας τώρα,

πιστεύω και εγώ όπως ο mindtrapper αλλά και πολύ άλλοι, ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που λέγεται " οικογένεια και σχέσεις μέσα σε αυτήν " που σχετίζεται με κάθε μορφής εξάρτηση.

δεν μπορώ να εστιάσω σε αυτή τη συμπεριφορά μεμονωμένα, χωρίς να λάβω υπόψιν μου το πλαίσιο μέσα στο οποίο η συγκεκριμένη συμπεριφορά αναπτύχθηκε.

και όταν λέμε πλαίσιο, εννοούμε πρωταρχικά την οικογένεια αλλά και κάθε ευρύτερο σύστημα όπως το σχολείο και η κοινωνία γενικότερα.

θεωρώ κάθε τέτοια συμπεριφορά ενός εφήβου καθαρά μία "πρόκληση" ένα "καμπανάκι κινδύνου" που απευθύνεται στην οικογένεια και περιέχει ένα μήνυμα:

ότι τα πράγματα δεν βγαίνουν, ότι ο νέος ασφυκτιά και αγωνιά και ότι πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Αλλά γαμώτο έχει πολύ κόστος για τον ίδιο. Και είναι πολύ προστατευτικό για τους γονείς και την οικογένεια αυτό που κάνει. Να φοράει μόνος του τη ταμπέλα του "προβληματικού" για να μη θίγονται τα κακώς κείμενα μέσα στην οικογένεια και τη κοινωνία.

Δημοσ.
Nai auto to kapos sunithos legetai "Goneis". Eimai 21 kai prin merikes meres irthe i mitera mou gia episkepsi stin poli pou spoudazo. Epese gia upno kai ego ekatsa na paixo ligo WoW pou eixa kairo na paixo' date=' na anebaso ligo ton alt xaraktira mou. Stis 3 to proi akribos sikothike kai mou eipe: an den to kleiseis na peseis na koimitheis den feugo apo edo, tha meino xupnia.

Point is, pos ginetai na eisai 14, na ksenuxtas se net cafe mexri tin alli mera to mesimeri opos eipe o filos pano kai oi goneis sou na min dinoun mia.

Isos kapoio allo einai to problima stin oikogeneia kai den ftaiei to paixnidi.[/quote']

poly sostos file..ego otan kamia fora xilioparakalaga ton patera mou na mou dosei kana eikosariko na pao na paikso kana pacman, an argousa pano apo 10 lepta apo thn prokathorismenh ora ginotan to ela na deis..oxi na ksymerovradiazomai..shkoto tha me gyrize spiti...

Δημοσ.

Koitaxte oi perissoteroi exoun dikio k kuriws o polaki euge man:P

Makrua apo thn upervolikh katanalwsh ousiwn(online games) pou dhmiourgoun

eksarthsh!k egw hmoun enas xazoliwmenos paixths sto cs alla pote den

xazesa opws kapoioi alloi filoi mou pou zousan ston kosmo tous k koimontousan k

ksupnousan k skeftontousan thn eksathsh tous!

Ok k egw se kapoies faseis to eixa kseftulisei alla hksera pws na stamathsw

dustuxws merikoi filoi mou oxi!

Isws eimai tuxeros pou den m'aresoun ta online games tupou l2 k wow!!!

To cs den dhmiourgei tetoies tragikes katstaseis:P

exw filous pou voneireuontai oti einai oi xarakthres tou games pou paizoun

vgainoun eksw k nomizoun oti vlepoun antikeimena apo to paixniidi...

ti na leme twra pan metron ariston!!!!!!!

Δημοσ.

μου έκανε εντύπωση και στη περίπτωση του mindtrapper και στη περίπτωση του vlachaquito, ότι οι γονείς τους κινητοποιήθηκαν άμεσα και έβαλαν όρια. Και έδειξαν αποφασισμένοι να τα τηρήσουν.

Είναι πολύ σημαντικό πιστεύω οι γονείς να βάζουν όρια και στη δική τους ζωή και στις δικές τους συμπεριφορές αλλά και στα παιδιά τους. Έχουν την ευθύνη γιαυτό.

Έτσι μόνο μέσα από το δικό τους παράδειγμα " διδάσκουν" τα παιδιά τους να μαθαίνουν να βάζουν όρια.

Βάζω όρια σημαίνει λέω όχι στον εθισμό και την εξάρτηση.

Δημοσ.

Καλοί μου φίλοι, όλη αυτή η συζήτηση μου θύμησε σχετικά με τους 15ρηδες και την εξάρτηση όχι μόνο με τα online games μία παράγραφο του 15ου κεφαλαίου από το βιβλίο "Αναφορά στο Γκρέκο" του Νίκου Καζαντζάκη (προσωπική μου εφηβική αδυναμία) που ήταν η εξής:

Ένα θεριό τυφλό, ασυνάρτητο, που πεινάει και δεν τρώει, ντρέπεται να φάει,

που δεν έχει παρά να γνέψει στην ευτυχία που περνάει από το δρόμο και πρόθυμη αυτή να σταθεί και δεν της γνέφει,

κι ανοίγει τη βρύση κι αφήνει τον καιρό να τρέχει ανωφέλευτα, σα να'τανε νερό και να χάνεται,

ένα θεριό που δεν ξέρει πως είναι θεριό είναι η νιότη.

Από την άλλη δεν παύω να είμαι αισιόδοξος διότι, παρά τα πολλά κακά που έχουμε σαν Έλληνες, έχουμε και το καλό που δεν είναι άλλο από το να λατρεύουμε το έξω με ή χωρίς συντροφιά. Για το τελευταίο μπορείτε να το διαπιστώσετε τόσο μέσα από την καθημερινότητα όσο και όταν διαβάσετε το βιβλίο "Αρχαία Ελληνική Κοινωνία" του Antony Andrewes που, εν ολίγοις, διαφαίνεται πως τα χαρακτηριστικά της φυλή μας παρέμειναν αναλλοίωτα μέσα στο βάθος των αιώνων.

Από την άλλη πάντα, δυστυχώς, θα υπάρχει μία μειοψηφία ανθρώπων που δεν θα ακολουθήσουν την παραπάνω πεπατημένη και η οποία εντοπίζεται περισσότερο στις αχανείς τσιμεντένιες μεγαλουπόλεις όπως είναι η Αθήνα και απ' όπου η απόδραση από την μίζερη καθημερινότητα είναι δύσκολη.

Συγνώμη για το μακροσκελές και βαθυστόχαστο και, ενδεχομένως, κουραστικό post αλλά έτσι ένιωσα και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.

Δημοσ.

something...

ε τι να πούμε. νομίζω καλύφθηκε πολύπλευρα το θέμα και χωρίς διαμάχες! χαίρομαι γι'αυτό αν και το πρόβλημα δε λύθηκε και ούτε πρόκειτε να λυθεί απο εδώ. χαίρομαι επίσης που βλέπω πολλούς να έχουν καταλάβει το λάθος τους και να κάνουν προσπάθειες να ξεκολλήσουν. δυστυχώς στην Αμερική δεν είναι έτσι τα πράγματα. γίνονται χειρότερα σταδιακά.

Δημοσ.

Λοιπόν, εγώ δεν έχω παίξει ποτέ MMORPG και δε νομίζω να το κάνω γιατί είμαι πολύ του "έξω" :-P Από τα links που έδωσε ο Polaki διάβασα μια ιστορία και μου έκανε τρομερή εντύπωση: ένας χρήστης με χρόνια ασθένεια ο οποίος έπαιζε EQ γιατί ένιωθε ελεύθερος. Ένιωθε ότι μέσα στο παιγνίδι μπορούσε να κάνει πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει στην κανονική του ζωή. Δεν ξέρω γιατί, αλλά το θεωρώ συγκλονιστικό. Μήπως τελικά υπάρχει και μια θετική πλευρά σε αυτού του είδους τα παιγνίδια;

Δημοσ.
Λοιπόν, εγώ δεν έχω παίξει ποτέ MMORPG και δε νομίζω να το κάνω γιατί είμαι πολύ του "έξω" :-P Από τα links που έδωσε ο Polaki διάβασα μια ιστορία και μου έκανε τρομερή εντύπωση: ένας χρήστης με χρόνια ασθένεια ο οποίος έπαιζε EQ γιατί ένιωθε ελεύθερος. Ένιωθε ότι μέσα στο παιγνίδι μπορούσε να κάνει πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει στην κανονική του ζωή. Δεν ξέρω γιατί, αλλά το θεωρώ συγκλονιστικό. Μήπως τελικά υπάρχει και μια θετική πλευρά σε αυτού του είδους τα παιγνίδια;

Σίγουρα καλέ μου φίλε υπάρχει η θετική πλευρά όπως το νόμισμα που έχει δύο όψεις. Όμως το πρόβλημα εστιάζεται, νομίζω, περισσότερο στους φαινομενικά υγιείς. Υπογράμμισα το επίθετο αυτό διότι ο πνευματικός "θάνατος" δεν είναι πάντα ορατός σε όλους μας ούτε και είναι εύκολο να το συνειδητοποιήσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την έλλειψη της σκέψης, ή πιο σωστά, της βούλησης. Όπως ανέφερες στο παραπάνω παράδειγμα του ανθρώπου φαίνεται πως είναι σωματικά παράλυτος όχι όμως πνευματικά.

Δημοσ.

Πολύ ωραίο θέμα.

Ελπίζω σε κανα δυο εβδομάδες μόνο που θα μπορώ πλέον να πω και εγώ την άποψή μου, να είναι ακόμα ζωντανό.

Δεν έχω διαβάσει ακόμα τι έχετε πει, αλλά είπαμε, εν καιρώ...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...