Προς το περιεχόμενο

Online Gaming και εθισμός

HighT3ch

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και εγώ παιδιά παλιά έπαιζα World of Warcraft και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ΔΕΝ θα το αρνηθώ ..ήμουν εθισμένος!Υπήρχαν φορές που έκλεινα κ 15-18 ώρες μπροστά στο pc που περνούσαν αξιοσημείωτα γρήγορα!

Όταν έμαθα πως η Blizzard χρησιμοποιεί μια στρατιά από καλοπληρωμένους ψυχολόγους που συμβουλεύουν τους Game Developers για το πως το παιχνίδι θα γίνει πιο εθιστικό το σταμάτησα μαχαίρι κ γύρισα στην παλιά μου καθημερινότητα που είχε τουλάχιστον 4 ώρες προπόνηση ιστιοπλοΐας και ένα σωρό άλλες ωραίες ασχολίες!Μπορώ να πω πως η μέρα μου φαίνεται μεγαλύτερη κ ο ελεύθερος μου χρόνος άπλετος!Οι κοινωνικές μου σχέσεις τείνουν προς το καλύτερο -αν και ακόμα και τότε ήμουν αρκετά κοινωνικούς-,απλά δεν γινόταν να περάσει μέρα που δεν θα συζητούσα με φίλους για το ρημάδι το gear!

Πλέον δεν μπορώ να βλέπω άτομα εθισμένα,όχι μόνο με το συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά με όλα ..ακόμα και τα πιο απλά(π.χ. FarmVille,CityVille κλπ -ναι ακόμα κ με αυτά κολλάνε κάποιοι-).Τους παροτρύνω να βγούμε έξω κ δόξα το θεό τα καταφέρνω!

ΥΓ : Δεν είναι τυχαίο πως η λίστα αναμονής στην κλινική αποτοξίνωσης για το World of Warcraft της Ρωσίας ξεπερνάει τα 10.000 άτομα που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς!

ΥΓ(2): Έχω να ακουμπήσω World of Warcraft 2,5 χρόνια στα χέρια μου κ πραγματικά λυπάμαι που βλέπω άτομα ακόμα να λιώνουν σε αυτό περιμένοντας την δικιά τους σειρά να το βαρεθούν ή ακόμα χειρότερα να μην το σταματούν επειδή έχει γίνει κομμάτι ή και ολόκληρη η καθημερινότητα τους!Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως ο εθισμός στο gaming είναι εξίσου σημαντικός με τους υπόλοιπους τύπους εθισμών!

• Απαντ. 214
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Εσύ όμως όπως και όλοι οι υγιείς απ' άποψη ενδιαφερόντων στη ζωή τους, κάποια στγμή είτε το κόβουν τελείως το online gaming είτε το ελλατώνουν. Το αρχικό κάψιμο όμως κανένας ουσιαστικά δεν το γλιτώνει, έπειτα επέρχεται ο κορεσμός και στο τέλος η εξισορρόπηση των πραγμάτων γενικότερα. Αλλά μην ακούω άτομα να κρίνουν τα παιχνίδια και τις εταιρείες πίσω τους, τι φταίνε οι game devs αν ο Μπάμπης δεν έχει γκόμενα και προτιμά να λιώνει στα raids ενώ οι φίλοι του χαίρονται τον ήλιο και τα γκομενάκια στις παραλίες. Και αυτό με τους ψυχολόγους δεν μου κάθεται καλά, μπορείς να μας πείς που το άκουσες/διάβασες;

Eγώ αν είχα πάντως χρόνο θα συνέχιζα να παίζω 3-4 ωρίτσες κάθε μέρα. Και ελπίζω σύντομα να βρώ, ειδικά όταν βγεί το Tera.

Δημοσ.

Φυσικά και φταίνε και αυτοί. Όχι οι game devs, οι επιχειρηματίες που είναι από πίσω τους.

Όταν φτιάχνουν παιχνίδια με στόχο και προοπτική να κρατήσουν τον παίχτη-πελάτη όσο το δυνατόν περισσότερο (αν είναι δυνατόν και να τον κάνουν να μην παρατήσει ποτέ το παιχνίδι). Παιχνίδια που για να απολαύσεις κάποια aspect τους χρειάζεται να σπαταλάς δεκάδες ώρες επί ωρών. Που μετά βασίζονται σε έναν ανταγωνισμό που δεν τελιώνει ποτέ(equipment, ranks, achievements.. you name it, ανάλογα το παιχνίδι). Ναι έχουν μερίδιο ευθύνης.

Όχι πως δεν ευθύνεται και ο κάθε ένας για το πως διαχειρίζεται την ζωή του ή το πόσο σοβαρά μέχρι γελιότητας παίρνει ένα παιχνίδι, αλλά τα περισσότερα παιχνίδια από αυτά έχουν φτιαχτεί για τέτοιους παίχτες ή με στόχο να σε βάλουν σε μια τέτοια λογική. Από όσο ξέρω τα περισσότερα από αυτά απαιτούν να έχεις σπαταλήσει γύρω στις 100-200 ώρες για να αρχίσεις να μπαίνεις στο "ζουμί" της υπόθεσης. Που σημαίνει ότι ακόμη και ο "casual" player στα MMO συνήθως σημαίνει καμμένος για τα γενικότερα στάνταρ.

Από όποια άποψη και να το πάρεις. Γιατί δεν είναι μόνο οι ώρες που περνά κάποιος την ημέρα στο παιχνίδι, είναι και πόσο αποδοτικές είναι από άποψη διασκέδασης - ψυχαγωγίας αυτές οι ώρες. Και από την στιγμή που οι περισσότεροι gamers περνούν πάρα πολλές ώρες κάνοντας πράγματα που δεν τους συναρπάζουν ή έστω διασκεδάζουνν ιδιαίτερα, απλώς για να χαρούν τις αποδοχές που θα πάρουν από αυτά αργότερα, προφανώς δεν είναι συνήθως και τόσο αποδοτικός ο χρόνος που σπαταλούν σε αυτά. Grind-grind-enjoy. Κάπως έτσι πάει.

Αλλιώς για να παίξεις σε νορμάλ ρυθμούς για ένα άτομο που έχει και άλλες ασχολίες (δουλειά ας πούμε και άλλου είδους ενδιαφέροντα) σημαίνει γύρω στις 2-3 φορές την εβδομάδα από 2-3 ωρίτσες και πολύ λέω για τον μέσο εργαζόμενο. Και αυτό για να το κάνεις πρέπει είτε να παίζεις μόνος σου για πολύ καιρό, είτε να έχεις κάποιον που να παίζει μαζί σου με τους ίδιους ρυθμούς.

Και πάλι κάτω από ιδιαίτερες μόνο συνθήκες βρίσκω τις ώρες αυτές το ίδιο ή περισσότερο αποδοτικές με κάποιο καλό single player game ή κάποια άλλη ασχολία ενώ βρίσκομαι στο σπίτι.

Δημοσ.

Ακόμα και στα grind-heavy Κορεάτικα παιχνίδια όμως μπορείς να διαμορφώσεις το playstyle σου ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο σου, τίποτα δεν σ' εμποδίζει. Φυσικά όμως θα μείνεις πίσω με τους άλλους που ακολουθούν άλλους ρυθμούς. Όμως, μπορείς να γνωρίσεις άτομα που βρίσκονται σε παρόμοια φάση μ' εσένα και να έχεις αυτό που αποκαλείται static party. Αλλά δεν διαφωνώ οτι χρειάζεσαι χρόνο, εξάλλου πιο συνετό είναι να μην ξεκινήσεις ένα MMORPG όταν ο ελεύθερος σου χρόνος είναι σχεδόν μηδαμινός.

Ένα πακέτο έχι περίπου 20 τσιγάρα, το αν τα καπνίσεις όλα σε μια μέρα είναι κάτι που αφορά μονάχα εσένα, όταν μάλιστα βρίσκεσαι και σε μια ηλικία που το μυαλό έχει ωριμάσει αρκετά.

Δημοσ.

Δεν διαφωνώ ότι μπορεί καποιος να το κάνει αυτό (το εχω κάνει κι εγώ). Αλλά

1. Τα παιχνίδια αυτά είναι φτιαγμένα με περιεχόμενο που να απαιτεί πολλές ώρες παιχνιδιού (έστω και συνολικά και ανεξαρτήτου ρυθμού), που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί ο παίχτης να μην τις αφιέρωνε.

2. Από την στιγμή που υπάρχει πολύ grind ο χρόνος που αφιερώνεις χάνει σε "αποδοτικότητα" σε σχέση πχ με ένα single player game. Δηλαδή περνάς περισσότερη ώρα αναλογικά κάνοντας κάτι βαρετό.

Καλά βέβαια κι πάλι υποκειμενικό είναι, αλλά τουλάχιστον αυτά έχω παρατηρήσει σε εμένα και στους περισσότερους που ξέρω και παίζουν.

Πάντως νομίζω ότι ο βασικός παράγοντας που κάνει το online gaming "εθιστικό" για πολλούς είναι το στοιχείο του ανταγωνισμού και της αναγνώρισης μέσα στα πλαίσια της online κοινότητας. Τώρα όταν η εταιρία "πατάει" εκεί και δίνει σε αυτούς τους τομείς περισσότερη τροφή (πχ blizzard-wow), πχ ανεβάζοντας τον πήχη διαρκώς, προσθέτοντας χίλια δύο πρόσθετα πράγματα συνεχώς ώστε να κρατήσει τον παίκτη όσο μπορεί περισσότερο, φτιάχνοντας παιχνίδια που το πόσες ώρες παίζεις είναι ο μακράν σημαντικότερος παράγοντας, δεν μπορείς και να πεις ότι δεν έχει παίξει τον ρόλο του κι αυτό.

Δημοσ.

Κάποια στιγμή όμως λογικά θα βαρεθείς. Είτε θα επιστρέψεις σε παλιά σου ενδιαφέροντα, είτε θα αποκτήσεις κανούρια. Σε άλλη περίπτωση είτε θα συνεχίζεις να παίζεις εξαιτίας του υγιές community του εν λόγω διαδικτυακού παιχνιδιού ρόλων (ακόμα και αν έχει περάσει μια δεκαετία) είτε θα ψάξείς κανούριο παιχνίδι. Δεν βρίσκω τίποτα κακό στο να προσθέτουν νέα στοιχεία οι εταιρείες ανάπτυξης τέτοιων παιχνιδιών με την προυπόθεση οτι τα στοιχεία αυτά δίνουν νέα πνοή σε παλιό περιεχόμενο η και είναι και καινοτομικά αν αυτό επιτρέπεται.

Το grinding υπάρχει σ' όλα τα συγκεκριμένα παιχνίδια, είναι αναπόφευκτο. Για μένα μάλιστα είναι και ένα μέτρο αξιολόγησης του τίτλου. Για παράδειγμα αν ένα παιχνίδι έχει ανελέητο grinding χωρίς πολλά στοιχεία που να το διαφοροποιούν και να ο κάνουν διασκευαστικό και υποφερτό στα πολλάπλα στάδια πορείας και εξέλιξης του χαρακτήρα/χαρακτήρων μου, τότε πιθανότατα το παιχνίδι αυτό να αποτύχει πολύ γρήγορα και σίγουρα δεν αξίζει την προσοχή μου. Για παράδειγμα ένα τέτοιο παιχνίδι ήταν και το Archlord και είναι σχεδόν όλα τα free to play with item mall παιχνίδια.

Δημοσ.

Σχετικά με το grinding, φυσικά και είναι χαρακτηριστικό του είδους και εκεί είναι το θέμα. Κάνει αυτομάτως όλα αυτά τα παιχνίδια όχι τόσο αποδωτικά στην σχέση χρόνου-διασκέδασης. Το γεγονός ότι τόσο άτομα μένουν και συνεχίζουν να παίζουν για καιρό έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες πέρα από την ευχαρίστηση που τους προσφέρει με την έννοια της ευχαρίστησης που παίρνεις από ένα single player game.

Μεταξύ αυτών των παραγόντων είναι και κάποιοι καθαρά ψυχολογικής φύσεως όπως η αναγνώριση μέσα στη διαδικτυακή κοινότητα του παιχνιδιού και ο ανταγωνισμός μεταξύ των παικτών.

To "υγειές community" είναι πολύ σχετική έννοια.. Αν το community σε κρατάει 10 χρόνια να παίζεις τακτικά κάμποσες ώρες χωρίς μάλιστα να είναι το κίνητρό σου καθαρά και αποκλειστικά το να περάσεις αυτές τις ώρες ευχάριστα, αν το παιχνίδι γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκο και πολυσύνθετο σε βαθμό που η ενασχόληση μαζί του να απορροφά ένα μεγάλο μέρος της σκέψης και της δημιουργικότητας του ατόμου, τότε αυτό είναι πολύ συζητήσιμο αν θα το έλεγα "υγειές".

Το να αναπτύξεις ένα παιχνίδι δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Για τους μετόχους της blizzard ή της κάθε blizzard ίσως. Αλλά εγώ δεν βρίσκω το λόγο να το δω έτσι.

Δημοσ.

Αν όμως είσαι μέρος μιας ευρύτερης παρέας η ομάδας ατόμων στο ψηφιακό αυτό κόσμο και μπορείτε σταθερά να ολοκληρώνετε όλες τις νέες αλλά και υπάρχων προκλήσεις του παιχνιδιού τότε νομίζω να αποτελεί απο μόνη της μια τέτοια προσπάθεια μια διασκευαστική εμπειρία. Το οτί κάποιος συνεχίζει να παίζει το ίδιο παιχνίδι για χρόνια ολόκληρα για παράδειγμα δεν σημαίνει αποκλειστικά οτί κάτι δεν πάει καλά με τον φίλο. Μπορεί να σημαίνει οτί το παιχνίδι είναι όντως διασκευαστικό και ικανό να κρατήσει το ενδιαφέρον ενός παίκτη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Δες το και θετικά. Γνωρίζω πολλά άτομα που κόλλησαν μ' ένα παιχνίδι και δεν το άλλαξαν ποτέ. Όταν τους ρώτησα αν θα δοκίμαζαν ένα καινούριο μου απάντουσαν αρνητικά και μου τόνιζαν οτι το συγκεκριμένο θα ήταν και το τελευταίο τους, είτε γιατί μεγαλώνουν και αυξάνονται κάποιες υποχρεώσεις και λιγοστεύει ο ελεύθερος χρόνος είτε γιατί θέλουν μια αλλαγή στον τρόπο ζωής τους.

Ο ανταγωνισμός και η αναγνώριση σε έναν εικονικό κόσμο μπορεί να αποτελεί και μια άκρως διασκευαστική εμπειρία με την προυπόθεση να μην γίνεται αυτοσκοπός όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Να συνεχίσω όμως λέγωντας οτι αυτό γίνεται μονάχα αν ο παίκτης έχει πολλά ενδιαφέροντα στη ζωή του. Ποτέ σε όσα χρόνια παίζω MMORPG για παράδειγμα δεν σταμάτησα να διαβάζω, παίζω μουσική και να κολυμπάω.

Δημοσ.

Καλά για να μην το κουράζουμε πολύ, νομίζω απάντησα σε αυτά που λες. Δεν θεωρώ οπωσδήποτε οποιαδήποτε ενασχόληση με online games αρνητική, απλώς θεωρώ ότι:

1. Έχουν κάποια στοιχεία από την φύση τους που σχετίζονται με τον εθισμό.

2. Οι εταιρίες πατάνε εκεί και επενδύουν σε αυτά με αποτέλεσμα να γίνεται πιο έντονη η "εθιστικότητά" τους.

btw: το διασκευάζω έχει διαφορετική σημασία από το διασκεδάζω :P (επειδή βλέπω ότι χρησιμοποιείς το πρώτο, εκτός αν το κάνεις συνειδητά)

Δημοσ.

Διασκέδαζω όταν μιλάω για το πόσσο διασκευάζώ μιλώντας για διαδικτυακά παιχνίδια. ;)

πειράζει που ούτε τώρα βγάζει άκρη;;; :P

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...