Προς το περιεχόμενο

Αρχάριος για cluster

GIORGARAS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω για αγορά 2 pc για cluster, είναι καλύτερο single core ή dual core? Δηλαδή θα εκμεταλλεύεται την ισχύ του? Επίσης ποια έκδοση linux προτείνεται καθώς και αν υπάρχει κάποιο tutorial.

Για programming για αξιοποίηση των 64bit που να ψάξω;

Ευχαριστώ και συγνώμη αν έκανα post σε λάθος topic.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

1) Το θέλω γιατί έχω πορωθεί και κάνω μαθήματα σχετικά στο μεταπτυχιακό. :P

2) Γιατί πάλι το μεταπτυχιακό είναι σε μαθηματικά και μοντελοποίηση και επίλυση διαφορικών εξισώσεων με αριθμητικές μεθόδους και ουκ ολίγες φορές έχει κολλήσει το pc μου.

Απλό πρόβλημα η επίλυση άνω διαγώνιου συστήματος, τάξης 500.000

Το θέλω τόσο για να μάθω για το στήσιμο cluster και σχετικά, αλλά και για να το χρησιμοποιήσω σε mpi προγράμματα, με κώδικα για 64bit μηχανήματα όσον αφορά ακρίβεια αριθμών. Τώρα αρχίζω, δεν τα ξέρω όλα αυτά, αλλά έχω μεράκι. Επίσης ετοιμάζουμε και μια σελιδούλα που θα βγάλουμε συγκρίσεις ταχύτητας και ακρίβειας κάποιων μεθόδων με τα μηχανήματα που έχoυμε τώρα, και αργότερα όταν μάθουμε με mpi, στο cluster.

Ναι κάτι σαν και αυτό θέλω, έχω κατεβάσει pdf σχετικά με το στήσιμο.

Από linux μάλλον θα χρησιμοποιήσω το scientific linux.

Άλλη μια ερώτηση.

Επειδή τώρα έχω έναν dual core, γίνεται το παρακάτω?

VMWARE CLUSTER?

Η ιδέα είναι απλή, η υλοποίηση δύσκολη. Λοιπόν, γίνεται να στήσω cluster με μόνο ένα pc που θα έχει δύο εικονικά pc με vmware? Διάβασα και στο site της vmware ότι γίνεται αλλά με μπερδεύουν λίγο οι οδηγίες (http://www.vmware.com/support/gsx3/doc/ha_configs_clusterbox_gsx.html ). Αρχικά θέλω να το δοκιμάσω σε έναν dual-core και να δω πως αντιδρά στο όλο θέμα. Θέλω να δω, το πιο βασικό αν παίζει και το mpi αφού τα δύο εικονικά λειτουργικά συνδέονται μέσω εικονικού lan, καθώς και αν μπορώ (πρέπει να γίνεται στην τελευταία έκδοση του vmware) να δώσω την μία cpu στο ένα λειτουργικό και την άλλη, στο άλλο.

Αν δω ότι όλα πάνε καλά, θα αγοράσω τότε 2 pc με dual core, ώστε να τους κάνω cluster με scientific linux (http://www.scientificlinux.org) και να φαίνονται σαν 4 pc με distributed αρχιτεκτονική.

Η άλλη λύση είναι να πάρω opteron, αλλά τότε χάνω ως προς την ισχύ...

Το topic ανακατεύει πολλά πράγματα και δεν ήξερα που να το κάνω post…

Ευχαριστώ!!!!

• Moderators
Δημοσ.

Δεν διαθετω την απαραιτητη γνωση για clusters αλλα υποθετω πως με το VMWARE CLUSTER δεν εχεις να κερδισεις και πολλα πραγματατα,εφοσον ουσιαστικα μιλαμε για ενα pc.

Δημοσ.

Ριξε πρωτα μια ματια εδω:

http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_cluster

Δες επισης το πολυ γνωστο http://openmosix.sourceforge.net/ που ειναι fork and forget ομως , δηλαδη δεν μεταναστεουν τα threads αλλα μονο forks.

Αν ειναι να δωσεις λεφτα για 2pc με διπυρηνους δες μηπως σου βγαινουν τα λεφτα να πας σε server/workstation board με 2 sockets να βαλεις διπυρηνους opteron σε socket 940 παντα.

Πρωτα ξεκαθαρισε αν θες το cluster και μετα ψαχτο.

Αφου θες μαθηματικους υπολογισμους η ΑΜD64 ειναι μονοδρομος λογο της δυνατης FPU που εχουν εναντι των Intel, εκτος και αν αποφασισεις να παιξεις με τα development tools της intel που δινει και για cluster αλλα και με τον compiler της Intel και ισως με vectorization οποτε τοτε πας για Intel.

Απλα να αναφερω οτι με τα Winblows ειναι αδυνατον τεχνολογικα να στησεις cluster.

Δοκιμασε Linux ή κατι αλλο.

Δημοσ.

Ναι εννοείτε ότι το cluster θα είναι με linux και θέλω amd έχω ήδη την library για maths. Τα λεφτά δεν βγαίνουν για διπυρηνους opteron (είχα δει μια τιμή κάπου 750 ευρώ cpu? ). Αν αποφασίσω να μην πάω σε dual core γιατί ρωτάω και στην σχολή και κανείς δεν ξέρει το πως θα γίνεται με mpi, σκέφτομαι για opteron 246 με 2GB ram ECC το κάθε μηχάνημα.

Με το Vmware cluster προσπαθούσα να λύσω το πρόβλημα ότι δεν ξέρω πως παίζει το mpi με dual core και να το βλέπει σαν δύο single core pc, αλλά σιγά σιγά, με βλέπω σε opteron. Δεν θέλω κόστος κουτιού πάνω από 1400 ευρώ.

Θέλω ένα hpc cluster σαν το Beowulf αλλά με δύο κόμβους.

Ευχαριστώ πολύ για το link, θα το κοιτάξω...

Δημοσ.

Φιλε σορρυ δεν ξερω πως μου ξεφυγε χτες αλλα μαλλον ηταν επειδη νυσταζα.

Εχω διορθωσει το παραπανω ποστ με το σωστο κειμενο που λεει οτι με MS Windows ειναι αδυνατον με την υπαρχουσα υλοποιηση που εχουν να γινει cluster με Windows

Δημοσ.
Φιλε σορρυ δεν ξερω πως μου ξεφυγε χτες αλλα μαλλον ηταν επειδη νυσταζα.

Εχω διορθωσει το παραπανω ποστ με το σωστο κειμενο που λεει οτι με MS Windows ειναι αδυνατον με την υπαρχουσα υλοποιηση που εχουν να γινει cluster με Windows

Για αυτό απάντησα ναι εννοείται, γιατί κατάλαβα ότι σου ξέφυγε...κάποιες αξίες μένουν σταθερές...windows cluster???? μόνο με κάποια έκδοση windows 2003 νομίζω, αλλά δεν με ενδιαφέρει...

Δημοσ.

Άσχετο, αλλά με Windows 2003 γίνεται cluster :)

Απλώς το cluster είναι διαφορετικό.

Δηλαδή 2 PC που τρέχουν windows 2003 δημιουργούν ένα εικονικό PC με καινούργια διεύθυνση IP , η οποία άλλες φορές αντιστοιχεί στο 1 και άλλες φορές στο άλλο. Η microsoft το λεει clustering, αν και ίσως ένας πιο δόκιμος όρος θα ήταν redundant servers.

ΒΒ

Δημοσ.
Άσχετο' date=' αλλά με Windows 2003 γίνεται cluster :)

Δηλαδή 2 PC που τρέχουν windows 2003 δημιουργούν ένα εικονικό PC με καινούργια διεύθυνση IP , η οποία άλλες φορές αντιστοιχεί στο 1 και άλλες φορές στο άλλο. Η microsoft το λεει clustering, αν και ίσως ένας πιο δόκιμος όρος θα ήταν redundant servers.

ΒΒ[/quote']

Ναι το είχα διαβάσει σε ένα άρθρο.

Επίσης να ρωτήσω τι προτείνετε, 4 pc με cpu amd 3700+ San Diego ή 2 pc με dual core 3800+? Επίσης επειδή δεν έχω μεγάλη γνώση mpi, οι εφαρμογές τηα χρησιμοποιούν shared memory αρχιτεκτονική αν πάρω 2pc? Φαντάζομαι αν πάρω 4 pc η αρχιτεκτονική είναι distributed.

Όσο για linux αποφάσισα για scientific linux που στηρίζεται στο red hat enterprise 3 αυτή την στιγμή και θα βγεί στα μέσα του έτους νέα έκδοση που θα στηρίζεται στο red hat enterprise 4.

Ευχαριστώ!!

Δημοσ.

Φίλε GIORGARAS ήμουν και εγώ στην ιδία φάση παλιότερα αλλά για χαβαλέ

και όχι κάτι σημαντικό αλλά τα παράτησα γιατί ηθελε παρά πολύ χρόνο

τον οποίο δύσκολα τον βρίσκεις τέτοιες μέρες.

Αν καταφέρεις να το κάνεις και έχεις χρόνο και θέληση

παρά πολύ καλό θα ήταν να έκανες ένα μικτό tutorial να μαθαίναμε και εμείς.

Δημοσ.

Φίλε είναι σίγουρο ότι θα το κάνω, αλλά μην το πειρμένεις σύντομα γιατί έχω υποχρεώσεις και σε 1.5 μήνα θέλω να πιστεύω ότι θα αγοράσω τα μηχανήματα και θα αρχίσει το στήσιμο. Θέλω να καταλήξω και τι μηχανήματα γιατί άλλοι λένε 4 μηχανήματα single core, άλλοι δύο μηχανήματα dual core...Κοίτα σίγουρα το έχω μεράκι αλλά μου έδωσε και η σχολή το ερέθισμα. Θα υπάρξει αναλυτικότατο tutorial καθώς και site για το project το οποίο αφορά παράλληλους υπολογισμούς με αριθμητική ανάλυση. Τελικά δεν θέλω να χρησιμοποιήσω vmware γιατί θέλω να είναι open source όλο το λογισμικό.

Γεια όσους τους αρέσει το vmware δείτε το σε συνδυασμό με το virtual centre που μπορείς να ελέγχεις όλους τους κόμβους, να βλέπεις στατιστικά καθώς και να κάνεις shut down. Πολύ καλό αλλά όχι free...

Δημοσ.
Άσχετο' date=' αλλά με Windows 2003 γίνεται cluster :)

ΒΒ[/quote']

H MS αποφασισε να μπει και αυτη στον κοσμο του HPC επισημα πια αλλα δεν θυμαμαι αν γινεται με τα 2003, εχει κανα λινκ προχειρο ?

Εστω οτι κανουν cluster με Windows, στα Windows το multithreading software ειναι σε ανεπαρκεια σε σχεση με το Linux που ειναι σε επαρκεια σε πολλες πολλες εφαρμογες. :twisted: :-D

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Εδώ είναι κάποιες οδηγίες για το στήσιμο δύο υπολογιστών, ώστε να τρέχουμε προγράμματα C/C++ με MPI, δηλαδή παράλληλα προγράμματα. Τα μηχανήματα είναι dual core και εκμεταλλευόμαστε συνολικά 4 cpu.

http://www.markomanolis.com/cluster/cluster.pdf

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...