Draminos1979 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2006 Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους. Στον υπολογιστή μου έχω το τροφοδοτικό της OCZ και συγκεκριμένα το μοντέλο MODSTREAM 450 WATT. Το πρόβλημά μου είναι το εξής: χθες έβαλα ενα πρόγραμμα (Speedfan v.4.27) με το οποίο παρακολουθώ τα voltages στις γραμμές +3, +12, +5, -5 και -12.Με μεγάλη μου έκληξη παρατήρησα ότι ενώ οι γραμμές +5 και +3 Volt είναι σταθερότατες, την +12 μου την έδειχνε +11.71 σε idle κατάσταση, ενώ μόλις φόρτωνε η CPU η τάση αυτή έπαιζε από 11.71 εώς 11.2 Volt. Επίσης, τις γραμμές -12 και -5 μου τις έδειχνε -1,5 και -8,78 αντίστοιχα. Επειδή η μητρική και επεξεργαστής ήδη κάηκαν μια φορά πριν από 2 μήνες (νομίζω ότι ήταν από υπέρταση αλλά το τροφοδοτικό δεν έπαθε τίποτα) θέλω να σας ρωτήσω εάν οι παραπάνω τιμές είναι φυσιολογικές. Ο υπολογιστής αποτελείται από Athlon 64 3200+ s754 ASUS K8N RAM: 2x512 KINGSTON HD:1 Seagate 200 GB, 1 Maxtor 120 GB DVD-RW: NEC 3540AG DVD-ROM: LG GRAPHIC CARD: ASUS X850XT 256 MB AGP
spirosta Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2006 Λοιπόν το πρόγραμμα μην το εμπιστεύεσαι και γενικά ούτε το bios. Όσο για τα -12 και -5 μην δίνεις σημασία αφού στα περισσότερα συστήματα ούτε που χρησιμοποιούνται. Ο καλύτερος τρόπος να μετρήσεις τα PSU rails είναι με πολύμετρο. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος αφού αυτά που έχει η μητρική είναι τυπικά.
billpeppas Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2006 Όπως είπε σωστά ο spirosta, μην κοιτάς καθόλου τα readings των προγραμμάτων/bios. Συνήθως οι ενδείξεις είναι εντελώς άκυρες. Ο μόνος σίγουρος και σωστός τρόπος είναι μέτρηση με καλό πολύμετρο, και δύο φορές, μια σε idle και μια σε full load
spirosta Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2006 Καλά εγώ βέβαια που είμαι καμμένος έβαλα 3 πολύμετρα (3.3, 5, 12)V και μέτραγα idle, full, για τυχόν διακυμάνσεις, βγάζοντας το απτην πρίζα και δουλεύοντας με μπαταρία (UPS), ξαναβάζοντας το στην πρίζα, παίζοντας παιχνίδι, σερφαροντας, σε stand by, κλειστός (ουπς.. εδώ δεν έδειχνε τίποτε), κατα το άνοιγμα, κατα το κλείσιμο.... Ε! λοιπόν ήταν πάντα καρφωμένα στα 3,32V 4.99V 12.01V. Και για το αρχείο χρησιμοποιώ δύο τροφοδοτικά. Ένα fortron 300W απλό και ένα 350W με passive PFC. To δεύτερο μητρική CPU και 6600GT και το πρώτο ανεμιστήρες δίσκους dvd και ότι άλλο υπάρχει.
Draminos1979 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2006 Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Όσον αφορά το bios που λέγατε μόλις ανοίγει ο υπολογιστής και μπαίνω στο bios βλέπω ότο την +12 μου την δείχνει 12,01 και μάλιστα σταθερά. Αυτό είναι που με προβληματίζει και φοβάμαι μην γίνει καμιά στραβή. Η άποψή σας πια είναι; Να το παραβλέψω;Τι λέτε
billpeppas Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2006 Που είναι το κακό αφού λες ότι την +12v την δείχνει να είναι στα +12,01v καρφωτή ? [ και όπως είπαμε, τις τιμές του Bios τις αγνοείς εντελώς ]
Draminos1979 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2006 billpeppas Το ότι την +12 την δείχνει το bios κανονικά δεν είναι πρόβλημα. Το ότι επίσης δείχνει και το bios τις +3.3 και +5 κανονικά ούτε αυτό είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι από τα windows, που λογικά τα διάφορα μετροπρογράμματα πάιρνουν τις ενδείξεις από το bios, ενώ τις +3.3 και +5 τις δείχνει κανονικά και σταθερές η +12 ξεκινά σε idle 11.71 και έχει συνεχώς σκαμπανεβάσματα μέχρι τα 11.2 (εώς και 11.0 παρατήρησα χθες). Αυτό θέλω να ρωτήσω εάν είναι normal, και επίσης εάν το συγκεκριμένο τροφοδοτικό είναι επαρκές για το εν λόγω σύστημα γιατί κατά περιόδους διάφορα reviews που βλέπω να βγαίνουν για το συγκεκριμένο μοντέλο με βάζουν σε σκέψεις.
billpeppas Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2006 όπως αναφέραμε ήδη πολλές φορές: ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ HW Monitoring Chipset ΤΟΥ MOTHERBOARD ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΩΣ ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ. ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ: Είτε σου δείχνει 11.71 είτε 9.10 ΔΕΝ έχει καμία απολύτως σημασία. Τα προγράμματα επίσης πολλές φορές θέλουν configuration είτε βλέπουν λάθος Chipset ή δείχνουν και κάποιες παραπάνω , εικονικές ενδείξεις. Τέλος, το PSU σου είναι επαρκές για το σύστημά σου. Τι πιο ξεκάθαρο.
Draminos1979 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2006 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2006 billpeppas σε ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις. Κάτι τελευταίο που θέλω να ρωτήσω είναι πως ακριβώς μπορώ να μετρήσω με πολύμετρο τις τάσεις. Αν μπορείς δώσε και κάνα λινκ με φωτογραφίες. Σε ευχαριστώ
billpeppas Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2006 Λοιπόν...θα το πω όσο πιο απλά και "λεπτομεριακά" μπορώ: Βάζεις το πολύμετρο στην θέση μέτρησης DC ρεύματος με πάνω από 12V setting ( συνήθως έχουν 20V setting ). Το κόκκινο καλωδιάκι είναι το sense, και το μαύρο η γείωση ( συνήθως ) [ βεβαίως δεν τηρούν όλοι οι κατασκευαστές το color code ] { αλλά μην ανησυχείς, και ανάποδα να τα βάλεις, απλά θα δείχνει αντίθετη μέτρηση...αντί για +12V π.χ. θα δείχνει -12V } Για να μετρήσεις τις τάσεις σου σε idle μπές στα windows, και άσε το PC να "κάθεται" , να μην τρέχει κάποιο πρόγραμμα...π.χ. seti, folding, etc. Παίρνεις ένα 4pin molex ( αυτό που δίνεις ρεύμα σε Optical Drives/HDDs, κλπ ) και βάζεις τον σένσορα στο κίτρινο καλώδιο και την γείωση σταθερά στο μαύρο ( οποιοδήποτε από τα 2 που έχει πάνω το molex ), έτσι μετράς την +12V γραμμή. Βάζοντας το σένσορα στο κόκκινο καλώδιο, και κρατώντας όπως είπα την γείωση στο μαύρο καλώδιο, μετράς την +5V γραμμή. Την +3.3V γραμμή, την +5Vsb και την -12V ( αυτή δεν χρησιμοποιείται πλέον από τα PCs μας ) [ ήδη αρκετοί κατασκευαστές PSU δεν την βάζουν καν , π.χ. Antec ] πρέπει να την μετρήσεις από το main ATX 20/24pin...πράγμα που σημαίνει ότι είτε ρισκάρεις ( αν δεν έχεις σταθερό χέρι ) και τις μετράς από τα "pins" από την πίσω μεριά του motherboard ( gooogle ATX pinout για να δείς που είναι τα ανάλογα pins ) είτε τις παραβλέπεις...είτε μετράς μόνο την +3.3V από ένα SATA Molex ( εκεί έχουμε τεράστιο ρίσκο βραχυκυκλώματος )...είτε κάνεις αυτό που έχω ετοιμάσει εγω για να το εχω πρόχειρο πάντα, δηλαδή κάνεις ένα "παρακλάδι" ATX 20/24pin { εικόνα το βραδάκυ } για να μετράς με την άνεσή σου από αυτό. Αντίστοιχα τις τάσεις σε Full Load, τις μετράς με τον ίδιο τρόπο, απλά έχοντας το PC να κάνει μεγάλη δουλειά. ΠΡΟΤΕΙΝΩ: DRHDRIBL + S&M CPU-FPU Long Test [ το ένα maxάρει το usage της VGA, και το άλλο ξεσκίζει ουσιαστικά την CPU ]
sa1901 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2006 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2006 billpeppas σε ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις. Κάτι τελευταίο που θέλω να ρωτήσω είναι πως ακριβώς μπορώ να μετρήσω με πολύμετρο τις τάσεις. Αν μπορείς δώσε και κάνα λινκ με φωτογραφίες. Σε ευχαριστώ http://www.driverheaven.net/guides/testingPSU/ .
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.