Προς το περιεχόμενο

Philips 200W6 Review

Manos.net

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι 3 πρώτες μέρες με μια νέα οθόνη Philips 200W 20,1’’ wide.

Η πρώτη εντύπωση δεν είναι τίποτε άλλο από θαυμασμός. Δεν είναι λίγο να ξεφορτώνεσαι την παλιά «τεράστια» 19’’ CRT οθόνη (IIYAMA Pro 451) που καταλάμβανε το μισό μου γραφείο. Ο χώρος στο γραφείο αυξήθηκε τουλάχιστον 40%.

Κατ’ αρχήν ο υπολογιστή μου είναι ένα PC AMD Athlon 64 X2 3800+ με 1GB Ram και VGA HiTech με ΑΤΙ Χ7000 Pro chip με 256 Ram. Οι συνθήκες φωτισμού του δωματίου όπου βρίσκεται η οθόνη δεν είναι και οι καλύτερες… κυρίως το πρωί όπου η οθόνη βρισκόμενη «φάτσα» με μια μεγάλη μπαλκονόπορτα «χτυπιέται» από το φως της ημέρας. Παρόλο αυτά η οθόνη δεν προβληματίζει με την χρήση της υπό αυτές τις συνθήκες. Η οθόνη που έχω έχει ημερομηνία κατασκευής Νοέμβριος 2005 στην Ουγγαρία.

Τα αρνητικά:

- Στις ταινίες το μαύρο φαίνεται λίγο ξεθωριασμένο, το οποίο διορθώνεται από τα ρυθμιστικά της οθόνης ή από το DVD Player (πχ PowerDVD). Στις γωνίες της οθόνης εφανίζεται ένα ελφρύ spotlight το οποίο είναι ορατό μόνο το βράδυ με σβηστά τα φώτα και σε πολλή σκοτινές σκηνές (εγώ το πρόσεξα στους τίτλους τέλους μιας ταινίας).

- Τα ενσωματωμένα ηχεία είναι κάτω του μέσου επιπέδου. Τα νέα laptop έχουν καλύτερα ηχεία.

- Θα προτιμούσα να είχε ένα κουμπί «mute» πάνω στην οθόνη για να μπορώ άμεσα να κλείνω τον ήχο.

- Η ρύθμιση ανά ύψος τις οθόνης είναι σχετικά μικρή. Λόγο του ύψους μου (1.90) και του σχετικά κοντού γραφείου μου, όταν κάθομαι κανονικά (με την πλάτη μου να εφάπτεται στην πλάτη του καθίσματος) τα μάτια μου έρχονται στο ύψος που τελειώνει η οθόνη ενώ το ιδανικό είναι να βλέπεις την οθόνη στο κέντρο.

- Δυστυχώς, γενικά στις οθόνες TFT (και κυρίως στις μεγάλες wide οθόνες) θα πρέπει να τις βλέπεις όσο δυνατόν στο κέντρο. Μπορεί οι κατασκευαστές να γράφουν ότι μπορείς να βλέπεις από γωνία θέασης 20 & 30 & παραπάνω μοιρών, αλλά στην πραγματικότητα ακόμα και 5 μοίρες να στρέψεις την οθόνη αριστερά η δεξιά χαλάει η ομοιομορφία στην φωτεινότητα των χρωμάτων.

- Το USB που έχει δεν είναι hub… μια απλή επέκταση με μια έξοδος.!

- Σε κάποια sites με background που έχουν λεπτές γραμμές ή μικρά τετράγωνα (πχ contra.gr) όταν σκρολάρω γρήγορα πάνω-κάτω, το background φαίνεται σαν να φλασάρει ελαφρά… δεν θυμάμαι αν όμως γίνεται αυτό και στις CRT οθόνες.!

Τα θετικά:

- 0 καμένα pixels… ήταν και η μεγάλη μου ανησυχία γιατί η εγγύηση είναι από 5 pixels και πάνω.

- Η οθόνη είναι φωτεινή… και με το παραπάνω. Με δεδομένου βέβαια ότι θα συνδεθεί σε υπολογιστή με κάποια σύγχρονη κάρτα γραφικών, μπορείς και μέσα από τον driver της κάρτας να κάνεις μικρό-ρυθμίσεις σε φωτεινότητα-κοντράστ, χρώμα κ.α. Πάντως, εγώ το μόνο που άλλαξα από τις έτοιμες ρυθμίσεις που είχε, ήταν να χαμηλώσω το φωτεινότητα από το 99% που υπήρχε στο 94%.

- Το κείμενο εμφανίζεται πολλή καθαρό (με την επιλογή Clear Type ενεργοποιημένη τα γράμματα θαμπώνουν) κάτι πολλή σημαντικό για εμένα μια και δουλεύει κώδικα (text) κυρίως front page και visual studio.

- Αλλά και στα χρώματα είναι πολλή καλή. Πλούσιο, φυσικό χρώμα… καμία σχέση με τα «pastel» χρώματα κάποιο φτηνών 17’’ TFT οθονών.

- Το τροφοδοτικό είναι ενσωματωμένο στην οθόνη.

Γενικά:

- Όσο αφορά παιχνίδια και ταινίες δεν έχω και πολλά να σας πω μια και δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία σε προηγούμενες οθόνες μια και το συγκεκριμένο κομμάτι δεν με ενδιαφέρει πολλή. Πάντως 2 ταινίες DVD που έβαλα (η μια ήταν και wide screen 16:9), αν εξαιρέσω το ελαφρύ spotlight που εφανίζεται στις έντονα σκοτινές σκηνές στις γωνίες της οθόνης σε σκοτινό δωμάτιο, δεν είδα τίποτα αλλό που να με προβλημάτισε. Η ποιότητα του video ήταν άψογη. Ακόμα και τα VCD (κάτι Discovery από την Ελευθεροτυπία) έχω την εντύπωση ότι παίζουν καλήτερα σε σχέση με την 19 CRT που είχα.

- Θα δυσκολέψει λίγο στο calibration όσο αφορά αυτούς που δουλεύουν επαγγελματικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας. Στο Photoshop, μέχρι να καταλάβω ότι πρέπει να αλλάξω το ICC profile οι εικόνες έδειχναν 20-30% ποιο φωτεινές σε σχέση με την προηγούμενη οθόνη μου… αλλά τελικά το διόρθωσα (σημ. το CD της οθόνης έχει ICC profile για RGB όχι όμως για CMYK).

- Το πρόγραμμα SmartControl με το οποίο μπορείς να αλλάξεις κάποιες από τις ρυθμίσεις τις οθόνης από τα Windows, δεν περιέχεται στο CD… θα πρέπει να το κατεβάσετε από το site της philips.gr (μόνο αγγλικά). Να σημειωθεί ότι κάποιες από τις ρυθμίσεις (πχ το position) είναι ενεργοποιημένες μόνο όταν συνδέσεις την οθόνη με την είσοδο VGA που έχει. Συνιστώ όμως να μην το εγκαταστήσεται γιατί εμένα μου δημιούργησε μικρο-προβλήματα... όταν κάνω reboot τον υπολογιστή φορτώνει τα windows σε ανάλυση 1280x960 και μόλις κάνω login και ανοίξουν τα windows κάνει ένα στιγμιαίο refresh και ανεβάζει την ανάλυση στα 1680x1050 (που είναι και το σωστό), με αποτέλεσμα να μου χαλάει την διάταξη των εικονιδίων στο desktop μου.!

Παρατηρήσεις:

- Αν έγραφα την 2η μέρα χρήσης της οθόνης τις εντυπώσεις μου, αυτές θα ήταν πολλή χειρότερες. Ο λόγος είναι το κακό «στήσιμο μου» μπροστά στην οθόνη. Η οθόνη για να δουλευτεί άνετα θα πρέπει τα μάτια σας να είναι σε απόσταση 70-80 εκατοστά. Εγώ στην αρχή την δούλευα στα 30-40 εκατοστά από τα μάτια μου… και σε συνδυασμό με έντονο φωτισμό που, έτσι και αλλιώς, μια οθόνη 20,1 ιντσών εκπέμπει, έκαναν τα μάτια μου να κάνουν «πουλάκια» μετά από 3-4 ώρες χρήσης.

- Η οθόνη το βράδυ σε μικρό δωμάτιο φωτίζει όσο και μια λάμπα 20W. Στο δωμάτιο που βρίσκομαι υπάρχει και μια πολλή παλιά (12 χρονών) τηλεόραση CRT 21’’ με τετράγωνη οθόνη η οποία έχει τα χάλια της. Όταν δουλεύω στην Philips και κοιτάξω απότομα την τηλεόραση, η εικόνα στην τηλεόραση μου φαίνεται πολλή ποιο σκούρα (σε σχέση με την παλιά μου CRT οθόνη)… και χρειάζονται τα μάτια μου 1-2 λεπτά προκειμένου να συνηθίσουν την εικόνα της τηλεόρασης (μάλλον πρέπει να αλλάξω και τηλεόραση).

Σαν βαθμολογία με άριστα τα 10 θα της έβαζα 9… μια και τα αρνητικά της οθόνης είναι ελάχιστα και χωρίς ιδιαίτερη σημασία (πχ τα ενσωματωμένα ηχεία). Με δεδομένου και την σχετικά καλή τιμής της (600 Ευρώ με ΦΠΑ), το όνομα της εταιρείας (άλλο Philips και άλλο Dell ή Bellinea κτλ) η αγορά της είναι μια καλή περίπτωση.

Απορώ βέβαια… οι αντίστοιχες ΕΙΖΟ που κοστίζουν πολλή πάνω των 1000 Ευρώ, τι παραπάνω έχουν.?

Δημοσ.

Η γωνία θέασης είναι παραπάνω από εξαιρετική κατά τη γνώμη μου,όπως και το contrast (στο είπα ότι θα το χαμηλώσεις...)

Τα ηχεία όντως είναι της πλάκας.Ούτε σε εμένα καμμένο πίξελ...

Μεγειά σου και εύχομαι να τη χαρείς...

Δημοσ.
Η γωνία θέασης είναι παραπάνω από εξαιρετική κατά τη γνώμη μου' date='όπως και το contrast (στο είπα ότι θα το χαμηλώσεις...)

Τα ηχεία όντως είναι της πλάκας.Ούτε σε εμένα καμμένο πίξελ...

Μεγειά σου και εύχομαι να τη χαρείς...[/quote']

...έτσι κι αλλιώς δεν θα κάτσει κανείς να δουλέψει την οθόνη υπό γωνία.

Αυτό με το spotlight στις γωνίες το έχεις παρατηρήσει στην δική σου οθόνη?

Δημοσ.
Στο startup των Win μονο και με σβηστά φώτα.Όταν όμως ανεβάσει o/s δε το βλέπω πουθενα...

Από το http://www.valergakis.net/ftp/tft-test.exe κατέβασε ένα μικρό προγραματάκι το οποίο το μόνο που κάνει όταν πατάς enter είναι να γεμίζει την οθόνη με άσπρο-μπλε-κόκκινο-πράσινο και μαύρο για να μπορείς να ελέγξεις αν υπάρχει κάποιο καμένο pixel ή sub-pixel και να δεις όταν εμφανιστεί το μαύρο αν φαίνεται το spotlight.

Δυστυχώς δεν έχω ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, εκτός από αυτή του κινητού του οποίου οι φωτογραφίες είναι άθλιες.

Δημοσ.

poly kalo to rewiew sou!!! bravo antoistixes oraies empeiries exo kai ego me tin 24" Dell pou exo... Pragmatika anarotiemai ti exoun oi Eizo klp parapano kai zitane tetoia eksofrenika posa. Ego tin tin 857 Euro mazi me ta metaforika!! Apla ekpliktiki timi...

Δημοσ.

Το πρόγραμμα SmartControl, με το οποίο μπορείς να αλλάξεις κάποιες από τις ρυθμίσεις τις οθόνης από τα Windows, μου δημιούργησε μικρο-προβλήματα και το έβγαλα.

Όταν κάνω reboot τον υπολογιστή φορτώνει τα windows σε ανάλυση 1280x960 και μόλις κάνω login και ανοίξουν τα windows κάνει ένα στιγμιαίο refresh και ανεβάζει την ανάλυση στα 1680x1050 (που είναι και το σωστό), με αποτέλεσμα να μου χαλάει την διάταξη των εικονιδίων στο desktop μου.! (έχω ενημερώσει σχετικά και το αρχικό review)

Δημοσ.
Pragmatika anarotiemai ti exoun oi Eizo klp parapano kai zitane tetoia eksofrenika posa.

Απολύτως τίποτα. Πάντως είχε πάντα ακριβές τιμές στα monitor της η EIZO από εποχή CRT.

Δημοσ.

Και σε εμένα τα ίδια "τερτίπια" έκάνε το Smartcontrol.Έκανα το τεστάκι που δίνεις στο link,καμμένα pixels 0,το spotlight όντως φαίνεται στο μαύρο αλλά δε με ενοχλεί για να σου πώ την αλήθεια.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.
Απολύτως τίποτα. Πάντως είχε πάντα ακριβές τιμές στα monitor της η EIZO από εποχή CRT.

diladi h eizo ton 1050eyro s2110w de exei tpt parapano ? epidi kseftomai na tin paro. kai epidi moy fenete kapos ena monitor ton 1050 na min exei tpt parapano apo ena ton 500.

• 4 εβδομάδες αργότερα...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...