Johnkokki Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2005 Πριν 2-3 μέρες έγινα ο ευτυχής κάτοχος ενος Hard Disk Mp3 player, του iAudio X5, απο την Cowon. Πριν απο το μικρό review, να επισημάνω οτι είναι το πρώτο μου DAP (Digital Audio Player), κοινώς MP3 player.Βεβαια, θα πρέπει να επισημάνω οτι η ακουστική μου εμπειρία περιλαμβάνει ακρόαση mp3 αρχείων, μέσω PDA, κινητών τηλεφώνων και μεσω PC, καθώς και ενος mp3 player iRiver T20 της συζύγου μου. Το μοντέλο που εχω στα χέρια μου, είναι των 20GB, ενω βγαίνει και σε εκδόσεις των 30 και 60GB, καθώς και με μεγαλύτερη μπαταρία με την ονομασία του μοντέλου να γίνεται Χ5L (με αυτονομία γύρω στις 35 ώρες, ενω το "απλό" γύρω στις 14), ενω οι σκληροί δίσκοι είναι της Toshiba. Προχωράμε, λοιπόν ? Οποιος πιάσει το iAudio Χ5 στα χέρια του και πριν ακόμα το ανοίξει, θα αντιληφθεί άμεσα ενα πράγμα.Οτι αυτό το εργαλείο δύσκολα θα σπάσει. Το μηχάνημα είναι φτιαγμένο απο τριμμένο αλουμίνιο και ΟΧΙ πλαστικό. Εχει απίστευτη αίσθηση ποιότητας κατασκευής και κανείς διακόπτης δεν φαίνεται πρόχειρος ή ψευτιά όπως λέμε. Η πρώτη εντύπωση λοιπόν είναι άριστη και το ξεχωρίζει κατευθείαν απο τα περισσότερα του ανταγωνισμού. Θα αποφύγω να πέσω στην παγίδα του να προσπαθήσω να πείσω αν είναι όμορφο ή άσχημο, πολύ απλά, διότι περι ορέξεως...κολοκυθόπιτα.Για τα γούστα ΜΟΥ είναι πανέμορφο. Αφού το φορτίσουμε (προσωπικά χρειάστηκα περίπου 2 ώρες), του κάνουμε και ενα upgrade με το τελευταίο firmware (υπόθεση 5 λεπτών) και είμαστε έτοιμοι. Η οθόνη του είναι LCD TFT 262000 χρωμάτων και τελικά, μπορείς να παρακολουθήσεις και βίντεο αρκετά ικανοποιητικά, έχοντας βέβαια πάντα στο μυαλό του ποιά είναι η βασική χρήση του εργαλείου. Ο βασικός χειρισμός του γίνεται απο ενα μικρό joystick, το οποίο βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά του Χ5 και θυμίζει αρκετά αυτό του Sony Ericsson k700,750, μόνο που είναι κάπως μεγαλύτερο και με βολεύει πολύ περισσότερο απο οτι αυτό του κινητού.Σημαντικό πλεονέκτημα με αυτό τον τρόπο χειρισμού είναι οτι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις βασικές του λειτουργίες κατα την διάρκεια που παίζει κάποιο τραγούδι, ακόμα και μέσα απο την τσέπη σου (αυξομείωση έντασης, επόμενο-προηγούμενο τραγούδι, FFWD-REWIND) Το μηχανηματάκι έχει πολλές ρυθμίσεις που μπορείς να κάνεις και να το φέρεις στα μέτρα σου και βέβαια εχει και πάμπολλες δυνατότητες. Σημαντικό είναι οτι με το τελευταίο firmware υποστηρίζει Ελληνικά και στα tags και στα μενού του. H σύνδεσή του με το PC δεν απαιτεί κανενός είδους driver ή software και το βλέπει κανονικά ως εξωτερικό σκληρό δίσκο (μοναδική εξαίρεση τα Win98). To iAudio X5 έχει μια μικρή ιδιαιτερότητα οσο αφορά την συνδεσμολογία του για φόρτιση, σύνδεση με το PC και το Line In/out.Χρειάζεται να συνδεθεί στην κάτω μεριά του, το παρακάτω πολυβύσμα.Δεν το χαρακτηρίζω ως μειονέκτημα ή πλεονέκτημα (εξαρτάται πως το βλέπει κανείς), αλλά απλά μια ιδιαιτερότητα. Να πούμε και λίγο για το πως ακούγεται ? Αν και τα ακουστικά που περιλαμβάνονται στην συσκευασία του δεν είναι και τα καλύτερα του κόσμου, ακούγεται εκπληκτικά και ενδεχομένως στην ποιότητα του ήχου, να είναι οτι καλύτερο μπορεί να περιμένει κανείς απο ενα φορητό mp3 player.Ακούγεται κλάσεις καλύτερα απο οτι το δεδομένο setup του υπολογιστή μου και πολύ καλύτερα απο οποιαδήποτε φορητή συσκευή είχα ποτέ και έπαιζε mp3.Δυστυχώς αν δεν το ακούσει κανείς, δεν μπορώ να του περιγράψω το πόσο καλά ακούγεται.Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι μεταξύ άλλων, μπορεί να παίξει και ασυμπίεστα wav αρχεία, ενω υποστηρίζει και τα εξής format ήχου :OGG, WMA, ASF, FLAC Εχει εξαιρετική ισχύ εξόδου (20mW+20mW) που με λίγα λόγια σημαίνει οτι μπορεί να παίξει πολύ δυνατά.Το εχω στη μέση και δεν νομίζω οτι θα χρειαστώ να το βάλω ποτέ παραπάνω. Για να κλείνω κάπου εδω την αναφορά μου στο μηχάνημα (θα μπορούσα να γράφω σελίδες ολόκληρες), να αναφέρω επιγραμματικά μερικές άλλες δυνατότητές του. Εχει ραδιόφωνο με 24 μνήμες (απο το οποίο μπορούμε να κάνουμε και εγγραφή), μπορεί να παίξει βιντεάκια (με 15 fps/sec τα οποία προς μεγάλη μου έκπληξη είναι παρακολουθήσημα), βλέπεις τις φωτό σου, μπορείς να συνδέσεις μέσω του USB host που έχει την ψηφιακή σου κάμερα και να "ξεφορτώσεις" τις φωτό σου σε αυτό, ηχογράφηση φωνής, κλπ. Ελαττώματα ? Ισως το οτι χρειάζεται το πρόσθετο πολυβύσμα για κάποιες συνδέσεις του (για εμένα δεν είναι ελλάτωμα, για άλλους μπορεί), και το οτι προς το παρόν δεν υποστηρίζει εύρεση τραγουδιών μέσω tags (αναμένεται όμως σε επόμενο firmware). Συμπερασματικά, πρόκειται για ενα εκπληκτικό μηχανάκι, ξεχωριστό απ' ολη την iPodομανία και κάποιος που ψάχνεται για mp3 player θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να δει και αυτό.Η τιμή του για την έκδοση με τα 20GB είναι στα ~?355 (http://www.play247.gr) Ακολουθούν τα χαρακτηριστικά του: MP3, OGG, WMA, ASF, FLAC, WAV, MPEG4* (video) playback, FM Radio Receiver and Recording, Voice Recording, Line-In Recording TXT (Text), JPEG** (Image) File Viewer (Image Enlargement, Background Screen Designation) Built-In HDD (20GB/30GB)***, USB Host****, File Copy/Delete USB 2.0 Interface 260,000 Colors TFT-LCD, Resolution 160x128 Long Playback Time : Up to 14 hours playback (35 hours for iAUDIO X5L) (Based on company's self-test, The playing time may be shortened according to LCD usages.) Multi language support Enhanced Integrated Navigator Play/Pause, Recording/Pause While Recording Next Song/Previous Song, Fast Forward/Rewind, Section Repeat Resume, Fade-In, AutoPlay Features Search Speed, Skip Speed Setup Volume (Digital 40 Levels) Various EQ and Sound Field Effects - User-Adjustable 5-Band EQ - Normal, Rock, Pop, Jazz, Classic, Vocal, User - Supports BBE, Mach3Bass, MP Enhance, and 3D Surround. Clock, Alarm, Timer Recording, Sleep Function, Power Saving Shut down. Power, LCD On/Off, Hold Combined Switch LCD Auto Off Time Adjustment, Brightness, and Contrast Adjustments Easy Firmware Upgrade Supports ID3V2, ID3V1, FileName Device Information Verification(Firmware version, HDD capacity, HDD volume, total folder number, total file number) Supports MAC OS (Data transfer only) Supports Linux v 2.2 or higher (Data transfer only) Software - JetShell (File transfer, MP3/WMA/WAV/AUDIO CD PLAY, MP3 ENCODING) - JetAudio (Integrated multimedia player software, music/video conversion feature) Playback format MPEG1/2/2.5 Layer 3, WMA, OGG, ASF, FLAC, WAV (11/22/44Khz,16Bit, MONO/STEREO), XviD MPEG 4 Video, JPEG Capacity Hard disk (20GB/30GB) PC interface USB 2.0 (MAX 480M bps) Playable media files 2,000 folders and 10,000 files. Battery Built-in Rechargeable Lithium Ion Battery Power Supply AC adapter DC 5.0V, 2A Max. Continuous Playback time Up to 14 Hours (X5) / 35 Hours (X5L) of Continuous Playback(Based on company's self-test, The playing time may be shortened according to LCD usages.) Charging Time Approximately 3 hours when using the AC power adaptor (6 hours for iAUDIO X5L) Buttons Main Unit : 5-way Jog(NAVI/MANU, VOL+, VOL-, REW, FF) PLAY, REC, POWER & HOLD Switch Remote Control : PLAY/PAUSE, FF, REW, MENU, VOL+, VOL-, MODE, REC Display 160 x 128 Pixel, 260,000 color TFT-LCD SNR 95dB Max Output 16 Ohm earphones : 20mW + 20mW Frequency Range 20Hz ~ 20KHz Size (excluding the LCD) iAUDIO X5 : 4.08 X 2.39 X 0.56 inches (103.7 X 60.8 X 14.3 mm) iAUDIO X5L : 4.08 X 2.39 X 0.72 inches (103.7 X 60.8 X 18.3 mm) Weight iAUDIO X5 : 5.11 oz (145g) iAUDIO X5L : 6.35 oz (180g) Σημείωση : Oι φωτό προέρχονται απο το site http://www.iaudiophile.net
agnwstos.x Δημοσ. 5 Απριλίου 2006 Δημοσ. 5 Απριλίου 2006 poli wraio review, se euxaristoume!den vazeis kai kamia eikona na doume se ti poiotita paize ta xvid?
sarisn Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Το είδα σήμερα πρώτη φορά εδώ στο insomnia και ομολογώ ότι μου άρεσε αρκετά. Ξέρεις κανείς κάποιο μαγαζί που μπορώ να το δω και από κοντά στην Αθήνα?
Super Moderators paredwse Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Super Moderators Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2006 Μεταφέρεται στην ορθή ενότητα (Insomniacs' Reviews).
Parasight Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2006 Χμμ ωραίο, αλλά δε νομίζω να είναι καλύτερο από το Creative Zen Vision: M. Μάλιστα το Creative είναι περί τα 50 ευρώ φτηνότερο. Είμαι στη διαδικασια έρευνας για αγορά mp3 player κι εγώ..
masterofscience Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2006 Χμμ ωραίο, αλλά δε νομίζω να είναι καλύτερο από το Creative Zen Vision: M. Μάλιστα το Creative είναι περί τα 50 ευρώ φτηνότερο.Είμαι στη διαδικασια έρευνας για αγορά mp3 player κι εγώ.. ti sygkrineis kai esy? Ferrari me fiat? Ta cowon einai kalytera apo ta brwmoIPOD ths apple (gia auto kai einai ligo tsimphmena). H creative poulaei fthnes apomimhseis.
kx5 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2006 Όμορφο review. Συγχαρητήρια! Αυτό το "πολυβύσμα" και η ψιλοτσιμπιμένη τιμή του με χαλάνε κάπως. Για τα λεφτά του θα έπρεπε να είχε 40αρι σκληρό.
joef_gr Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2006 το εχω εδω και ενα χρονο και ευχαριστω τον θεο που εφτιαξε την κορεα!! πραγματικα μακραν μιλαμε ομως στην κορυφη το καλυτερο Mp3! δεν συγκρινετε με κανενα ουτε Ipod,creative,sony τιποτα! εχει τα παντα!!! πραγματικα τελειο!!! αξιζει καθε λεπτο που εδωσα!! δεν κανω διαφημιση αλλα ειναι απιστευτο!! το ειχα παρει απο to και στην αθηνα που μενω που ηρθε μεσα σε δυο μερες! αφου μολις το φεραν ελεγα να μην το ανοιξω επειδη θα στειλαν λαθος αλλα οντως ηταν αυτο!
nzeppos Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2006 Τα iAudio είναι κορυφή, θυμάμαι όταν έψαχνα να πάρω ένα καλό mp3 με σκληρό δίσκο, έγχρωμη οθόνη κλπ δεν υπήρχε τίποτα που να συγκρίνεται σε απόδοση/τιμή με τα iAudio. Μιλάμε τώρα για τιμές από 400 ευρώ και άνω. Αλλά τότε βλέπετε δεν τα έφερναν στο Ελλάντα (υπήρχαν μόνο Αμερική) και τελικά συμβιβάστηκα με ένα iRiver (μακρυά από iPod!!) που μου πήγε ο κούκος αηδόνι να το φέρω από Παρίσι. Αν μπορούσα να το δώσω για να πάρω κάτι αντίστοιχο σε iAudio, θα το έκανα αυτή τη στιγμή. Η επόμενη αγορά είναι 99% βέβαιο ότι θα είναι iAudio. Τους κάνω διαφήμιση γιατί το αξιζουν.
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2006 Οσοι εγκατεστησαν ποτε τον jetAudio Player στον υπολογιστη τους θα καταλαβαινουν τι σημαινει Cowon. Ψωνιστε τα iAudio με κλειστα τα ματια!
vastravoud Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2006 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2006 Δείχνει εξαιρετικά ενδιαφέρον το iAudio, και το σκέφτομαι πολύ σοβαρά. Πως κρίνεις την μπαταρία του; Αξίζει τον κόπο να προτιμήσει κανείς την X5L έκδοση ή βαραίνει πολύ μετά; Από eshop της Γερμανίας βρίσκεις το 30άρι X5L ΣΤΑ 357 ευρώ, ενώ στο amazon.com το 30άρι X5L κοστίζει μόλις 266δολλάρια, δηλαδή περίπου 220 ευρώ! Άραγε μπορώ να αγοράσω "αμερικάνικο" iaudio και να πάρω το πολυβύσμα και το μετασχηματιστή από εδώ;
joef_gr Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2006 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2006 βασικα το x5l αξιζει σιγουρα πιο πολυ με την λιθιου μου εβγαιναν γυρω στις 10 ωρες χρηση με το αλλο λεει παει ως και 30 οποτε καταλαβαινεις διαφορα σε βαρος το ιδιο σχεδον ειναι. σιγουρα αν μπορεις παρ'το απο αμερικη πολυ φτηνωτερο κα ανταπτορα βρισκεις με 1 ευρω.
gruslo Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2007 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2007 Έχω κι εγώ το X5 και είμαι πολύ ευχαριστημένος! Αξίζει με τα χίλια αγορά από το εξωτερικό: στην Αμερική βρίσκεις το 60άρι με 230?+κανα 30άρι τα μεταφορικά (π.χ. εδώ, ενώ στο ebay ακόμα φθηνότερα, όχι όμως από επίσημα μαγαζιά). Αντάπτορα βρήκα εύκολα εδώ με 1?. Βασικά μετάνιωσα που δεν πήρα το X5L, γιατί είναι όντως σημαντικό πλεονέκτημα η διπλάσια αυτονομία. Το Zen Vision: M της Creative μοιάζει κι αυτό καλό. Έχει μάλιστα μεγαλύτερη οθόνη (2,4'' προς 1,8'' του Χ5) καθώς και ορισμένα πλεονεκτήματα στην αναπαραγωγή εικόνας και βίντεο, που δεν τα έχει το X5: στην εικόνα υποστηρίζει slideshow και διάφορα views εικόνας και με μουσική, ενώ το X5 στην αναπαραγωγή εικόνων είναι ψιλοχάλια (για να πάει από μια φωτο στην άλλη περνάει κάμποση ώρα, αν η φωτο είναι σε μεγάλη ανάλυση), και στο βίντεο το Zen υποστηρίζει ανάλυση μέχρι 320x240 και πολλά formats, ενώ το X5 μέχρι 160x120 και μόνο το δικό του mpeg 4 format (πρακτικά δηλαδή το κάθε βίντεο θέλει convert για να παίξει στο X5, διαδικασία που πιάνει κάμποση ώρα με το jet Audio, την εφαρμογή που δίνεται στη συσκευασία, αλλά στο τέλος ανταμείβεσαι, γιατί κερδίζεις σε χώρο, αφού δεν σπαταλάς τσάμπα περισσότερη ανάλυση από αυτήν που μπορείς να δεις, ενώ κατά το converting υποστηρίζεται και ενσωμάτωση στο video αρχείου .srt με ελληνικούς υποτίτλους!). Όμως: το Zen vision έχει δύο σημαντικά μειονεκτήματα: 1) Δεν είναι UMS device, άρα δεν παίζει με plug & play, αλλά θέλει τους δικούς του drivers για να παίξει. Ενώ το Χ5 παίζει παντού και του φορτώνεις ο,τιδήποτε αρχείο, αφού είναι φορητός σκληρός. Φορτώνεις μάλιστα και τις φωτογραφίες σου από τη ψηφιακή σου, εάν υποστηρίζεται, αφού έχει USB host! (και τις βάζεις και σαν custom background!) 2) Η ηχογράφησή του είναι αρκετά κατώτερη από αυτή του Χ5, καθώς ηχογραφεί μόνο στα 16 ΚΗz και μόνο σε wav με χαμηλό bitrate, ενώ το Χ5 ηχογραφεί σε mp3 στα 44,1KHz και μέχρι 128 kbps (μπορεί μάλιστα να φτάσει μέχρι 384 kbps αν βάλεις ειδικό μικρόφωνο στο line-in). Δεν ξέρω επίσης αν το Zen έχει την ποιότητα ήχουν του Χ5, που είναι μπομπάτη, αφού λίγο να πειράξεις τις... 5 (!) ρυθμίσεις για τον ήχο (equalizer, BBE, MP enhance, μπάσα και 3D Surround), η ήχος μεταμορφώνεται κυριολεκτικά, ακόμα και στα mp3 με χαμηλό bitrate! Το Χ5 υποστηρίζει και πολύ περισσότερα format ήχου από το Zen Vision. Και επίσης δεν ξέρω τι υποστήριξη έχει το Creative στα ελληνικά, όπου το X5 διαπρέπει: ελληνικές οδηγίες (κυκλοφορούν στο internet), ελληνικά tags και ελληνικό περιβάλλον! Τι δεν μου αρέσει στο Χ5: ότι για να συνδεθεί με το PC θέλει να κουβαλάς πάντα το επιπρόσθετο crandle, ότι είναι λιγάκι βαρύ, ότι κατά την ηχογράφηση ακούγεται κάθε 5 λεπτά περίπου ένα ελαφρύ buffering του σκληρού δίσκου και ότι το 60άρι χωράει μόνο... 10.000 τραγούδια, ενώ άλλα mp3 players με 30GB (και το Zen Vision) έχουν ονομαστική χωρητικότητα 15.000 τραγούδια! (πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο περιορισμός στο Χ5). Είχα επίσης κάτι μικροπροβλήματα στη σύνδεση με το PC, που όμως λύθηκαν εύκολα με κάτι συμβουλές που διάβασα στο forum τους (η πιο κουφή, που όμως έπιασε, ήταν να αποσυνδέω το Χ5 από την υπολογιστή απλά βγάζοντας το καλώδιο και όχι με safe remove hardware, γιατί έτσι έχει πρόβλημα μετά!!!). Γενικά όμως πιστεύω ότι ήταν χρυσή αγορά και, εφόσον δεν τρελαίνεστε για ποιοτικό phοto slideshow και εκτεταμένο video support, το συστήνω χωρίς δεύτερη κουβέντα.
eL_BaRTo Δημοσ. 31 Μαΐου 2007 Δημοσ. 31 Μαΐου 2007 kai ti ginetai otan spasei auto apo katw pou sundeetai gia forthsh ktl ktl ??? mou exei xalasei kai exei axrhsteytei olo to x5 any ideas
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.