Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα στο m/b μου;

sugoruyo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια στους απανταχού insomniacs με την όρεξη (ή όχι) να διαβάσουν τα παθήματα ενός άλλου insomniac και ανέκαθεν καμμένου (εδώ ίσως να έχει και κυριολεκτική διάσταση η έκφραση) και την καλή διάθεση (ελπίζω) να βοηθήσουν έναν ομοιοπαθή (μη μου πείτε ότι δεν είχατε ποτέ πρόβλημα με hardware).

Αν δε σας τρόμαξα ακόμα με τις πολλές παρενθέσεις read on...

Διαθέτω ένα PC αγορασμένο την εποχή που μεσουρανούσε ο P4 s478.

Αυτό το ωραίο PCάκι λοιπόν αν και όχι ακριβώς κτηνάρα έχει αρκετά καλές επιδόσεις και δουλεύει μια χάρα (ή μήπως όχι) για το σκοπό που το θέλω (να ανοίγω γερμανικά κεφάλια στο CoD 2 online - εντάξει κάνω και λίγο προγραμματισμό και προσπαθώ να ψαχτώ σοβαρά με το linux αν και δεν ξέρω από που ν'αρχίσω).

Το PC πριν από περίπου 6-7 μήνες έβγαλε κάποιο πρόβλημα με αλλεπάλληλες μπλε οθόνες (STOP ERROR 0x000000C2) οι οποίες τελικά αποδόθηκαν όχι με απόλυτη σιγουριά στη μητρική. Μετά από reinstall, memtest, χρήση άλλων καρτών επέκτασης κτλ η μητρική έφυγε για αντικατάσταση.

Τώρα δουλεύω με αυτή που μου έδωσαν από την εγγύηση η οποία δεν έχω ιδέα τι είναι και δεν το κοίταξα τότε (εν μέσω εξεταστικής, χρειαζόμουν απελπισμένα το PC μετά από 22 μέρες στέρησης - και δεν είχα και mac τότε).

Η μητρική είναι Asus P4P800SE.

Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να μου κάνει νερά πάλι. Δηλαδή: αφ'ενός τα linux live-cds αρνούνται να ξεκινήσουν με ένα ωραιότατο kernel panic που έπεται ενός μηνύματος σχετικού με σφάλμα στο PCI Bridge.

Έπειτα κάθε προσπάθεια εκκίνησης του installer για linux, BSD (Free-, Open-, Net-, PC-, Desktop- ), Solaris αποτυγχάνει πάντα με kernel panic και φυσικά το αναγκαίο λάθος περί PCI Bridge.

Τα παραθυράκια του θείου Μπιλ από την άλλη εκκινούν κανονικά αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα 20 λεπτών έως και 4 ωρών το μηχάνημα κάνει reset μόνο του ή παγώνει χωρίς καμία ανταπόκριση. Ενίοτε η κίνηση του ποντικιού ή το πάτημα ενός πλήκτρου απαντά με ένα μπιπ από το speaker.

Κάθε φορά που παίζω fullscreen (games, videos) στην έξοδο από το fullscreen accellerated mode γίνεται reset (it's not a bug it's a feature).

Επίσης όλα τα παιχνίδια έχουν την τάση να με πετάνε στα windows χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις μετά από περίπου 40-45 λεπτά.

Όλο το hardware [εκτός manboard] έχει ελεγχθεί σε 2-3 διαφορετικά μηχανήματα και πουθενά δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Σήμερα δε αποφάσισα να βάλω για πρώτη φορά ένα σπασμένο game από εκείνα με το StarForce 3 [ ±!@#%^]. Ξέρετε εκείνα τα ωραία που για να παίξει το σπάσιμο πρέπει να ξηλώσεις όλα τα οπτικά drives από το PC.

Σκέφτηκα να δω μήπως μπορούσα να το απενεργοποιήσω από το BIOS γιατί το κουτί μου έιναι και περίεργο και δεν είναι τόσο εύκολο να κάνεις αυτή τη δουλειά κάθε φορά που θες να παίξεις.

Κάνω reboot περιμένω καρτερικά να δω το μήνυμμα "Press DEL to enter SETUP" ή κάπως έτσι. Να το μήνυμα και πατάω DEL. ΤΣΟΥΠ... να το πρόβλημα. Κάθε προσπάθεια εισόδου στο BIOS καταλήγει σε ένα από τα εξής αποτελέσματα.

1. Το μηχάνημα αγνοεί την εντολή και συνεχίζει κανονικά στη διαδικασία boot. [Αυτό είναι το καλύτερο]

2. Η εντολή έχει ως αποτέλεσμα την άμεση επανεκκίνηση του συστήματος. [Έχει και καλύτερο]

3. Το σύστημα παγώνει στη μέτρηση της RAM και κάθε είσοδος απαντά με ένα μακρόσυρτο υψίσυχνο ήχο από το speaker. [And it gets better]

4. Ορισμένες φορές το παραπάνω ακολουθείται από αδυναμία εκκίνησης του POST για 2-3 συνεχόμενα reset.

IMHO όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η μητρική έχει βλάβη. Είναι και εκτός εγγύησης. Σκέφτομαι την αγορά νέας [χαχα γελάσαμε πάλι] αλλά μόνο το ίδιο μοντέλο βρίσκω [το PC-Store είχε κάτι MSI 865PE Neo2-V αλλά τώρα πάνε, ίσως όμως να ξαναφέρει].

Η ερώτηση μου είναι η εξής: Εσείς που θα εντοπίζατε το πρόβλημα;

Θέλω να αποφύγω να δώσω από 70 εώς και 140? που κάνει μια μητρική [αν βρω ποτέ] και να διαπιστώσω ότι δε φταίει αυτή.

Συγνώμη για το μεγάλο post -έκθεση- αλλά μου έχει βγει η πίστη.

Επίσης συγνώμη για τις συνεχείς παρενθέσεις - αν γράφαμε έκθεση θα έπαιρνα 3 για πλατιασμό και εκτός θέματος περιεχόμενο - αλλά τι να κάνουμε.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τυχόν απαντήσεις και το χρόνο που θα διαθέσετε.

Δημοσ.

Καλησπερα.Μιλαμε για ποστ-σιδηροδρομο!!!Μια ερωτηση:Δοκιμασες τη mobo σε αλλα μηχανηματα, με αλλα hardware.Ναι μεν το υπολοιπο hardware δεν εχει προβληματα, αλλα ισως παιζει καποια ασυμβατοτητα.Ασε που αν δεν κανω λαθος, παρομοια προβληματα ειχε και η προηγουμενη μητρικη σου...

Δημοσ.

Δοκίμασε την ώρα που το ανοίγεις,να έχει πατημένο το Insert μήπως και "ξεμπουκώσει".

Τσέκαρε τις μνήμες σου,άλλαξε τους θέση ή δοκίμαζε και μία μία.

Δημοσ.

Στα ASUS μπαίνουμε στο BIOS με F1.

Όσο για τα προβλήματα στα παιχνίδια, κάτι μου λέει ότι η VGA σου είναι ΑΤΙ, και είναι γνωστό τό ASUS MB και ATI VGA είναι ένας θανατηφόρος συνδιασμός! Όσο ψάχνεις στο ιντερνετ λύση τόσο θα τρελένεσαι!

Δημοσ.

Μαστορα το ιδιο προβλημα εχω κ εγω αλλα σε AMD platform.Εχω φτησει αιμα.Ειπα οτι εφταιγε η καρτα γραφικων αλλα συνεχιζει.Δεν ξερω.Πριν κανα 2 μερες δεν εκανε καν Install τα XP.Σκεφτομαι να ζητησω απο το Εκ.Πα.Πε. εκτακτη επιχορηγηση προς αγορα κουτιου.

Τα σέβη μου

Δημοσ.

Κατ'αρχάς όπως αναφέρω πιο πάνω οι μνήμες έχουν τεσταριστεί μία μία σε 2 διαφορετικά pc. Επίσης έχουν περάσει από 2 48ωρα η καθεμία στο memtest. Ένα κάθε μία μόνη της και ένα μαζί.

Από εκεί και πέρα νομίζω πως ξέχασα να δώσω πλήρη hardware specs.

CPU: P4 Prescott 3.0GHz

MB: Asus P4P800SE

RAM: 2x Kingston Lifetime kati 512 DDR sta 400 se dual channel (exw dokimasei kai ta alla slots)

AUDIO: Creative SB Audigy

GFX: MSI StarForce FX5700 VTD256DTR me VIVO

Προβλήματα θερμοκρασίας δεν έχουν υπάρξει γενικά.

Όλα τα κομμάτια έχουν δοκιμαστεί αλλού και δεν υπήρξε πρόβλημα.

Το mainboard έχει τεσταριστεί με διάφορα άλλα πράματα πάνω (άλλο CPU, άλλες μνήμες, άλλη VGA, με την ενσωματωμένη κάρτα ήχου κτλ.) και το πρόβλημα έκανε την εμφάνιση του.

Πάντως σήμερα παρατήρησα μετά από τα κλασσικά reboot ανά 2ωρο ότι σε κάποιες φάσεις το:

Press DEL to enter SETUP

ήταν σαν να έχει ένα tab μπροστά, και όταν προσπαθούσα να μπω στο BIOS σκάλωνε.

Άλλες φορές ήταν κανονικό και έμπαινε στο BIOS.

Τι να πω...

Δημοσ.

file katarxin gia tsekare an i psiktra tou epeksergasti sou doulebei kanonika? mipws yperthermenete to cpu kai gi afto sou trabaei ta reset...epeisis meta tsekare kai tis mnimes sou. dokimase na doulepseis to mixanima sou me alles minimes.. kai gia na eise sigouros tsekare kai ton skliro sou..

Δημοσ.
file katarxin gia tsekare an i psiktra tou epeksergasti sou doulebei kanonika? mipws yperthermenete to cpu kai gi afto sou trabaei ta reset...epeisis meta tsekare kai tis mnimes sou. dokimase na doulepseis to mixanima sou me alles minimes.. kai gia na eise sigouros tsekare kai ton skliro sou..

Καλησπερα.Αν δεν ηξερα το pc του sugoruyo θα σου ελεγα πως πρεπει να ψηνεται για να τρωει τοσα reset.Ωστοσο εχει κανει πολυ καλες επιλογες σε θεματα ψυξης-κουτιου ωστε να ειναι πραγματικα αδυνατον να μιλαμε για υπερθερμανση!

Δημοσ.
Στα ASUS μπαίνουμε στο BIOS με F1.

Όσο για τα προβλήματα στα παιχνίδια' date=' κάτι μου λέει ότι η VGA σου είναι ΑΤΙ, και είναι γνωστό τό ASUS MB και ATI VGA είναι ένας θανατηφόρος συνδιασμός! Όσο ψάχνεις στο ιντερνετ λύση τόσο θα τρελένεσαι![/quote']

epidi prin to DFI eixa panta asus...apo pote isxioun afta???

me to ti mpenei sto bios einai thema pianis eterias einai to bios kai oxi to mobo...

kai oso i asimvatotia asus me ati einai apla gia gelia...

ontopic

exeis dokimasei latest bios? an einai to latest pekse me beta kai me mia prin na deis exeis ta idia provlimata?

1010 latest bios

1008 mia piso

Δημοσ.

Μου φαίνεται μερικοί δε διαβάζουν όλη τη σελίδα πριν απαντήσουν.

Το μηχάνημα παίζει σε: CPU/system 32/24 idle 44/35 full load χειμώνα 51/40 full load καλοκαίρι.

Όταν το πήρα δούλευε με 50 CPU idle.

Όπως είπα ήδη 2 φορές πιο πάνω οι μνήμες έχουν όλες τεσταριστεί 2-3 φορές από 24-48 ώρες σε άλλο μηχάνημα με memtest86.

Ο σκληρός αποκλείεται ως αιτία προβλήματος για τον απλούστατο λόγο ότι τα linux live-cds με ή χωρίς το δίσκο συνδεδεμένο παθαίνουν kernel panic και κολλάνε με μήνυμα λάθους για το PCI bridge.

BIOS δε μπορώ να αλλάξω γιατί το τρέχον δε διαθέτει utility αλλαγής του από το setup και απαιτείται ένα προγραμματάκι της Asus για windows. Αλλά με αυτά που βλέπω παίζει να φάω reset την ώρα εκείνη και δεν θα είναι ακριβώς ευχάριστο αυτό.

Πάντως τις τελευταίες 2 μέρες δεν έχει κάνει τπτ. Το μόνο που δεν πρόλαβα να τεστάρω είναι το linux.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...