Προς το περιεχόμενο

winXP και αναγνώριση σκληρού δίσκου

accipio

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Απορία: Μπορούν τα winXP (pro), αν τα εγκαταστήσω σε δίσκο που το BIOS δεν αναγνωρίζει όλη τη χωρητικότητά του, να "δουν" σωστά το δίσκο και τη χωρητικότητά του, ώστε να αποφύγω λύσεις του τύπου EZ-Bios; (το EZ-Bios είναι ένα είδος software bios για να βλέπουν τα windοws όλο το δίσκο).

Ρωτάω γιατί η δική μου μητρική (BX chipset), παρόλο που έκανα το τελευταίο διαθέσιμο bios update, δεν αναγνωρίζει δίσκους μεγαλύτερους από 32GB. (όταν αγόρασα έναν σαραντάρη πριν από 10 μήνες κόντεψα να πάθω καρδιακό επεισόδιο...).

Προσέξτε και το εξής ωραίο: Έχω δύο δίσκους, έναν 40GB Western Digital (primary master) και έναν παλιό 8GB Seagate (primary slave). O master έχει τα winME (με EZ-Bios για να αναγνωρίζουν τα Μe όλα τα GB) και ο slave τα winXp pro (όχι dual boot, τα εγκατέστησα αφαιρώντας τον πρώτο δίσκο). Για να μπω στα XP, μπαίνω στο Bios, απενεργοποιώ τον primary master και μπουτάρω από τον slave. Το ωραίο είναι ότι τα XP αναγνωρίζουν σωστά τον master, βλέπουν όλα τα partitions και όλη τη χωρητικότητά του, ενώ αυτός δεν είναι δηλωμένος στο bios!

Τώρα, θα μου πείτε "γιατί δεν κάνεις φορμάτ και εγκατάσταση να δεις μόνος σου". Το θέμα είναι ότι αν κάνω φορμάτ κατά πάσα πιθανότητα θα χάσω την πρόσβαση στα άλλα partitions και άρα σε όλα τα δεδομένα που έχω εκεί, οπότε πρέπει να μεριμνήσω από πριν για backup (και μιλάμε για πολλά γίγα!) - αυτό το είχα πάθει και παλιότερα. Το φορμάτ τελικά δε θα το αποφύγω, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να εγκαταστήσω πριν από την εγκατάσταση των Xp το EZ-Bios ή όχι.

Κάθε απάντηση στην αρχική μου απορία ευπρόσδεκτη.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...