Προς το περιεχόμενο

Αξιολόγηση Συστήματος (Ζητούνται Προτάσεις)

blickblock

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μετά την αγαστή συνεργασία με ένα Thunderbird στα 1400Mhz επί 3 περίπου χρόνια (και κάτι ψιλά), αποφάσισα να ανανεώσω άρδην το σύστημα, ξηλώνοντας από τον επεξεργαστή, μέχρι το κουτί, τη μητρική, την κάρτα γραφικών και τα dvd-rw ακόμα, τώρα μάλιστα που είναι και γιορτές και μπορούμε να ξεκλέψουμε και λίγο χρόνο παραπάνω. Το σύστημα θα αγοραστεί από το E-Shop, ελέω τιμών, ποικιλίας, έλλειψης πιστωτικής κάρτας (τουτέστιν η αντικαταβολή είναι μονόδρομος) και γενικότερων θετικών σχολίων που έχουν προΰπάρξει σχετικά με το εν λόγω κατάστημα. Μετά πολλών δε κοπιαστικών ωρών αναζήτησης κατέληξα πάνω κάτω στο εξής σύστημα, για το οποίο υπάρχουν ακόμα απορίες, οι οποίες απαιτούν άμεση απάντηση μια και μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να αγοραστεί.

CASE: HEROICHI SUPER MIDI PRO CI-6919 BLACK (77E)

MOΒΟ: ABIT KN8-ULTRA (111.92E)

PSU: ENERMAX EG495AX-VE(W) 485W NOISE TAKER (102E)

CPU: AMD ATHLON 64 3800+ 2.40 GHz VENICE SOCKET 939 BOX (302Ε)

RAM: KINGSTON KVR400X64C3 1024MB PC3200 400MHz VALUE RAM (93.21Ε)

HD: WESTERN DIGITAL 250GB WD2500JS 7200rpm SATA2 (117.85E)

GR. CARD: MSI NX7800GT-VT2D256E PCI-E TV-OUT DVI RETAIL (426.90Ε)

DVD-RW: NEC DVD+/-R/RW ND-4550 16X BULK BLACK DOUBLE LAYER (48.40E)

DVD-ROM: LG DVD 16x GDR-8164B BLACK BULK (22E)

Ψύξη Συστήματος: 2x THERMALTAKE LED FAN 12cm MUL/COLOR A1973 (14.8E)

...σύνολο: 1308.68E με ΦΠΑ. Και περνάμε στις ερωτήσεις:

1) CASE:

Τη δεδομένη στιγμή έχω ένα full tower που πρόκειται να δοθεί. Οι απαιτήσεις μου σε case είναι να είναι ελαφρύ (ώστε να κουβαλιέται εύκολα), να χωράει φυσικά με μια σχετική άνεση τα παραπάνω (κι αύριο μεθαύριο μια καλύτερη κάρτα ήχου φερ' ειπείν), να παρέχει κάποιες πρακτικές διευκολύνσεις (πχ θύρες usb σε εύκολα προσβάσιμο σημείο, εύκολο επίσης άνοιγμα χωρίς βίδες κοκ). Το παρόν case δεν το έχω δει με τα μάτια μου, αλλά έχω διαβάσει θετικά σχόλια. Αν θεωρείται πως κάτι άλλο υπερέχει στους παραπάνω τομείς και δεν ξεφεύγουμε από πλευράς χρήματος (μάλιστα γενικά η τάση είναι να κατέβουμε και κάτω από τα 1300Ε αν είναι εφικτό) από όσα διαθέτει το e-shop, ευχαρίστως να ακούσω προτάσεις.

2) ΜΟΒΟ:

Μεγάλη δυσκολία να καταλήξω. Ακόμα αμφιταλαντεύομαι αν αξίζει τον κόπο (και τα ευρώ) ένα SLI mobo, με δεδομένο πως το σύστημα θα το κρατήσω για τουλάχιστον 3 ακόμα χρόνια, οπότε στο μεταξύ δεν αποκλείεται το SLI να έχει αντικατασταθεί πλήρως και τα 40-50Ε παραπάνω να μη λένε και πολλά τη δεδομένη στιγμή. Επέλεξα nForce 4 με ethernet και sata ii support, σε μια προσιτή νομίζω τιμή. Αν με ενδιέφερε ιδιαίτερα το overclocking, προφανώς θα κατέληγα σε DFI, αλλά αυτό θα οδηγούσε και σε αυξημένες χρηματικές απαιτήσεις σε μνήμη (μια κι η Kingston value δεν υποστηρίζεται). Και πάλι όμως είμαι απόλυτα δεκτικός απέναντι σε οποιαδήποτε πρόταση, μια και το μοντέλο της ABIT επιλέχθηκε πρώτιστα με την εις άτοπο απαγωγή, παρά ευθέως για τα "προσόντα" του.

3) PSU:

Χαίρει εκτίμησης η Enermax αν δεν κάνω λάθος...από τη στιγμή δε που δε θα καταφύγω σε SLI (εκτός κι αν με πείσουν οι προτάσεις), τότε οι απαιτήσεις δε νομίζω πως θα υπερβαίνουν τα 485W.

4) CPU:

Πολύ μελέτη και στο συγκεκριμένο τομέα. Να επιλέξω τον 3800+ (Venice) ή τον Χ2 3800+ με 30Ε παραπάνω? Κατά πως φαίνεται οι dual core υπολείπονται στις εφαρμογές εκείνες που δεν κάνουν χρήση του διπλού πυρήνα (παιχνίδια ως επί το πλείστον), αλλά υπερέχουν σε dvd επεξεργασία και multitasking. Τι θα κάνατε στη θέση μου, με δεδομένη τη χρονική διάρκεια ζωής του συστήματος? Υπάρχει περίπτωση ακόμα και τα παιχνίδια (που θέλω να πιστεύω πως καλύπτονται εν μέρει και από την ικανότατη κάρτα γραφικών) να εκμεταλλευθούν αργότερα τα dual core συστήματα? Αναρωτιέμαι ποια είναι η τάση... (έχω κάνει και σχετική ερώτηση και για τον Opteron, αλλά με δεδομένο πως δεν τον παρέχει και το κατάστημα κι από τη στιγμή που τη συναρμολόγηση θα την αφήσω στους ίδιους, το βλέπω χλωμό να τον επιλέγω).

5) RAM:

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα και ευρύτατες επιλογές σε επώνυμη μνήμη. Το μόνο που ακόμα δεν έχω αποσαφηνίσει είναι αν είναι προτιμότερη η ύπαρξη ενός dimm του 1Gb ή 2 των 512Mb. Όπως και να έχει κι εδώ κάθε πρόταση ευπρόσδεκτη.

6) HD:

Δυστυχώς δεν παρέχεται το μοντέλο WD2500ΚS με 16Mb Cache...μήπως θα ήταν προτιμότερο το συγκεκριμένο να το πάρω από άλλο κατάστημα? Θα δω κάποια ουσιαστική διαφορά? Πάντως αργότερα θα προμηθευτώ άλλον έναν στα ίδια πάνω κάτω μεγέθη και θα παίξει Raid 0...γι' αυτό και δεν παίρνω από τώρα 2 στα 120Gb.

7) GR. CARD:

Το μεγάλο ερωτηματικό. Αποφάσισα να κάνω το μεγάλο βήμα, γνωρίζοντας πως δεν είμαι από τις περιπτώσεις που αλλάζουν στοιχεία του υπολογιστή κάθε τρεις και λίγο. Αντίθετα, καλώς ή κακώς, έχω επιλέξει να αλλάζω μονομιάς τα περισσότερα μέρη του συστήματος μετά το πέρας ενός εύλογου χρονικού διαστήματος. Γι' αυτό και από μια Geforce 3 αυτή τη στιγμή, κάνω τριπλό λουπ για να καταλήξω σε μια 7800GT...427E όμως σίγουρα δεν είναι λίγα. Μήπως λοιπόν να καταλήξω στην "GAINWARD 7800GT 256MB PCI-E VIVO DVI RETAIL" με 399Ε? Ή μήπως να πάρω σβάρνα τη Στουρνάρη και να βρω το φθηνότερο μοντέλο στα 7800GT (τι διάολο...μια κάρτα μπορούμε να τη συνδέσουμε)? Μεγάλη βοήθεια εδώ παιδιά, γιατί είμαι ολίγον χαμένος...το μοναδικό στάνταρ είναι η απόκτηση κάρτας της σειράς 7800.

Και κάτι έσχατο...πέρα από τα 2 ανεμιστηράκια (που θέλω να πιστεύω πως είναι και ψιλοαθόρυβα, γιατί με το παρόν σύστημα έχω καταντήσει fan του noise μουσικού ιδιώματος με την πάροδο των χρόνων) για τη γενικότερη ψύξη του συστήματος, θα χρειαστώ οποιαδήποτε άλλη για επεξεργαστή? Από όσο γνωρίζω οι νέοι AMD χειρίζονται πολύ καλά το ζήτημα αυτό ή κάνω λάθος?

Όπως και να έχει, οποιοδήποτε σχόλιο, πρόταση, παρότρυνση, κριτική θέλετε να ασκήσετε, θεωρείται κατ' εμέ επιβεβλημένη ώστε σε 3-4 μέρες να το παραγγείλω. Το μόνο που χρειάζεται να έχετε κατά νου είναι πως τουλάχιστον τα mobo, case, cpu, psu, ram θα αγοραστούν σίγουρα από E-Shop, με ένα σχετικό ερωτηματικό για κάρτα γραφικών και σκληρό δίσκο (αν αξίζει τον κόπο το KS και υπάρχει σημαντική διαφορά από τα 399Ε της Gainward κάρτας)...δεδομένος επίσης κι ο εισοδηματικός περιορισμός εκεί γύρω στα 1200-1300Ε.

Ευχαριστώ και συγγνώμη για το ευμεγέθες post, αλλά γνωρίζετε το άγχος που καταλαμβάνει οποιαδήποτε αγορά, πόσο μάλλον όταν χρηματικά δεν είναι κι αμελητέα.

Δημοσ.

Τον συνδυασμό mobo+ram τον απέκτησα πριν μια βδομάδα μαζί με ένα 3200+. Μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα αυμβατότητας. Φυσικά δεν έχω προβεί σε o/c,άρα σε τέτοια περίπτωση δεν μπορώ να σου πω τι γίνεται.Τώρα φυσικά με ένα dimmάκι δεν εκμεταλεύεσαι το dual channel αλλά μπορείς (θα το κάνω στο μέλλον) να πάρεις μετά άλλο ένα dimmάκι 1 gb και να το προσθέσεις μαζί με το άλλο. Περί επεξεργαστή εγώ θα έπαιρνα τον Χ2 (30? δεν είναι σημαντική διαφορά).

Δημοσ.

φιλε μου, πηρα προσφατα τον dual 3800 και θα σου προτεινα με κλειστα τα ματια να επιλεξεις διπλοπυρηνο. Και ειναι ποιο feature proof, ειδικα με τα νεα windows που εκμεταλλευονται σωστα την cpu, και πραγματικα οταν αρχισεις να ανοιγεις πολλαπλα applications... απλα αφιερωνει. Ειδικα η διαφορα που εχω δει σε σχεση με τον απλο 3800 ειναι κατι παραπανω απο εμφανης. Εφοσον λοιπον δεν υπαρχει χρηματικο ζητημα, οι dual core ειναι μονοδρομος.

Σχετικα με την μνημη, αν την παρεις σε 2χ512 τοτε θα μπορεις να την δουλευεις σε dual channel... και θα κερδισεις σε ταχυτητα.

Επισης το Heroichi εχει ηδη 2 12αρηδες fan νομιζω...

Οσον αφορα το τροφοδοτικο... για λογους ησυχιας θα προτιμουσα να εχει εναν 12αρη ανεμιστηρα, και το Enermax νομιζω πως εχει 2χ80. Επισης να φροντισεις το τροφοδοτικο να ειναι modular... να βαζεις αυτα τα καλωδια που χρειαζεσε και μονο... ετσι ωστε το κουτι να ειναι ποιο ελευθερο. Εαν δεν εχει ουτε αυτο το enermax θα σου προτεινω στα ιδια λεφτα το TAGAN 480 U15.

Αυτα...

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις εκτιμήσεις/συμβουλές παιδιά...προσανατολίζομαι όλο και περισσότερο προς τον dual core.

Όσο για case...προβληματίζομαι.

Αν πιστέψω το test του RAM Σεπτεμβρίου, το "HEROICHI SUPER MIDI PRO CI-6919" έχει "Μέτρια" ποιότητα κατασκευής, ειδικά σε σχέση με ένα Thermaltake Soprano που πιάνει την "Άριστη".

Για PSU προσανατολίζομαι τελικά προς το "TAGAN TG530-U15 EASY CONNECT 530W BLACK" στα 102E.

Αναμένω κι άλλες απόψεις για όλα τα παραπάνω, από προσωπικές εμπειρίες και δοκιμές, προκειμένου να έχω πληρέστερη εικόνα.

Δημοσ.

εγώ θα θυσίαζα την κάρτα γραφικών για να πάρεις ένα γρήγορο σκληρό και αλλο ένα γιγα μνήμης , όσο για επεξεργαστή εννοείται διπλοπύρηνο ασυζητητί ..Με 250 Ε παιρνεις πάλι μία αξιοπρεπή λύση σε κάρτα γραφικών και η αποδοση του συστήματος εκτοξέυεται στα ύψη.

Δημοσ.
εγώ θα θυσίαζα την κάρτα γραφικών για να πάρεις ένα γρήγορο σκληρό και αλλο ένα γιγα μνήμης , όσο για επεξεργαστή εννοείται διπλοπύρηνο ασυζητητί ..Με 250 Ε παιρνεις πάλι μία αξιοπρεπή λύση σε κάρτα γραφικών και η αποδοση του συστήματος εκτοξέυεται στα ύψη.

Mallon eisai fan tis nvidia kai theleis 7800GT.Katanoiton.Omos apo ti stigmi pou zorizesai sta lefta(1300E einai auta) kai theleis to sustima na to kratiseis toulaxiston 3 xronia tote mporeis na kaneis mia mono paraxorisi stin karta grafikon kai na pareis ola ta upoloipa uposustimata teleia...

Analutika:

ABIT KN8-ULTRA 111.92 ?

AMD ATHLON 64 X2 3800+ DUAL CORE BOX 339.00 ?

MAXTOR 300F0 HDD 300GB - 16MB - SATA2 BULK 136.65 ?

SAPPHIRE ATI X800GTO2 256MB PCI-E TV-OUT DVI RETAIL 269.40 ?

NEC DVD+/-R/RW ND-4550 16X BULK BLACK DOUBLE LAYER 48.40 ?

LG DVD 16x GDR-8164B BULK 19.50 ?

TAGAN TG480-U01 480W DUAL FAN BLACK + 2 x PCI-E 86.93 ?

HEROICHI SUPER MIDI PRO CI-6919 BLACK 77.00 ?

KINGSTON KVR400X64C3 1024MB PC3200 400MHz(x2) 186.42 ?

Αξία προϊόντων: 1275.22 ?

Pairnontas loipon tin polu kali(gia ta lefta tis) ATI X800 GTO2(i opoia ksekleidonei kai ginetai X850XT[450-500E] gia plaka me ena bios update) exeis ena uperplires sustima pou tha kanei papades opos kai na to xrisimopoieis.Oso anafora ta paixnidia,na ksereis oti oloi oi neoi drivers gia kartes grafikon tha ekmetalleuontai to diplopurino cpu(oi catalyst 5,12 to kanoun idi) opote ksexnas tous monopurinous(3800+).Episis ta 2GB ram mporei na fainontai polla omos pistepse me oti xreiazontai(me 1 GB tora eisai idi sto orio).Epipleon fans den xreiazesai,to kouti exei dika tou athoriva(2).Prepei na ksereis oti sto supermidi i vasi ton diskon vgainei pros ta piso(mitriki) eno sto midi vgainei pros ta plagia(pros ta esena opo koitas to kouti anoixto,opote voleuei perisotero giati den vriskei sti mitriki).To tagan einai polu kalo kai athorivo asxetos an exei 2 fans(nomizeis oti den leitourgei kai koitas ta fans na deis an ontos gurizoun). H epilogi einai diki sou...

Δημοσ.

@ddamski

Η ταχύτητα του σκληρού σίγουρα είναι ένα ζητούμενο, αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πέσω τόο στη χωρητικότητα και μάλιστα σε αυτά τα επίπεδα τιμής. Αν πήγαινα για ένα πραγματικά high end μηχάνημα, τότε ο Raptor θα ήταν εκ των ων ουκ άνευ.

@kkarab

Χεχε...έχεις δίκιο...είμαι ψιλο-φαν της nVidia, αλλά όταν παίζει η πορτοφόλα κι οι επιδόσεις, κάνω την καρδιά μου πέτρα κι απιστώ. Η αλήθεια είναι πως τη λύση Ati δεν την είχα απορρίψει ποτέ κι όσα αναφέρεις είναι αν μη τι άλλο δελεαστικά (και μέχρι πριν λίγο άγνωστά μου)...υπάρχουν όμως και ερωτήματα που χρήζουν απάντησης:

1) Τι γίνεται αν, σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, μείνω με μοντέλο κάρτας (καθότι και γουρλής) που δε μοντάρεται? Το διακινδυνεύεις κι ο Θεός βοηθός, ακόμα κι αν τα αποτελε΄σματα έχουν δώσει υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας?

2) Έχω πετύχει την MSI Geforce 7800GT και με 335-340Ε...αυτή η διαφορά των 70 περίπου ευρώ, γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της τελικά ή μήπως οι επιδόσεις της δεν ξεπερνούν αυτές μιας μονταρισμένης (και overclocked) GTO2? Γιατί αν είναι να τα χώσουμε και με -70Ε να κάνουμε και καλύτερη δουλειά, τότε κομμάτια να γίνει, να το πάρουμε και το ρίσκο. Είναι κι αυτό το ρημάδι το Shader Model 3.0 που δεν το υποστηρίζει η Ati, αλλά συνηθίζεται πλέον και στέκομαι ακόμα επιφυλακτικός απέναντί της.

Αλήθεια...η Geforce 7800GT έχει δυνατότητες σχετικού overclocking (χωρίς να χρειαστεί νέα ψύκτρα κοκ)?

Δημοσ.
Prepei na ksereis oti sto supermidi i vasi ton diskon vgainei pros ta piso(mitriki) eno sto midi vgainei pros ta plagia(pros ta esena opo koitas to kouti anoixto,opote voleuei perisotero giati den vriskei sti mitriki).

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρότεινες κάποιο άλλο εξ αυτών που υφίστανται στο e-shop ως πλέον εργονομικό (χωρίς πάντα να ξεφεύγουμε στην τιμή)? πχ το Soprano?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...