Προς το περιεχόμενο

Βοήθεια για overclock Opteron 144

papadakn

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Απο χτές είμαι κάτοχος ενός Opteron 144 (1.8Ghz) τον οποίο και έχω βάλει σε μια DFI Lanparty nf3 Ultra καθώς δεν ήθελα να πάω σε πλατφόρμα με pci express. Ο βασικός λόγος που πήρα αυτόν τον επεξεργαστή (είχα έναν Athlon XP mobile) ήταν η δυνατότητα του για o/c. Η πρώτες μου δοκιμές δεν ήταν και πολύ πετυχημένες για αυτό και ζητάω τη βοήθεια σας.

Το μεγαλύτερο HTT που πέτυχα ήταν το 235. Από εκεί και πάνω η motherboard δεν κάνει καν Post με αποτέλεσμα να κάνω κάθε τρείς και λίγο clear cmos. Αυτό έιτε έχω το LTD 3x είται 4x. Δοκίμασα να ανεβάσω λίγο την τάση του chipset αλλά τζίφος. Απο όσο έχω δεί στο internet το συγκεκριμένο mobo αντέχει μέχρι και 300ΜΗz στο HTT οπότε όπως καταλαβένετε έχω απογοητευτεί. Τι κάνω λάθος? Οποιαδήποτε ιδέα είναι ευπρόσδεκτη.

Να σημειώσω ότι οι μνήμες μου είναι της OCZ (2x512 PC3200 Dual Channel Gold series). Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως για να δουλέψουν dual channel πρέπει να τις βάλω σε slots ίδιου χρώματος (ενώ στο manual της mobo λέει ξεκάθαρα πως για dual channel πρέπει να μπούν οι μνήμες σε slots διαφορετικού χρώματος)...

Δημοσ.

προφανως απο εκει και πανω πρεπει να πειραξεις τα volt του επεξεργαστη ανεβασε τα λιγο !!η μητρικη εχει να τα ανεβαζεις ποσοστιαια η ονομαστικες τιμες?

Δημοσ.

1) Σε slots ίδιου χρώματος πρέπει να μπαίνουν οι μνήμες

2) Μπορεί σε κάποια από τα 2 ζεύγη slots να παίζουν καλύτερα οι μνήμες [ όταν τεστάρεις να βρείς το max των μνημών σου, δοκίμασέ τες και στα 2 "set" ]

3) Οι OCZ PC3200 Gold Edition είναι με UTT-BH5 τσιπάκια, οπότε λογικά σταμάτησες στα 230...ανάλογα με την τάση που τους δίνεις.

4) Ποιό BIOS έχεις στο motherboard σου ?

5) Τι τάση και τι timings είχες βάλει στην RAM ?

Να σου προτείνω διάφορες ρυθμίσεις να βρούμε που πάει το κάθε component σου ? [ CPU + RAM ]

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Και εγώ πιστεύω πως η μνήμη κολλάει πρώτη αλλά το θέμα είναι πως απο το bios την έχω ρυθμίσει να δουλέυει max στα 166mhz. Δυστυχώς δεν έχω κάπου να ρυθμίσω dividers και απο όσο έχω καταλάβει πρέπει να τους ρυθμίζει αυτόματα η μητρική.

Bios έχω το τελευταίο που βρήκα στο site. Μετά απο ψάξιμο στο internet είδα κάποιους να μιλάνε για ανεπίσημα bios τα οποία έχουν και άλλες επιλογές αλλά δεν βρήκα κάτι να κατεβάσω.Τα timings τα αφησα στο auto γιατί χάθηκα λίγο με τις ρυθμίσεις. Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να τα ρίχνει αυτόματα η μητρική (ή κάνω λάθος?). Νομίζω πως στο auto ξεκινά με 2.5/3/3/7

Επίσης έβαλα τον Sata δίσκο που έχω στο Sata3 controller γιατί όπως διάβασα κάπου οι Sata 1/2 είναι unlocked. Τάσεις δουλεύω default (έχω δοκιμάσει να δώσω +0,1 στο chipset και +0,1 στο agp) αλλά δεν είδα διαφορά. μου φαίνεται πάντως περίεργο να θέλει τάση η cpu απο τόσο χαμηλά.

Δημοσ.

Έχεις "παρατυπήσει" σε αρκετά τμήματα man :D

1) Διαιρέτες για την RAM ( RAM Dividers ) έχεις μπροστά σου και δεν το έχεις καταλάβει :D

Το DRAM Frequency Set ( MaxMemclock ) που βλέπεις με ρυθμίσεις ( ανάλογα με το BIOS version σου ) 100 / 133 / 140 / 166 / 180 / 200 / 233 / 250 είναι οι διαιρέτες.

Για να δείς τι και πως, απλά:

RAM Frequency = HTT * RAM Divider

όπου RAM Divider :

200 --> 1

180 --> 0,9

166 --> 0,83

140 --> 0,7

133 --> 0,665

100 --> 0,5

Π.χ. αν έχεις το FSB ( HTT λέμε κανονικά, άλλο αν το αναφέρει ως FSB :D ) στα 250MHz και τον διαιρέτη "166" οι μνήμες σου θα τρέχουν στα:

RAM Freq = 250 * 0,83 = 207,5MHz

Δημοσ.

2) Τάση Chipset & AGP άστες μαμίσιες.

3) Το SATA 1/2 δεν θυμάμαι αν όντως είναι unlocked :D [ sorry :( ] , πάντως για να είσαι σίγουρος να χρησιμοποιείς κάποιο από τα άλλα slots, και να έχεις Disabled τα PHY SATA 1/2 στο BIOS.

4) Για αρχική δοκιμή κάνε τα εξής:

In Genie BIOS -> DRAM Configuration:

DRAM Frequency Set : 133

Command Per Clock ( CPC ) : Enabled

CAS Latency ( tCL ) : 2

RAS to CAS Delay ( tRCD ) : 2

Min RAS Active Cycle Time ( tRAS ) : 5

ROW Precharge ( tRP ) : 2

ROW Cycle Time ( tRC ) : 7

Write Recovery Time ( tWR ) : 2

ROW Refresh Cycle Time ( tRFC ) : 14

RAS to RAS Delay ( tRRD ) : 2

Read to Write Delay Time ( tRTW ) : 2

Write to Read Delay Time ( tWTR ) : 2

R/W Queue Bypass : 16x

Bypass Max : 7x

Idle Cycle Limit : 128 Clocks

Dynamic Counter : Enable

Max Async Latency : Auto

Read Preamble : Auto

--Genie BIOS--

LDT/FSB Ratio : 3.0x

CPU/FSB Ratio : 9.0x

DRAM Voltage ( Vddr ) : 2,9V

CPU VID Startup, CPU VID Control, CPU VID Special Control : Auto

FSB : 250MHz

Κάνε Save & Exit, και δες αν μπείς Windows.

Αν μπεί, βάλε του να κάνει ένα SuperPi 16M [ http://superpi.radeonx.com ]

Αν το βγάλει επιτυχώς ή όχι, ενημέρωσέ μας.

Έπεται συνέχεια :)

Good Luck

Δημοσ.
RAM Frequency = HTT * RAM Divider[/color']

Όπου RAM Frequency η πραγματική συχνότητα λειτουργίας της RAM.

Όχι DDR, η πραγματική.

DDR "Frequency" = RAM Frequency x 2

π.χ. DDR 400 = 200MHz x 2

π.χ. DDR 500 = 250MHz x 2

....etc

Δημοσ.

Καταρχάς τα καλά νέα,

Bootare κανονικά στα XP, δεν έτρεξα pi ακόμη αλλά φαίνεται σταθερότατο.

Τα άσχημα:

Οι dividers που έχει η μητρική είναι οι εξής 3: 133/166/200/Αuto.

Το περίεργο είναι ότι όταν μπαίνω στο bios (μιλάω για τον καιρό που η cpu δεν είναι clockαρισμένη, το HTT είναι στα 359MHz...υποψιάζομαι ότι για αυτό κολλάει το σύστημα κάποιες φορές που μπαίνω στο bios για να αλλάξω απλές ρυθμίσεις. Καμιά ιδέα γι αυτό?

Απο εδώ και περά να ανεβάσω και άλλο το HTT ή να κοιτάξω αν δουλευει με divider στα 166?

Δημοσ.

Όταν γυρίσω από τον ThReSh, θα σου πω ποιό BIOS να βάλεις ώστε να έχεις όλους τους διαιρέτες, καθώς και καλύτερη "συμπεριφορά" και λειτουργία.

Πρός το παρόν δεν ανεβάζεις παραπάνω χωρίς να ξέρεις αν είσαι σταθερός εκεί.

Τρέξε το SuperPi μέχρι να γυρίσω [ καλύτερα βάλε το 32M Calculation ] [ κανά 36λεπτο θα κάνει ]

Δημοσ.

Το Pi βγήκε ok αλλατο motherboard μου κάνει κάτι περίεργα. Μπορεί να κολλήσει μόνο με την αλλαγή της ημερομηνίς στο bios ή αν κανω disable την onboard κάρτα ήχου και μετά θέλει clear cmos. Επίσης κάποια φορά κόλλησε όταν έριξα τη συχνότητα του HTT απο τα 250 (που δουλευε κανονικά) στα 220. Τώρα το έχω στα default αλλά αν κάνω restart και μπώ στο bios θα δώ την τιμή του HTT (fsb) σε 349!!! Επίσης κάποιες φορές όταν κάνω save bios settings κάνει 15-20 δευτερόλεπτα για να ξεκινήσει το boot ενώ κάποιες άλλες ξεκινά ακαριαία.Να δοκιμάσω μήπως κάποιο παλαίοτερο bios?? Κάτι δεν πάει καλά πάντως...

Δημοσ.

Και κάτι άλλο. Ώς τώρα κοίταγα στο global site της dfi όπου και το τελευταίο bios ήταν το 711. Κοιτάζοντας στο αμερικάνικο βρήκα νεότερο bios (824) καθώς και κάποια Beta. Να δοκιμάσω το 824?? Αναμένω και το link σου Bill...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...