Sadako Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2005 Η απάντηση στο ερώτημα είναι προφανώς καταφατική. Αλλά αυτό που κυρίως ήθελα να μάθω, είναι σε τι βαθμό καταπονώ περισσότερο απο όσο θα έπρεπε το μηχάνημα μου.. Ειδικά τώρα που αφήνω και το βράδυ το pc ανοιχτό, βάζω κανα 2 ταινίες για XviD encoding.. Που σημαίνει 100% cpu usage συνέχεια, και να δουλεύει ο σκληρός συνεχόμενα για 8-9 ώρες. Κι αυτό κάθε μέρα.. Πέραν αυτού, λόγω downloading σίγουρα δουλεύει συνέχεια ο σκληρός, αλλά απο ότι έχω διαβάσει σε αυτή την περίπτωση καταπόνηση υπάρχει μόνο σε πολύ μεγάλες ταχύτητες downloading, εμείς με την 384 δε νομίζω να κινδυνεύουμε. Εκτός απο αυτά, όλο και κανα παιχνίδι, ή ripping τη μέρα.. Μήπως το παραζορίζω??
mentzik Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2005 Αν θυμάμαι καλά απο τα χρονια της σχολης τα εμπορικά transistor εχουν μεση διάρκεια ζωής 10 χρονια σε συνεχή λειτουργία. Αν λοιπόν σκοπεύεις να κρατήσεις τον υπολογιστή σου τόσο σε συνεχή λειτουργία 100% τότε εχεις πιθανοτητες να τον εξοντώσεις.Φυσικά ενοείται οτι αυτό ο χρόνος ζωής εξαρτάται τόσο απο την σωστή τροφοδοσία όσο και απο τις ικανότητες ψύξης. Απο κει και πέρα ο σκληρός είναι αλλη υπόθεση. Για το σκληρό πιστεύω και η εμπειρία μου έχει δείξει οτι η ζωή του έχει να κάνει πιο πολυ με τις ώρες λειτουργίας παρά με το αν πραγματοποιει μέτριες ή αυξημένες λειτουργίες κατα το διάστημα αυτό. Σαφώς ένας σκληρός δίσκος σε ένα studio ηχογραφήσεων ή video-animation μπορεί να βγεί σύντομα off αφόυ υποχρεώνεται να λειτουργεί στο μέγιστο συνεχώς αλλα δεν νομίζω οτι αυτή είναι η περίπτωση οικιακής χρήσης.
spirosta Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Πάλι τα ίδια.... Λοιπόν ο επεξεργαστής αν μένει συνέχεις ανοιχτός να είσαι σίγουρος ότι θα κρατήσει περισσότερο από το αν ανοίγει και κλείνει έστω για ένα 8ωρο τη μέρα. Και αυτό γιατί κατά την εκκίνηση του τραβάει πολύ ρεύμα και είναι τεράστιες οι πιθανότητες να κάνει κάποιο σφάλμα και να οδηγήσει στην αστοχία του με τον καιρό. Όντως ο μέσος χρόνος ζωής μιας CPU λένε ότι είναι 10 χρόνια αλλά στην πραγματικότητα είναι παραπάνω. Ιδιαίτερα αν μένει 24/7 ανοιχτός είναι πολύ παραπάνω (δεν θα ξεκινήσουμε να βάζουμε όμως τα pc μας συνέχεια ανοιχτά) Ένας γνωστός μου έχει έναν 486 που εδώ και 3 χρόνια δεν έχει κλείσει ποτέ (μεγάλη ιστορία...) και μάλιστα δούλευε και όταν τον είχε 24/7. Ακόμη το μηχάνημα πετάει. Όσο για το δίσκο τα πράματα δεν είναι τόσο τραγικά κατά την εκκίνηση. Αλλά και πάλι ταλαιπωρούνταο τα μοτερ. Όμως τι να σου κρατήσει 7 τι 8 χρόνια.
Sadako Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Αυτό που μου λες είναι θετικό.. Απλά ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποιο "όριο", κάποιο standard για προτεινόμενο μέγιστο συνεχόμενο χρόνο λειτουργείας του PC σε FULL ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Δηλαδή όχι απλά να είναι ανοιχτός, αλλά να δουλεύει σε 100% cpu usage και ο σκληρός να στριφογυρνάει συνέχεια. ΑΝ υπάρχει κάποιο τέτοιο νούμερο, να ξέρω να μην το ξεπερνάω και ρισκάρω κάποια βλάβη του συστήματος λόγω "υπερκόπωσης" Τα νούμερα που μου λες για 7 και 10 χρόνια είναι υπέρ-αρκετά, τόσο που και ένας όχι τόσο πορωμένος είναι πιθανό να αλλάξει-αν όχι όλο το μηχάνημα, κάποια μηχανικά μέρη σίγουρα-για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής σε hardware..
dpolal Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Eπειδή όλο και περισσότεροι ρωτάτε τί και πώς το θέμα έχει ως εξής: Το κυριότερο πρόβλημα που έχει να κάνει με τα ηλεκτρονικά είναι αυτό που περιγράφεται ως κύκλος λειτουργίας. Αυτό είναι η καταπόνιση των ηλεκτρονικών όταν ανοίγουν και κλείνουν συνέχεια. Δηλαδή όταν από θερμοκρασία δωματίου, έρχονται σε θερμοκρασία λειτουργίας, ξανά δωματίου, ξανά λειτουργίας κλπ κλπ κλπ.... ΠΟΛΥ μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει εδώ από τις συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας τους και τις συνεχείς συστολές και διαστολές. ΌΤΑΝ το πισί έχει ικανοποιητική ψύξη (ΟΛΟ το πισί, όχι μόνο η cpu) τότε έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να χαλάσει αν μένει συνέχεια ανοικτό. Τα ηλεκτρονικά μέρη του μένουν συνέχεια σε μία σχεδόν σταθερή θερμοκρασιακή κατάσταση και δεν ταλαιπωρούνται. Ο δίσκος βέβαια επειδή έχει και μοτέρ κίνησης είναι περισσότερο ευάλωτος και έχει σαφώς μικρότερη ζωή από το υπόλοιπο σύστημα. Για αυτό τον λόγο οι λύσεις τύπου raid-1, 5 ή 10 είναι οι πλέον ενδεδειγμένες αλλά και εύκολες στην υλοποίηση και με μικρό σχετικά κόστος. MHN ανησυχείτε λοιπόν ΑΝ το πισί σας μένει ανοικτό 24/7. Φροντίστε να έχει ένα καλό κουτί με ικανοποιητικό εξαερισμό και ΠΑΝΤΑ να κρατάτε backup. Και για όσους μιλάνε για hardware που κρατάει 5 χρόνια+ να σας θυμίσω ότι πριν από 5 χρόνια οι cpu και οι δίσκοι ήταν κλάσματα των σημερινών. ΆΡΑ σε 5 χρόνια από τώρα 200 και 300Gb δίσκοι θα θεωρούνται αστείοι για οποιαδήποτε δουλειά...
mikemoisi Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΝΕΝΑ...!!! ΑΝΟΙΧΤΟΣ 24/7...!!! ΑΜΑ ΕΙΧΕ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΤΟ ΕΒΛΕΠΕΣ ΑΠΟΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ Pc...!!! ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ (in/out Access Rights, Card Keys) ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1998!!!!!!! (piii 450 Mhz)
Sadako Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Συγνώμη που επιμένω, αλλά έχω την αίσθηση οτι δεν απαντάτε ακριβώς σε αυτό που ρωτάω.. Αν ισχύουν τα ίδια, πάω πάσο.. Πιστεύω, ότι ΑΛΛΟ είναι να μιλάμε απλά για υπολογιστή που είναι ανοικτός 24/7, που δεν δουλεύει συνέχεια ο σκληρός και η CPU συχνά είναι κάτω απο 10% usage (άρα υποθέτω και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες), και ΑΛΛΟ αυτό που ρωτάω εγώ.. Εγώ λέω για συνεχόμενες ώρες που δουλεύει το σύστημα στα όρια του. Δηλαδή CPU 100% usage, και σκληρός σε πλήρη λειτουργία και κίνηση. ΑΥΤΟ ρωτάω, αν δεν είναι καλό να βάζω 3 ταινίες DivX encoding τη μία πίσω απο την άλλη που κρατάει κανα 12ωρο. Αν αντί για αυτό, θα ήταν καλύτερο να βάζω μια (άντε 2) ταινίες encoding, για κανά 6-7ωρο, να αφήνω το pc να "ξεκουραστεί" κανά 2ωρο, και να βάζω την τρίτη ΜΕΤΑ..
mikemoisi Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ!!! ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!! ΑΜΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ!!! ΟΚ!!!! ΑΝΤΙ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙΣ 8... ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ???
justmike Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 ρε μη μασατε με τις ωρες να πουμε. τα πισι ειναι φτιαγμενα να δουλευουν 24/7. σκεψου τα πισι στα μαγαζια και στις εταιριες. σκεψου τους σερβερ που εχουν τα site. μηχανημα ειναι! τι θα κανει? θα λαχανιασει αν δουλευει στο 100%? καταλαβαινει το πυριτιο και το πλαστικο απο κουραση? το ψυγειο σου το κλεινεις συχνα? και μοτερ εχει και κανει και δυσκολοτερη δουλεια. αλλα δε μασαει ακριβως γιατι ειναι φτιαγμενο να δουλευει ετσι. ε ετσι ειναι και το πισι σου.
spirosta Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Δεν υπάρχει περίπτωση CPU που δουλεύει συνέχεια και έχει επαρκή ψύξη να καεί πριν από τα 20 χρόνια. Μιλάω να είναι μόνιμα ανοιχτή και να δουλεύει και να μην κλείσει ποτέ. Αυτό δεν γίνεται όμως. Για να ξέρεις το 99,9999999% των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ενός υπολογιστή καίγεται κατα την εκκίνηση ή τον τερματισμό του ή αν υπάρχει αστάθεια και λάθος ρεύματα. Πέρα από την περίπτωση υπερθέρμανσης ή άλλης αστοχίας υλκού είναι απίθανο να καεί εν λειτουργία. Ο δίσκος είναι άλλη περίπτωση διότι έχει μηχανικά μέρη τα οποία φθείρονται. Και σε αυτόν οι φθορές κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό είναι μεγάλες αλλά αντίθετα με τα ηλεκτρονικά οι φθορές εν λειτουργία δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες. Και κάτι τελευταίο...Άποψη μου είναι πως αν κάθεστε και ασχολείστε με το αν το pc χαλάει με 24/7 λειτουργία στο 100% των δυνατοτήτων του..->καλύτερα μην παίρνεται υπολογιστή!
mikemoisi Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 ΣΩΣΤΟΣ Ο spirosta!!!!!!! ΚΑΛΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ!!!!!!
Sorath Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Παίδες, δεν παθαίνουν τίποτα όσο και να τους πίνετε το αίμα. Μέχρι να πάθουν κάτι, θα τον έχετε αντικαταστήσει τον Η/Υ.
spirosta Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Παίδες, δεν παθαίνουν τίποτα όσο και να τους πίνετε το αίμα. Μέχρι να κάνουν κάτι, θα τον έχετε αντικαταστήσει τον Η/Υ. Αυτό προσπαθούμε να πούμε αλλά ποιος ακούει???? Όχι μόνο τον υπολογιστή... Αλλά μέχρι και σπίτι θα έχουν αλλάξει.
Sadako Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2005 Καλά οκ.. χαλαρώστε.. Δεν είμαι και κανένας νεόπας με τα pc. Απλά πρώτη φορά τα δουλεύω έτσι ασταμάτητα (κυρίως λόγω DSL), και είπα να προσέχω για να έχω. That's all..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.