Προς το περιεχόμενο

Ποια διανομή να προτιμήσω;

kastel

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά είμαι νέος γενικά με τους Η/Υς και θέλω να δοκιμάσω με το Linux. Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε ποια διανομή να δοκιμάσω που πρώτον να υποστηρίζει ελληνικά μενού, δεύτερον να είναι απλοποιημένη σε μεγάλο βαθμό (παραθυροποιημένο κυρίως επειδή και στα Windows ακόμη η λέξη DOS μου είναι άγνωστη).

Δημοσ.

εγώ σαν πρώτη διανομή είχα τα mandriva 2005. Είμαι αρκετά ευχαριστημένος δεν τα έχω αλλάξει. Με τα ελληνικά είχα κάποια προβλήματα τα οποία όμως λύθηκαν σχετικά εύκολα... Να έχεις υπομονή, να ξέρεις ότι ορισμένα πράγματα θα θελήσουν αρκετή προσπάθεια για να δουλέψουν και μην απογοητευτείς με τις πρώτες δυσκολίες.

Δημοσ.

Πιστεύω οι πιο παραθυρικά οδηγούμενες διανομές, και δη οι πιο user friendly, αυτή τη στιγμή είναι το Ubuntu (version 5.10 - επίσημο site) και το Xandros (version 3.02 OCE, επίσημο site).

Το Ubuntu έχει GNU license, και γι' αυτό δεν έρχεται με προεγκατεστημένα διάφορα είδη software όπως mp3, java, flash, xvid, dvd. Παρόλα αυτά είναι πολύ εύκολο να τα εγκαταστήσεις χρησιμοποιώντας μόνο παραθυρικό περιβάλλον και όχι το terminal - μέσω του Add applications menu.

Το Xandros αντίθετα έρχεται με προεγκατεστημένα τα παραπάνω, και είναι έτοιμο για test drive. Παρόλα αυτά για να το κατεβάσεις, πρέπει να χρησιμοποιήσεις torrent, και αυτό που κατεβάζεις είναι η open circulation edition που υποτίθεται δεν είναι ολοκληρωμένη. Παρόλα αυτά, για μια αρχική "βόλτα" με το linux δε νομίζω ότι χρειάζεσαι και κάτι παραπάνω. Επίσης το installation process του Xandros παίρνει άριστα στο user friendlyness, καθώς εγκαθίσταται με ελάχιστες ερωτήσεις, τόσες μόνο όσες μπορεί και θέλει να απαντήσει ένας αρχάριος.

Προσωπικά σου προτείνω το Xandros, αν δε θέλεις να ασχοληθείς με περαιτέρω εγκατάσταση εφαρμογών. Αν παρόλα αυτά είσαι διατεθιμένος να χάσεις μια δυο μέρες για να εγκαταστήσεις εσύ τις εφαρμογές που θες (όπως περίπου θα έκανες και στα Windows), τότε προτείνω ανεπιφύλακτα το Ubuntu. Όσον αφορά τους οδηγούς που υπάρχουν online και προτείνουν χρήση του terminal, να πω εδώ πως το 90% αυτών που προτείνουν γίνεται ήδη με τη χρήση παραθυρικού περιβάλλοντος στο Ubuntu 5.10.

Δημοσ.

Εκτός των άλλων ο λόγος που δεν έχω ήδη ξεκινήσει με Linux είναι οτι έχω (για κακή μου τύχη) printer Canon i965 και scanner Canon 8000F, καθ' οτι πήρα στην αντιπροσωπεία τηλέφωνο και μου είπαν οτι δεν υπάρχουν drivers για τα συγκεκριμένα μοντέλα και οτι δεν πρόκειται να υποστηριχθούν από το Linux ( η αλήθεια είναι οτι στεναχωρήθηκα γι΄αυτό). Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να λυθεί αυτό το πρόβλημα που για ΄μένα είναι σημαντικό αφού δεν υπάρχει περίπτωση ν' αλλάξω printer και scanner ( μου έχουν κοστίσει πολλά αυτά που έχω) και ούτε έχω διάθεση κάθε φορά που θα πρέπει να εκτυπώσω ή να σκανάρω κάτι, να μπαινωβγαίνω σε Windows και Linux.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...