ekkli Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 .....και το καλυτερος ειναι πολυσυνθετο, εχει να κανει με το παρον συστημα μου, με το κοστος αναβαθμισης και απο αλλους παραγοντες.... αλλά ας παρω τα πραγματα από την αρχη: το πισακι μου αποτελειται απο τα εξης (που μας απασχολουν αυτη τη στιγμη) : cpu: amd athlon xp mb: gigabyte ga-7vaxpa hd: 2*WD800JB 7200rpm ATA100 (οχι σε raid) dvd rom cdrw κ ολο στεγαζεται σε ενα τυπικοτατο κουτακι των 30 ευρω. τα προβληματα ξεκινουν απο τη στιγμη που εχουν γεμισει οι σκληροι: c: (partition του πρωτου σκληρου με λειτουργικο και program files μονο) 0,98gb free / απο 24,4gb d: (ο δευτερος σκληρος ολοκληρος) 428 MB / από 74,4 gb g: (το υπολοιπο partition του πρωτου) 532 ΜΒ / απο 50,1 gb. νομιζω σας επεισα για την χρησιμοτητα νεου σκληρου.... :grin: αυτα που με προβληματιζουν κ με κανουν να ζητω τη γνωμη σας, ειναι τα εξης προβληματα: α. η μητρικη μου δεν σηκωνει παραπανω απο 4 ide συσκευες -οσες εχω τωρα δλδ. β. το τυπικοτατο -κ χωρις κανενα προβλημα μεχρι στιγμης κουτακι μου- δεν χωραει αλλη εσωτερικη 3,5' συσκευη, αυτο εξακριβωμενο. κ φτανουμε στις πιθανες λυσεις -παντα προσπαθωντας να προσθεσω 1 sata δισκο. το πρωτο που εψαξα ηταν για εξωτερικο κουτακι που να μπορει να παρει sata δισκο. δεν βρηκα κ νομιζω οτι κ παλι θα χρειαζομουνα ελεγκτη sata στο εσωτερικο του κουτιου. σωστα? αυτο που κοιταζω τωρα ειναι η αλλαγη κουτιου, η προσθεση sata controller στο παρον συστημα κ η -επιτελους- προσθηκη νεου σκληρου. πως σας φαινεται αυτη η λυση? περα απο γενικες αποψεις θα ηθελα τη βοηθεια σας σε 2 συγκεκριμενες ερωτησεις: συστασεις για καλο κουτακι που να ειναι οσο το δυνατον αθορυβο, να ειναι συμβατο με το προτυπο btx και να στοιχιζει maximum 100 ευρα. επισης, μηπως δεν ειναι χασιμο χρηματων η αγορα ata σκληρου? προσπαθω να αποφυγω το προτυπο ata γιατι δεν ξερω η επομενη μητρικη που θα παρω ποσες ata συσκευες θα μπορει να σηκωσει. αν ομως καταληξω σε ata σκληρο, αγοραζω απλά ενα εξωτερικο κουτι με firewire κ αφηνω κ την αλλαγη κουτιου για αργοτερα . επιπλεον, ειμαι κ της αποψης οτι οταν ενα συτημα λειτουργει καλα δεν χρειαζεται να το πολυπειραζουμε -οσο καλα μπορουν να λειτουργουν τα παραθυρακια του κυρ-βασιλη... :-P προσπαθω να μοιραστω μαζι σας το προβλημα μου γιατι μπορει παντα να υπαρχει καλυτερος τροπος να λυθει ενα προβλημα κ να μην τον εχουμε σκεφτει. πιο συνολικη αναβαθμιση δεν εξεταζω αυτη τη στιγμη και λογω κοστους κ επειδη μου φαινεται οτι αυτη τη στιγμη οι μητρικες για amd ειναι λιγο πισω κ οπου νά'ναι θα κυκλοφορησουν μοντελα με νεα καλουδια πανω (ddr2, crossfire, hda, raid5 etc). αυτα τα ολιγα, :grin: συγχαρητηρια σε οσους καταφεραν να διαβασουν ολοκληρο ρο ποστ κ να βγαλουν κ νοημα :grin:
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Μπορείς να πάρεις εναν σκληρό δίσκο ide και να τον βάλεις σε εξωτερική θήκη usb 2.0 που κάνει γύρο στα 30-40 ευρώ .
dim_b Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Άλλαξε τον ένα δίσκο (κατά προτίμηση όχι αυτόν που έχει τα windows) με μεγαλύτερο, και βάλε τον παλιό σε μιά εξωτερική θήκη γιά να τον έχεις γιά back-up ή γιά αποθήκευση δεδομένων που δεν χρησιμοποιείς συχνά.
S2Katana Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Παρε εναν 80αρι IDE με 60 ευρω και ενα κουτι(30 ευρω) για να βαλεις καποιον απο τους αλλους 3 μεσα.Ειναι πανευκολη δουλεια.
random Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2005 Απο πλευράς μεγεθους θα ελεγα ενα 250αρι. για συνδιασμο value for money. Οι μικροτεροι 180-200 ειναι ελάχιστα φτηνότεροι, μικροτεροι απο 150 δεν αξίζουν πια ολο το μπελά (μεταφορά δεδομενων τοποθετηση, κλπ). ειναι ακριβότεροι στη σχέση euros/Gb. και οι μεγαλυτεροι (300-400), ξεφεύγουν σε κοστος. Απο τύπο, φυσικά sata για να τον εχεις σε μια επόμενη μητρική, μικροτερα καλώδια, κλπ. ** ωπ! τωρα διαβασα οτι δεν εχει sata η μητρική! ... πάρε IDE. Δεν θα επαιρνα εξτρα sata controler σε pci. εκτος αν νομιζεις οτι καποτε θα θελεις 6-7 σκληρούς ταυτόχρονα. η επομενη μητρική που θα πάρεις, μεσα σε πλαισιο 1-3 ετών, θα έχει σιγουρα 4 sata, και 4 ide, Το προβλημα χώρου (δεν χωράει το case αλλες 3,5'' ) ειναι υποκειμενικό. κι εμενα δεν ειχε αλλες θεσεις να βιδωσω δισκο, αλλα δεν με εμποδισε να παρω αλλους 3 !! 1. τον συνδέεις, στο καλώδιο ενός απο τα DVD, ενα ide 250 γιγα, τον ακουμπάς οπου θες με ανοιχτό κουτί (πάτωμα κουτιου, πάτωμα δωματίου ), αντιγράφεις ολο τον 2ο 80άρι πάνω του, τον αφαιρείς, και τον πουλάς. κέρδος: +170 GB στο συστημα, λιγα ψιλά στην τσέπη σου, και τακτοποιημένο κουτί συμφωνα με τα γούστα σου. 2. τον βιδώνεις οπου βρεις μεσα στο κουτι. κρατάς τους αλλους 2, και πουλάς το χειρότερο απο τα dvd σου. Εγω βρήκα τρύπες στο πάτωμα του κουτιού μου, πέρασα μια βίδα, και μπήκε σε μια απο τις 4-6 τρυπες που εχουν απο κάτω οι δίσκοι. Εχω βάλει και 3,5'' hd σε θεση 5,25''. βιδωμένος μόνο απο τη μια πλευρά. κέρδος: +250 GB στο συστημα, μείον: δεν θα παίρνεις αγκαλιά την κούτα για βόλτες και Lan Parties, χωρις την απαιτούμενη προσοχή. Τα μικρά ATX κουτιά έχουν προβλημα ζέστης, οταν μαζέψεις πολλούς δισκους, και δημιουργήται μακαρονάδα καλωδίων, και δεν εχουν θεσεις για φαν μπροστά σε δισκους. (κι αν τις εχουν, δεν τους βάζουν πολλοί, επειδή με 80άρηδες φανς, θα πληρώσουν τα αυτιά σου) Αν παρεις κουτί, κοιτα να παίρνει 90άρηδες, και 12άρι πίσω. και θεσεις 3,5 τουλάχιστον 4, αλλα ψάξιμο και για 6-7. Εξωτερικό κουτι usb, αν δεν σε ενδιαφέρει η μεταφορά μεγάλων αρχείων πολύ συχνά, δουλειά-σπίτι, δεν θα έπαιρνα. ταλαιπωρούνται οι δίσκοι με τη ζέστη, και ο τρόπος που ανοιγοκλείνουν τα μοτεράκια μεσα στα κουτια δεν ειναι ο καλύτερος (εκτός αν δώσεις για ακριβό κουτι που ξέρεις με στοιχεία, πως αντιμετωπίζουν αυτα τα θέματα). και σιγουρα δεν θα έβαζα σε usb external case το νέο μου 250άρι. Να βάλω κανα 40άρι πρίν του δώσω σύνταξη, εντάξει. Για μεταφορές μέχρι 1 γιγα, τα στικ ειναι κατάλληλότερα, Για σπάνιες μεταφορές, σκέτοι δισκοι ide/sata, και άνοιγμα κουτιών παιζει πιο οικονομικό.
ekkli Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2005 ευχαριστω πολυ ολους για τις συμβουλες τους, οντως η απλουστερη λυση ειναι αγορα μεγαλου ata κ αλλαγη του ενος υπαρχοντος. μειονεκτηματα ομως υπαρχουνε, επενδυω ξανα σε μια τεχνολογια που πεθαινει, ξερει κανεις ποσες ata συσκευες σηκωνουν οι νεες μητρικες? δλδ αν προχωρησω σε αναβαθμιση το καλοκαιρι θα μπορω να βαλω πανω 3 σκληρους + 2 συρταρια ή παλι θα εχει καποιο περιορισμο? απο την αλλη μερια , χριστουγεννα ερχονται κ σκφτομουνα οτι θα μου ητανε καλο δωρακι νεο κουτι που να χωραει σκληρους. αλλα υπαρχει φτηνο ( <100 ? ) κουτι αυτη τη στιγμη που να γινεται k btx αργοτερα ? δεν νομιζω...
dpolal Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2005 ** ωπ! τωρα διαβασα οτι δεν εχει sata η μητρική! ... πάρε IDE.Δεν θα επαιρνα εξτρα sata controler σε pci. εκτος αν νομιζεις οτι καποτε θα θελεις 6-7 σκληρούς ταυτόχρονα. η επομενη μητρική που θα πάρεις' date=' μεσα σε πλαισιο 1-3 ετών, θα έχει σιγουρα 4 sata, και 4 ide, [/quote'] Mήν το λές, μήν το λές.... :grin: Ήδη πωλούνται μητρικές με μόνο 1 ide connector... :?
ekkli Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2005 πραγματικα με βοήθησε παρα πολυ αυτο το θεμα . οχι η παρουσιαση αυτη καθεαυτη, αλλά τα σχολια απο κάτω κ τα ποστ σχετικα με εξωτερικα κουτιά που παίρνουν sata. απανταει κ στο ερωτημα μου αν υπαρχουνε τετοια κουτια. πλεον προσανατολιζομαι σε τετοια λυση, το κακο ειναι οτι δεν ξερω πως να ψαξω στο θειο-σκρουτζ για εξωτερικα κουτια με sata. υγ προς mod που μετεφερε το θεμα, γενικά προσεχω που βαζω τα θεματα μου, στο συγκεκριμενο νομιζω οτι το κυριο ζητημα δεν ειναι το τί σκληρό θα βαλω (άλλωστε σε αυτο δεν αναφερθηκα καθολου), αλλά τί αλλαγές θα κάνω στο συστημα μου συνολικα, για να καταφερω να τον φορεσω. θα παρω εξωτερικο κουτι, θα βαλω ελεγκτη sata ή θα αλλαξω ολόκληρο κουτι? μεχρι κ το ζητημα για αλλαγη μητρικης αγγιξα ακροθιγως. χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος, θαρρω οτι ταιριαζε καλυτερα στο γενικο section hardware. παντα φιλικα
ekkli Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2005 ρε παιδια ειμαι ετοιμος να παραγγειλω πακετο εξωτερικο κουτι sata + σκληρο δισκο sataII. υπαρχει προβλημα συμβατοτητας?
giankyr Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2005 egw pali 8a proteina enan pci sata controller pou briskeis aneta me 20-30 eura kai mporeis na exeis panta syndedemeno ton kainourio sou disko. epishs synh8ws autes oi kartes yposthrizoun apo 2 syskeues kai panw, pragma pou mou leei pws 8a sou xreiastei afou kataferes kai tingkarises tous diskous sou toso poly pisteuw pws kanena dvd writer kai kamia 100aria adeia dvdakia 8a sou edinan mia anasa xwrou, alla panta einai kalytera na ta exeis ola sta podia sou kai na mhn psaxneis CDo8hkes rikse mia matia edw
Silent Arrow Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2005 ....Σχετικα με την προσθηκη σκληρου δισκου οταν οι 3,5 ιντζων θεσεις ειναι τελειωμενες καλη λυση ειναι τα HD Mounting Kits. Κατι σιδερικα ειναι που μπαινουν σε ελευθερη θεση 5,25'' οπου στη συνεχεια βιδωνεις το HD. Βεβαια ενας σκληρος δισκος μπαινει με χιλιους τροπους και χωρις αυτα!!!!..... (Ακομα και με χρηση Black & Decker εχω δει!...)
ppetr Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2005 α) Πάρε SATA να μπεις και εσύ στο club του νέου πρωτόκολλου β) Διάλεξε εσωτερική τοποθέτηση. Εγώ πριν 2 χρόνια πήρα controller σε κάρτα και άλλαξα κουτι για να στηρίξω το δεύτερο (τότε) δίσκο. Ο promise αναγνωρίζει και CD-rom και θέλω να τον κρατήσω για πολύ καιρό ακόμα. Σκέψου και ότι μια μελλοντική σου αναβάθμιση με μητρική με πολλές θέσεις για δίσκους, μπορεί να είναι ακριβότερη από μια κάρτα controller + 1 "απλή" μητρική
nikoskourtis Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2005 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2005 Παντως η δικη μου μητρικη εχει 2 ide + 2 ide που δουλευουν σαν απλα ide ή σε RAID + 2 SATA. Πιστευω οτι θα υπαρχουν IDE και στις επομενες μητρικες και παραπανω απο 2.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.