sugoruyo Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2005 Λοιπόν παίδες ιδού το πρόβλημα. Το PC μου είναι ολίγον τι παλιό αλλά κρατάει σχετικά καλά ακόμα. Specs: Pentium4 Prescott 3.0 GHz 1024 MB RAM Kingston DDR στα 333 MHz Sound Blaster Audigy retail Maxtor 120 GB SATA Asus P4P800SE MSI StarForce GFX5700VTD256 Αυτό λοιπόν το PC δε φτάνει για να παίξουν σωστά κάμποσα games πλέον. Σαν να μην έφτανε αυτό έχω κάποιο πρόβλημα στην -εκτός εγγύησης- mobo μου με το PCI Bridge. Τα windoze τρελαίνονται στο 2ωρο και τα linux/bsd/solaris αρνούνται να ξεκινήσουν (linux/bsd) ενώ το Solaris παθαίνει kernel panic. Οπότε σκέφτομαι ότι πρέπει να μπει σε χειρουργείο ο ασθενής. Τώρα οι επιλογές είναι 2 αλλά το πορτοφόλι 1. Μπορώ να διαθέσω περίπου 600 ευρουδάκια. Μπορώ να πάω σε κάτι με καινούρια μητρική, AMD64, PCI-e, ή θα πάρω entry level πράμα; Θέλω να αυξήσω κάπως τις επιδόσεις και να αλλάξω μητρική για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Η άλλη μου επιλογή είναι να πάρω μια μητρική και μια vga του τύπου 6800GT ή ultra για AGP και ίσως και κάποιο σκληρό με αυτά τα χρήματα. Τι θα μου προτείνατε; Σημειωτέον ότι το PC στεγάζεται σε ένα κουτί φτιαγμένο για αθόρυβη και ψυχρή λειτουργία με κόπο και ψάξιμο, και ότι κάρτα μπει μέσα μάλλον θα φορέσει after-market cooler για αθόρυβη λειτουργία - επομένως θα προτιμηθούν λύσεις με νορμάλ απαιτήσεις (θερμικώς). Ενδεικτικά το μηχάνημα δουλεύει full load 45/38 το καλοκαίρι. Θα ήθελα να μην ξεφύγω πολύ από αυτά τα μεγέθη αλλά κυρίως να μην αρχίσει να κάνει σαν 747 σε απογείωση. ΥΓ: Όποιος μπορεί να διαθέσει το χρόνο να μου απαντήσει παρακαλείται να προτείνει και μοντέλα ή links για reviews. Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας. Ελπίζω να μη σας κούρασα.
Shinta Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Gia fthinei lisi tha mborouses na allakseis apla to mobo sou me ena gia 478. Esto metaxirismeno giati to sistima sou einai akoam arketa kalo. Afou to kaneis auto tha mborouses na valeis mia 6800 opos les kai na telioseis me 450e.Tora gia na allakseis mobo/cpu den tha se ikanopoiisei afou mono i 6800 kanei konta sta 300e opote me ta alla 300 tha prepei na pareis mobo+cpu kai nomizo oti den tha deis kai diafora stis epidoseis.
sugoruyo Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Ψάχνοντας διαπίστωσα το εξής. Με 600 έουρα δε βάζω πάλι ούτε 1gb ram και η κάρτα που πέρνω δεν είναι 256mb ούτε αυτή. Οπότε μάλλον θα το αφήσω έτσι προς το παρόν. Θα ήθελα όμως όποιος μπορεί από την εμπειρία του να προτείνει μια καλή mobo για S478 για να αποφύγουμε τα προβλήματα στο μέλλον. Επίσης θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα μια μητρική με ενσωματωμένο FireWire. Και κάτι τελευταίο. Ξέρει κανείς κάποιο καλό guide για RAID; Σκεφτόμουν να προσέθετα ένα ακόμα 120gb δίσκο και να τα έκανα RAID αλλά με ενδιαφέρει να είναι όσο διαφανές γίνεται στα windows είδικα. Δηλαδή να πετύχω να φαίνεται στα windows ένας δίσκος των 240gb τον οποίο θα κάνω partition. Αν δε γίνεται στα windows έστω στο linux.
Sorath Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Υπάρχουν πλέον 6800GT με 250?. Επειδή την αναβάθμιση την κάνεις για παιχνίδια συνιστώ την συγκεκριμένη κάρτα. Το RAID είναι απλό σε υλοποίηση. Απλά βάζει δύο δίσκους στον Raid Controller και μέσα απο το Bios του, φτιάχνεις ένα array σε Raid 0. Έτσι απο κει και πέρα τα Windows θα τον βλέπουν ως ένα δίσκο με συνολική χωρητικότητα το άθροισμα των δύο δίσκων. Προσοχή: Για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει οι δίσκοι να είναι ακριβώς ίδιοι (μάρκα, μοντέλο, χωρητικότητα). Η μνήμη που θες (2 Χ 512) θα κοστίσει γύρω στα 100?. Πιστεύω με 250? που περισσεύουν εύκολα θα βρείς μια καλη mobo. Πάρε κι ένα καλό link για Raid: Raid
asampson Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Καλημερα και απο μενα.Εγω δεν πιστευω οτι τετοιο μηχανημα μπορει να μην παιζει η να μην τρεχει παιχνιδια και εφαρμογες.Καντου ενα φορματ και φτιαχτο απο την αρχη.Με σωστους drivers και τα συναφη.Η μονη αλλαγη για μενα (και οχι απαραιτητη)ειναι το mobo και ram για να ειναι στα 400 ΜΗΖ.Τιποτα αλλο
sugoruyo Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πραματάκια γιατί δεν τα είπα σωστά. Αυτό για τη ram είναι κάτι που είπα για την περίπτωση αγοράς νέας βάσης. Το μηχάνημα φυσικά παίζει παιχνίδια. Όμως σε πολλά πλέον τα γραφικά είναι άθλια. Προσπάθησε να δεις NFS:MW σε μια 19" TFT με native ανάλυση στα 1280*1024 με ρυθμίσεις 800*600 και χωρίς AA/AF,reflection,world detail,car detail και να βγάζεις πάλι 25-30 fps με το ζόρι. Αυτό οφείλεται σε ένα πρόβλημα της μητρικής που κόβει πολύ από το acceleration αλλά και στην ισχύ της κάρτας γραφικών μου. Ενδεικτικά το Quake4 αρνείται να ξεκινήσει. Επιπλέον έχω πρόβλημα σταθερότητας με τη βλάβη της μητρικής. Οπότε τουλάχιστον αυτή πρέπει να αλλαχτεί. Όσο για 400άρες μνήμες, αξίζει τον κόπο να πουλήσω τις ήδη υπάρχουσες 333 για να πάρω 400άρες με την καινούρια μητρική; Οι εφαρμογές που χρησιμοποιώ είναι κανά Nero Recode/NeroVision για τίποτα home-made DVDs και από εκεί και πέρα για να μαθαίνω προγραμματισμό (το οποίο συνήθως γίνεται με linux). Όσο για το hardware RAID τι προβλήματα παίζει να έχω με διαφορετικής μάρκας δίσκους -ίδιας ονομαστικής χωρητικότητας όμως; Αν είναι να έχω πρόβλημα να πουλήσω τον ήδη υπάρχοντα και να πάρω 2 καινούριους ίδιους Το RAID 0 δεν είναι το stripping; Πρακτικά παίζει να δω αύξηση στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από και προς τους δίσκους; Που βρήκες τέτοια κάρτα με 250Ε; Να τρέξω να τη χτυπήσω; Εγώ όλο 330 και πάνω τις βλέπω. Καμια πρόταση για μητρική; Μάρκα έστω ή μάρκα που πρέπει να αποφύγω; Κάτι εκ πείρας. Γιατί με τη μητρική που έχω τώρα έχω τραβήξει κάμποσα. Και επειδή είναι πολλή δουλειά να ξαναστήσω το PC θα ήθελα να είμαι σίγουρος για τη μητρική. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Sorath Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 1. Για τις μνήμες, όντως αξίζει η αγορά νέων. Το έχω κάνει στο PC του πατέρα μου και είχε διαφορά με τις νέες μνήμες. 2. Για την κάρτα δες τα παρακάτω link: 6800GT (1) 6800GT (2) Ναι, είναι στα 290, δεν είχα δει το ΦΠΑ. Αλλά και πάλι περισσεύουν για mobo. 3. Περι RAID: Αν είναι διαφορετικής μάρκας αλλά ίδιας ονομαστικής χωρητικότητας τότε: Δεν έχουν ακριβώς την ίδια χωρητικότητα και θα έχουν διαφορές την ταχύτητα. Αυτό σημαίνει οτι θα έχεις μειωμένη απόδοση καθώς αλλιώς θα γράφει ο ένας δίσκος και αλλιώς ο άλλος πράγμα που θα μπερδεύει τον controller, οπότε θα καθυστερεί λίγο. Αν είναι ίδας μάρκας και ίδιας χωρητικότητας τότε δεν νομίζω οτι θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αρκεί να έχουν ίδιο Mb buffer. Πάντως το καλύτερο είναι ακριβώς δυο ίδιοι δίσκοι.
sugoruyo Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 OK ευχαριστώ. Πάντως οι κάρτες που προτείνεις είναι PCI-E και εγώ έχω AGP μητρική. Από ότι έχω δει οι AGP είναι ακριβότερες από τις άλλες.
Sorath Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Τι σημασία έχει; Αφού υποθέτουμε οτι θα αγοράσεις νέα μητρική....
S2Katana Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Για την κάρτα δες τα παρακάτω link: 6800GT (1) 6800GT (2) Πες με προκατειλλημενο αλλα εγω εχω κολλημα με την υλοποιηση στις καρτες γραφικων.Δε θα εδινα 300 ευρω για καρτα Prolink/Pixelview.Προτιμω να δωσω 50-60 παραπανω μιας και κανω τετοια κινηση και να εχω το κεφαλι μου ησυχο απο αποψη εγγυησης/overclocking/reliability!
S2Katana Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Ψάχνοντας διαπίστωσα το εξής. Με 600 έουρα δε βάζω πάλι ούτε 1gb ram και η κάρτα που πέρνω δεν είναι 256mb ούτε αυτή. Οπότε μάλλον θα το αφήσω έτσι προς το παρόν. Θα ήθελα όμως όποιος μπορεί από την εμπειρία του να προτείνει μια καλή mobo για S478 για να αποφύγουμε τα προβλήματα στο μέλλον. Επίσης θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα μια μητρική με ενσωματωμένο FireWire. Και κάτι τελευταίο. Ξέρει κανείς κάποιο καλό guide για RAID; Σκεφτόμουν να προσέθετα ένα ακόμα 120gb δίσκο και να τα έκανα RAID αλλά με ενδιαφέρει να είναι όσο διαφανές γίνεται στα windows είδικα. Δηλαδή να πετύχω να φαίνεται στα windows ένας δίσκος των 240gb τον οποίο θα κάνω partition. Αν δε γίνεται στα windows έστω στο linux. Δλδ να σου προτεινουμε λυσεις για mobo-cpu μονο και οχι για gpu?
sugoruyo Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Δλδ να σου προτεινουμε λυσεις για mobo-cpu μονο και οχι για gpu? Αναφερόμουν στο hardware RAID. Πες με προκατειλλημενο αλλα εγω εχω κολλημα με την υλοποιηση στις καρτες γραφικων.Δε θα εδινα 300 ευρω για καρτα Prolink/Pixelview.Προτιμω να δωσω 50-60 παραπανω μιας και κανω τετοια κινηση και να εχω το κεφαλι μου ησυχο απο αποψη εγγυησης/overclocking/reliability! Σκέφοτμαι για MSI προσωπικά. Η εμπειρία μου από την τρέχουσα κάρτα είναι ότι μιλάμε για μια καλή εταιρεία. Τι σημασία έχει; Αφού υποθέτουμε οτι θα αγοράσεις νέα μητρική.... Σωστό. Υποθέτεις δλδ ότι η νέα μητρική για P4 θα διαθέτει PCI-e slot. Είχα ψιλοξεχάσει αυτή την πιθανότητα. Μπορεί κανείς να προτείνει μια μητρική με PCI-e & S478; EDIT: Μήπως τελικά είμαι για τα πανηγύρια; Φταίει η αϋπνία. Δε νομίζω να βγαίνει s478 με PCI-e.... Όποιος βρει κερνάω κουλουράκι. Και αν την πάρω και δουλέψει κερνάω και καφέ. Αν δε δουλέψει όμως......
S2Katana Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Σκέφοτμαι για MSI προσωπικά. Η εμπειρία μου από την τρέχουσα κάρτα είναι ότι μιλάμε για μια καλή εταιρεία. EDIT: Μήπως τελικά είμαι για τα πανηγύρια; Φταίει η αϋπνία. Δε νομίζω να βγαίνει s478 με PCI-e.... Όποιος βρει κερνάω κουλουράκι. Και αν την πάρω και δουλέψει κερνάω και καφέ. Αν δε δουλέψει όμως...... Μην πρηζεσαι, παρε μια AGP να εισαι ασφαλης.Το πολυ πολυ να πληρωσεις λιγο παραπανω την 6800GT.H MSI ειναι φυσικα μια απο τις καλυτερες στο χωρο.Εγω ειμαι φαν της Asus αν και την επομενη φορα που θα παρω hardware θα εχω υποψιν μου το απαισιο forum της. @κοιταξα σε eshop και δε βρηκα τπτ σε s478-PCIe!
sugoruyo Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Η διαφορά στην τιμή είναι αμελητέα (μπροστά στην τιμή :Ρ) Η Asus τελευταία δε μου γεμίζει το μάτι. Κάτι αυτά με τη μητρική μου κάτι με προβλήματα φίλων.... *δεν υπάρχουν τέτοιες μητρικές. Το συγκεκριμμένο socket έπαψε να αναπτύσσεται και έχουν κολλήσει στο Intel 865 που είναι προ-PCI-e.
S2Katana Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Η διαφορά στην τιμή είναι αμελητέα (μπροστά στην τιμή :Ρ) Κατι εχασα εδω...Τι εννοεις? Κάτι αυτά με τη μητρική μου κάτι με προβλήματα φίλων.... Εμενα μου σπαει τα νευρα το ηλιθιο ανεμιστηρακι του nforce 4, κανει 10 ωρες να πιασει 9000rpm και μεχρι τοτε με πρηζει το bios...Πρεπει να παω σε passive cooling αν και βαριεμαι τις αλλαγες!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.