Προς το περιεχόμενο

Ειναι τα MS Windows ετοιμα για το Desktop PC ?

spinner

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Nai alla exete skeftei to logo gia ton opoio dhmiourgh8hke to Linux?

Arxikos skopos den htan na ginei ena desktop leitourgiko.

Epishs ta windows einai ena leitourgiko pou prwton einai ftiagmeno gia desktop kai deuteron einai mia sullogikh prospa8eia miasetairias.

To linux einai dianomh. Dhladh einai mia sugkentrosh pollwn software mazi pou den exoun graftei apo ena as to poume paragonta...

Opote pisteuw oti den 8a eprepe na exoume apaithseis gia to desktop.

Na sumfwnhsw me ton spinner oti einai etoimo gia atoma ta opoia exoun gnwseis peri computers. Kai malista se polu megalutero ba8mo apo windows. Apla to shmeio sto opoio usterei einai to "Install and Play"...

Alla skefteite kai to ekshs: Poios ftaiei giauto? Mhpws h M$??

Kai mhn me peite kollhmeno antiM$ kai 8a sas to ekshghsw to logo.

Poses etairies hardware bgazoun drivers gia linux? Einai h den einai oi drivers enas megalos paragontas sto na ginei ena leitourgiko "etoimo" gia ton aplo xrhsth?

Me to pou bazeis windows se ena PC ta windows sou anagnwrizoun ta panta giati exoun ena karo drivers mazi.

Sunepws pws na perimenei kaneis apo mia "automatopoihmenh" dianomh linux (ubuntu ktl ktl) na brei ta panta apo to susthma apo th stigmh pou to support pollwn etaireiwn gia linux einai mhdamhno. Drivers parexontai apo "blammenous" C coders pou lo monos logos gia na grapsoun ton driver einai giati 8eloun na doun th suskeuh tous na douleuei sto linux...xwris docs apo thn etairia ktl...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Dimmu_Borgir δεν κατηγορεί κανείς το linux επειδή δεν είναι φιλικό για τον απλό user. Άλλωστε δεν νομίζω να είναι αυτός ο προσανατολισμός του. Αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους τουλάχιστον.

Kai egw ta pragmata me to onoma tous lew...

Το να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους αναφερόταν στον συγγραφέα του επίμαχου άθρου κι όχι σε εσένα, συγγνώμη που δεν το διευκρίνισα :)

Πάντως, κακά τα ψέμματα: τα windows (όπως λέει και ένας φίλος) είναι "το καλύτερο terminal software που φτιάχτηκε ποτέ". Νομίζω ότι ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα: τα windows είναι ένα καλό (βλ. xp sp2), εύχρηστο λειτουργικό, με υποστήριξη για άφθονο hardware, και ένα κάρο εφαρμογές. Σε αυτά τα πλαίσια δεν είναι τυχαίο ότι το internet είναι χτισμένο πάνω σε *NIX και hardware routers ;-).

Πλέον κάνω με το Linux περισσότερα από όσα έκανα και με τα windows, όμως για να φτάσω σε αυτό το σημείο, και για να στήσω το σύστημά μου ώστε να λειτουργούν όλα στην εντέλεια, δαπάνησα πολύ χρόνο, πολύ περισσότερο από αυτόν που θα ήμουν διατεθειμένος να δαπανήσω αν δεν είχα το ψώνιο. Μακάρι μια μέρα να προσεγγίσει περισσότερο τον απλό χρήστη, χωρίς όμως να υπονομευθούν οι δυνατότητες και η ευελιξία του.

@getty: Δεν είναι η μόνη διανομή χωρίς υποστήριξη mp3 (βλ.Fedora κλπ). Αυτά δυστυχώς είναι προβλήματα πατεντών που αφορούν όμως κυρίως στην αμερικανική αγορά.

Το linux θελει πολλα ακομη για να παρει ενα κανονικο μεριδιο της αγορας software.Πως κατηγορειτε τα desktop, την ασυμβατοτητα hardware, κτλ ενω το προβλημα ειναι οτι λιγοι ξερουν περι linux.Και σκεφτειτε εναν μεσο χρηστη.Δεν εχει κανεναν λογο να βαλει linux και να μπλεχτει ενω μπορει να βαλει windblows και να κανει τη δουλεια του.Ενας τροπος(και μαλλον ο μοναδικος) επικρατησης του linux ειναι η καταρρευση των windblows.Αρα ισως τζαμπα παιδευονται οι εταιριες που προσπαθουν να δυεισδυσουν διαφορες διανομες στην αγορα γιατι δεν εχουν πολλες ελπιδες.

An omws otan kapoios "asxetos" paei na agorasei ena PC 8a tou pasaroun 8elei den 8elei windows, kai den 8a tou poun exoue windows kai linux, dialekse...

Ta perisotera laptop erxontai me windows preinstalled.

Otan phra to diko mou prin 2 mhnes (apo glaskwbh kiolas giati spoudazw edw) tous eipa den 8elw windows, gia na pesei h timh. Mou eipan oti ta windows den ginetai na mhn einai egkatesthmena, kai akomh kai na mou ta afairesoun h timh den 8a pesei...

Ela twra esu kai pes mou gia th M$!! :D

Αυτα μπορουν να αλλαξουν αμα το linux ανεβει στην αγορα.Στον τομεα των laptop που δεν γινεται να παρεις τα κομματια ενα ενα οπως στο desktop δυστυχως θα πρεπει να παρεις windows.Εκτος κι αν το παραγγειλεις(υποθετω) απο εξωτερικο.Κανονικα οταν παρεις εναν υπολογιστη, ειτε desktop ειτε laptop, πρεπει να εχει λειτουργικο(τωρα αμα πρεπει να εχει windblows απαραιτητα δεν ξερω, αλλα μαλλον επιλεγεις απο αυτα που σου δινει το μαγαζι, που δεν ειναι παρα windblows).Μαλλον αυτο γινεται κατα της πειρατιας, και αποτι βλεπω ειναι ιδιαιτερα αποτελεσματικο στους ασχετους.Γενικα ομως το linux αποτι βλεπω θα μεινει μεχρι να τελειωσει ως το λειτουργικο των geeks, των hackers, και των linux fans.

Σχετικα με αυτο το θεμα, εγω πριν αρχισω να ασχολουμαι με linux δεν ηξερα οτι μπορουσες να χρησιμοποιησεις αλλον windowmanager εκτος απο αυτον των windows, και γενικα ειχα αυτην την ιδεα για ολα τα built-in προγραμματα των windows.

Σε καταλαβαίνω, ξέρεις πόσες φορές με έχουν ρωτήσει γνωστοί και φίλοι μετά την αγορά PC με προεγκατεστημένα windows που είναι το ...word;

Σχετικά με όλη τη συζήτηση τώρα, η ευκολία ή δυσκολία κάθε λειτουργικού μπορεί να μετρηθεί μόνο κάτω από εργαστηριακές συνθήκες και εξηγώ τι εννοώ:

Μεγάλος αριθμός ατόμων (1000+) γιά μεγάλο χρονικό διάστημα (2-6 μήνες) που δεν έχουν καμμία σχέση με Η/Υ κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο ο καθένας με έναν Η/Υ. Οι μισοί με Windows, οι άλλοι μισοί με Linux. Η βιβλιοθήκη γεμάτη, οι καφέδες δωρεάν και ένα στόχο σχετικά με το τι θα πρέπει να έχουν καταφέρει μέχρι πότε.

Μετά απ' αυτό το διάστημα μπορεί κάτι να μάθουμε, όλα τα άλλα είναι γνώμες ανθρώπων που έβαλαν linux γιά 5 μέρες ενώ χρησιμοποιούν windows τα τελευταία δέκα χρόνια (και ψηφίζουν windows) ή γνώμες ανθρώπων που χρησιμοποιούν linux πολύ μεγάλο διάστημα και ξέρουν πως να κάνουν τα πάντα οπότε και δε βρίσκουν καμία δυσκολία (και ψηφίζουν linux).

Στη δική μου περίπτωση ισχύουν τα εξής: Χρησιμοποιώ windows δέκα χρόνια (πριν απ' αυτά χρησιμοποιούσα Amiga, Dos, λίγο Unix και ακόμα νωρίτερα Amstrad). Οπότε φυσιολογικά θεωρώ πιό εύκολα τα windows. Ασχολούμαι με linux εδώ και ενάμιση μήνα (όπου έχω στήσει ήδη 4 μηχανήματα, ένα από τα οποία λειτουργεί ήδη ως web server εταιρίας). Δυσκολεύτηκα λίγο αλλά γοητεύθηκα πολύ (πάρα πολύ). Και σιγά σιγά το βάζω στην καθημερινότητά μου βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα που κάποτε είχα αντιμετωπίσει και με τα windows.

Τώρα, τί είναι κατά τη γνώμη μου καλύτερο; Περί ορέξεως... Σε τέσσερις Η/Υ έχω windows xp, suse και kubuntu.

Σιγα μην εχεις προβλημα να μαθεις το linux ενω χρησιμοποιεις υπολογιστες πριν καν βγει το gui.Ο απλος λαος ομως, που δεν ξερει καν να χειριζεται το gui ενος προγραμματος(γενικα) τι να κανει?Εγω ισα ισα που τα καταλαβαινω, θα τα καταλαβουν αυτοι?

Το linux θελει πολλα ακομη για να παρει ενα κανονικο μεριδιο της αγορας software.Πως κατηγορειτε τα desktop, την ασυμβατοτητα hardware, κτλ ενω το προβλημα ειναι οτι λιγοι ξερουν περι linux.Και σκεφτειτε εναν μεσο χρηστη.Δεν εχει κανεναν λογο να βαλει linux και να μπλεχτει ενω μπορει να βαλει windblows και να κανει τη δουλεια του.Ενας τροπος(και μαλλον ο μοναδικος) επικρατησης του linux ειναι η καταρρευση των windblows.Αρα ισως τζαμπα παιδευονται οι εταιριες που προσπαθουν να δυεισδυσουν διαφορες διανομες στην αγορα γιατι δεν εχουν πολλες ελπιδες.

Αυτα μπορουν να αλλαξουν αμα το linux ανεβει στην αγορα.Στον τομεα των laptop που δεν γινεται να παρεις τα κομματια ενα ενα οπως στο desktop δυστυχως θα πρεπει να παρεις windows.Εκτος κι αν το παραγγειλεις(υποθετω) απο εξωτερικο.Κανονικα οταν παρεις εναν υπολογιστη, ειτε desktop ειτε laptop, πρεπει να εχει λειτουργικο(τωρα αμα πρεπει να εχει windblows απαραιτητα δεν ξερω, αλλα μαλλον επιλεγεις απο αυτα που σου δινει το μαγαζι, που δεν ειναι παρα windblows).Μαλλον αυτο γινεται κατα της πειρατιας, και αποτι βλεπω ειναι ιδιαιτερα αποτελεσματικο στους ασχετους.Γενικα ομως το linux αποτι βλεπω θα μεινει μεχρι να τελειωσει ως το λειτουργικο των geeks, των hackers, και των linux fans.

Σιγα μην εχεις προβλημα να μαθεις το linux ενω χρησιμοποιεις υπολογιστες πριν καν βγει το gui.Ο απλος λαος ομως, που δεν ξερει καν να χειριζεται το gui ενος προγραμματος(γενικα) τι να κανει?Εγω ισα ισα που τα καταλαβαινω, θα τα καταλαβουν αυτοι?

Θα σε παρακαλεσω για να ειμαστε σωστοι να μην γενικευεις τις προσωπικες σου αποψεις.

Οταν στο Μοναχο(Γερμανια γενικοτερα) , την Γαλλια , την Βιεννη , την Μασαχουσετη και στο ΜΙΤ , στην Κινα , στην Ινδια , στις Hνωμενες Πολιτειες Αμερικης , την Βραζιλια , την Βενεζουελα και σε πολλες χρησιμοποιουν στις δημοσιες υπηρεσιες, σε servers , σε office desktops, στον στρατο , στο Ηigh Performance Computing οπου πεθαινουν μανουλες εκει , στα home desktops , σε embeded συσκευες και οπου αλλου μπαινει Linux ακομα και στο iPod, μην μας γραφεις οτι το Linux κατεχει μικρο ποσοστο γιατι παραπληροφορεις τους αναγνωστες του thread.(συνειδητα ή ασυνειδητα .. αλλα δεν μενω εκει)

Το ποσο δυσκολευεσαι εσυ να χρησιμοποιησεις μια διανομη Linux και να μαθεις δεν ειναι κριτηριο συγκρισης για εμας τους υπολοιπους.

Φρασεις οπως: Κατα την γνωμη μου , κατα την αποψη μου, ..ετσι πιστευω ή ακομα και IMHO θα ηταν σωστοτερο κατα την γνωμη μου στο συγκεκριμενο thread να σου γινουν προσφιλεις.

Ασε τον λαο να κρινει μονος του τι μπορει να μαθει και τι οχι.

Επιπλεον να μην ξεχασω οτι μεταξυ αλλων αρμεγετε και αγελαδες με την χρηση Linux σε embeded συσκευες:

http://www.linuxdevices.com/news/NS4275702675.html :-P

na prosthesw kai egw kati:

an kai windows-mac user poly tha hthela na asxolithw me linux,ena kalo bhma gia na mas proselkisei tha htan mia aplousterh egatastash drivers syskeywn...px ena arxeio pou kaneis diplo clik gia install

na prosthesw kai egw kati:

an kai windows-mac user poly tha hthela na asxolithw me linux' date='ena kalo bhma gia na mas proselkisei tha htan mia aplousterh egatastash drivers syskeywn...px ena arxeio pou kaneis diplo clik gia install[/quote']

Αυτες τις μαγκιες σε *NIX τις κανει μονο η Apple....

;-)

Μου φαίνεται ότι αρκετοί που κάνουν συγκρίσεις windows-linux, ή απαιτούν πράγματα από αυτά, αγνοoύν τη διαφορετική φιλοσοφία των συστημάτων αυτών: Τα windows έχουν φτιαχτεί για να χρησιμοποιούνται σαν "μαύρο κουτί" (πράγμα που έχει αντίκτυπο στη φιλικότητα χρήσης, δυνατότητες κλπ.). Το linux όμως όχι (σε καμμία περίπτωση μάλιστα).

Αυτες τις μαγκιες σε *NIX τις κανει μονο η Apple....

;-)

Θα διαφωνίσω με αυτό καθώς τα αρχεία bin μπορούν να τρέξουν με ένα double click (αρκεί να δώσετε permissions για execute στο αρχείο). Επίσης στο Ubuntu (και ίσως στα Debian γενικότερα)' date=' τα αρχεία deb μπορούν να τρέξουν με διπλό κλικ με την εγκατάσταση του gdeb.

Μου φαίνεται ότι αρκετοί που κάνουν συγκρίσεις windows-linux, ή απαιτούν πράγματα από αυτά, αγνοoύν τη διαφορετική φιλοσοφία των συστημάτων αυτών: Τα windows έχουν φτιαχτεί για να χρησιμοποιούνται σαν "μαύρο κουτί" (πράγμα που έχει αντίκτυπο στη φιλικότητα χρήσης, δυνατότητες κλπ.). Το linux όμως όχι (σε καμμία περίπτωση μάλιστα).

Όσον αφορά τη φιλοσοφία πίσω από τα λειτουργικά συστήματα για desktop computing, υπάρχει μόνο ένας κανόνας. Το λειτουργικό πρέπει να είναι "αόρατο" στο χρήστη και να βρίσκεται εκεί ώστε να προσφέρει και να εκτελεί τις διαδικασίες που ενδιαφέρουν το χρήστη. Επίσης, στην περίπτωση αλληλεπίδρασης του χρήστη με το λειτουργικό σύστημα (αλλαγή configuration, εγκατάσταση προγράμματος ή νέου driver), το σύστημα θα πρέπει να καθοδηγεί το χρήστη στις διαδικασίες αυτές με ένα point n' click interface, το οποίο θα είναι απλό και εύκολο στην κατανόηση του.

Αυτά διαμηνύουν οι διάφοροι guru του usability και τα ενστερνίζομαι και εγώ. Το linux έχει κάνει άλματα βελτίωσης στον τομέα αυτό, παρόλα αυτά χρειάζεται ακόμα δουλειά. Η δημιουργία του Ubuntu με στόχο τη διείσδυση στα desktop pcs, καθώς και του Xandros με μοναδικό στόχο τα desktop pcs, νομίζω θα φέρει το linux σε θέση μάχης και στο desktop environment.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...