sotalotsopa Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2005 Τελικα μπήκα ως root! Ευχαριστω για την βοηθεια. (ελπιχω να μhν εχω κι αλλεw πολλες αποριες) !!!!!
sotalotsopa Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2005 Τελικα μπήκα ως root! Ευχαριστω για την βοηθεια. (ελπιχω να μην εχω κι αλλεw πολλες αποριες) !!!!!
cassidy Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2005 Τι θες να κάνεις ακριβώς; Να γράψεις στο fstab; Εκεί είναι το πρόβλημα σου; Θα πρέπει να έχεις δικαιώματα root για να το κάνεις αυτό. Το ubuntu συμπεριφέρεται λίγο διαφορετικά από τις άλλες διανομές. Aπό default, ο χρήστης root είναι απενεργοποιημένος. Δε μπορείς δηλαδή να κάνεις login σα root. Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας. Θεωρείται ιδιαίτερα ανασφαλές να λειτουργείς το σύστημά σου σα root. Και δεν μπορείς να κάνεις login (από το γραφικό login) σαν root. Γι αυτό σου έβγαλε το μήνυμα "Ο διαχειριστης του συστηματος δεν σας επιτρεπει να εισελθετε απο αυτην την οθονη" Πάμε τώρα να δούμε πως δουλεύεις στο ubuntu. O πρώτος χρήστης που δημιουργείται κατά την εγκατάσταση, μπορεί να χρησιμοποιεί την εντολή "sudo", η οποία του επιτρέπει να εκτελεί εντολές με δικαιώματα administrator. Τις εντολές τις τρέχουμε από κονσόλα (terminal). Από το menu εκκίνησης πήγαινε Applications >>> Accessories >>> Terminal Δε ξέρω την ελληνική μετάφραση, θα προσπαθήσω να το βρω αν δε τα καταφέρεις. Έχει σαν εικονίδιο μια οθονίτσα μαύρη. Το πατάς και σου βγαίνει η κονσόλα εντολών. Εκεί θα γράφεις τις εντολές που θες να εκτελεστούν. sudo gedit /etc/fstab Το sudo λέει να εκτελέσει την εντολή σαν administrator. To gedit είναι σα το notepad των windows. Το /etc/fstab είναι το αρχείο που θες να αλλάξεις. Αφού γράψεις την εντολή, θα σου ζητηθεί ένα PASSWORD. Αυτό δεν είναι το password του admin, αλλά το δικό σου, αυτό που χρησιμοποιείς για να κάνεις login. To gedit θα ανοίξει το αρχείο και θα μπορείς να το μεταβάλλεις όπως θες εσύ. Δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο ακούγεται, απλά κάθε φορά πριν εκτελέσεις μια εντολή που χρειάζεται δικαιώματα administrator, θα βάζεις πρώτα sudo και αφού πατάς enter θα πληκτρολογείς τον κωδικό σου. Με αυτό τον τρόπο, έστω ότι σου στέλνει κάποιος mail με έναν ιό σαν αυτούς που κυκλοφορούν για windows κι εσύ είσαι περίεργος και θες να τον ανοίξεις. Εφόσον εσύ θα το τρέξεις σαν κανονικός χρήστης, ο ιος δε μπορεί να βλάψει το σύστημά σου. Το πολύ να σου σβήσει τίποτα αρχεία κι έγγραφα. Το λειτουργικό σου όμως θα μείνει ανέπαφο. Ελπίζω να σε βοήθησα. ΥΓ: ΟΚ, μετά από όλα αυτά είδα ότι τα είχες καταφέρει ήδη Καλό θα είναι όμως να καταλάβεις πως δε πρέπει να μπαίνεις σα root αλλά να δουλεύεις με sudo σαν απλός χρήστης. ΥΓ2: με default ρυθμίσεις, δε μπορείς να γίνει root με su Ο πρώτος χρήστης όμως μπορεί να χρησιμοποιεί τη sudo γιατί ανήκει στο group admin. Οπότε αν θες να γίνεις root μπορείς να το κάνεις μέσω της sudo. Συγκεκριμένα "sudo -s -H", και το pass του πρώτου χρήστη όταν σου ζητηθεί
geokok1981 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2005 Cassidy μια και φαινεται να το κατεχεις μηπως εχεις καμια ιδεα γιατι η Live εκδοση του ubuntu κολλαει κατα το φόρτωμα στο σημειο που λεει για hotplug detecting (ή κάπως έτσι..)???Μιλάω για laptop καινουργιο. Από το φορουμ τους το μονο που μου είπαν ήταν πως μπορεί να κατεβηκε χαλασμενο το αρχειο....το ξανακατεβασα αλλα τιποτα...μετα δεν ξανα απαντησαν...
cassidy Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2005 Οκ να το κοιτάξω, δεν είμαι και κανένας poweruser όμως :/ Πρόβλημα υπάρχει με τον εντοπισμό hardware γιατί οι εταιρίες πολλές φορές δε θέλουν να δώσουν τις ακριβείς προδιαγραφές των προϊόντων τους ούτε θέλουν να δώσουν τον κώδικα των drivers που χρησιμοποιούν (για να μην τους κλέψει ο ανταγωνισμός κι έτσι ). Φυσικά hardware να κάνουν έστω δωρεά σε μια ομάδα να φτιάξει driver, γίνεται πολύ σπάνια. Οπότε αρκετές φορές για να βγουν drivers πρέπει το hardware να αγοραστεί και μετά να προσπαθήσουν να κάνουν reverse engineering τους drivers για windows ή δε ξέρω κι εγώ τι άλλο. Στο desktop τα πράγματα πάνε πλέον πολύ καλά. Σπάνια να μην αναγνωριστεί κάποιο κομμάτι hardware. Στα notebooks δυστυχώς παίζουν ακόμα προβλήματα και γι αυτά φταίνει οι κατασκευαστές που δε δίνουν τη παραμικρή βοήθεια στο να βγουν drivers γι αυτό (πόσο μάλλον να βγάλουν οι ίδιοι drivers). Με live cd δεν έχω καμιά εμπειρία απολύτως, αλλά θα δω μπας και βρω τίποτα χρήσιμο. Να ξέρεις πως το insomnia.gr δεν είναι εξειδικευμένο forum σε linux, περισσότερες ελπίδες έχεις στο http://www.hellug.gr (Mailing list ελλήνων χρηστών internet)
geokok1981 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2005 cassidy έχω λιώσει με τις live διανομές.... (μπορείς να δεις και το σχετικό post...).Καμία δεν δουλεύει καλά και σε καμία δεν έχω ιντερνετ γιατί δεν έχουν (πιθανότατα) τους drivers για την ethernet κάρτα μου. Το ξέρω ότι μάλλον δεν θα δω προκοπή......όσο για usb device που είπε ο άλλος φίλος έχω μόνο ένα ποντίκι και ένα hp printer (2 χρόνων περίπου) συνδεμένα...δεν νομίζω να είναι αυτά το πρόβλημα.....
sotalotsopa Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2005 cassidy, καταλαβαινω γιατι προτιμας να χρησιμοποιεις το su κι οχι τον ιδιο τον λογαριασμο root, αλλα εχω ενα προβληματακι: Οταν κανω πχ. su gedit ets/fstab ανοιγει ενα παραθυρο fstab κενο, κι οχι το συμπληρωμενο που ηδη υπαρχει. Αν συμπληρωσω καινουρια γραμμη θα μπει στο παλιο αρχειο fstab? η μηπως θα χαθουν τα προηγουμενα και θα μεινει μονο η καινουρια γραμμη???? Η τροποποιηση του fstab μαλλον δεν πετυχε. Εμφανιζεται στο "υπολογιστης μου" αλλα εχω μηνυμα: mount:mount point/media/wd160 does not exist. Δινω την γραμμη που προσθεσα στο fstab /den/hdc/media/wd160 ntfs ro,users,gid=users,0 0 Υπαρχει λαθος??? Επισης, δεν μπορω με τιποτα να διαβασω audio cd. Εχω το μηνυμα: mount:block device/dev/hdd is write-protected,mounting red-only mount:wrong fs type,bad option,bad superblock on /dev/hdd,missing codepage or other error in some useful info is found in syslog- try dmesg|tail or so Μηπως φταιει που δεν εχω codecs???
dealer Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2005 kalispera,prin apo ligo egkatestisa ta ubuntu 5.10 . O skliros mou einai xorismenos se 2 partitiion,sto ena exo xp k sto allo ta ubuntu.ola kala me tin egkatastasi.Provlima exo me ton grub,o opoios den emfanizei ta windows os epilogi stin arxi... to partition me ta xp to echo kanei mount kanonika,alla ta vlepo mono meso console k sudo fisika...sto gnome pos allazeis se root? episis kserei kanenas pos grafo ellinika??
Mithrantir Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 @ sotalotsopa file mou einai logiko na sou anoigei keno gedit mias kai to swsto path den einai ets/fstab alla etc/fstab. Elpizw na paratireis tin diafora metaksy tou s kai tou c. Me tin entoli pou ekteleis kaneis kai neo file kai neo arxeio (tin prwti fora pou tin etrekses dld). Gia na ksereis ti peirazeis kalo einai na vlepeis pou eisai me kana ls i akoma kalutera gia na vlepeis ola ta arxeia ls -la. Elpizw na se voithisa @ dealer oi entoles tis CLI paramenoun oi idies su enter kai sou zita password tou root gia na mpeis ws root. Sta live cd o root account einai ligo periergos Episis (proswpiki apopsi panta) pisteuw oti o LiLo einai kaluteros boot loader apo ton Grub mias kai sou zita apo tin arxi poio 8eleis na einai to default sequence. Episis gia na grafeis ellinika prepei kata to installation na exeis epileksei ta ellinika san mia apo tis glwsses pou 8eleis na egkatastisei tis kwdikoselides. Eidallws prepei na mpeis sto control panel kai na tin kaneis install apo ekei (fantazomai oti auti einai i lisi mias kai pote den exw antimetwpisei tetoio provlima)
dealer Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 ok to provlima me to partition ton xp to elisa,to vlepo k exo prosvasi kanonika,apla eixe ginei ena mperdema me to fstab. tora mou menei to sovarotero,to oti den mporo na bootaro windows.. vrika enan tropo na peirakso to /grub/boot/menu.lst alla den doulepse.. prosthesa sto telos afto title Windows rootnoverify (hd4,4) makeactive chainloader +1 kano restart,mou vgazei os epilogi windows alla otan ta epilego mou petaei afto rootnoverify (hd4,4) makeactive Error12:invalid device requested gia ta ellinika diavasa kapou oti prepei na kano edit ena arxeio
bobosss Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 re anthrwpe tha perasw egw ta apogeyma na sta ftiaxw ayta ellinika mousikes codecks klpklpklp. alla me to grub ti pezei re paidia.To partiotion twn win einai hde5 ara ayta pou grafei panw o dealer den tha eprepe na exei to menu.lst????(LILO RE LILO tosa xrwnia ton xrisimopoioun kati parapanw tha xeroun)
alephzero Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Να προτείνω κάτι. Γιατί δεν δοκιμάζεις τον GAG.http://gag.sourceforge.net/ Το κατεβάζεις, φτιάχνει μια boot floppy, κάνεις boot από τη δισκέτα και περνιέται μια χαρά. Έχει και οδηγίες βήμα βήμα και δεν μπλέκεις με grub και lilo.
apoikos Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2005 alla me to grub ti pezei re paidia.To partiotion twn win einai hde5 ara ayta pou grafei panw o dealer den tha eprepe na exei to menu.lst????(LILO RE LILO tosa xrwnia ton xrisimopoioun kati parapanw tha xeroun) Το ότι το linux το βλέπει ως /dev/hde5 δε σημαίνει ότι ο GRUB πρέπει να το βλέπει ως hd(4,4). Ο GRUB στην εκκίνηση βλέπει BIOS Devices. Αν μετά το linux για κάποιο λόγο τα κάνει renumber, οι αριθμοί αυτοί αλλάζουν. Τί δίσκος είναι και πάνω σε τί controller; Η καταχώρηση για το Linux στο menu.lst τί λέει;
dealer Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2005 den katalava ti akrivos ennoeis, pantos to file system einai ntfs k einai IDE. echo synapsei k to menu.lst me tin prostheti katachorisi menu.lst.zip
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.