sotalotsopa Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Sorry, αλλα ειμαι αρχαριος και ισως οι ερωτησεις μου να είναι εκνευριστικές Ισως και να εχουν επαναληφθει, αλλα please HELP! Εκανα εγκατάσταση το ubuntu version 5.10 για να αρχίσω κι εγω να χειρίζομαι σιγα-σιγα το linux και να τα προβληματα-αποριες μου: α) Οταν μπουταρει ο υπολογιστης, τρεχει το GNU GRUB version 0.95. Πρωτο στην λιστα είναι το ubuntu, kernel 2.6.12-9-386 το οποιο τρεχει σε λιγα δευτερολεπτα. Πως μπορω να βάλω τα windows xp πρωτα στην λίστα ώστε να διαβάζουν αυτα πρώτα??? β) Πως θα δω τους σκληρους που χρησιμοποιω στα windows με το linux??? και το αντίστροφο!!! γ) Για να δω video και mp3 πρεπει να βάλω (μαλλον) το VLC??? Νομιζω πως αυτα ειναι καλα για αρχη.... Αν νομιζεται οτι υπαρχει κατι πολυ σημαντικο ακομα, please πειτε το. Οταν συνηθισω το περιβάλλον, θα ασχοληθω και με το ιντερνετ. thanks :grin:
eurander Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Πρωτον ειναι *το* linux a) Πρεπει να αλλαξεις το "default" στο /etc/grub.conf Πρεπει να τους κανεις mount πχ: mount /dev/hda1 /mnt/windows (σαν root) Αν ειναι ntfs εχεις προβλημα (δε μπορεις να γραψεις ευκολα) c) xine και amarok Καταλαβαινω οτι τα ειπα πολυ περιληπτικα και οτι δεν ειμαι σαφης. Δοκιμασε καποια απο αυτα και αν εχεις προβληματα πες μας
bobosss Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 καταρχήν ποιο filesystem χρησημοποίησες για την εγκατασταση των linux? αν εχεις βάλει ext2 ext3 εισαι καλά υπάρχει το explorer2fs το οποίο διαβάζει τα linux partitions απο windows αν έχεις βάλει reiserfs απλά την πατησες ;-) ;-) . για το αντίστροφο κάνεις απλά mount τα partition mount /dev/hda1 ntfs /mnt/win για παράδειγμα. καλό είναι να κάνεις edit to /etc/fstab ώστε να το κάνει αυτόματα κάθε φορά που μπουτάρει το σύστημα. τώρα για να φράψεις απο linux σε ntfs partition μην το σκευτείς καν.... για video και mp3 το ubuntu εχει τους player βλεπε xine xmms αλλα πρέπει να του περάσεις τα codecs κανε μια αναήτηση στο forum του ubuntu και θα το βρείς. για το grub δεν έχω ιδεα δεν τον εχω χρησημοποιήσει ποτέ (LILO) αλλα με πίθει για σώστό αυτό που λέει ο eurander μιας και στο lilo μια απο τα ίδια κάνεις... αυτα τα ολίγα για αρχη...
sotalotsopa Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Τα καλα νέα : το explorer2fs δουλεψε μια χαρα! (ειχα ext3). τα κακα νεα : το ets/grub.conf δεν υπαρχει, και ουτε ειναι κρυφό αρχειο. το ets/fstab το ανοιγω με τον κειμενογραφο, και ειναι μονο για αναγνωση και δεν μπορω να το τροποποιησω. Τι να κανω??? "τώρα για να φράψεις απο linux σε ntfs partition μην το σκευτείς καν..." προφανως "γραψεις" ηθελες να πεις bobosss, αλλα δεν καταλαβα: εχω ntfs, δηλαδη δεν θα μπορω να ανταλαζω αρχεια με τα windows?? (ισως με τον explorer2fs να γινεται, δεν το εχω δοκιμασει ακομα). Βρε παιδια, ειμαι ασχετος το ξερω, αλλα απο το linux πως θα κανω mount???? Λιιιιιγο αναλυτικοτερα αν δεν βαριεστε.... :grin:
httpd Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 cd /boot/grub/ psakse ekei mesa exei ena pou legete menu.lst i kati paremferi. kanto edit me nano "filename" kai diorthose to default. vouala.
cassidy Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 καταρχήν ποιο filesystem χρησημοποίησες για την εγκατασταση των linux?αν εχεις βάλει ext2 ext3 εισαι καλά υπάρχει το explorer2fs το οποίο διαβάζει τα linux partitions απο windows αν έχεις βάλει reiserfs απλά την πατησες ;-) ;-) . Για το reiser χρησιμοποιώ από windows total commander + reiserfs plugin http://www.ghisler.com/plugins.htm
darkthan Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Arxika exeis allaksi password ston root ??an oxi sudo passwd root kai bale to pass pou thes gia na mporeseis na tropopoiiseis to fstab prepei na einai administrator (px root) molis allaksis to pass pliktrologise su kedit /etc/fstab kai prostese tous sklirous poy thes (na tous oriseis read only min doseis write prosbasi ) dokimase kai katefthian tin entoli sudo kedit /etc/fstab an den thes na allaksis pass ston root alla den to exo dokimasei pote . akoma an thes na kaneis antalagi poli apla mporeis na akouseis mp3 na deis video ktlp alladen mporeis na metafereis oti thes mporeis na to copiaris amma thes sto linux partition
bobosss Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 cassidy δες ήξερα οτι πέζει κάτι τέτοιο.ωραίος. Twra sotalotsopa θα κάνεις edit το fstab οπως σου είπαν τα παιδιά παραπάνω και θα βέλεις μέσα κατι παρόμιο με την παρακάτω γραμή για κάθε win δίσκο. /dev/hda1 /mnt/win_c/ ntfs users,owner,ro,iocharset=utf8,umask=000 0 0 έτσι θα μπορείς να βλέπεις τα δεδομένα που έχες στα win και το αντιθετο το έκανες ηδη με το explorer2fs .
Isle Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2005 Για να αλλαξεις την σειρα στο grub μπορεις να πας στο control center, εγω εχω suse και δεν ξερω απο ubuntu, αλλα μαλλον θα ειναι καπου εκει. Οσο για media player σου προτεινω mplayer η vlc.
sotalotsopa Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2005 Κι ομως, ακομα δεν εκανα τιποτα. Ειχα χρηστη με κωδικό, τον αλλαξα, προσθεσα και αλλων με ολα τα δικαιωματα αλλα απ'οτι καταλαβα σαν administrator δεν με βλεπει... Μονο αναγνωση μου επιτρεπει.... Μηπως δεν κανω κατι καλα???
eurander Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2005 Δοκιμασες να κανεις: su και οταν σου ζητησει password να βαλεις το password του root?
sotalotsopa Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2005 Δοκιμασες να κανεις: su και οταν σου ζητησει password να βαλεις το password του root? ΕΕΕ.... δεν καταλαβα τι μου λες να κανω..... Ρε παιδια, αν μπορειτε να μου πειτε τι ΑΚΡΙΒΩΣ να κανω... plz!
Isle Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2005 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2005 Με την εντολη su, η switch user μπορουμε να πουμε, μπορεις να μπεις σαν root η αλλο user δινοντας τον κωδικο του, και ετσι θα μπορεις να κανεις πραγματα που ο κανονικος χρηστης δεν μπορει, αλλα να προσεχεις.Να σημειωσω οτι δεν μπαινεις σαν root στα αληθεια αλλα σαν υποκαταστατο του root.
sotalotsopa Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2005 Ακρη δεν εβγαλα, γι'αυτο σας γραφω (σχεδον αναλυτικα) τι εκανα μεχρι τωρα: Απο Διαχειρηση συστηματος -> χρηστες και ομαδες : εβαλα στον λογαριασμο μου ολες τις δυνατοτητες, αλλαξα password κτλ αλλα τιποτα. Άλλαξα password και στον λογαριασμο root, αλλα οταν προσπαθω να συνδεθω με αυτον τον λογαριασμο κανοντας νεα εισοδο βγαζει : "Ο διαχειριστης του συστηματος δεν σασ επιτρεπει να εισελθετε απο αυτην την οθονη". Δεν εχω καταφερει δηλαδη να μπω ουτε ως root. (βρηκα και μια επιλογη swith user εκει, αλλα με βγαζει στην αρχικη οθονη που συνδεονται οι χρηστες) Δοκιμασα και απο τα εργαλεια συστηματος το - Run as different user να τρεξω τα ερχεια που μου ειπατε ως root, αλλα κι εκει βγαζει : Fail to open .... Child terminated with 1 status". Αυτααα...... ελπιζω να βοηθησα λιγακι.....
sotalotsopa Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2005 Ακρη δεν εβγαλα, γι'αυτο σας γραφω (σχεδον αναλυτικα) τι εκανα μεχρι τωρα: Απο Διαχειρηση συστηματος -> χρηστες και ομαδες : εβαλα στον λογαριασμο μου ολες τις δυνατοτητες, αλλαξα password κτλ αλλα τιποτα. Άλλαξα password και στον λογαριασμο root, αλλα οταν προσπαθω να συνδεθω με αυτον τον λογαριασμο κανοντας νεα εισοδο βγαζει : "Ο διαχειριστης του συστηματος δεν σασ επιτρεπει να εισελθετε απο αυτην την οθονη". Δεν εχω καταφερει δηλαδη να μπω ουτε ως root. (βρηκα και μια επιλογη swith user εκει, αλλα με βγαζει στην αρχικη οθονη που συνδεονται οι χρηστες) Δοκιμασα και απο τα εργαλεια συστηματος το - Run as different user να τρεξω τα ερχεια που μου ειπατε ως root, αλλα κι εκει βγαζει : Fail to open .... Child terminated with 1 status". Αυτααα...... ελπιζω να βοηθησα λιγακι.....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.