Προς το περιεχόμενο

pata ή sata

sarcaster

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Προσωπικα ο ΑΤΑ που εχω εβγαλε 43mb/s ενω ο SATA 115mb/s και ο SATAII 120mb/s. Μην συγκρινουμε ανομοια προτυπα.

Kάπου τα έχεις μπερδέψει. Οι πρακτικές ταχύτητες που αναφέρεις [ >100 mb/s ] δεν υπάρχουν, ούτε σε pata, ούτε σε sata, ούτε σε sataΙΙ.

Τουλάχιστον όχι στους δικούς μας σημερινούς σκληρούς, ούτε καν σε peak read, πόσο μάλλον σε average transfer rate.

Ανέβασε ένα printscreen από το benchmark που έκανες για να σου εξηγήσουμε τι είναι το κάθε τι που βλέπεις.

Για αρχή μπορείς να διαβάσεις το post του Neted.

p.s. εκτός πάλι αν δεν έχεις μηχανάκι σε x86 αρχιτεκτονική :P

/sc

• Απαντ. 62
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Ισως το Sandra να μην ειναι η καλυτερη πηγη δεν ξερω.

Ωστοσο με τα smart, acoustic management απενεργοποιημενα και με το DMA on μου εβγαλε τα παραπανω.

Οσο για το αν ξερω απο υπολογιστες η οχι κανω πως δεν το ειδα εφοσον ο φιλος μαλλον δεν εχει τσεκαρει τα γενικα ποστ μου.

Δημοσ.

Όπως και να έχει σίγουρα οι τιμές (115 - 120 MB/Sec) δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα όταν συγκρίνουμε σκέτες συσκευές (όχι Raid, etc).

Από όσο ξέρω, το πρότυπο ΑΤΑ133 υποστηρίζει 133ΜΒ/sec, ενώ το SATA I 150MB/Sec

ακόμα και σαν πρότυπα δεν έχουν μεγάλη διαφορά (Το SATA II υποστηρίζει 300ΜΒ/sec θεωρητικά, αλλά πρακτικά είναι στα ίδια επίπεδα με SATA I). Αλλά και πάλι οι δίσκοι είναι ακριβώς οι ίδιοι με αλλαγές μόνο στο interface και όχι στα μηχανικά μέρη τα οποία κάνουν την μεγάλη διαφορά...

Ναι, προφανός και έχω το DMA ON.

Επίσης έχω και το SMART ON, αν και δε νομίζω ότι παίζει ρόλο...

Δημοσ.

εννοείται s-ata, μεγάλη διαφορά ταχύτητας σε σχέση με ata δίσκους, το transfer rate ίσως είναι ελαφρώς πιο μεγάλο αλλά είναι σίγουρο πως θα δείς τεράστια διαφορά στο response time του δίσκου για μικρά αρχεία λόγω του μεγαλύτερου peak. Επίσης αν υποστηρίζει το m/b σου εννοείται πως θα πας για s-ata2. oi s-ata exoun gyrw sta 50mb/s average transfer rate kai oi ata133 gyrw sta 40mb/s epishs oso megaliterh cache toso kalitera.

Δημοσ.

Ρωταω για το DMA γιατι τα windows xp default option το εχουν OFF.

Οσο για το smart αν το απενεργοποιησεις μαζι με το acoustic management θα δεις μεγαλη διαφορα.

Συγκεκριμενα στον ΑΤΑ απο 45mb/s εφτασε στο 51mb/s οταν τα απενεργοποιησα. ( βεβαια ακουγεται περισσοτερος θορυβος αλλα δεν με νοιαζει. Επισης η ζωη των σκληρων μικραινει αλλα με τις τιμες ετσι οπως εχουμε γινει σε 2-3 χρονια δεν με χαλαει να αλλαξω σκληρους )

Δημοσ.

Default option σε dma? Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αν default θα ήταν κατά το win setup, δεν είναι ποτέ off το dma σε κάποια συσκευή εκτός κ αν έχει πρόβλημα η συσκευή/δίαυλος/καλώδιο. Από εκεί κ πέρα η κάθε συσκευή δουλεύει στο dma mode της είτε με τα generic windows drivers, είτε με του κατασκευαστή της. Αν κάποια συσκευή δουλέψει σε pio λόγω κάποιου λάθους το καταλαβαίνεις σχεδόν αυτόματα στη χρήση. Αν η διαμεταγωγή ήταν 50 mb/s γίνεται 5.

Παρακαλώ μην παραπληροφορούμε τα υπόλοιπα μέλη αν δεν γνωρίζουμε το αντικείμενο.

Για την απάντηση που ζήτησε το μέλος που ξεκίνησε το post, όσον αφορά τις επιδόσεις ρίξε μια ματιά στις τιμές που πόσταρε ο drm. Αυτές είναι πραγματικές κ η τιμή που σε ενδιαφέρει για να συγκρίνεις είναι η Transfer Rate Average. Προτείνω να προσανατολίστεις σε sata I/II hd ανάλογα με το βαλάντιο που θες να διαθέσεις, αδιαφορώντας για αυτά που σου λένε οι πωλητές, περί 150mb/s και 300mb/s.

/sc

Δημοσ.

Υπαρχει πληθωρα προγραμματων που στα πρωτα windows xp σου αναφεραν πως το DMA ηταν Off.

Το οτι αν απενεργοποιησεις το smart και το acoustic management θα δεις μεγαλη διαφορα ισχυει. Το smart οποια εταιρεια και αν ρωτησεις θα σου πουν πως οταν απενεργοποιηθει μεσω Bios θα δωσει μεγαλυτερη ταχυτητα στον δισκο που μπορει να μην την καταλαβεις αλλα ισχυει. Οσο για το AM των σκληρων ειναι ρυθμισμενο στο Low Noise by default , ουτε καν στο Better Read/Write speed ποσο μαλλον οταν το βγαλεις εντελως.

Αρκει να το δοκιμασει κανεις για να το δει. Αν καποιος δεν εχει κανει ποτε τετοια επεμβαση πανω σε εναν σκληρο γιατι δεν ηξερε η πολυ απλα δεν τον ενοιαζε δεν φταιω εγω. Οποιος εχει το μερακι μπορει να κατσει και να το δοκιμασει ( εστω σε εναν ATA παλιο ) και να γραψει την αποψη του.

Οσο για την διαφορα μεταξυ των απλων Sata και των SataII θα την δουμε μεσα 2006.

Δημοσ.

Ασχολούμε με υπολογιστές περίπου 12 χρόνια, έχω στήσει αρκετά μηχανήματα, δικά μου και φίλων...

Θύμαμαι 1-2 περιπτώσεις όπου τα windows βάζαν DMA=OFF αλλά το έχω δεί μόνο σε CD/DVD Rom δεν μου έχει τύχει ποτέ να στήσω Windows και το DMA του δίσκου να είναι OFF.

Τώρα, όσον αφορά τους δίσκους ΣΑΤΑ Ι/ΙΙ στο δικό σου αρχικό ποστ (εκεί που τους έχεις μετρησει στο RAID)

Στο πρώτο POST λες

Προσωπικα ο ΑΤΑ που εχω εβγαλε 43mb/s ενω ο SATA 115mb/s και ο SATAII 120mb/s.Μην συγκρινουμε ανομοια προτυπα.

Μετά λες

Εβαλα σε Raid τους 2 SATA II και μου εβγαλαν 106mb/s read.

Πρώτον από ότι καταλάβαίνω κάπου έχεις μπλεχτεί, και δευτερων, εάν όντος τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λες, τότε οι SATA I έχουν πολύ μικρη διαφορά σε σχέση με τους SATA II (5MB/Sec).

Δημοσ.

Επειδη και 16 χρονια ειμαι μεσα στους υπολογιστες και επειδη ειναι η δουλεια μου ξερω αρκετα καλα πως και τι να κανω.

Ωστοσο ναι μπερδευτηκα στο αρχικο ποστ ( κατι που αναφερα πριν, hey im only human ) και τα αρχικα bench δεν ηταν σωστα.

Τα δευτερα που εβαλα ειναι σωστα και ναι η διαφορα μεταξυ sata1 και sata2 ειναι πολυ μικρη για τον λογο πως δεν υπαρχει υποστηριξη ακομα για τo προτυπο αυτο.

Θεωρητικα οι SATA πιανουν την μιση ταχυτητα απο την δευτερη γενια. Πρακτικα και ενα 40% αυξηση να δω μεταξυ τους θα χαρω :)

Δημοσ.

Βρε παιδια, μην τσακώνεστε.... Όλοι τελικώς συμφωνούμε πως οι διαφορές στην ταχύτητα των δίσκων απο IDE σε Sata και Sata II είναι μικρές και στην ουσία δεν έχει γίνει καμία επανάσταση σε αυτό το θέμα.

Βάλτε ένα RAID να δείτε αισθητή διαφορά! ;-)

Δημοσ.
η διαφορα μεταξυ sata1 και sata2 ειναι πολυ μικρη για τον λογο πως δεν υπαρχει υποστηριξη ακομα για τo προτυπο αυτο

Όχι, η διαφορά είναι πολύ μικρή γιατί οι 7.200 στροφές τόσα δίνουν.-

Τί εννοείς εσύ υποστήριξη;

Και σε SATA 35 να τους βάλεις, αν δεν βελτιωθεί ο ΙΔΙΟΣ ο δίσκος, η ταχύτητα περιστροφής του, τα άλλα μηχανικά του μέρη ή ολόκληρη η φιλοσοφία λειτουργίας του, το ίδιο θα αποδίδουν. Και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά σημαντική βελτίωση σε αυτούς τους τομείς εκτός από τις μικροβελτιώσεις κάθε επόμενου μοντέλου.

Ο tolis86 στο δεύτερο ποστ το έχει παρομοιάσει άψογα.

Αν έχεις παπάκι, και στην Autobahn της Γερμανίας να το βάλεις δε πρόκειται να ανέβει η τελική του.

Η ταχύτητα του δίσκου είναι παντελώς ανεξάρτητη από τον δίαυλο αρκεί ο δεύτερος να μη την "στραγγαλίζει" (bottleneck). Εκεί που μπορούμε να πούμε ότι έχει νόημα ΣΗΜΕΡΑ ο μεγαλύτερος δίαυλος είναι όταν διαβάζεται κάτι απ'την cache. Σε συνεχή ροή δεδομένων, και σε ATA66 να τον βάλεις (τον ΙΔΙΟ δίσκο ε, όχι κάποιον 5ετίας, χαίρω πολύ) στοιχιματίζω ότι διαφορές δεν θα υπάρχουν.

Επίσης, ΠΩΣ βγάζετε συμπεράσματα για διαφορά ταχύτητας μεταξύ ATA/SATA όταν μετράτε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΙΣΚΟ σε κάθε δίαυλο; Εξωφρενικό :)

Γιατί η διαφορά να μην οφείλεται στον δίσκο (που εκεί οφείλεται) και να οφείλεται στον δίαυλο;

Εννοείται ζήτω οι SATA για χίλιους άλλους λόγους αλλά ας μη τρέφουμε και αυταπάτες.

Αυτά..

Δημοσ.

Με αυτη την λογικη ενας Athlon 64 4.8+ ειναι το ιδιο με εναν Athlon FX 4.8+ επειδη τρεχουν στην ιδια ταχυτητα ?

Διαφορετικος πυρηνας αλλα ιδια ταχυτητα. Το ιδιο δεν συμβαινει και μεtαξυ ATA και SATA ?

Ξερω πως η παρομοιωση μου ειναι λιγο extreme αλλα εγω πιστευω πως οι στροφες δεν ειναι το παν.

Δημοσ.

Hellas Vagabond, η παρομοίωσή σου δεν είναι extreme, είναι απλά άτοπη.

Αυτήν την στιγμή ο κύριως παράγοντας που επηρεάζη την ταχύτητα ενός σκληρού είναι οι στροφές στις οποίες λιετoυργεί.

Η εξήγηση είναι πολύ απλή.

Όσο πιο γρήγορα γυρίζει ένας σκληρός (δηλ. το Platter με τα data) τόσο πιο πολλά data περνάνε κάτω από την κεφαλή και άρα τόσο πιο πολλά data μπορεί να διαβάσει...

Βέβαια, παίζουν ρόλο και στοιχεία όπως η πυκνότητα των δεδομένων, αλλά δεν αλλάζουν τραγικά απο δίσκο σε δίσκο (εάν άλλαζαν τότε ένας δίσκος με ίδιο rpm, αλλά διπλάσια πυκνότητα δεδομένων θα μπορούσε να μεταφέρει διπλάσια δεδομένα).

Επίσης ρόλο παίζουν και άλλα πράγματα, όπως ο μηχανισμός του δίσκου, τα ηλεκτρονικά του, η cache σε κάποιες εφαρμογές.

Αυτό που θέλουμε να σου εξηγήσουμε είναι ότι ΤΩΡΑ, οι δίσκοι που κυκλοφορούνε, ανεξαρτήτος το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούν έχουν στην ουσία ίδιο μηχανισμό... το όφελος από την χρήση ενός πολύ πιο γρήγορου πρωτοκόλλου είναι σχεδόν αμελητέο..

Σκέψου ότι η κεφαλή του δίσκου διαβάσει κάποια data(1), τα στέλνει στα ηλεκτρονικά του δίσκου(2) τα οποία μέσω του πρωτοκόλου(3) τα στέλνουν στον ελεκτή(4) αυτός στο bus (5) κτλ...

Οι SATA (I/II) έχουν πολύ καλύτερες ταχύτητες στο τμημα (3) δηλαδή στον ελεκτή, αυτό σημαίνει ότι EAN τα ηλεκτρονικά είχαν άπειρα data "ετοιμα" τότε μεσω SATA I θα έστελνες 150ΜΒ/Sec μέσω SATA II 300MB/Sec ενώ μέσω ATA133 133ΜΒ/Sec.

Το EAN όμως είναι πολύ μεγάλο, αυτήν την στιγμή η κεφαλές των δίσκων έχουν πολύ χαμηλές ταχύτητες ακόμα και για το πρότυπο ATA133 (αφού πιάνουν "μόλις" ~50ΜΒ/sec)...

Δηλαδή αυτό που περιορίζει σήμερα τους Σκληρούς δίσκους ΔΕΝ είναι το πρωτόκολλο σύνδεση με την μητρική αλλα τα μηχανικά μέρη τους...

Δημοσ.

Πολύ ωραία τα είπες Drm! :wink: Αναλυτικά αλλά απλά και κατανοητά!

Προσωπική μου πρόβλεψη για το μέλλον (είτε κοντινό είτε μακρινό) είναι οτι οι μηχανικοί δίσκοι θα καταργηθούν. Και εξηγούμαι:

Αν σκεφτούμε οτι ήδη τα flash drives έχουν φτάσει σε χωρητικότητα τα 4Gb, δεν είναι απίθανο σε μερικά χρόνια να μιλάμε για δεκάδες Gb και αργότερα εκατοντάδες. Αν βελτιωθεί η ταχύτητά τους, πράγμα που το θεωρώ δεδομένο στο απώτερο μέλλον τότε θα αντικαταστήσουν τους σκληρούς δίσκους. Και γιατί όχι άλλωστε; Θα πιστεύατε πριν 10-15 χρόνια οτι θα ακούγατε μουσική στο δρόμο απο μια συσκευή μικρότερη απο πακέτο τσιγάρα χωρίς μηχανικά μέρη;

Και το πάω και πιο μακριά. Αν φτάσουν και τις ταχύτητες των μνημών (DDR κτλ) τότε ο ίδιος ο σκληρός θα παίζει και το ρόλο της μνήμης RAM του H/Y. Οπότε ο τότε "δίσκος" θα ορίζει και το πόση μνήμη θα έχεις ανάλογα με το κενό χώρο που θα έχει. Φαντάζεστε 50GB μνήμη ram; :shock: A! Οπότε καταργείτε και η virtual memory.

Φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας τα παραπάνω; Εγώ είμαι σίγουρος οτι κάποια μέρα θα συμβούν και μάλιστα αυτή η μέρα δεν νομίζω οτι είναι και τόσο πολύ μακρινή!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...