Προς το περιεχόμενο

Απογοητευτικά τα στοιχεία για την κινηματογραφική αγορά

gbras

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Διαβασα σημερα στο in.gr για την κατασταση και τη συνεχως μειωμενη κινηση στους κινηματογραφους

Γραφει λοιπον:

<<Τη χειρότερη περίοδο, από το 1990, διανύει εφέτος η κινηματογραφική αγορά στην Ελλάδα, με τα εισιτήρια να έχουν μειωθεί περίπου 20% έως 30% στην Αττική και κατά μέσον όρο τουλάχιστον 50% στην επαρχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν τα Νέα, οι πολυκινηματογράφοι (multiplex) στην Αττική καταγράφουν τη χαμηλότερη μείωση των εισιτηρίων (3%-5%), εν αντιθέσει με τις μονές αίθουσες, όπου η ζημιά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη (20%-35%).

Τις καθημερινές ημέρες, μάλιστα, οι θεατές δεν ξεπερνούν τους 10. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι άρχισαν προσφορές κινηματογραφικών εισιτηρίων, με γνωστή εταιρεία multiplex να μοιράζει (και μέσω μεγάλου εμπορικού καταστήματος) εκπτωτικά κουπόνια.

Ως προς τα νούμερα κατά ταινία και κατά κατηγορία (εμπορικές, αμερικανικές, καλλιτεχνικές, ευρωπαϊκές, ελληνικές), εδώ τα στοιχεία είναι απελπιστικά.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι η κωμωδία του Αντώνη Καφετζόπουλου Η γυναίκα είναι... σκληρός άνθρωπος, η οποία θεωρείτο ότι θα έκοβε περί τις 300.000 εισιτήρια, δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 50.000 εισιτήρια.

Απογοητευτική είναι, όμως, και η εικόνα που παρουσιάζουν τόσο οι χολιγουντιανές παραγωγές, όπως το Cinderella man, όσο και οι καλλιτεχνικές παραγωγές, όπως οι Τελευταίες ημέρες του Γκας Βαν Σαντ.

Το χειρότερο είναι, δε, ότι η εικόνα αναμένεται να χειροτερέψει, αφού μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων θα έχουν καταναλωθεί τα περισσότερα ατού των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του Χάρι Πότερ, ενώ ο Κώδικας Ντα Βίντσι θα κυκλοφορήσει την άνοιξη. >>

Το αναφερω ετσι για να κανουμε μια συζητηση περι αυτου.

Αρχιζοντας λοιπον τα πρωτα σχολια θα πω οτι δεν ειναι καθολου εκπληξη το γεγονος της μειωσης των εισητηριων.

Οι λογοι που το πιστευω ειναι

1. Οι περισσοτερες πλεον ταινιες ειναι για τα σκουπιδια και δεν μιλαω για ταινιες ψαγμενες και με νοηματα αλλωστε τετοιες ταινιες ποτε δεν τις ευχαριστηθηκα πραγματικα. Μιλαω για ταινιες τυπου Terminator ας πουμε.

Πας λοιπον στον κινηματογραφο και κλαις τα λεφτα σου στις 7 απο τις 10 ταινιες για να μην πω πιο πολυ

2. Ειναι επισης και τα εισητηρια τα οποια ειναι αδικαιολογητα ακριβα. ακου 7.5 ευρω για να δεις μια ταινια. Τουλαχιστον να το αξιζαν οι περισσοτερες αλλα απο το κακο στο χειροτερο.

3. Ακομα και αν βρεις ομως μια καλη ταινια που να αξιζει τα λεφτα της 9 στις 10 φορες θα βρεθει καποιος/ καποια να μη πω τι νοημοσυνης που ειτε θα σχολιαζει την ταινια λες και ειναι μονος του η θα μιλαει στο κινητο για να εξηγησει οτι ειναι στο σινεμα, δυνατα βεβαια για να ειναι σιγουρος οτι τον ακουει ο συνομιλητης του.

4. Πλεον ομως τα οικιακα home cinema ειναι πολυ προσιτα και μπορει πραγματικα ο καθενας να εχει σπιτι του ειδικα καποιος που βλεπει συχνα ταινιες. Ετσι λοιπον περιμενεις την ταινια να βγει σε dvd ( αν δεν την εχεις ηδη κατεβασει ;-) ) και την βλεπεις με ελαχιστα λεφτα με οσους και οποιους θελεις και μια πιτσα δωρο :)

Αρα λοιπον υπαρχουν ελαχιστοι λογοι πλεον να πηγαινει κανεις κινηματογραφο τουλαχιστον συχνα. Αναμεσα σε εκεινους ειμαι και εγω που ενω παλια πηγαινα σιγουρα 2 φορες το μηνα τωρα σπανια παω 1 φορα στους 3 μηνες και αυτο αν με παρακινησει καποιος αλλος.

Ισως να αλλαξω παλι σταση οταν θα βγαινουν και παλι ταινιες της προκοπης (βλεπε braveheart) και θα πηγαινουν λιγοτερα ζωα στον κινηματογραφο....

• Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Φίλε μου έχεις απόλυτο δίκιο.

Κάποτε πήγαινα πολύ συχνά κινηματογράφο, ακόμα και μόνος μου, δεν με πείραζε. Ήταν κάτι που γούσταρα πολύ.

Όμως για τους λόγους που αναφέρεις και ιδίως για τον 3ο και 4ο, έχω να δω ταινία στην μεγάλη οθόνη πάνω απο 2 χρόνια.

Και γιατί άλλωστε να το κάνω, όταν οι ίδιες ταινίες βγαίνουν χωρίς λογοκρισία και με πολλά extras στο DVD μόλις μερικούς μήνες μετά την προβολή στα cinema, κοστίζει η ενοικίασή τους 1.5? και τις βλέπω στην 42'' Plasma με 5.1 DTS ήχο. Και μάλιστα χωρίς να με ζαλίζει κάποιος βλάκας στον ίδιο χώρο, χωρίς να παλέβω να δω την οθόνη και έχωντας την δυνατότητα να κάνω διάλλειμα όποτε θέλω εγώ κι αν θέλω.

Δημοσ.

Πριν 10 χρόνια πήγαινα σινεμά 3-4 φορές την εβδομάδα. Πλέον αυτό είναι ασύμφορο και ο κυριότερος λόγος που δεν πηγαίνω είναι τα συνολικά έξοδα που απαιτούνται για μία έξοδο στον κινηματογράφο...

Δημοσ.

ΤΟ ΑDSL παιζει ενα ρολο και αυτο πλεον κατα την γνωμη μου αδιαμφισβητατα οταν ακους για κατεβασμα ταινιων στο ραδιοφωνο στις διαφημισεις.

Κατα τα αλλα 7ευρω για μια φορα την βδομαδα για μερικους ειναι πολλα.

Αν συνυπολογησεις και το φαι/ποτο/καφε νωριτερα τοτε ανεβαινει το κοστος, γιατι οταν πας δεν σε περιμενουν και με το εισητηριο στο χερι..

(βαλε και τα εξοδα για το ετερο ημισυ..καλα κρασια με λιγα λογια..)

Τα παραπανω με την λογικη οτι καποιος δεν παει μια μερα νωριτερα να κλεισει εισητηρια κτλ.. κτλ...

Οι περισσοτεροι που γνωριζω πανε το πολυ 2 φορες το μηνα..το περισσοτερο ομως..και αν...

Δημοσ.
Κατα τα αλλα 7ευρω για μια φορα την βδομαδα για μερικους ειναι πολλα.

Αν συνυπολογησεις και το φαι/ποτο/καφε νωριτερα τοτε ανεβαινει το κοστος, γιατι οταν πας δεν σε περιμενουν και με το εισητηριο στο χερι..

(βαλε και τα εξοδα για το ετερο ημισυ..καλα κρασια με λιγα λογια..)

...και το πάρκινγκ, και την κίνηση που θα φας μέχρι να φτάσεις στο σινεμά... :(

Δημοσ.

Κι εγώ παλιότερα πήγαινα σίγουρα 1 φορά την εβδομαδα αλλά εδω και 1,5 χρόνο πηγαίνω πολύ σπάνια ακόμα και σε ταινίες που θέλω να δω γιατί δε θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο και το χρήμα να δει κάποιος μια ταινία που σε 3 μήνες το πολύ θα μπορεί να την δει σπίτι του με την ησυχία του και την άνεση του.

Δημοσ.

εγω για το "1" και το "2" δεν παω τοσο συχνα....

παντως(μια φυσιολογικη τιμη)ειναι γυρω στα 5 ευρω(με τα εκπτωτικα κουπονια κανει νομιζω 5,50)...

(καποιος θα μπορουσε να πει και οτι αφου μια ταινια dvd κανει 2 ευρω ποσο να κανει το σινεμα...)

τουλαχιστον τα σκαμε που τα σκαμε τα 7,5,ας κανουμε και ενα μποικοταζ στις καντινες οι οποιες ειναι και πανακριβες και βαζουν μισο νερο στο ποτηρακι της κοκα-κολα και πουλανε σκουπιδια τροφιμα...

Δημοσ.

νομιζω οτι 2 παραγοντες εχουν να κανουν με τη μειωση των εισιτηριων:

α. οι νεοτεροι δεν εχουνε μαθει να πηγαινουνε σινεμα για την εμπειρια του να δεις τη ταινια σε αιθουσα.

αυτο νομιζω οτι οφειλεται κυριως στα σκουπιδια που βγαινουν ασταματητα κ στη μοδα των multiplex που μας μαθαινει στο να καταναλωνουμε ταινιες κ οχι να τις ζουμε.

ακουμε παλιοτερους να μιλανε για ταινιες που τους αλλαξαν τη ζωη, που τους εκαναν να αλλαξουν οπτικη για τα πραγματα

κ σκεφτομαι οτι δεν βγαινουν σημερα εργα ικανα να προκαλεσουν τετοια συναισθηματα.

β. το δευτερο εχει να κανει -σαφεστατα- με τις τιμες των εισητιριων.

αλλα κ αυτο αντιμετωπιζεται, το τελευταιο καιρο εχω αρχισει κ πηγαινω σε κινηματογραφο που εχει τη πρωτη προβολη 3 ευρα.

συν οτι παντα προτιμω αιθουσες με φοιτητικο εισιτηριο.

Δημοσ.

συν οτι παντα προτιμω αιθουσες με φοιτητικο εισιτηριο.

Άσε που μερικοί δεν είμαστε πια φοιτητές. Θα μου πεις ... άρα μεγάλωσες και έχεις φράγκα. Δεν πάει όμως έτσι ...

Δημοσ.

+ to oti mexri na erthoun kapoies tanies sto cinema, exoun eidi bgei sto internet se poiotita dvd.

Ligo poli oli exoun steisei kapoio home cinema, ara den tous sumferei kai poli na afisoun ti zestasia tous kai na trexoun sto cinema.

Genika oli i katastasi einai ligo xalia.. me tainies pou den aksizoun na tis deis oute se dvd..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...