Προς το περιεχόμενο

Ελληνικά Linux live CDs


nemos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εχει γίνει μνεία σε όλες τις προσπάθειες μέσα από το Insomnia - ας προσπαθήσουμε να τις συγκεντρώσουμε σε μία *κεντρική* σελίδα.

 

Τα live CDs (κατά την ταπεινή μου άποψη) είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η open-source κοινότητα στους χρήστες των Microsoft Windows. Χωρίς να πειράζουμε τους υπολογιστές μας, χωρίς dual-booting και χωρίς προβλήματα αδειοδότησης μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα όσα οι χρήστες Linux θεωρούν δεδομένα.

 

Live διανομές υπάρχουν πάρα πολλές...

http://www.frozentech.com/content/livecd.php

...αλλά προτείνω να ασχοληθούμε με εκείνες που έχουν φτιαχτεί "από Έλληνες για Έλληνες", καθότι οι υπόλοιποι δεν έχουν ακριβώς σαν 1η έννοιά τους τον Έλληνα χρήστη :neutral:

 

Μέχρι σήμερα (4.11.2005) έχω εντοπίσει 3 ελληνικές Linux-live διανομές:

 

Knoppel - ελληνική έκδοση του Debian Knoppix

http://www.knoppel.org

 

Ελληνικό LiveCD για το GNOME

http://www.gnome.gr/

 

Slackel - ελληνική -εμπλουτισμένη- έκδοση του Slackware Slax

http://www.ellak.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=488&mode=thread&order=0&thold=0

 

Θα ήταν μίζερο και άδικο να αναφέρω κάποιο παράπονο για τις παραπάνω διανομές, καθότι (πιστεύω ότι) έχουν φτιαχτεί με αγάπη για το αντικείμενο και δεν έχουν σαν πρωταρχικό κίνητρο το κέρδος. Το ότι κάποια διανομή έχει περισσότερες εφαρμογές από κάποια άλλη ή ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες κάποιου χρήστη είναι λογικό και αναμενόμενο - άλλωστε το τί ζητάει ο καθένας μας από ένα live cd είναι επίσης ένα θέμα συζήτησης.

 

Τέλος, στην εύλογη ερώτηση "τί χρειάζονται τελικά οι Linux-live διανομές από την στιγμή που έχουμε εγκατεστημένα Windows", μία καλή απάντηση θα ήταν πως ο μέσος Έλληνας χρήστης που ίσως δεν ξέρει καλά αγγλικά θα δει ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να εργαστεί στον υπολογιστή του χωρίς να χρησιμοποιήσει τα Microsoft Windows. Επίσης, στην αντίστοιχη ερώτηση των χρηστών Linux, οι απάντηση είναι πιο βαριά: μπορείτε να δουλέψετε στο αγαπημένο σας περιβάλλον από οποιονδήποτε υπολογιστή χωρίς να εγκαταστήσετε ΤΙΠΟΤΑ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

kazantzidis, den mporw na se voi8isw ka8oti den exw megali empeiria se Linux para mono se live CD's gia na kanw poli sigkekrimena pragmata... kai to provlima pou anafereis mou fainetai pws gia na li8ei 8a xreiasteis Linux support. Episis den exw dei Knoppix (e3airoumenou tou 4.0.2 live DVD) edw kai para poli kairo - to de provlima sou den to exw sinantisei mexri twra... Dokimase na kaneis mia erevna/erwtisi sto forum tou Knoppix (http://www.knoppix.net/forum/) h des ta Knoppel 0.5/0.6.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχει εντοπίσει κάποιος dedicated Linux-user κάποια άλλη *ελληνική* live-διανομή? Δεν εννοώ κάποια διανομή όπως το Suse liveDVD στο οποίο υπάρχει μερική υποστήριξη ελληνικών (επίσης αξιέπαινη η προσπάθεια των ελλήνων φίλων μας), αλλά διανομή όπου τα ελληνικά παίζουν χωρίς προβλήματα μετά από λίγο έως καθόλου "κούρδισμα".

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Για όσους θέλουν να δουν σε δράση ένα από τα καλύτερα livecds και δεν έχουν άλλο τρόπο να το προμηθευτούν...

 

http://www.knoppel.org/modules/news/article.php?storyid=31

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...
  • 5 μήνες μετά...

*Νέα έκδοση*

 

Slackel 1.0.1

 

Μπορείτε να την βρείτε στο http://www.tetradio.gr

 

Είμαι σε φάση τεστ τα οποία αγνοώ πότε θα ολοκληρωθούν, καθότι -δυστυχώς- ο ήδη απειροελάχιστος χρόνος μου έχει μειωθεί κατά 90% ενόψει διακοπών και τρέεεεχωωωωω με την δουλειά...........

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...
  • 2 εβδομάδες αργότερα...

...Κυκλοφόρησε και το Knoppel 0.7...

http://www.knoppel.org/modules/news/article.php?storyid=42

 

...:: Σχετικά με το Slackel 2.0 ::...

Μου φαίνεται άνιση διανομή σε σχέση με την 1.0 - πολλές βελτιώσεις αλλά το τίμημα είναι μεγάλο ως προς την ταχύτητα. Είναι και το σετ των εφαρμογών λίγο περίεργο... μου δίνει την εντύπωση ότι κάτι λείπει αλλά δεν ξέρω τί... Οπως και νάχει όμως δεν παύει να είναι μία εξαιρετική προσπάθεια, γι' αυτό και την υποστηρίζουμε χωρίς συζήτηση - οι δοκιμές άλλωστε συνεχίζονται!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το slackel όντως παρα πολύ καλο αλλα το θέμα είναι θέλω να χρησιμοποιήσω linux σε ένα hp laptop που έχω και η μονη distro που μπορεί να αναγνωρίσει την wireless κάρτα μου είναι το Mepis. Οποτε αναγκαστικά έχω κολλήσει με το Mepis :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

θα δοκιμάσω άμα είναι αύριο το Knoppel και θα σου πω... δεν μπορώ να θυμηθώ άμα το έχω δοκιμάσει αλλα κάπου είδα στον σκληρό μου το iso του... οποτε αύριο που θα υπάρχει λιγάκι extra χρόνος θα το γράψω και θα σου πω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

..:: Μερικές γρήγορες εντυπώσεις από το Knoppel 0.7 ::..

Η διανομή δείχνει να έχει εξελιχθεί προς το καλύτερο: πολύ γρήγορη, όμορφο κ καλογυαλισμένο περιβάλλον, πλήρες σετ εφαρμογών για να ξεκινήσει κάποιος χωρίς να πήξει με πολλά κ διάφορα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.


  • Δημιουργία νέου...