Προς το περιεχόμενο

Ποια διανομή (live) να βάλω?

geokok1981

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λοιπόν έχω laptop (φετινής εσοδειας) και θέλω να δοκιμάσω κάτι από linux.

Φυσικά δεν θέλω να μπλέξω με εγκατααστάσεις και σχετικά

οπότε λέω να δοκιμάσω ένα live cd.

Να δοκιμάσω ή σε επίπεδο laptop είναι χαμένος κόπος?

Ποιο να κατεβάσω για να βάλω?

Να έχετε υπόψιν ότι είμαι ΑΣΧΕΤΟΣ.....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 85
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Σαν live cd κατέβασε κάνα suse. Ή αν βαριέσε να κατεβάσεις όλο και κάτι θα βρείς σε κάνα περίπτερο :P

Βεβαια καλό είναι να βρείς 2-3 διαφορετικές εκδόσεις γιατί κάνουν και αυτά τα περίεργα τους. Π.χ είχα το suse 9.3 live και ήταν μια χαρά. Κατέβασα το 10 για καλύτερα και είδα μαύρα χάλια στο ίδιο μηχάνημα.

Κατ' αρχήν χρειάζεσαι μία διανομή που να μιλάει ελληνικά, αλλιώς δεν θα βγάλεις εύκολα άκρη.

Για 10-δες λόγους σου προτείνω Knoppel 0.5 ή 0.6.

Σήμερα ανακάλυψα και το Slackel - άν είναι όπως το Slax (το 1ο liveCD που χρησιμοποίησα) με υποστήριξη ελληνικών μπορεί να είναι καλή επιλογή - stay tuned καθότι ελπίζω να ποστάρω εντυπώσεις μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Πού βρίσκεις αυτά τα καλά...

Knoppel: << η προσωπική μου επιλογή είναι η 0.5 - η 0.6 είναι λίγο διαφορετική αλλά επίσης πολύ καλή 8) 8)

http://www.knoppel.org/

Slackel - Ελληνικό live cd : << με δική σου ευθύνη, εκτός άν με περιμένεις 4-5 μέρες :wink:

http://www.ellak.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=488

SLAX index page: << μόνο για ενημέρωση - δεν προτείνω την χρήση της άν δηλώνεις άσχετος

http://slax.linux-live.org/

Οκ ρε παιδιά αλλά με το laptop τι γίνεται??

Συγκεκριμένα έχω Irda, Bluetooth, Wifi, και τα υπολοιπά όπως σε κάθε laptop κλασσική σύνθεση....

Θα βρει τίποτα ή θα παίζω να τα ξεχάσω όσο τρέχει το linux?

A ναι και ήχο θα έχω??γιατί πολλά έχω ακούσει από άλλους που δεν άκουσαν...

Βλέπω πέφτει φούλ αϋπνοία εδώ :P

Θέλει λίγο παιγνίδι για το τι θα βρεί το λίνουξ ή θα το βοηθήσεις εσύ να βρεί.

Γι αυτό είπα ότι καλό είναι να βρείς δύο ή τρείς διανομές ώστε να δείς ποια ίσως παίξει καλύτερα.

Τα πράγματα είναι όπως στα λέει ο wert. Δοκίμασε κάποια διανομή από τις παραπάνω (επιμένω για ελληνικές διανομές όσο "λειψές" κι άν είναι), πόσταρε τα προβλήματά σου μήπως σου βρούμε λύση, και στην τελική ρωτάς και στα forums των διανομών... όπου κατά κανόνα σε αντιμετωπίζουν σαν χρήστη που δεν γνωρίζει αλλά έχει διάθεση να διαβάσει και να μάθει και όχι σαν τον καραγκιόζη της παρέας.

Κάτι ακόμα σημαντικό: οι live διανομές δεν είναι εργαλείο για να δουλέψεις αλλά για να δεις πώς δουλεύει το σύστημα. Αντιμετώπισέ τις σαν ένα πλήρες λειτουργικό + χωρίς περιορισμούς δοκιμαστικό περιβάλλον, δοκίμασε να κάνεις πολύ συγκεκριμένα πράγματα χωρίς βιασύνες και μην αναπολείς τα ΜsWin σε κάθε δυσκολία. Το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει - σου το λέω εκ πείρας!

(Κι εγώ κολλημένος με τα Win είμαι, αλλά με το Knoppel 0.4, λίγο διάβασμα, λίγη έρευνα στο Δίκτυο και λίγες ερωτήσεις σε forum πλέον πιστεύω ότι μπορώ να μπω στο Δίκτυο από οποιαδήποτε διανομή μου προκύψει - αυτός άλλωστε ήταν και ο κύριος λόγος που πρωτοασχολήθηκα και συνεχίζω να ασχολούμαι με τα liveCDs).

Κοίτα και να μην βρεί τα πάντα δεν πειράζει, γυρνάω σε win αν θέλω κάτι.

Απλά την εμπειρία θέλω γιατί για να είμαι ειλικρινης έχω ακούσει απόψεις και....απόψεις για το linux.....

Οσο για να τα παρατήσω δεν νομίζω.....έχω εσάς!!! :-P

Και ποιος είναι ο τελευταίος πυρήνας?

Ακόμα, (αν και είμαι σίγουρος οτι ΔΕΝ γίνεται) υπάρχει τρόπος να το τρέχω από image σε εικονικό drive αντί με cd στο κανονικό?

1η -γρήγορη- εντύπωση από το Slackel στο τοπικό δίκτυο της δουλειάς μου...

Πολύ καλή δουλειά από τον φίλο μας!!! Ουσιαστικά πρόκειται για remaster του Slax που ανέφερα παραπάνω, το οποίο το παράτησα -μεταξύ άλλων- και λόγω της μηδενικής υποστήριξης ελληνικών. Μέσα σε λίγη ώρα μπήκα online με τον proxy της δουλειάς μου και γράφω το μήνυμα που διαβάζετε ;-)

Υπόψιν ότι το κούρδισα γρήγορα επειδή ξέρω τί πρέπει να κάνω (...έχω φάει λούκι με το Slax...) - άν δεν έχεις ξαναδουλέψει κονσόλα είναι λίγο παίδεμα.

-----------------------------

EDIT: ο φίλος μας έχει ενσωματώσει και γραφικά εργαλεία, με τα οποία οι ρυθμίσεις πρόσβασης σε τοπικά αρχεία και Internet -πάντα σε περιβάλλον τοπικού δικτύου- γίνονται παιχνιδάκι!

Τα σημεία που με εντυπωσίασαν σε σχέση με τα υπόλοιπα live CD που έχω δει:

- Προεγκατεστημένο Flash player (μόνο στο Suse live DVD το έχω ξαναδεί)

- Προεγκατεστημένη Sun Java (δεν θυμάμαι άν την είδα στο Suse - το Knoppel πάντως δεν την έχει)

- Υποστήριξη hyperthreading CPUs (τις υποστηρίζει και το Knoppel - το Slax που είχα δοκιμάσει όχι)

Στο Σαβ/κο που έρχεται θα γίνουν εκτεταμένες δοκιμές - άν αλλάξει κάτι προς το χειρότερο ή το καλύτερο θα ποστάρω.

EDIT: ...Όσο το χαζεύω μου φαίνεται απίστευτα καλή προσπάθεια - μέχρι τώρα στο προτείνω χαλαρά!

Οι πολύ καλές πρώτες εντυπώσεις από το Slackel συνεχίζονται - η dialup σύνδεσή μου φτιάχτηκε χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα!

Μπορεί να τρώει λίγο παραπάνω μνήμη από το Knoppel 0.5 (η προτίμησή μου) αλλά έχει πολύ καλογυαλισμένο περιβάλλον (ανάλογο του Suse 9.3 live DVD), άψογη υποστήριξη ελληνικών (ανάλογη του Knoppel 0.6), ενώ με λίγο σχετικά ψάξιμο βρίσκεις γραφικά εργαλεία για τις βασικές δουλειές σου!

geokok1981, μάλλον βρήκες live CD!

Λοιπόν......ΔΕΝ έκανα ακόμα την δοκιμή. Ο λόγος είναι πως διαβάζω σε πολλά post πως η ati δεν υποστηρίζει (σωστα τουλάχιστον) το linux. Και μια και το laptop έχει ati......

Εσείς τι λέτε?

Εσείς τι λέτε?

Εγώ λέω αφού δεν πρόκειτε να εγκαταστήσεις κάτι τότε τι το σκέφτεσε;

Οτι παίξει αν θα παίξει θα είναι από το δισκάκι οπότε μην το πολυσκαλίζεις .

Κάνε μια επανεκίνηση έχοντας το cd μέσα και δες τι γίνεται.

Και αν δεν παίζει καλά εκεί θα το δείς..... :P

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...