Nikos Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2005 Μολις τελείωσα την πρώτη φάση την διαδικασία overclocking του AMD64 3000 με Venice core που έχω οπότε και σκέφτηκα να κάνω ένα mini-review στην ψύκτρα που αγόρασα γι αυτή την δουλειά την νέα Zalman 9500 LED. Καταρχήν από πλευρά συσκευασίας, έπαθα ένα μικρό σοκ όταν μου πρωτοήρθε. Έχω κι άλλη ψύκτρα από τη Zalman (την 6000Cu), αλλά δεν περίμενα με τίποτα το μέγεθος που έχει η 9500. Παρόλα αυτά είναι κατά πολύ ελαφρότερη από τις προηγούμενες προσπάθειες της Zalman( 530γρ. με όριο της AMD τα 460γρ.). Μέσα στο κουτί επίσης είχε ότι μπορεί να χρειαστεί κανείς για συνδεση της σε 775 και 478 Intel socket καθώς και 939,940 και 754 AMD. Πιστεύω όμως ότι δεν θα είναι πολύ βολική η τοποθέτηση σε 775 γιατί θα πρέπει να βγεί το πλαίσιο της ΜΒ γύρω από το socket και να τποθετηθεί αυτό που δίνει η Zalman. Οπότε και θα πρέπει να βγεί η ΜΒ πρώτα και μετά να προσαρμοστεί η 9500. Πάντως σε 939 η εγκατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη. Απλά έβγαλα την παλιά stock ψύκτρα και αφού καθάρισα την cpu (αθάνατο ζιπέλαιο, αλλάζει τα φώτα σε κάθε πάστα ) και έβαλα artic silver 5, ξεβίδωσα τις δύο βίδες που κρατούν το πλαίσιο γύρω από το socket, τοποθέτησα την 9500 πάνω και βiδωσα πάλι τις βίδες πίσω. Η διαδικασία κράτησε λιγότερο από 10min και ήταν ευκολότερη από να βάζω την stock ψύκτρα . Η 9500 έχει αρκετό ύψος( 12,5cm) αλλά ευτυχώς δεν είναι ιδιαίτερα πλατιά οπότε θα πρέπει να προσαρμόζεται σχεδόν σε κάθε ΜΒ. Πάντως η Zalman έχει στο site την κατάλογο με της συμβατές ΜΒ (http://www.zalman.co.kr ). Στο σύστημα μου έχω μια Χ800 με artic cooling ψύκτρα προσαρμοσμένη πάνω και οι δύο ψύκτρες ακουμπάνε πάνω χωρίς όμως να πιέζει η μία την άλλη( τα λεπτά fins της 9500 δεν λυγίζουν καθόλου), οπότε θα έλεγα ότι δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα χώρου. Από πλευράς θορύβου, δεν μπορώ να πώ ότι μπορώ να ακούσω τον ανεμιστήρα της 9500. Δοκίμασα να μεταβάλω τις στροφές του απο 1200 σε 2400 με το ενσωματωμένο προντεσιόμετρο αλλά προσωπικά διαφορά δεν άκουσα. Πάντως η Zalman δίνει 18db στις 1200 στροφές και 27db στις 2400. Την ψύκτρα αυτή την πήρα για ένα λογο, για overclocking, αφού διάβασα ότι έχει φοβερές δυνατότητες ψύξης (καποια site μαλιστα λέγανε near watercooling ability). Σε κανονική λειτουργία του AMD 3000 κατέγραφα θερμοκρασίες 42C idle και 47C full load. Με ανέβασμα του FSB από τα 200 στα 275 και την 9500 στις 2400 στροφές η θερμοκρασία σε idle είχε μεταβληθεί καθόλου 42C-43C. Μετά από μια ώρα prime95 η θερμοκρασία σε full load ηταν 50C-51C. Όλες οι μετρήσεις έγιναν με το πρόγραμμα CoreCenter που δίνει η MSI. Σε γενικές γραμμές είμαι πολύ ευχαριστημένος με την Zalman 9500 και πιστεύω ότι είναι πολύ καλή επιλογή. Βέβαια τα 65? που κοστίζει( την πήρα από το e-shop) δεν είναι κάτι που δίνεται εύκολα για ψύξη, αλλά για την ώρα δεν το έχω μετανιώσει καθόλου.
nmamag Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2005 Απο πλαισιο το προηγουμενο Σαββατο 59 ευρω, Κατεβασε τη θερμοκρασια σε Intel D 830 απο 70-74 βαθμους σε 55-59 βαθμους ειναι οντως πολυ καλη
geokl Δημοσ. 27 Μαΐου 2006 Δημοσ. 27 Μαΐου 2006 θελω και εγω να βαλω την συγκεκριμενη ψηχτρα.πως θα βγαλω την παστα?τη ειναι το "ζιπέλαιο"?τι πρεπει να κανω για την γειωση και τον στατικο ηλεκτρισμο?
Narayan Δημοσ. 28 Μαΐου 2006 Δημοσ. 28 Μαΐου 2006 θελω και εγω να βαλω την συγκεκριμενη ψηχτρα.πως θα βγαλω την παστα?τη ειναι το "ζιπέλαιο"?τι πρεπει να κανω για την γειωση και τον στατικο ηλεκτρισμο? Αφού αφαιρέσεις την ψύκτρα, βάλε σε ένα πανί ή ένα χαρτομάντηλο που δεν αφήνει χνούδι λίγες σταγόνες "ζιπέλαιο". Σκούπισε την επιφάνεια του CPU απαλά με το πανί, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να φύγει όλη η πάστα. Το "ζιπέλαιο" είναι το υγρό για αναπτήρες της Zippo (Zippo Lighter Fluid), και χρειάζεται προσοχή όταν το χρησιμοποιείς ώστε να μην πέσει επάνω στη μητρική. Για να γειωθείς αρκεί να ακουμπήσεις κάποιον μεταλλικό αγωγό που έχει επαφή με τη γη (συνήθως πάντως αρκεί να ακουμπήσεις το σασί του υπολογιστή).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.