Προς το περιεχόμενο

Τελικα τι ειναι αυτο το MacOS....

evansdimo

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Να κανω μια φυσιολογικη ερωτηση που μου βασανιζει το μυαλο αυτη τη στιγμη?

Αν στα Mac υπηρχαν αφθονοι τιτλοι για games, συχρονα και μη εγω πιστευω πως αυτη τη στιγμη σιγουρα θα ηταν το κυριαρχο λειτουργικο.

Τα Windows μας κερδισαν απο την αρχη λογω της ευχρηστιας τους και επειδη διαδοθηκαν πιστευω πολυ πιο γρηγορα απο καθε αλλο λειτουργικο.

Οταν ασχοληθηκα για πρωτη φορα με PC ολοι μου λεγανε για τα Windows. Αν υπηρχε εστω και ενας που να μου ελεγε οτι υπαρχουν και αλλα λειτουργικα εκτος των Windows σιγουρα θα ειχα ασχοληθει και με αυτα. Φανταστειτε οτι το Mac νομιζα οτι ηταν καποια διανομη Linux...

Και εγω ενταξει αντε και εμαθα οτι υπαρχει και κατι αλλο εκτος απο παραθυρα. Ειχα την διαθεση να πειραματιστω λιγο με Mandrake. (Απογοητευτηκα γιατι δεν μου αναγνωριζε το modem και δεν μπορουσα να μπω Internet)

Ποσοι απο τους Home users εχουν την διαθεση να πειραματιστουν με κατι που δεν εχει καμια σχεση με αυτο που εχουν μαθει? Ειδικα αν τους πεις να ξεχασουν και τα games? Σχεδον κανενας. Τωρα μαθαινω οτι τα Mac ειναι σαφως πιο ευχρηστα σαφως πιο αξιοπιστα και σιγουρα καλυτερα απο τα Windows ΑΛΛΑ...δεν ειναι τοσο δημοφιλη.

Πως θα πεισεις τον Ελληναρα που εχει μαθει στα ετοιμα να ασχοληθει και με κατι αλλο, κατι διαφορετικο???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 131
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Asxoloumai k ego me ta pc kati perissotero apo 10 xronia tora. Perasa ti metavatiki fasi apo DOS se Win 3.1 k 3.11 klp klp. Tote ta Apple eixan tin "fimi" ton akrivon Designaton ypologiston pou ekanan mono gia arxitektones, designers k genika epaggelmaties tou xorou an prostethei i akrivoteri timi tous k ena sxetika paraggonismeno OS (toso apo poikilia programmaton oso k apo to "koino") einai logiko to oti de strafika ekei opos k i pleiopsifia. Ta games den nomizo oti einai to kyrio paketo oute o logos tou mikrou meridiou agoras. To thema einai na mporesoun kapote na mpoun stis etairies sta grafeia se dimosious organismous klp Ayto dyskola tha ginei kathos o kathenas protima ena poly ftinotero "xtismeno" pc apo ena apple gia epaggelmatiki xrisi. Episis to gegonos oti oloi "galoyxithikame" apo ta proionta tou theiou Bill mas kanei eyalotous se allages! Oi gamers einai mia merida pou xodeyei alla de tha pairne ena mac apla gia na trexei to WoW se Unix (an k nomizo ayto ginetiai!)! To thema omos einai oti kalos i kakos emeis exoume ton theio Bill me to OS tou k ante k to Office tou, pernontas se Mac kapoios mipos exei ton theio Steve k oxi mono gia to OS tou! Mipos ton vriskoume pantou mprosta mas apo to teleytaio patchaki mexri accessories? Oson afora ti metavasi se x86 ti tha ginei me tous RISC apla tha einai oi palioi? Pera apo tous logous tis allagis tou epexergasti k tis dynatotitas dual boot klp klp. Giati enas sovaros MacUser pou xerei poso TELEIO k apsegadiasto einai to OS tou na thelei na exei sto TELEIO mixanima tou to prama pou legetai Windows? Ti tha kerdisei pera tis symvatotitas kapoion paixnidion? Kathos efarmoges yparxoun oles. Afou i apple apeythinetai se exypnous agorastes!

• Super Moderators
Να κανω μια φυσιολογικη ερωτηση που μου βασανιζει το μυαλο αυτη τη στιγμη?

Αν στα Mac υπηρχαν αφθονοι τιτλοι για games' date=' συχρονα και μη εγω πιστευω πως αυτη τη στιγμη σιγουρα θα ηταν το κυριαρχο λειτουργικο.

Τα Windows μας κερδισαν απο την αρχη λογω της ευχρηστιας τους και επειδη διαδοθηκαν πιστευω πολυ πιο γρηγορα απο καθε αλλο λειτουργικο. [...']

Μπα, δεν είναι θέμα διαθεσιμότητας παιχνιδιών. Ανοίγεις ένα μεγάλο θέμα, κάπου είχε ξανασυζητηθεί αλλά για να μην πολυλογώ να τονίσω ότι τα Windows είναι το κυρίαρχο λειτουργικό λόγω... πολλών συνιστωσών.

Το 1981 η ΙΒΜ έκανε την κίνηση που σημάδεψε την ιστορία των προσωπικών υπολογιστών όπως την ξέρουμε σήμερα: άφησε ανοικτό τον σχεδιασμό των μηχανημάτων της και ταυτόχρονα συμφώνησε με την Microsoft, που έδωσε για πενταροδεκάρες το MS-DOS/PC-DOS (λειτουργικό που είχαν αγοράσει από μια μικρή εταιρειούλα - ούτε αυτό είναι δικό τους!), να διαθέσει το λειτουργικό και σε άλλους κατασκευαστές πλην IBM*. Έτσι γεννήθηκαν οι συμβατοί (αλλιώς IBM-compatibles) με κυρίαρχο, τα παλιά χρόνια, την Compaq.

Την ίδια περίπου εποχή**, Apple και ο Steve Jobs επέμεναν ότι δεν θα δώσουν άδεια χρήσης στο λειτουργικό και στο BIOS*** σε άλλους κατασκευαστές. Αντίθετα με την ΙΒΜ, ήθελαν να κρατήσουν έλεγχο τόσο στο hardware όσο και στο software. Καλό αυτό για τη σταθερότητα του λειτουργικού αλλά κακό για την αγορά: ο απλός χρήστης ήταν υποχρεωμένος να αγοράσει τα, σχετικά ακριβά, μηχανήματα ΜΟΝΟ από την Apple ενώ αν πήγαινε σε IBM-compatible θα διάλεγε από καμιά 10αριά μικροκατασκευαστές, δεν ήταν υποχρεωμένος να αγοράσει σώνει και καλά ΙΒΜ (που ήταν ακριβή εταιρεία).

Οι μικροκατασκευαστές, στην προσπάθειά τους να εδραιωθούν σε μια ανερχόμενη αγορά, πουλούσαν πολύ φτηνά. Και γι'αυτό η IBM πολύ γρήγορα έχασε το αρχικά υψηλό μερίδιό της στον τομέα των PC (ώσπου πρόσφατα πούλησε το σχετικό τμήμα της και ασχολείται με τα επαγγελματικά μηχανήματα, όπου είναι παραδοσιακά ηγέτης).

Με την εξάπλωση των φθηνών μηχανημάτων IBM-compatibles, του λειτουργικού και την ουσιαστική ανυπαρξία copy-protection (που ήταν εν μέρει εσκεμμένη), το MS-DOS και αργότερα τα Windows εξαπλώθηκαν. Και επειδή εξαπλώθηκαν, γέμισε ο κόσμος παιχνίδια για MS-DOS και Windows. Αν είχε εξαπλωθεί το MacOS ή το UNIX ή δεν-ξέρω-κι-εγώ-τι, θα είχαμε περισσότερα παιχνίδια για το δημοφιλές λειτουργικό. Έτυχε (και πέτυχε) αυτό το δημοφιλές λειτουργικό να είναι τα Windows.

Οπότε μάλλον το αντίστροφο συμβαίνει: δεν είναι τα Windows δημοφιλή επειδή έχουμε παιχνίδια αλλά τα Windows πρώτα έγιναν δημοφιλή και ως αποτέλεσμα έχουμε πολλά παιχνίδια για αυτά. Δεν έκανε δηλ. το αυγό την κότα αλλά η κότα το αυγό. :)

+++++++++++++++++++++++++++++

* ουσιαστικά αυτό 'πλούτισε' την Microsoft: η δυνατότητα, που απέσπασε από την IBM, να κάνει licence το λειτουργικό της σε άλλους κατασκευαστές. Ο Bill Gates κι ο Steve Balmer είχαν τη διορατικότητα να προβλέψουν ότι έτσι θα κατακτούσαν την αγορά - όπως και το έκαναν.

** λίγα χρόνια μετά για την ακρίβεια: το ΙΒΜ PC παρουσιάστηκε το 1981, ο πρώτος Macintosh παρουσιάστηκε στις 29 Ιανουαρίου 1984.

*** τα παλιά τα χρόνια, εποχής Macintosh Classic κλπ το BIOS περιείχε από λίγο έως πάρα πολύ κώδικα του λειτουργικού.

σωστός ο paredwse, το αμερικάνικο pcmag έχει εκτενές tribute στα 20 χρόνια windows.

εκεί αναφέρονται και οι πασίγνωστοι πλεόν legends για το ποιός έκλεψε ποιόν κλπ.

δεν έχω διαβάσει τα προηγούμενα posts αλλά επειδή δουλεύω με πέντε λειτουργικά για διαφορετικούς σκοπούς θα πω απλά ότι το g4 μου με tiger πλέον προσεγγίζει πιο πολύ από όλα αυτό που εγώ θεωρώ προσιτό μηχάνημα για πρόσβαση σε πληροφορία. Αρκεί μια καλή σύνδεση στο net, με dashboard είναι απίστευτο το τι βρίσκεις κι εφαρμογές από archicad και sketchup μέχρι mathematica, maple, spss, final cut και αμέτρητα άλλα.

το λειτουργικό είναι για μένα πολύ πιο αξιοποιήσιμο από fedora και solaris και αισθητικά τουλάχιστον είναι ένα κλικ πάνω από ολα τα άλλα.

Ωστόσο απέχει από το να είναι το απόλυτο μηχάνημα-λειτουργικό αλλά δεν ξέρω αφενός αν είναι εφικτό αφετέρου αν είναι ευκταίο. Κοινώς ζω για ένα μηχάνημα που θα τρέχει με το πάτημα του on και μέσω αυτού θα έχω πρόσβαση σε κάθε διαθέσιμη πληροφορία την οποία και θα μπορώ να επεξεργάζομαι χωρίς delay και χωρίς να κρεμά το σύστημα όταν κολλάει ο κειμενογράφος...

Να προσθέσω επίσης κάτι, για ότι αφορά την χρήση υπολογιστή για παιχνίδι.

Στην πραγματικότητα ο πολύ μεγάλος αριθμός χρηστών που χρησιμοποιούν τον Η/Υ τους σαν παιχνιδομηχανή, μειώνετε συνεχώς από τον ανταγωνισμό:

Nitendo, XBox, Playstation κλπ.

Και πιό φτηνά και καλύτερα.

Αν και οι Mac με την έλευση του OS X έχουν περάσει σε πιό Home user κατάσταση από ότι παλαιότερα, και μπορούν να παίξουν το ίδιο καλά (δεν θα συγκρίνω ανόμοια) με τα υπόλοιπα PC, δεν θα πρότεινα σε κάποιον να πάρει Mac για παιχνιδομηχανή. Υπάρχουν τόσο πολλοί τίτλοι που δεν βγαίνουν για Mac . . .Και άλλοι τόσοι που βγαίνουν αλλά δεν έρχονται ποτέ στο Ελλαδιστάν.

Για να απαντήσω και στην αρχική ερώτηση, αν πραγματικά θέλεις να πάρεις μία καλή δόση από mac, ο σύλλογος Ελλήνων χρηστών mac εδώ θα έχει περίπτερο στην Comdex

Με όλα αυτά που ειπώθηκαν σκέφτομαι να πάρω κι εγώ ένα Mac mini(οικονομικό) κυρίως για δοκιμή,κι αναρωτιέμαι αν μπορώ να στήσω ένα δίκτυο με PC και Mac mini.. Βασικά επειδή έχω πάρα πολλά αρχεία και έγγραφα (κείμενα, φωτογραφίες, μουσική και πάρα πολλά άλλα) και να γλιτώσω μεταφορές και ψάξιμο...

Με όλα αυτά που ειπώθηκαν σκέφτομαι να πάρω κι εγώ ένα Mac mini(οικονομικό) κυρίως για δοκιμή,κι αναρωτιέμαι αν μπορώ να στήσω ένα δίκτυο με PC και Mac mini.. Βασικά επειδή έχω πάρα πολλά αρχεία και έγγραφα (κείμενα, φωτογραφίες, μουσική και πάρα πολλά άλλα) και να γλιτώσω μεταφορές και ψάξιμο...

Χωρις υπερβολη: Ειναι 4 κλικ υποθεση.

2 κλικ για να βαλεις το mac στο LAN, και άλλα 2 για να ενεργοποιησεις το Windows File Sharing, ωστε να μπορεσει να "μιλησει" με τα windows

stathispap oson afora tin ypografi sou, ta Newton ta thymasai?!

Alli mia aporia, to MacOS pote arxizei na kremaei? Ta XP os gnoston pano sto mina ante 1.5 meta to format k afou teleioseis me oles tis egkatastaseis vriskeis ena oraio argo OS na se perimenei!

Να ρωτήσω και εγώ κάτι' date=' από ταχύτητα σαν λειτουργικό πως πάει? Έχει καλή διαχείριση μνήμης? θεωρείται γρήγορο (πάντα σε σχέση με Windows αναφέρομαι)?

Η μόνη επαφή που είχα με MacOsX ήταν σε ένα applestore όπου όμως απογοητεύτηκα από την ταχύτητα (αλλά φυσικά δεν ξέρω τι έφταιγε γι αυτό).

Αν πληρώσεις αρκετά (όχι τρελλά λεφτά όμως) σε ένα pc ξέρω ότι μπορείς να απολαύσεις ένα αρκετά γρήγορο σύστημα και άνετο που "ρέει", στο macOS μπορείς να έχεις κάτι τέτοιο χωρις να ξοδέψεις μια περιουσία?[/quote']

einai para polu poio grigora se epidoseis ean skefteis mono oti panw se auta trexoun leiourgies grafistes. den kollane pote se antithesh me ta xp kai kati poio sumantiko sto hardware exoyn pci express edw kai kati xronia xekinhsan me texnolgia hd storage scsi(8 suskeues h mia na sundeetai panw sthn allh) oi com port tou exoun diafores apo oti ta cline o/s pou exoume emeis opws epeiseis apo mhxanhma mac se mac den pernei oti leitourgiko thelei o xrhsths alla auto poy einai gi'auto to mhxanhma. sta mhxanhmata mac pernei thn texnologia twn cpu tous h intel auto exei ena kalo kai ena kako to kalo tha einai poio gilika ston user to kako oti tha xasoume pelates emeis oi texnikoi giati polla atoma ta tha ftiaxnoun mona tous.. :) :) :)

stathispap oson afora tin ypografi sou' date=' ta Newton ta thymasai?!

Alli mia aporia, to MacOS pote arxizei na kremaei? Ta XP os gnoston pano sto mina ante 1.5 meta to format k afou teleioseis me oles tis egkatastaseis vriskeis ena oraio argo OS na se perimenei![/quote']

Newton... Newton................

Εκτος απο ενα μηλο που πεφτει και κατι νομους δυναμεων, βαρυτητας κλπ δεν μου λεει τπτ αλλο :D

Οσο για την ερωτηση, το Mac OS X δεν κρεμαει ποτε. Οχι δεν ειναι υπερβολη. Ο,τι και να κανεις, δεν προκειται να κρεμασει. Ακομα κι αν κρεμασει ενα application, απο τη στιγμη που θα κανεις κλικ εκτος του παραθυρου, το συστημα δουλευει κανονικοτατα!

Τελος, οσα applications κι αν εχεις ταυτοχρονα ανοιχτα, το συστημα δεν κρεμαει. ΟΚ, απο καποιο οριο και πανω γινεται αργο, αλλά δεν θα κρεμασει. Εχω δοκιμασει να αντιγραφω DVD on the fly απο το ενσωματωμενο στο εξωτερικο DVD-R (firewire) και ταυτοχρονα να σερφαρω με ανοιχτα καμια 10αρια προγραμματα, και δεν κρασαρε, ουτε μου εκαψε το δισκακι.

Μιας που μιλαμε για κρεμασματα, μπορω να σας πω μια μεθοδο που θα κρεμασει

το osx. Τουλαχιστον το δικο μου dual G5 κρεμαει καθε φορα.

Η διαδικασια:

Βαζετε μια USB camera (εγω εχω μια sony dvd202).

Ξεκινατε το VPC (x86 emulator by μικρομαλακη)

Αφου βεβαιωθητε οτι το virtual PC "βλεπει" την USB συσκευη, βγαλτε την

συσκευη απο την USB θυρα !!!!

Αμεσως εχετε ενα ωραιοτατο kernel panic.

Ειναι η μονη φορα που το εχω δει αυτο, και ...ω! τι εκπληξη ειναι ανανεμιγμενο

ενα προγραμμα της μικρομαλακης!!!!

Τι να πει κανεις μετα...

Εννοειται βεβαια οτι το ξηλωσα το ρημαδο-VPC την επομενη μερα :-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...