Προς το περιεχόμενο

γιατί το lame προσθέτει κενό..? και τι bitrate προτιμάτε?

MasterX

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Συμπιέζω σε mp3 με τον lame 3.96.1 me frontend το RazorLame 1.1.5...

Παρατήρησα ότι στα mp3 που είναι live τραγούδια και δεν έχουν καθόλου κενό στην αρχή και το τέλος o lame μετά τη συμπίεση έχει προσθέσει 50 milisecond στην αρχή και 25-30 στο τέλος του τραγουδιού...

Ξέρει κανείς γιατί γίνεται αυτό και πως μπορώ να το αποφύγω???

Επίσης ποτέ δεν κατάλαβα τι δείχνει το ιστόγραμμα που εμφανίζει το RazorLame κατά την συμπίεση.. Συγκεκριμένα τι συμβολίζει η κάθε μπάρα που γεμίζει και εσωτερικά??

Κάποιος καλός οδηγός για τις λεπτομέρειες του lame?

Και με την ευκαιρία ένα γκάλοπ: τι bitrate προτιμάτε?

Εγώ για άριστη ποιότητα συμπιέζω με VBR 32-320kbit, Joint Stereo, Quality 3, Optimization: Quality.

Δημοσ.

Να σου απαντήσω στο εύκολο....

Επειδή είμαι απόλυτος στο θέμα της ποιότητας ... VBR 256-320kbit, Joint Stereo, Quality 0, Optimization: Quality.

Για το κενό στην αρχή και το τέλος, πραγματικά, ούτε που το είχα παρατηρήσει..

Οι μπάρες εμφανίζονται μόνο σε VBR mode..

Δέν είμαι ειδικός, αλλά φαντάζομαι οτι απεικονίζουν το ποσοστό των frames που συμπιέζονται σε κάθε διαφορετικό bit-rate.. π.χ. σε εμένα εμφανίζονται 2 μπάρες (γιατί συμπιέζω σε VBR 256-320kbit) . Υποθετικά μιλώντας, το 90% των frames συμπιέζεται στα 256kbit και μόνο το 10% στα 320kbit. Το ποσοστό αυτό βέβαια μεταβάλλεται κατα την διάρκεια του τραγουδιού, ανάλογα με το συχνοτικό περιεχόμενο της κάθε χρονικής στιγμής και το καθορίζει ο αλγόριθμος συμπίεσης.

...τώρα, εσωτερικά κάθε μπάρας, μάλλον απεικονίζεται το αρχικό και το τελικό μέγεθος (πριν και μετά τη συμπίεση ) του κομματιού, που, φυσικά και αυτό είναι μεταβαλλόμενο...

Πάντως με τις δικές μου ρυθμίσεις, το κομμάτι συμπιέζεται περίπου στο 1/6 με 1/7 του αρχικού μεγέθους..

Δημοσ.

"σε εμένα εμφανίζονται 2 μπάρες (γιατί συμπιέζω σε VBR 256-320kbit)"

αυτό είναι σωστό.

Το θέμα είναι τα εσωτερικά κάθε μπάρας τι συμβολίζουν σε σχέση με τη μπάρα.

Νομίζω 256-320 είναι περισσότερο απ' όσο χρειάζονται η πλειοψηφία των τραγουδιών..

Μεγάλο ρόλο παίζει και το Quality που ουσιαστικά βάζοντας το στο 0 λες στον αλγόριθμο συμπίεσης να προτιμάει το μεγαλύτερο δυνατο bitrate δηλαδή 320, και ουσιαστικά δεν πρέπει να διαφέρει και πολύ από το να συμπιέζεις CBR στα 320...

Αν κάποιος ξέρει περισσότερα και μπορεί να μας βοηθήσει......

Δημοσ.

Δεν υπαρχει λύση δηλαδή?

Το cue είναι δείκτες για τα σημεία του κομματιού που μας ενδιαφέρουν για αλλαγές?

Δημοσ.

Οποιαδήποτε λεπτομέρεια χρειάζεται για τις συμπιέσεις σε mp3 ή άλλα format η διεύθυνση είναι μία, http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?act=idx

Ίσως το καλύτερο forum για αυτά τα θέματα. Btw, αυτή τη στιγμή η συνιστούμενη έκδοση του lame απ' αυτούς είναι η lame3.97b1. Στο http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=28124 βρίσκονται και τα recommended settings γι αυτή την έκδοση.

Δημοσ.

To Easy CD-DA Extractor (και αν θυμάμαι καλά και το CDEx) έχουν επιλογή για κόψιμο αυτού του κενού στην αρχή και στο τέλος του κομματού και μάλιστα επιλέγεις εσύ πόσο θες να κόψει. Είναι πολύ βολικό!

Τώρα για το bitrate εγώ τα κάνω 192kbps CBR και αυτό για τον ιδανικό συνδυασμό ποιότητας - όγκου. Αν διάλεγα μεγαλύτερο bitrate θα ήθελα άλλους 2 σκληρούς :wink:

Δημοσ.

@hugelacky:

Για τον καλύτερο συνδιασμό ποιότητας - όγκου μάλλον πρεπει να διαλέξεις VBR αφού δίνει bitrate μόνο εκεί που χρειάζεται..

Για extracting χρησιμοποιώ Audiograbber ο οπίος έχει επιλογή "Delete silence automatically" και μάλιστα σε αφήνει να ορίσεις ξεχωριστα το "Leading silence" και "Trailing silence". Μέχρι εδώ καλά καθώς τα wav που παίρνω από το extraction δεν έχουν καθόλου κενά. Το πρόβλημα δημιουργείται μετά, όταν θα πάω να συμπιέσω με το lame. Τα Easy CD-DA Extractor και CDEx εχουν επιλογή για κόψιμο του κενού στο extraction ή το κάνουν και στη συμπίεση σε mp3;;; Δοκίμασε να ανήξεις ένα τέτοιο mp3 με το Cooledit και κοίτα στην αρχή και το τέλος του για κενά να μου πεις...

@sotos65:

Ευχαριστώ για τα links...

Δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι βγήκε και νέα έκδοση...

Δημοσ.
@hugelacky[/b']:Tα Easy CD-DA Extractor και CDEx εχουν επιλογή για κόψιμο του κενού στο extraction ή το κάνουν και στη συμπίεση σε mp3;;; Δοκίμασε να ανήξεις ένα τέτοιο mp3 με το Cooledit και κοίτα στην αρχή και το τέλος του για κενά να μου πεις...
Τα progs αυτά κάνουν κατευθείαν encoding σε mp3. Τώρα δεν ξέρω αν στο ενδιάμεσο δημιουργούν wav το οποίο έπειτα συμπιέζουν σε mp3, τουλάχιστον δεν φένεται κάτι τέτοιο, όλα γίνονται σε ένα pass.

Το έκανα αυτό που λες με το Cool Edit Pro και τελικά υπάρχει κάποιο ελάχιστο κενό αλλά αυτό είναι τελείως ακανόνιστο πότε στην αρχή και πότε στο τέλος του κομματιού, και επίσης και η διάρκειά του είναι τυχαία, παίζει από 5 μέχρι 30 ms... :?

Δημοσ.

Το πρόβλημα πάντως είναι ότι στα περισσότερα μηχανάκια mp3 το κενό είναι ακουστό..

Μήπως υπάρχει κανένα plugin για Winamp που κατα την αναπαραγωγή να μην παίζει το κενό; πάλιά κάτι είχα δει σχετικό..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...