noasgr Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2005 Αγόρασα και γω με τη σειρά μου ένα σκληρό WD 250Gb, 16mb cache, sata II. Για να μπώ κατευθείαν στο ψητό, το δίσκο δεν μπορώ να τον βρώ πουθενά! (bios, windows disk management, partition magic...) Η μητρική μου είναι μια Asus A7N8X deluxe. Κατεύασα το τελευταίο bios, έψαξα στο forum, διαβασα το manual αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό! Δυστυχώς ούτε ο θείος γούγλης με βοήθησε πολύ! Παίδες αν γνωρίζει κανείς, plz help! Thnx πολλά!
LEFteriz Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2005 ενεργοποίησες απο το BIOS τον ONBOARD SATA controller .. συνηθως εινα στο Integrated peripherals Κατι τετοιο...
geovard Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2005 Αν έχεις καί άλλον sata σκληρό καί τον βλέπεις,τότε δεν είναι αυτό πού λέει ο LEFteriz. Πες μας λοιπόν είναι ο μοναδικός δίσκος στο σύστημά σου?Έχεις άλλον αλλά είναι pata?Δώσε πιό πολλές πληροφορίες γιά να σε βοηθήσουμε. Αφίνουμε τελευταία την περίπτωση να αγόρασες χαλασμένο δίσκο. Καί με την ευκαιρία πόσο τον αγόρασες καί από πού. Θέλω έναν τέτοιο
noasgr Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2005 Βασικά με το που τον πήρα έβγαλα το παλιό PATA και άφησα μόνο ένα dvd reader (PATA) και το καινούριο σκληρό καθώς και το floppy. Είχα δισκέττα εκκίνησης, είχα το cd των xp έτοιμο, αλλά όπως είναι λογικό το πρώτο πράμα που έκανα όταν το άνοιξα είναι να μπω στο bios. Εκεί κατ αρχήν εκεί ο καινούριος σκληρός δεν βρέθηκε πουθενά (αυτό το Integrated peripherals που λες φίλε LEFTeriz δεν θυμάμαι να το είδα πουθενά) Τώρα έχω μείνει με ανοιχτό pc και το σύνδεσα και το παλιό σκληρό για να μπορώ να σας ρωτήσω..! @geovard αν θυμάμαι έχει γύρω στα 155 αλλά εγώ τον πήρα 125 από μαγαζί που "συνεργάζομαι" εδώ στη μυτιλήνη που είμαι για σπουδές.
LEFteriz Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2005 Ψάξε γενικά στα options του BIOS για να βρεις... τον δίσκο δε θα τον δεις μαζί με τον άλλο δίσκο και τα DVD .. αλλά μετά το 1ο BOOT θα φορτώσει το BIOS του SATA controller.. εκει θα τον κανει SCAN... αρκει να εχει ενεργοποιηθει ο controller απο το BIOS
Super Moderators Thresh Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Super Moderators Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 kata arxas prepei na einai energopoihmenos (mesw jumper) o SATA Controller ths mobo kai na exeis dhlwsei apo bios na kanei first device boot o controller... afou ton dei o controller gia na valeis Windows prepei na exeis disketa me tous drivers tou controller gia na tous valeis prin to installation twn Windows etsi wste auta na doun ton controller kai meta na doun kai ton sklhro...
noasgr Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Ο λόγος που άργησα να απαντήσω είναι ότι - πλέον - για την ώρα - ελπίζω, δεν έχω υπολογιστή! Χθες το βράδυ, είδα ότι τα jumper πάνω στη mobo είχαν disable το sata controller και το άλλαξα! Μπήκα στο sata bios, όπου ο σκληρός βρέθηκε, του έκανα format από εκεί και συνέχισα στα windows από κάνοντας boot από τον παλιό... Τα ta windows δεν είχαν drivers gia ton controller, τους βρήκα,τους εγκατέστησα και όλα κάλά... ο σκληρός βρέθηκε, του έκανα πάλι format μιας και στο disk management ήταν unlocated...όλα καλά και όλα ωραία μεχρι εκεί. Έχοντας την δισκέτα με τους drivers του controller έκανα sut down για να ξεκινήσω να βάλω τα windows στο καινούριο σκληρό. Έβγαλα λοιπόν το παλιό, και άνοιξα το pc(η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχήσει...) Ενώ το pc ανοιξε, η οθόνη δεν ανταποκρινόταν (ενώ είχε ρεύμα). Μια, δυο, τρεις, τίποτα... Η κάρτα γραφικων δούλευε (τουλάχιστον το ανεμηστιράκι γυρνούσε και το πράσινο λαμπάκι άναβε) Σκέφτηκα λοιπόν μήπως με το βάλε - βγάλε, την κούνησα και δεν πατούσε καλά. Την έβγαλα, την φύσιξα για να φύγει η πολύ σκόνη και την ξανάβαλα. Αποτέλεσμα δεν είχα... Το χειρότερο όμως ήρθε μετά από μια δυο δοκιμές να ανοίξω το pc. Πάτησα το κουμπί στο κουτί και αλλά το pc καμία αντίδραση!!!!! Ρεύμα (πρέπει) να παίρνει, το τροφοδοτικό το testαρα και οκ καθώς επίσης και ένα λαμπάκι στο κουτί που ανάβει όταν το pc πάρει ρεύμα ανάβει ακόμα και τώρα!!! Όσες προσπάθειες και αν έκανα από εκεί και πέρα το pc μένει νεκρό!!!! Το ενδεχόμενο να κάηκε κάτι το ψηλοαποκλείω μιας και όσο πάλευα το pc ήταν συνδεδεμένο με ups!! Παιδιά ειλικρηνά έχω έρθει σε απόγνωση καθώς δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο μπορεί να φταίει( να σας πω ότι έβγαλα την ram και την ξανάβαλα αλλά καί τα καλώδια των κουμπιών του reset και turn on) PLZZZ HELP!! Σκέφτηκα να ανοίξω άλλο post αλλά μιας και όλα ξεκίνησαν από εδώ, είπα να το συνεχίσω!! Οποιάδήποτε βοήθεια θα με έσωζε!!!
Shinta Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Koita, gia to proigoumeno provlima sou ,kane kai install ta drivers tou sata chipset pou einai sindedemenos.Emena den evriske sata DvdR tis plextor mexri pou ekana install ta drivers.Tor agia auto to provlima na ekapses kati apo statiko ilektrismo to theoro apithano simfona me tin perigrafi sou.dokimase to kalodio trofodosias kai koita an exei pesi tpta metaliko pano stin mobo kai vraxikilnonei.Telos dokimase me allo trofodotiko gia na apokliseis vlabi tou.
noasgr Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Φίλε Shinta για την ώρα τι πρώτο πρόβλημά μου το έχω ξεχάσει και εκτός αυτού έχω την εντύπωση ότι το έχω λύσει. Το θέμα είναι ο το τροφοδοτικό μου δουλεύει, ο υπολογιστής παίρνει ρεύμα(ανάβει λαμπάκι που το δείχνει αυτό αλλά΄πατώντας το κουμπί για να ανοίξει δεν ανταποκρίνεται!!!
Shinta Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Tin o diskos sou douleuei? Mipos xalarosan oi sindeseis sto power botton? mipos efigan ta kalodiakia tou power apo to mobo pirazontas ta jumperakia?Mipos to PSU sou den sikonei tous diskous? an kai den nomizo afou piran reuma mia fora oloi kai litourgise to pc sou.
noasgr Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Όπως είπα και σε προηγούμενο post τα καλώδια το power button και reset τα έβγαλα και τα ξαναέβαλα αλλά και πάλι τπτ..!
Shinta Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Ti na sou po.Cpu mobo i ram tha ftei tote.... Kapoios allos kamia idea?
noasgr Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2005 Αυτό που έκανα ήταν να βγάλω την μπαταρία του bios αλλά και πάλι τπτ. Υπάρχει κάποιο reset που δεν γνωρίζω?
noasgr Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2005 Βασικά αυτό που σκέφτηκα μέσα στην απελπισία μου είναι να ανοίξω καινούριο post αφού πρώτα αναφέρω την λύση του προβλήματος του βασικού τίτλου. Λοιπόν, για να συνδέσετε μία SATA συσκευή πρέπει πρώτα να κοιτάξετε αν το SATA controller είναι enabled. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους (εξαρτάται από την mobo), ο πρώτος τρόπος είναι μέσα από το bios (εγώ δεν συνάντησα κάτι τέτοιο, αλλά αναφέρθηκε στο post) και ο δεύτερος είναι αλλάζοντας το αντίστοιχο jumperακι πάνω στη motherboard αφού πρώτα διαβάσετε προσεκτικά το manual. Σε περίπτωση που αλλάξετε κάτι πάνω στη mobo μην ξεχάσετε η επόμενη κίνησή σας να είναι να την κάνετε reset (αφαιρέστε για λίγο την μπαταρία από την motherboard και ξανατοποθετήστε την... όλα αυτά ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ :) ) Αν όλα πάνε καλά, ξεκινόντας τον υπολογιστή σας, θα δείτε ότι μετά το πρώτο κλασικό post (memory check, press del to enter setup κτλ) θα εμφανιστεί και ένα δεύτερο το οποίο έχει να κάνει με raid και sata. Για να μπείτε σε αυτό πατήστε F4 ή Ctrl + S. Εκεί μπορείτε να δείτε αν η συσκευή βρέθηκε, να της κάνετε format αλλά και να "παίξετε" με raid(που αποτελεί άλλο επεισόδιο). Μπαίνοντας στα windows - και πάντα αν όλα έχουν πάει κατ'ευχήν - τα windows θα "εντοπίσουν νέο υλικό", το SATA controller. Εάν έχετε σκοπό το να χρεισιμοποιήσετε το SATA για δεδομένα μόνο, τότε ακόμα και το wizard των Windows σας βρίσκει τους drivers και όλα καλά... Το τελευταίο βήμα μετά την εγκατάσταση του driver του controller είναι start -> settings -> control panel -> administrative tools -> disk management -> δεξί κλικ στο νέο σκληρό (unlocated) και create new partition. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που θέλετε στο SATA σκληρό να βάλετε τα widnows τότε η τελευταία διαδικασία διαφοροποιήτε λίγο... Ψάξτε στο νετ για τους drvers του controller σας, και αποθηκεύστε τους σε μια δισκέττα. Ο λόγος είναι ότι στο cd των XP δεν συμπεριλαμβάνονται και γι'αυτο θα σας ζητηθεί στη πορεία. Κάντε boot from cd και στις πρώτες μπλε οθόνες θα σας ζητηθεί εάν θέλετε να κάνετε install κάτι σε SCSI, SATA κτλ να πατήσετε το F6. Ακολουθόντας τις οδηγίες και χρησιμοποιόντας τη δισκέττα θα μπορέσετε να προχωρίσετε στις γνωστές διαδικασίες του format, setup κτλ κτλ... ΑΥΤΑ.... Ελπίζω να μην κούρασα, αλλά και να βοηθήσει το παρόν post μελλοντικούς αγοραστές Sata συσκευών, μιας και στο forum (εγώ τουλάχιστον) δεν πέτυχα κάπου ολοκληρωμένη λύση-διαδικασία. Σε περίπτωση που "έχασα" κάτι πείτε μου και θα γίνει edit. Υ.Σ. @mods Είπα να ξεκαθαρίσω λίγο το μπλέξιμο που έπεσε εδώ και γι'αυτό έφραψα την λύση στο πρόβλημα που αναφέρεται στο τίτλο. Ελπίζω το να ανοίξω καινούριο post για τον νεκρό υπολογισττή μου να είναι ok.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.