Προς το περιεχόμενο

dual core η απλος???

Labros_b

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Τώρα, χωρίς να ξέρω τι είδες, είτε ο task manager κάνει λάθος είτε όταν λέει 50-50 δεν εννοεί οτι μοιράζει την ίδια εφαρμογή στα δύο CPUs αλλά ότι τα συνολικά threads που τρέχουν στο σύστημα μοιράζονται στα CPUs. Άλλο το ένα, και άλλο το άλλο.

H αλήθεια είναι πως και ένα μόνο task να τρέξεις, π.χ., ένα video encode, ο task manager θα δείξει 50+50. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η εφαρμογή τρέχει παράλληλα.

Αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι εκτελεί σειραϊκά εννοείται τον κωδικά της εφαρμογής, απλά χρησιμοποιεί τους δύο πυρήνες εναλλάξ. Τρέχει η μία εντολή στον ένα πυρήνα, δίνει σκυτάλη στην επόμενη, στον άλλον. Γι'αυτό και φυσικά ο μισός παραμένει ανενεργός. Αν πραγματικά έσπαγε η εφαρμογή σε παράλληλα νήματα θα γέμιζαν κι οι δύο.

Αν και μου φένεται λίγο περίεργο να είναι έτσι ώστε χρειάζεται να επικοινωνούν συνέχεια, τη στιγμή μάλιστα που πρέπει να περάσουν από FSB για να μιλήσουν...

Δημοσ.

Αν η διεργασία δεν χρησιμοποιεί threads, τότε είτε την βάλεις σε έναν HT, είτε σε dual-core είτε σε single-core θα τρέχει σειριακά.

Αν χρησιμοποιεί threads, τότε υπάρχει καλή πιθανότητα το μεγαλύτερο μέρος της να τρέχει παράλληλα. Και λέω καλή πιθανότητα, επειδή ο συγχρονισμός που επιβάλλει ο προγραμματιστής μπορεί να μην είναι ο βέλτιστος δυνατός και να αναιρεί το αποτέλεσμα που θα είχαν τα threads - πολύ απλά, αν και τα δύο threads χρησιμοποιούν συγκεκριμενό πόρο εναλλάξ, τότε πρέπει το καθένα να τον κλειδώνει για να μπορεί να τον χρησιμοποιεί. Αν αυτό δεν γίνει σωστά, τότε η διεργασία θα εμφανίζεται και πάλι σαν σειριακή.

Στους HT μπορείς να τρέξεις 2 threads ταυτόχρονα, αρκεί να χρησιμοποιούν "κοντινά" δεδομένα από την μνήμη (καθορίζεται από το μέγεθος της cache). Στους dual-core μπορείς να έχεις δύο διεργασίες ή δύο threads να τρέχουν ταυτόχρονα χωρίς κάποιον ιδιαίτερο περιορισμό - φυσικά λαμβάνοντας υπόψην ότι δεν προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο πόρο.

Απλοϊκά: διεργασία = ένα πρόγραμμα που μπορεί να έχει threads, μπορείς όμως και όχι...

Δημοσ.

Αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι εκτελεί σειραϊκά εννοείται τον κωδικά της εφαρμογής, απλά χρησιμοποιεί τους δύο πυρήνες εναλλάξ. Τρέχει η μία εντολή στον ένα πυρήνα, δίνει σκυτάλη στην επόμενη, στον άλλον. Γι'αυτό και φυσικά ο μισός παραμένει ανενεργός. Αν πραγματικά έσπαγε η εφαρμογή σε παράλληλα νήματα θα γέμιζαν κι οι δύο.

[/Quote]

Βασικά αυτό αποκλείετε ακόμα παραπάνω διότι, θα έπρεπε, μαζί με τον χωρισμό τον εντολές σε σετάκια για κάθε Επεξεργαστή, να μετακινούνται και τα δεδομένα από τους registes της μίας CPU στην άλλη.. το οποίο είναι απίστευτα χρονοβόρο ειδίκα σε intel που επικοινωνούν μέσω του BUS και όχι εσωτερικα (αλλά στα AMD που επικοινωνούν εσωτερικά πάλι είναι χρονοβόρο). Η πιο πιθανή εξήγηση που έχω είναι ότι απλά μοιράζει τα threads στα δύο CPU (μην ξεχνάς ότι τρέχουν αρκετά threads μόνο και μόνο από το λειτουργικό).

Δημοσ.

Βέβαια, κάπως έτσι πρέπει να είναι. Κι εμένα δεν μου καθόταν καλά να επικοινωνούν συνέχεια μεταξύ τους. Άκρως αντιαποτελεσματικό.

Δημοσ.

θα διαφωνήσω καταρχας με τον angelob7 μιας και που οι επεξεργαστες Intel Pentium D 8xx Series υποστηριζουν το "64-bit Instruction Set".Σαφώς είναι μια νεα τεχνολογια με επιπλεον χαρακτηριστικα και επενδυση για το μελλον(ας πουμε επενδυση ετσι οπως προχωραει η τεχνολογια!).Περιοριζεται σε συγκεκριμένο μεριδιο ατόμων-χρηστων.Ισχυουν τα γνωστα :ποσα λεφτα θες να ξοδεψεις,τι χρηση του κανεις κτλ κτλ.Επισης προτεινα να περιμενουμε λιγο ακομα διοτι εχω την εντυπωση πως βιάστηκε η Intel να τους βγαλει στην κυκλοφορια!Αρνητικο μπορω να αναφερω οτι υποστηρίζεται μονο απο τα εξης chipsets : Intel 955X Express , Intel 945P Express, Intel 945G Express.Κοινως θές και την καταλληλη μητρικη (καπακι αγορα).Και ενα αλλο επισης οι μητρικες με τα παραπανω chipsets κυκλοφορουνε με SATAII μόνο!(και ο αλλος που εχει πχ σκληρους δίσκους SATA τι θα κανει?extra εξοδα?).Κατα την γνωμη μου ακομα ειναι "πρόωρες" τεχνολογιες και το 64-bit και οι Dual Core cpu. Αυτα ηθελα να προσθέσω αν καπου κάνω λαθος , πείτε μου. :P

Δημοσ.
Και ενα αλλο επισης οι μητρικες με τα παραπανω chipsets κυκλοφορουνε με SATAII μόνο!(και ο αλλος που εχει πχ σκληρους δίσκους SATA τι θα κανει?extra εξοδα?).Κατα την γνωμη μου ακομα ειναι "πρόωρες" τεχνολογιες και το 64-bit και οι Dual Core cpu. Αυτα ηθελα να προσθέσω αν καπου κάνω λαθος , πείτε μου. :P

Οι SATA εννοείται ότι μπένουν και σε SATAII Controller (και το ανάποδο) όπως ακριβώς και ένας ATA100 δεν είχε κανένα πρόβλημα με ATA133 Controller. Υπάρχει πλήρης συμβατότητα.

Τώρα με το "πρόωρο" των τεχνολογιών, εγώ πιστεύω πως οι Dual Core έχουν μια χαρά εφαρμογή ακόμα και σήμερα άσχετα αν δεν υπάρχουν και τόσες multi-threaded εφαρμογές. Τουλάχιστον μπορείς να κάνεις χρήση και των δύο πυρήνων με διαφορετικές εφαρμογές. Σχετικά με τα 64bit, αυτά ναι, τα θεωρώ πρόωρα (για την μεγαλύτερη ομάδα χρηστών) αφού με τα XP που είμαστε όλοι, 32μπιτη χρήση κάνουμε. Έχουν όμως τεράστιο νόημα για κάποιον που τρέχει linux και εκεί η 64μπιτη υποστήριξη ζει και βασιλεύει.

Προσωπικά πάντως, σε 64bit και dualcore θα περάσω κάπου στο επόμενο καλοκαίρι. Τώρα, με τον 3άρη Prescott μου και για την χρήση που κάνω, είμαι υπερκαλυμένος.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...