DeMoeR Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2005 γεια! εχω την μητρικη της MSI: K8N Neo2 Platinum 54g με το τελευταιο bios που μολις flashαρα... θα ηθελα να ρωτησω για μερικες επιλογες του bios που δεν πολυκαταλαβαινω τι κανουν... για την μνημη (υπομενου του μενου cell): max mem clock (προφανως για max mhz αλλα οταν κανω clock το fsb πανω απο 200 (που ειναι η μαγαλυτερη επιλογη) ανεβαινει και στις μνημες) 1T/2T timing γενικα στο μενου Cell: Aggressive timing Spread Spectrum HT Frequency Adjust CPU VID Οσον αφορα το Cool n' Quiet... Η τελευταιες εκδοσεις του bios λενε πως εχουν επιλυθει καποια ζητηματα γυρω απο τη λειτουργεια του. Τελικα αξιζει ή οχι? να επισημανω πως το fan της cpu δεν ειναι συνδεδεμενο μεσω της mobo αλλα κατευθειαν απο το PSU (με το απαραιτητο adaptor) οποτε δεν αλλαζει στροφες μονο του.
billpeppas Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2005 Ένα ένα Max MemClock = Στην ουσία αυτό που παλιότερα βλέπαμε ως "Memory Divider" ή "RAM/FSB Ratio"... Στην ουσία: Όταν αλλάζεις το HTT ( βλέπε το σαν FSB ) επηρεάζονται και οι μνήμες ( αλλάζει η συχνότητα ( τα MHz ) στα οποία "τρέχουν" ). Αν θες να έχεις π.χ. την RAM πιο χαμηλά από το HTT, πρέπει να χρησιμοποιήσεις διαιρέτη ( Divider ). Στην ουσία έχουμε τα εξής: RAM MHz = HTT MHz * RAM Divider Όπου RAM Divider βάζεις το "Max MemClock" αλλά... MaxMemClock Values: 200 = διαιρέτης 1 ( όσο είναι το HTT τόσο τρέχουν και οι μνήμες ) 166 = διαρέτης 0,83 ( RAM Clock = HTT/0,83 ) 150 = διαιρέτης 0,75 ( RAM Clock = HTT/0,75 ) 133 = διαιρέτης 0,665 ( RAM Clock = HTT/0,665 ) 100 = διαιρέτης 0,5 ( RAM Clock = HTT/0,5 ) 1T/2T Timing : Είναι αυτό που συνήθως βλέπουμε ως CPC ( Command Per Clock )...να στο πω καλύτερα και ευκολοκατανόητα στα ελληνικά...δεν μπορώ Aggressive Timing : Οι μνήμες εκτός από τα MHz, έχουν και άλλα χαρακτηριστικά...στην ουσία κάποια "delays" ( καθυστερήσεις ) στην αλλαγή των "καταστάσεων" των κυκλωμάτων της...αυτά λέγονται timings χονδρικά... Απλά έχοντας την επιλογή aggressive timing, η motherboard σου ρυθμίζει τους χρονισμούς της μνήμης λίγο πιο "σφικτά" ( τις βάζει να λειτουργούν πιο "γρήγορα" )... Ενώ στο disabled βάζει πιο "χαλαρές" ρυθμίσεις ώστε να παίζουν σίγουρα εντάξει όλες οι μνήμες. Spread Spectrum: Επειδή θα πολυλογήσω αν θες κάνε search στο google για "description". Αν έχεις προβλήματα με "παρεμβολές" στα υπόλοιπα ηλ. του δωματίου σου ( και δείς ότι συσχετίζεται με κάποια "ενέργεια" ( π.χ. διαβάζει data ο σκληρός δίσκος ) του PC σου, τότε βάλε το Spread Specturm = Enabled. Αλλιώς disabled. Αν έχεις το σύστημα overclocked όπως και να 'χει να έχεις πάντα το Spread Spectrum disabled. HT Frequency: Αν θυμάμαι καλά στο MSI έχει ως "HT Frequency" τον "πολλαπλασιαστή" του διαύλου HTT ( HyperTransport )... Ο δίαυλος HyperTransport τρέχει "nominal" στα 1000MHz. Αυτή η συχνότητα προκύπτει από το: HTT Frequency = HTT * HTT Multiplier Για να έχεις 100% σταθερότητα ποτέ δεν πρέπει να ξεπεράσεις στο συγκεκριμένο board τα 1100MHz HTT Frequency. Οπότε ανάλογα με την συχνότητα του HTT ( κανονικά 200MHz ) βάζεις τον ανάλογο πολλαπλασιαστή ( 1x , 1.5x , 2x , 2.5x, 3x, 3.5x, 4x, 4.5x, 5x ) ώστε το γινόμενο να είναι μικρότερο από 1100MHz. Adjust CPU VID: Εδώ αλλάζεις την τάση λειτουργίας του επεξεργαστή. Αν δεν έχεις κάνει overclocking ή δεν ξέρεις γενικώς από OC/ CPU details, το αφήνεις στο Auto. Για το Cool 'n' Quiet : Εφόσον το fan της CPU σου είναι συνδεδεμένο στο PSU, δεν κερδίζεις κάτι από το CnQ...οπότε έχε το CnQ disabled.
DeMoeR Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2005 ευχαριστω πολυ!!! δυστυχως ο επεξεργαστης μου ειναι απτους πρωτους Athlon64 με newcastle core οποτε το htt (απο οσο το δοκιμασα βαση των οδηγιων ενος guide που ειχε linked ο georgeadams) δεν ξεπερνα τα 238Mhz... και αυτο το κομματι με το divider της μνημης με μπερδευει αρκετα.. το aggressive timing μειωνει τη σταθεροτητα/ανεβαζει temps κλπ κλπ? και τα tcl,trcd,trp,tras πρεπει να ειναι εχουν τελικα ψηλες ή χαμηλες τιμες? να τα αφησω στο auto?
billpeppas Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2005 είμαι ΤΕΙ τώρα, θα σου απαντήσω κατά τις 19:00
The_Judas Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2005 Εχω και εγώ μερικές απορίες: Ποιό είναι καλύτερο το 1Τ ή το 2Τ timing? Το dynamic oveclocking αξίζει τίποτα?
billpeppas Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2005 Στις γρήγορες μια πεταχτά τώρα... 1T 1-5% better than 2T DOT...nah
phovos Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2005 και αυτο το κομματι με το divider της μνημης με μπερδευει αρκετα.. Ειναι σχετικά απλό αρκει να πιασεις λίγο τη λογική. Παραδειγμα: Εχουμε ενα athlon64 3200+ ο οποίος δουλευει στα 2Ghz δηλαδή 10χ200 10=multiplier 200=ΗΤΤ Στην ίδια συχνότητα με το HTT δουλευουν και οι μνημες Memory Freq=200Mhz Αν ανεβάσεις το HTT π.χ κατα 10mhz το ίδιο θα γίνει και με τη συχνότητα της μνημης. ΗΤΤ=210 Memory Freq=210 Αυτα τα δύο ειναι πανε πακέτο.Ανεβάζεις το ενα εναβαινει και τ'αλλο. Οταν όμως οι μνημες μας δεν αντεχουν την αυξηση στη συχνότητα τους τοτε χρησιμοποιούμε τους διαιρετες[dividers] Ετσι λοιπόν αν ο επεξεργαστης σου μπορει να αντεξει π.χ στα 10χ250 αλλά οι μνημες αντεχουν μονο μεχρι τα 210Mhz τότε θα πας στο bios και θα βαλεις ενα διαιρετη στις μνημες σου ώστε αυτες να δουλεψουν σε χαμηλώτερη συχνότητα.
DeMoeR Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2005 χμμ ναι αλλα αν "πεσω" σε ενα κανο διαστημα που οι μνημες με διαιρετη 166 φτανουν με HTT 230 στα 180mhz περιπου δεν πεφτει η επιδοση τους? γενικα ποιο ειναι ποιο σημαντικο η συχνοτητα της μνημης ή τα timings? το ht multi αν ειναι πχ στο 3 αντι του stock 5 τι αλλαζει? πεφτουν ή ανεβαινουν οι επιδοσεις με αντιστοιχη αυξηση της συχνοτητας της cpu?
phovos Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2005 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2005 γενικα ποιο ειναι ποιο σημαντικο η συχνοτητα της μνημης ή τα timings? Και τα δύο Το ιδανικό ειναι να εχεις τις μνημες 1:1 με τον επεξεργαστή[δλδ χωρίς διαιρετη] και τα timings όσο πιο σφιχτα γίνεται [π.χ 2-2-2-5] αλλα δυστηχως οι μνημες που ειναι ικανες για κατι τετοιο ειναι αρκετα ακριβές και παλι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. 1)Αυτες που μπορουν να πιασουν πολύ μεγαλες συχνότητες[FSB 300+] με μέτρια timings οι οποίες φορανε τσιπακια ΤCCD/TCC5 2)Αυτες που πιανουν μέτριες συχνότητες [240-260 FSB] αλλά με πολύ σφιχτα timings[2-2-2-5] οι οποίες όμως για να το κανουν αυτο χρειαζονται μεγαλες τασεις[>3,2V] και συνήθως φορανε τσιπακια BH5/UTT. Αν εχεις καποιες value μνημες και θες να κλοκαρεις τότε πρεπει να συμβιβαστεις με την ιδεα του διαιρέτη γιατι πολύ απλά δεν θα ξεπερασουν τα 210-220Mhz.Αν θες το απολυτο τότε τα σκας χοντρα και παιρνεις ποιοτικές μνημες... Ο πολλαπλασιαστής του HT[Hyper transport] ειναι απο default 5x για skt 939 5*200=1000Mhz To ΗΤ freq δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να ξεπερνα τα 1100Mhz[Μετα απο κει συνήθως αρχίζει η ασταθεια] Ανεβαζοντας το HTT[FSB] Ταυτόχρονα ανεβαίνει και το HT freq.Αρα για να μην ξεπερασουμε το 1100 ρίχνουμε τον πολλαπλασιαστή του στο 3x ή 4x αναλογα το o/c που κανουμε.Γενικά απο αυτη την πτώση χανουμε ελαχιστα σε επιδόσεις οποτε ουτε γατα ούτε ζημια
DeMoeR Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2005 ωραια συμβιβαζομαι με την ιδεα του διαιρετη... ως φοιτητης σε σχολη design τρεχω πολυ photoshop, autocad και πολλες φορες αναλογες εφαρμογες ταυτοχρονα... τι να κανω υψηλοτερη συχνοτητα επεξεργαστη με διαιρετη στις μνημες ή λογω της φυσης των προγραμματων θελω στο full το fsb της μνημης;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.