Προς το περιεχόμενο

ATi R520 Previews - Reviews

billpeppas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Να την πάρουμε την ιστορία λίγο από την αρχή. Κοντά στο τέλος του 2004, ακούστηκε από έγκυρες πηγές στην TSMC ότι η ΑΤΙ ζήτησε sign-off speed πέρα από τα 550MHz.

Για όσους δεν ξέρουν το sign-off speed είναι μια δεσμίδα από μέτρα ασφάλειας όσον αφορά την συχνότητα για τα τελευταία στάδια κατασκευής ενός chip. Παραδοσιακά η συχνότητα αυτή είναι αρκετά χαμηλότερη (λόγω ακριβώς των υπερβολικών μέτρων ασφάλειας) από την τελική σε μια κάρτα γραφικών. Για παράδειγμα sign-off για R300 ήταν στα 250MHz και κατέληξε στα 325MHz τελική συχνότητα.

Εκείνη την χρονική περίοδο ήταν ήδη ξεκάθαρο ότι εφόσον στοχεύει σε τόσο υψηλές συχνότητες η εταιρία, παραπάνω από 4 τετράδες είναι μάλλον αδύνατες (δυνατά είναι πολλά πράγματα αλλά με τι κόστος ακριβώς....). H ΑΤΙ στόχευε και πέρα από τα 650MHz αλλά λόγω των προβλημάτων soft ground ίσως να αρκεστεί τελικά (προσωρινά) στα 600. Εδώ ήδη πρόκειται για dual slot design, αν δηλαδή πήγαινε στις 6 τετράδες με αυτή την συχνότητα θα έπρεπε να την κυκλοφορήσει μαζί με σύστημα κατάψυξης.

Λίγο αργότερα διέρευσαν διάφορα εσωτερικά έγγραφα όπου εμφανίστηκαν διάφοροι αριθμοί όπως:

R520: 16/1/1/1

R580: 16/1/3/1

Πετυχημένη σπαζοκεφαλιά για μήνες για αρκετούς, όπου ο πρώτος αριθμός είναι τα ROPs και ο τρίτος ο αριθμός των fragments. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των τετράδων στο μόνο που συμφωνούν αμφότερες εταιρίες προς στιγμήν είναι ότι πάνω από 16 ROPs δεν χρειάζονται για τις σημερινές ανάγκες.

R580:

http://www.beyond3d.com/forum/showthread.php?p=547840&highlight=R580#post547840

....and no further comment ;)

Το 16*3=48 τι να είναι άραγε;

The net result is that G70 features 48 fragment shaders of the same capabilities, with one of them having to handle the texture processing instructions. The pipelines are arranged as a single SIMD array and they will all be operating on data of the same state.

http://www.beyond3d.com/previews/nvidia/g70/index.php?p=02

Για κάποιους το highlight να είναι προφανές τι εννοεί ;)

΄Οπως και να έχει από άποψη ALU throughput η R520 θα ζοριστεί αρκετά, αλλά μια και τα παιχνίδια δεν εξαρτώνται ακόμα τόσο πολύ από αυτό δεν θα τις κάνει ιδιαίτερη ζημιά μέχρι να εμφανιστεί το R580 την άνοιξη του 2006.

Τέλος για τις επιδόσεις στο hardwareanalysis πρόκειται για επιδόσεις από μια X1800LE και ο κυριούλης που τα έτρεξε στην ΄Απω Ανατολή αγνοούσε ότι έχει μόνο 3 τετράδες. Απομένει να καταλάβω πως κατάφερε να φτάσει από τα 450/450 στα 600/700. Να είμαι γενναιόδωρος και να πω ότι έβαλε υγρόψυξη και τα κατάφερε, δεν σημαίνει όμως ότι αυτές είναι η πραγματικές επιδόσεις μιας X1800XT. Πριν βιαστεί όπως κανείς να κατεβάσει τα βρακιά του, ενεργοποιώντας μια επιπλέον τετράδα φέρνει περίπου 10-15% παραπάνω επιδόσεις και ο νοών νοήτω ;) To ότι οι Χ1800ΧΤ θα είναι για αρκετό καιρό υπερβολικά σπάνιες είναι φυσικά ένα επιπλέον μειονέκτημα, θα είναι υπερβολικά τυχεροί αν φτάσει στο retail αρκετό καιρό μετά την παρουσίαση.

My 2 schentsch :P

• Απαντ. 120
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως, με ελάχιστα δεδομένα και πολύ λιγότερες γνώσεις, έχουμε γίνει ειδικοί στις superscalar ALUs, τα SIMD pipelines και τοιαύτα ωραία.

Καλά καλά δε μπορούμε να βγάλουμε άκρη με τις αρχιτεκτονικές της Intel και της AMD, μπορούμε να κάνουμε βαρύγδουπα σχόλια για τις λεπτομέρειες των αρχιτεκτονικών massive vector processing μηχανών.

Χαλαρώστε, παιδιά... ακόμα και να υπήρχε το αντίστοιχο υπόβαθρο, τα δεδομένα που έχουμε είναι τόσο λίγα........

Δημοσ.
Να θυμάσαι ότι κάτα κανόνα δεν ασχολούμαι με υπερόπτες και ψωνάρες.

Πάντως μετά από όλα αυτά...σίγουρα ο S.S. ( να μην αναφέρουμε και το όνομά του, έγινε αρκετά διάσημος ήδη, και δεν χρειάζεται άλλο marketing :D ) θα είναι ο πρώτος με το review της νέας ATi, καθώς και πολλών άλλων hardware...

Το κλασικό πράγμα...αμάν η ATi δεν με κάλεσε δωρεάν εκεί...αχ...δεν θα μου δώσουν εμένα πρώτα την κάρτα, ενώ το **-Labs θα την έχει...

απατεώνες...έτσι είστε ? θα σας δείξω εγώ...

στέλνω απειλητικό mail στο PR Contact μου στην ΑΤι...

damn...δεν έπιασε η απειλή...

ας δώσω λίγες πωλήσεις στην nVIDIA...ας δώσω ένα...uplift στο site μου...και το ίδιο και στις πωλήσεις της nVIDIA...ένα καλό "fantasia" review της νέας κάρτας της ATi...τι κρίμα...χάνει από την 7800GTX και σε αρκετά και από την 7800GT...

:D

Ακόμα και αν ήταν αληθινά όλα αυτά...έχοντας απειλήσει εταιρία ( και με ποιό δικαίωμα? του είχε υποσχεθεί η ATi με συμβόλαιο ότι θα πάρει από τους πρώτους την κάρτα ? όχι! ) ποιά εταιρία θα είναι τόσο χαζή να τον εμπιστευτεί αυτόν ?

Σαν να στέλνει η AMD επεξεργαστή στην intel για να γράψει το review :D

Δημοσ.

Xειρότερος από τον Papst μια φορά δεν είναι, αν βέβαια σου λέει κάτι αυτό.

Πάντως όσων αφορά τις προσκλήσεις να είσαι σίγουρος ότι όταν αποκλείεται κάποιος υπάρχει σοβαρός λόγος. Ο πανίβλακας ο Fudo δεν πήρε πρόσκληση για το launch party της G70, ενώ κάποιος άλλος (ονόματι και μη χωριό) είχε και πρόσκληση και κράτηση στο Sofitel/Παρίσι :P

Τώρα να πω ότι θα το κάνω θέμα ή θα καταλήξω σε παιδαριώδεις αντιδράσεις επειδή ο ένας ή ο άλλος δεν με κάλεσε ή δεν μου κάνει όλα τα ηλίθια "χατιράκια" μου, τι να πω. ΄Οντως κανείς δεν είναι υποχρεωμένος και τελικά όντως πάντα ότι σπέρνεις θερίζεις.

Ο κόσμος του διαδικτύου είναι μικρότερος από ότι μερικοί φαντάζονται, και τα μαύρα πρόβατα γνωστά ;)

Δημοσ.

Σε όλα αυτά που λέτε παιδιά υπάρχει μία μεγάλη δόση αλήθειας, ωστόσο δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός πως το κλίμα γύρω από το R520 είναι γενικά αρνητικό, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα ξεπεράσει τις 7800 όπου και να διαβάσω.

Και από όσο ξέρω μέχρι τώρα, όταν υπάρχει αρνητικό κλίμα για ένα προϊόν από την αρχή, αυτό τελικά δεν περπατάει.

Να ρωτήσω μόνο εσάς που τα ξέρετε καλύτερα, το R580 που θα βγει θα κατάγεται από το chip του xbox360 ή όχι;

Δημοσ.

Ποιός είμαι εγώ που θα προτείνει ποιά πολιτική θα ακολουθήσει η ATi, αλλά νομίζω πως ίσως θα έπρεπε να φέρει γρήγορα το chip του 360 και στα PCs, γιατί φαίνεται να χάνει και αυτόν τον γύρο. Αν αυτό το chip είναι τόσο επαναστατικό όπως φαίνεται, τότε ίσως θα πρέπει να το προωθήσει, ώστε να αφήσει πίσω την nVidia. Καταλαβαίνω πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πρόβλημα στα χρονοδιαγράμματά της, αλλά είναι μία λύση για να ξανακερδίσει τα πρωτεία στις επιδόσεις. Και φαντάζομαι πως η εταιρεία έχει χάσει τρελά λεφτά στη μεσαία κατηγορία , εκεί όπου οι 6600GT αλωνίζουν. Μήπως τελικά η καρδιά των 6600GT είναι ένα από τα κορυφαία chipsets που έχουν εμφανιστεί;

Κακά τα ψέματα παιδιά, αλλά οι 6χ00 και οι 7χ00 πολύ στιβαρές κάρτες και τεχνολογικά και κατασκευαστικά...

Δημοσ.
Ποιός είμαι εγώ που θα προτείνει ποιά πολιτική θα ακολουθήσει η ATi' date=' αλλά νομίζω πως ίσως θα έπρεπε να φέρει γρήγορα το chip του 360 και στα PCs, γιατί φαίνεται να χάνει και αυτόν τον γύρο. Αν αυτό το chip είναι τόσο επαναστατικό όπως φαίνεται, τότε ίσως θα πρέπει να το προωθήσει, ώστε να αφήσει πίσω την nVidia. Καταλαβαίνω πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πρόβλημα στα χρονοδιαγράμματά της, αλλά είναι μία λύση για να ξανακερδίσει τα πρωτεία στις επιδόσεις. Και φαντάζομαι πως η εταιρεία έχει χάσει τρελά λεφτά στη μεσαία κατηγορία , εκεί όπου οι 6600GT αλωνίζουν. Μήπως τελικά η καρδιά των 6600GT είναι ένα από τα κορυφαία chipsets που έχουν εμφανιστεί;

Κακά τα ψέματα παιδιά, αλλά οι 6χ00 και οι 7χ00 πολύ στιβαρές κάρτες και τεχνολογικά και κατασκευαστικά...[/quote']

Το θέμα δεν είναι:

Είμαι η ATi να ρίξω τώρα το superduper chip μου με τα 1000 pipelines, το SM299 και ενσωματωμένη PPU.

Δεν στέκει οικονομικά, είναι εντελώς μη κερδοφόρο.

Δημοσ.
Το θέμα δεν είναι:

Είμαι η ATi να ρίξω τώρα το superduper chip μου με τα 1000 pipelines' date=' το SM299 και ενσωματωμένη PPU.

Δεν στέκει οικονομικά, είναι εντελώς μη κερδοφόρο.[/quote']

To Χenos μπορεί να φυσάει για κονσόλα, αλλά για το PC θα ήταν αργότερο από μια R520. Eίχαν καμιά όρεξη νομίζεις να σκοτώσουν την αρχική R400;

Δημοσ.
To Χenos μπορεί να φυσάει για κονσόλα, αλλά για το PC θα ήταν αργότερο από μια R520. Eίχαν καμιά όρεξη νομίζεις να σκοτώσουν την αρχική R400;

Δεν έλεγα για το Xenos ( αν και φαντάζομαι κατάλαβες τι εννοούσα ) [ αν όχι, smapm ] [ smapm = Send Me A PM :D ]

By the way...σήμερα "αγγιστρώθηκα" για τα καλά.

{ λογικά μόνο ο Ailuros παίζει να καταλάβει τι εννοώ με αυτό }

{ και θα τον παρακαλούσα τον κ. Ailuro να μην πεί τι εννοώ :D }

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...