Προς το περιεχόμενο

Με ποια κριτηρια αξιολογειτε μια ταινια;

lazaross

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Δεν σημαίνει ότι είναι και καλή ταινία. Δεν μου λένε τίποτα οι εισπράξεις - έχω δει ταινίες με ελάχιστες εισπράξεις (πχ το Woodsman τελευταία) που μου άρεσαν πολύ. Έχω δει και ταινίες με πολλές εισπράξεις (πχ το Cellular ή το Island) που με άφησαν από αηδιασμένο και αφιδατωμένο (Cellular) έως αδιάφορο (Island).
αυτη ειναι αποψη σου και προφανως λιγοι ειναι σαν και εσενα, με βαση τα νουμερα της ταινιας. οποτε ξαναλεω οτι μια καλη ταινια ( στο συνολο ) φαινεται ΚΑΙ απο τις εισπραξεις. το οτι δεν αρεσε σε μια μικρη μεριδα του κοινου ( κατω του 5% ) δεν μου λεει τιποτα απολτως..

manuel αυτα που λες για τους ηθοποιους και τα αλλα κριτηρια συμπεραινω οτι ελαχιστες σημερινες ταινιες σου αρεσουν και εισαι λατρης του παλιου. σωστα; και απ' οτι καταλαβαινω απλως ετυχε σε αυτο το forum να ειναι περισοτεροι αυτοι που προτιμουν τετοιου ειδους ταινιες.

Και στο κατω-κατω το νεο κυμα ζηταει τετοιες ταινιες.. πρεπει να προχωραμε μπροστα, να μην γυρναμε πισω.. σε λιγο θα μου πειτε οτι προτιματε να πατε σε κινηματογραφο και να δειτε μια νεα ταινια του χιτσκοκ ( λεμε τωρα ) και ας ειναι ασπρομαυρη. αυτο δεν το καταλαβαινω. να γινονται οι σκηνοθετες κριτηριο για το αν μια ταινια ειναι καλη ή οχι; δλδ και αυτοι θα γινουν ειδαλματα; δεν μας φτανουν τοσα που εχουμε;

εγω προσωπικα δεν ξερω τον σκηνοθετη σε καμμια ταινια απο τις οποιες βλεπω, και ουτε με ενδιαφερει να τον μαθω ποτε.. δεν σημαινει οτι επειδη ο ταδε σκηνοθετης εκανε μια καλη ταινια, το ιδιο θα ειναι και οι επομενες.

• Απαντ. 84
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Εγώ πάλι βαθμολογώ σφαιρικά, χωρις να μπορώ εύκολα να προσδιορίσω τι μου άρεσε περισότερο σε μία ταινία. Αλλά αν κάτι μου χτυπήσει άσχημα στην ταινία τρώει θάψιμο.

Για παράδειγμα στο Shrek 2 έβαλα 3/10, μόνο και μόνο επειδή είχε διαφήμηση της coca-cola στην πόλη σε μια ταινία που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά.

Δημοσ.

Και που ειναι το κακο; να μην πινουν τα παιδια coca-cola;

και για να μην λεμε πολλα, πιστευω οτι ολοι θα πρεπει να παραδεχτουμε οτι το αν μια ταινια ειναι καλη ή οχι ειναι πραγμα αντικειμενικο. ο αλλος βαζει μια ταινια 10 και αλλος την βαζει 1. δεν πρεπει να εμπιστευομαστε κανεναν. ανθρωποι που να εχουν 100% τα ιδια γουστα δεν υπαρχουν. αν η υποθεση ειναι καλη ή αν μας αρεσε κατι αλλο πανω σε μια ταινια ( οι ηθοποιοι, το ειδος ταινιας κτλ ) τοτε να παμε να την δουμε. να μην επηρεαζομαστε ομως απο τους αλλους.. τουλαχιστον αυτο κανω εγω. δεν παει να μου πει ο αλλος οτι μια ταινια δεν ειναι καλη. αν εγω εχω βαλει σκοπο να την δω θα την δω. και οπως ειπα, προσωπικα εγω, για να δω καποια ταινια σημαινει οτι θα μου αρεσει.. δεν μπορω να καταλαβω πως δεν γινεται το ιδιο με μερικους απο εσας. δλδ πατε να δειτε μια ταινια χωρις να ξερετε τιποτα για αυτη; γιατι βαζετε σε ταινιες κατω απο 6; δεν ξερατε τι πηγαινατε να δειτε; θελω να μαθω..

• Super Moderators
Δημοσ.
αυτη ειναι αποψη σου και προφανως λιγοι ειναι σαν και εσενα, με βαση τα νουμερα της ταινιας. οποτε ξαναλεω οτι μια καλη ταινια ( στο συνολο ) φαινεται ΚΑΙ απο τις εισπραξεις. το οτι δεν αρεσε σε μια μικρη μεριδα του κοινου ( κατω του 5% ) δεν μου λεει τιποτα απολτως..

Λυπάμαι που θα σε πληροφορήσω ότι εμείς τα μιάσματα είμαστε πάνω του 5%.

Και το ότι 100.000 άτομα βλέπουν μία ταινία δεν μου λέει τίποτα - άλλωστε το Fame Story είχε αρκετή τηλεθέαση και η traffic/ciao/espresso έχουν σεβαστεί κυκλοφορία για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό τι σημαίνει, ότι υπάρχει ποιότητα;

Ουκ εν τω πολλώ το ευ.

Και στο κατω-κατω το νεο κυμα ζηταει τετοιες ταινιες.. πρεπει να προχωραμε μπροστα' date=' να μην γυρναμε πισω.. σε λιγο θα μου πειτε οτι προτιματε να πατε σε κινηματογραφο και να δειτε μια νεα ταινια του χιτσκοκ ( λεμε τωρα ) και ας ειναι ασπρομαυρη. αυτο δεν το καταλαβαινω. να γινονται οι σκηνοθετες κριτηριο για το αν μια ταινια ειναι καλη ή οχι; δλδ και αυτοι θα γινουν ειδαλματα; δεν μας φτανουν τοσα που εχουμε;

[/quote']

Συγχέεις το 'νέο κύμα' (το αφήνω ασχολίαστο...) με τον εαυτό σου και τα γούστα σου. Και αν νομίζεις ότι ταινίες όπως το Cellular ή το Island είναι βήμα προς τα εμπρός, δικαίωμά σου, απλά μη γενικεύεις, θα βρεθείς απογοητευμένος.

[...'] και οπως ειπα, προσωπικα εγω, για να δω καποια ταινια σημαινει οτι θα μου αρεσει.. δεν μπορω να καταλαβω πως δεν γινεται το ιδιο με μερικους απο εσας. δλδ πατε να δειτε μια ταινια χωρις να ξερετε τιποτα για αυτη; γιατι βαζετε σε ταινιες κατω απο 6; δεν ξερατε τι πηγαινατε να δειτε; θελω να μαθω..

Δηλαδή όποια ταινία βλέπεις σου αρέσει; Και απλά υπάρχουν διαβαθμίσεις του καλού (καλό, πολύ καλό, υπέροχο);

Δημοσ.
Δηλαδή όποια ταινία βλέπεις σου αρέσει; Και απλά υπάρχουν διαβαθμίσεις του καλού (καλό, πολύ καλό, υπέροχο);
ακριβως. οταν παω κινηματογραφο τοτε 100% θα μου αρεσει για να παω να την δω. πχ πηγα στα The island, War of the worlds, mr and mrs smith επειδη ηξερα οτι θα μου αρεσουν. το ποσο θα μου αρεσαν δεν το ηξερα, αλλα θα μου αρεσαν. δεν υπαρχει περιπτωση να παω να δω μια γνωστη ταινια για εμενα.. το ιδιο σχεδον γινεται και με τα DVD. απλως εκει επειδη αντι για 7? δινεις 2? τοτε μπορει απο απροσεξια να παρεις και ταινιες που δεν σου αρεσουν και παρα πολυ. τοτε απλα τις βλεπεις. αυτες κυμαινονται σε βαθμολογια 5-7. τωρα αν κατσω να δω μια ταινια στη τηλεοραση και δεν μου αρεσει, απλως αλλαζω καναλι. για αυτο και λεω οτι δεν υπαρχουν ταινιες για εμενα κατω απο 4. και εννοειται απο αυτες που εχω δει. γιατι υπαρχουν χιλιαδες ταινιαες που αν τις εβλεπα θα επαιρναν 1,2,3,4. απλα προσπαθω να ειμαι προσεκτικος σε τι βλεπω και τι οχι..

και δεν ειπα οτι το Cellular ειναι Η ταινια. μια μετρια ταινια ειναι. για ενα 7,8. οχι και για 0 που βαζεις!! το the island οντως μου αρεσε, οχι για τους ηθοποιους καθως ουτε που τους ηξερα ( :P ) αλλα για την υποθεση που ειχε, και που προσεγγιζει σε μεγαλο βαθμο την πραγματικοτητα..

και για τα fame story που λες και τα ciao για να εχουν τοση τηλεθεαση ειναι καλα. για εμενα το fame story ηταν μετριο. αλλα καθε φορα επιανε πανω απο 50% τηλεθεαση. οποτε το τι λεω εγω δεν μετραει. ( οσο αναφορα την γενικη εικονα τουλαχιστον )

και αλλη φορα πρεπει να τονιζουμε οταν λεμε μια ταινια καλη ή κακη. για εμας ή για το συνολο; αυτο που πιστευω οτι μετραει ειναι για το συνολο.. ετσι παιρνουμε και μια ολοκληρωμενη αποψη. οπως και στα τηλεπαιχνιδια που ζηταμε την βοηθεια του κοινου. παντα το μεγαλυτερο ποσοστο εχει το δικιο. αυτο δεν μπορεις να το αμφισβητησεις..

Δημοσ.

Μα στις ταινίες δεν υπάρχει δίκιο και και άδικο σωστό και λάθος (ως ένα βαθμό τουλάχιστον), υπάρχουν γούστα! Τουλάχιστον για αυτούς που έχουν δικό τους γούστο, όχι για αυτούς που ακολουθούν ότι τους σερβίρεται από το marketing.

• Super Moderators
Δημοσ.

και δεν ειπα οτι το Cellular ειναι Η ταινια. μια μετρια ταινια ειναι. για ενα 7' date='8. οχι και για 0 που βαζεις!! [/quote']

Άποψή μου κι άποψή σου.

το the island οντως μου αρεσε, οχι για τους ηθοποιους καθως ουτε που τους ηξερα ( :P ) αλλα για την υποθεση που ειχε, και που προσεγγιζει σε μεγαλο βαθμο την πραγματικοτητα..

Προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα, όντως. Κι εμένα συνέχεια με κυνηγάνε στον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού (ή στον περιφερειακό στη Σαλονίκη) και αφού γίνεται ο μέγας χαμός, δεν παθαίνω τίποτα - ακόμα κι όταν πέφτω από ουρανοξύστες στα 200 μέτρα ύψος.

Και είμαι σίγουρος ότι κάπου στην έρημο της Λάρισσας υπάρχει υπόγειο 'εργοστάσιο' κλώνων...

και αλλη φορα πρεπει να τονιζουμε οταν λεμε μια ταινια καλη ή κακη. για εμας ή για το συνολο; αυτο που πιστευω οτι μετραει ειναι για το συνολο.. ετσι παιρνουμε και μια ολοκληρωμενη αποψη. οπως και στα τηλεπαιχνιδια που ζηταμε την βοηθεια του κοινου.

Προφανώς δεν με ενδιαφέρει τι αρέσει στο σύνολο αλλά τι αρέσει σε εμένα. Είναι δυνατόν να ζητήσω τη βοήθεια του κοινού για μια ταινία; Δηλαδή αν το κοινό είναι αποβλακωμένο και μου πει να δω μια ηλιθιότητα' date=' πρέπει σαν πρόβατο να ακολουθήσω το κοινό;

και για τα fame story που λες και τα ciao για να εχουν τοση τηλεθεαση ειναι καλα. [...]

παντα το μεγαλυτερο ποσοστο εχει το δικιο. αυτο δεν μπορεις να το αμφισβητησεις..

Μάαααλιστα. Οπότε η πλειοψηφία έχει πάντα δίκιο. Αφού η πλειοψηφία (σε θεατές) "κρίνει" ότι μια ταινία είναι καλή, θα είναι καλή, έτσι;

Δημοσ.
Είναι δυνατόν να ζητήσω τη βοήθεια του κοινού για μια ταινία; Δηλαδή αν το κοινό είναι αποβλακωμένο και μου πει να δω μια ηλιθιότητα, πρέπει σαν πρόβατο να ακολουθήσω το κοινό;

Παράθεση:

μα τοτε για ποιο λογο δινεις εσυ την βοηθεια σου στο κοινο; και αναφερομαι στα review που γραφεις για διαφορες ταινιες..

φευγω...!!

• Super Moderators
Δημοσ.

Δεν δίνω καμιά βοήθεια. Τη γνώμη μου λέω.

ΥΓ1: Απ' όλα όσα γράφω, αυτό σχολιάζεις μόνο; Μάαααλιστα.

ΥΓ2: Στο καλό.

Δημοσ.

Οτι φτιαχνεται εξαρχης για τους πολλους στερειται ποιοτητας.Αυτο ειναι νομος και ισχυει για κινηματογραφο,μουσικη κτλ. εως το ντυσιμο μιας γκομενας.Δεν μπορεις να δημιουργησεις κατι ποιοτικο βασιζομενος στο τι θα αρεσει στους πολλους.Θα δημιουργησεις κατι καλο ΜΟΝΟ οταν το ΜΟΝΟ που δεν σκεφτεσαι ειναι η πλειοψηφια. π.χ. οταν γραψεις ενα ποιηματακι(λεμε τωρα) ειτε εμπνευσμενος απο κατι προσωπικο ειτε αυθορμητα η τελος παντων γιατι ετσι στην καρφωσε ΣΙΓΟΥΡΑ θα ειναι καλυτερο απο ενα αλλο ποιηματακι που θα γραψεις σκεπτομενος τι θα αρεσει στις περισσοτερες γυναικες ετσι ωστε οταν το διαβασουν να σε γουσταρουν.Απλοικο το παραδειγματακι αλλα κατανοητο πιστευω.Εξαλλου τα χαλια των πολλων τα βιωνουμε καθημερινα και ποσο ευκολα μπορουν να παρασυρθουν οι περισσοτεροι αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.

Δημοσ.
βασικα' date='θα ηθελα να προσθεσω και το κριτηριο της αληθοφανειας...δηλαδη,το ποσο πειθει μια ταινια οτι θα μπορουσε να συμβει...

βεβαια,παντα οι ταινιες εχουν το extraordinary,αλλιως δε θα γυριζονταν αλλα θεωρω σημαντικο τον παραγοντα αληθοφανεια...

πχ μολις ειδα την ταινια awekenings και "επεσε" στα ματια μου γιατι μου φανηκε οτι δεν ειχε επιστημονικη βαση[/quote']

Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία και είναι γραμμένη από τον γιατρό Oliver Sacks

Δημοσ.
απλως εκει επειδη αντι για 7e δινεις 2e τοτε μπορει απο απροσεξια να παρεις και ταινιες που δεν σου αρεσουν και παρα πολυ. τοτε απλα τις βλεπεις. αυτες κυμαινονται σε βαθμολογια 5-7. τωρα αν κατσω να δω μια ταινια στη τηλεοραση και δεν μου αρεσει, απλως αλλαζω καναλι. για αυτο και λεω οτι δεν υπαρχουν ταινιες για εμενα κατω απο 4. και εννοειται απο αυτες που εχω δει. γιατι υπαρχουν χιλιαδες ταινιαες που αν τις εβλεπα θα επαιρναν 1,2,3,4. απλα προσπαθω να ειμαι προσεκτικος σε τι βλεπω και τι οχι..

και δεν ειπα οτι το Cellular ειναι Η ταινια. μια μετρια ταινια ειναι. για ενα 7,8. οχι και για 0 που βαζεις!!

mou aresei pou kati pou theoreis metrio tou bazeis gyro sto 8!!! me arista to 20 bathmologhs esy? to systhma bathmologias sou mou fernei ponokefalo, thelei apokryptogarfisi gia na to katalabeis

Les oti blepeis kati mono afou exeis diabasei thn ypothesi tou kai mono an ksereis tous ithopious. Exeis katalabei posa afineis ekso me auto to systhma? Kala to perithorio ths ekplhkshs, tou kati agnosto na se synaparei, tou na gnoriseis ena kainourio ithopio, ena kainourio skinotheti, den se endiaferei katholou? akomh kai na mhn sou bgei h epilogh tou agnostou panta, kapia stigmh tha breis kati aksiologo pou agnoouses.

και αλλη φορα πρεπει να τονιζουμε οταν λεμε μια ταινια καλη ή κακη. για εμας ή για το συνολο; αυτο που πιστευω οτι μετραει ειναι για το συνολο.. ετσι παιρνουμε και μια ολοκληρωμενη αποψη. οπως και στα τηλεπαιχνιδια που ζηταμε την βοηθεια του κοινου. παντα το μεγαλυτερο ποσοστο εχει το δικιο. αυτο δεν μπορεις να το αμφισβητησεις..

Tha me trelaneis, den exeis dei pote kati pou na exei apodoxh apo to synolo kai na mhn se aresei, panta akoloutheis thn pleiopsifia? Prosopikh apopsh den exeis? Dhladh an h pleiopsifia thelei polemo sthn amerikh tha pas kai esy me xara na katageis?? Kai apo thn allh den exeis ekplagei euxarista pote sth zoh sou apo kati pou den hkseres, den eixes ksanakousei?

Telos panton, den blepo fws sthn ypothesi, na sai kala pantos mas kaneis kai aisthanomaste geroperiergoi lol.

Δημοσ.

Χμμμ... ας απαντήσω και εγώ στο πως αξιολογώ μια ταινία!

Λοιπόν... ένα από τα βασικά κριτήρια μου είναι, θα μπορούσα να πω, η αίσθηση της επόμενης μέρας. Εντάξει... προσέχω αν είναι καλές οι ερμηνείες, αν είναι καλή η σκηνοθεσία κλπ αλλά εγώ βλέπω ταινίες για να περνάω ευχάριστα την ώρα μου και γιατί μου αρέσει. Δεν βλέπω ταινίες για να βαθμολογήσω, και όταν το κάνω η βαθμολογία μου είναι καθαρά υποκειμενική. Βασικά όλες οι βαθμολογίες υποκειμενικές είναι αλλά πολλοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Οι καλύτερες ταινίες για μένα είναι αυτές που "στοιχειώνουν" μέσα μου και τις σκέφτομαι την επόμενη μέρα ή και για αρκετές μέρες μετά.

Κατά τα άλλα δεν με νοιάζει αν την κάθε ταινία την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι ή αν την έχουν δει 10. Τα γούστα μου δεν είναι τα ίδια με τα γούστα όλης της υφηλίου. Στο κάτω κάτω έχω το δικαίωμα να μου αρέσει κάτι που μπορεί να μην αρέσει στην πλειοψηφία. Έχω ας πούμε δικαίωμα στην διαφορετικότητα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν συνηθίζω να συμβουλεύομαι διάφορες λίστες που κυκλοφορούν. Οι λίστες για μένα αποτελούν κεφάλαιο της στατιστικής και το γούστο μου δεν μπορεί να καθορίζεται από στατιστικά στοιχεία. Κανένας μέσος όρος δεν θα καθορίσει το τι θα βλέπω.

Εκτός αυτού, η αξιολόγηση μου εξαρτάται και από την διάθεση μου. Αν εγώ θέλω να δω πχ. κωμωδία και αναγκαστώ να δω δράμα μπορεί να την σιχαθώ την ταινία.

Με όλα αυτά βέβαια δεν θέλω να πω ότι δεν επηρεάζομαι από κανέναν. Επηρεάζομαι από διάφορες κριτικές και ακόμη και αυτές μπορεί να παίξουν ρόλο στην αξιολόγηση της ταινίας. Έχω παρατηρήσει για παράδειγμα ότι αν ακούω πολύ καλά λόγια για μια ταινία από πολλούς, ανεβαίνουν οι προσδοκίες μου και μπορεί μόνο από αυτό να μου φανεί λιγότερο καλή μια ταινία που αν την έβλεπα ανεπηρέαστη μπορεί να την έβρισκα υπέροχη. Απλά όταν περιμένουμε πάρα πολλά από κάτι συνήθως απογοητευόμαστε. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πολύ άσχημες κριτικές μετά από τις οποίες μπορεί να περιμένω να δω μια χάλια ταινία και αν δεν είναι τόσο χάλια να την κρίνω με μεγαλύτερη επιείκεια απ’ ότι συνήθως.

Για να μην πω ότι επηρεάζομαι και από το αν παίζει κάποιος ηθοποιός που μου αρέσει πολύ ή αν την ταινία την έχει σκηνοθετήσει ένας σκηνοθέτης που μου αρέσει πολύ. Δεν υπάρχει περίπτωση πχ να βάλω κάτω από 5/10 σε ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο David Lynch!

Ουφ! Πολλά έγραψα! Ώρα να τελειώνω! Να πω μόνο ότι συνήθως προσπαθώ να βλέπω κάποιες ταινίες χωρίς να ξέρω πολλά για την υπόθεση. Μερικές από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει τις ανακάλυψα τυχαία στο βίντεο κλαμπ. Εντάξει... έτσι έχω δει και αρκετές πατάτες αλλά όλα στο πρόγραμμα είναι. Αν δεν δούμε τις πατάτες δεν μπορούμε να κρίνουμε τα αριστουργήματα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...