Προς το περιεχόμενο

Περι ΙΕΚ το θεμα.Help!

manosone

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όταν τέλειωσα εγω πριν μερικά χρόνια το Δημόσιο ΙΕΚ η κατάσταση ήταν δραματική. Το επίπεδο ήταν σαφώς αρκετά χαμηλό και οι υποδομές σχεδόν ανύπαρκτες. Οι καθηγητές απο κάποια στιγμή και μετά σταμάταγαν να ενδιαφέρονται και πολύ, πράγμα που είναι λογικό αν σκεφτείς ότι είχαν 1 χρόνο να δούν πληρωμή. Βιβλία φυσικά δεν υπήρχαν και ότι γινοταν με κάτι φωτοτυπίες. Επίσης από το 2000 που πήρα την πιστοποίηση δεν έχει έρθει ακόμα το χαρτί. Ρώτησα το διευθηντή και μου είπε ότι έχουν 5 χρόνια να έρθουν διπλώματα. Όσο για τη δουλειά το χαρτί μετράει όταν κάποια επιχείρηση ψάχνει για κάποιον φτηνό εργαζόμενο που να έχει μια γενικη ιδέα και να κάνει όλη την κωλοδουλειά. Βέβαια αν ενδιαφερεσαι από μόνος σου θα προχωρήσεις. Όχι όμως με εφόδια που σου έδωσε το ΙΕΚ.

• Απαντ. 93
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Εμένα πάντως που ρώτησε ο πατέρας μου για να πάω σε ΙΕΚ, γιατί όταν είχαν βγει οι βαθμολογίες τον Ιούνιο το ήξερα ότι δεν έχω πιάσει τη σχολή που ήθελα, πολλοί του είπαν ότι ναι μεν στα ΙΕΚ μπορεί να γίνεται "πραγματική" δουλειά σε σχέση με ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά από άποψη επαγγελματικής αποκατάστασης ειδικά στον δημόσιο τομέα προτιμούν αυτούς από τα δημόσια.Βέβαια έχει σχέση και το πόσο θα ψάξεις και εσύ μόνος σου για δουλειά, πόσο κ*λ*φαρδος είσαι,κλπ...

Δημοσ.

Άποψή μου είναι να ξαναδώσεις. Αν γίνεται γράψου σε ένα δημόσιο ΙΕΚ και πράλληλα προετοιμάσου και πάλι για πανελήνιες. Τα ΑΕΙ & ΤΕΙ αξίζουν μια προσπάθεια παραπάνω. Όπως είπαν και τα παιδία, άμα πραγματικά θέλεις να μάθεις θα κερδίσεις πολλά από αυτές τις σχολές και το πτυχίο θα σου δίνει τα απαραίτητα δικαιώματα να ξεκινήσεις και δική σου δουλειά αν το θέλεις.

Το παν είναι όπου και αν πας να σου αρέσει... μετά δεν χάνεσαι ότι και αν γίνει ;)

Δημοσ.

Παιδιά μην τρώτε το παραμύθι.

Τα ΙΕΚ δεν είναι εντελώς κοροϊδία ,αλλά αν βασιστείς σε ότι σου διδάσκουν , δεν πρόκειται να μάθεις ΤΙΠΟΤΑ χρήσιμο.

Σου δείχνει απλώς πως να ξεκινήσεις.Κ όσον αφορά τους καθηγητές είναι ανάλογα που θα πέσεις.Μπορεί να πέσεις από τον πιο ελεϊνό μέχρι τον καλύτερο προγραμματιστή που διδάσκει για το χαβαλέ του.

Η ύλη του ΙΕΚ και αυτά που πρέπει να μάθεις ώστε να πάρεις την πιστοποίηση , είναι αυτά που το υποβαθμίζουν.

Αφού σε υποχρεώνουν να μάθεις frontpage αντί για dreamweaver , και όταν γίνεται αυτό, απλά ανοίγουν το πρόγραμμα και σου δείχνουν τι έχει μέσα !!

Όσα μαθαίνεις για την πιστοποίηση δεν πρόκειται να σου χρειαστούν σε οποιαδήποτε δουλειά που ίσως ακολουθήσεις.

Απλά το ΙΕΚ σου δίνει το βήμα , να μάθεις το αντικείμενο πάντα μέσα από την προσωπική σου δουλειά και σου δίνει και ένα πτυχίο που πιστοποιεί τις γνώσεις σου..

Δημοσ.

ΠΑιδια τι να πω.Μεχρι στιγμης δεν εχω αντοχες(ψυχικες) για του χρονου.Ο λογος ειναι οτι ειχαΓ****Ι να διαβαζω,και βλεπω οτι δεν επιασε τοπο.Μαλλον δεν εκαναν τον τοπο να πιασει.Αληθεια ξερει κανεις απο εσας οτι τουλαχιστον του ΤΕΕ το μαθημα των δικτυων τα διορθωνουν φυσικοι και μαθηματικοι?Δεν λεω λαλακιες.Αυτα ειναι λογια του καθηγητη που μου εκανε μαθημα (οχι στο σχολειο),ο οποιος διδασκει και στο Μετσοβιο,και του καθηγητη μου στο σχολειο που διορθωνει παννελληνιες.Αν μπορεσω θα σας ανεβασω μια φοτο να δειτε τους βαθμους.Ξερω μπορει να μην πεζει ρολο,αλλα οταν στο σχολειο εγραψα 1ο 4μηνο 19,δευτερο 20,και παννεληνιες 13,Ε κατι παιζει.Δεν γινετε.Και ας πουμε οτι αλλο το ενα αλλο το αλλο.Ας πουμε οτι ηξερα τον καθηγητη κτλ κτλ και μου εβαλε παραπανω.Ναι,αλλα ποσο παραπανω?????7Μοναδες?Τα λεω παιδια αυτα γιατι πραγματικα διαβαζα.Αυτα.Παλι ξεφυγαμε ομως.Συνεχιστε με τις πληροφοριες.Αντε να δουμε τι θα κανουμε.

Δημοσ.

κ γω ιεκ τελειωσα. χωρις δευτερη σκεψη ξαναετοιμαζεσε για πανελληνιες κ αν δεν τα καταφερεις τοτε κοιτας για ιεκ. παντως το τι θα μαθεις στα ιεκ εξαρταται ποσο θα ασχοληθεις απο μονος σου. βασικα φταιει το υπουργειο κ η υλη που υποχρεωνει τα ιεκ να διδασκουν που πρεπει να συμβαδιζει με τις ερωτησεις πιστοποιησης

Δημοσ.
@manosone : Επειδή έχω τελειώσει το Λύκει το '93 να σε ρωτήσω κάτι άκουσα στις ειδήσεις την Υπουργό παιδείας που έλεγε στους αποτυχόντες να μην ανυσηχούν γιατί υπάρχει και η δυνατότητα να ξαναδώσουν του χρόνου για το ποσοστό του 10%. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 που περνάνε μόνο οι 10 μπορεί να είναι από παλαιότερα έτη ? Αν ναι αυτό το θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες βλακίες που έχουν γίνει. Προσωπικά πέρασα με τη 2η θεσσαλονίκη (τη 1η έδωσα σε άλλη δέσμη) και έδωσα και 3η για να έρθω Αθήνα.

Δηλαδή ένας άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να δώσει πανελλήνιες στα 25 ή στα 30 ? (Η αδελφή μου είχε συμφοιτητή συνταξιούχο στεατιωτικό και εγώ έναν πάνω από 50 ετών - τον επονομαζόμενο παππού με τη RF). Και μετά σου λέει ότι το λύκειο δε πρέπει να είναι απλά ο προθάλαμος του Πανεπιστημίου !

@mcnick50 : Φοβερή επιχειρηματολογία. Εγώ πάλι και πύραυλο να μου έδινε το ΕΜΠ θα εξακολουθούσα να έχω τη χειρότερη γνώμη γι αυτό.

τσαμπα βρίζεις γιατι δεν ειναι ετσι οπως τα λες. Συνήθως τις μαλακιες τις λενε οι ιδιοι οι δημοσιογραφοι ή ακομα και οι πολιτικοι που υποτιθεται ξέρουν. Με 10% μπαινουν αυτοι που δεν θέλουν να ξαναδώσουν απλά ξαναπροσπαθουν με τον περσινό ή προπερσινο ή γενικα τον παλιο τους βαθμό να δηλώσουν σχολές στο μηχανογραφικό μήπως και μπουν εκει που θέλουν. Αν όμως θες να ξαναδώσεις μπορείς είτε να ξαναδώσεις μόνο στο τέλος τις εξετασεις κρατόντας τους παλιους σου βαθμους στα τετραμηνα. Είτε να ξαναπαρακολουθήσεις την τρίτη τάξη απο την αρχή.

Δημοσ.

φιλε πριν σκεφτεις για ιεκ κανε μια προσπαθεια ακομα...εχω τελειωσει 2 ειδικοτητες σε ιεκ (ηλεκτρονικα και τηλεπικοινωνιες) και εχω δει πολλα και μεσα στα ιεκ και στην αγορα εργασιας.αν και εχω δουλεια αρκετα καλη αυτη τη στιγμη,το εχω μετανιωσει που δεν εδωσα.γιαυτο πριν πας σε ιεκ εχε υποψιν τα εξης :

1.αυτα που θα μαθεις επισημα στο ιεκ ειναι οσα χρειαζονται για τη πιστοποιηση και τιποτα παραπανω.και τελειως out-dated.το αν θα μαθεις κατι πιο κοντα στα τωρινα δεδομενα και που μπορεις να εφαρμοσεις σε μια δουλεια στη σημερινη εποχη ειναι καθαρα θεμα καθηγητη και δικο σου ποσο θα το ψαξεις και θα το απαιτησεις.επισης καθε χρονο γινονται μερικα ενδιαφεροντα σεμιναρια σε διαφορα ιεκ,τα οποια αξιζει να παρακολουθησεις παραλληλα αν εχουν σχεση με αυτο που σπουδαζεις.σιγουρα θα μετρησουν στο βιογραφικο σου.

2.αν τελειωσεις δωσε για τη πιστοποιηση.παει τσαμπα ο κοπος σου αν δε παρεις τη πιστοποιηση.ειδικα αν ψαχνεσαι για δημοσιο ειναι απαραιτητη προυποθεση η αδεια ασκησεως επαγγελματος.επισης,μετα τη πιστοποιηση δεν υπαρχει τιποτα.δηλαδη,ΔΕΝ μπορεις να μπεις σε τει,δεν υπαρχει μεταπτυχιακο.το μονο που μπορεις ειναι να μπεις με μια μικρη προετοιμασια (με το αζημιωτο φυσικα) στο 2ο ετος καποιου βρετανικου πανεπιστημιου απο αυτα που εχουν παραρτηματα εδω με την ονομασια "ταδε" college.κανεις 2 χρονια πληρωνοντας κανα 6ρι χιλιαρικα μεσο ορο το χρονο και παιρνεις bachelor και μετα αμα θες και μπορεις πας εξω και κανεις και μαστερ.καποια ιεκ συνεργαζονται με πανεπιστημια στην αγγλια και αφου κανεις 2 χρονια bridging course (με το αζημιωτο παντα..) σε στελνουν αλλα 2 εξω και αφου εχεις φαει 2 χρονια ιεκ+2 bridging course+2 uni παιρνεις ενα bachelor.τωρα το αν αξιζει ολο αυτο το χασιμο χρονου και χρηματων και τι αξια εχει αυτο το χαρτι,δε ξερω..

3.αν ενδιαφερεσαι να δουλεψεις εξωτερικο,ξεχνα το.το χαρτι των ιεκ δε μετραει μια.ουτε καν σαν HND (higher national diploma).θες χαρτι ισοτιμο τουλαχιστον με ενα bachelor,οποτε πας για αει/τει/"ταδε" κολλεγιο-παραρτημα ξενου πανεπιστημιου κλπ.

4.στην ελλαδιτσα μας,στον ιδιωτικο τομεα στο 99% των περιπτωσεων θα εισαι τεχνιτης για μια ζωη.θα κανεις τη χοντροδουλεια.εκτος και αν το κυνηγας,εισαι λιγο τυχερος και ειναι και η εταιρια που δουλευεις τετοια η οποια θα το εκτιμησει και θα σου δωσει την ευκαιρια να κανεις κατι παραπανω.αλλιως,παντα θα σε τρωει ο "πτυχιουχος".εκτος και αν εχεις βυσμα φυσικα..βεβαια,επειδη τα ατομα απο ιεκ παιρνουν και λιγοτερα λεφτα,βρισκουν και πιο ευκολα σχετικα δουλεια οπως προανεφερε ενας φιλος πιο πανω.

γνωμη μου,προσπαθησε να μπεις σε ενα δημοσιο ιεκ και παραλληλα προσπαθησε να προετοιμαστεις να δωσεις παλι...αυτα.

Δημοσ.
dali13gr Μόνο που εδώ παρουσιάζεται το οξύμωρο φαινόμενο να προτιμούνται απόφοιτοι ΙΕΚ από πολλές εταιρείες' date=' λόγω του οτι βάσει Συλλογικής Σύμβασης δεν πληρώνουν το 15% επίδομα πτυχίου που είναι για τα Α-ΤΕΙ, ΑΕΙ.

Δεν καταλαβαινω τι εννοεις.

Αν μπορεις εξηγησε το μας λιγακι:)[/quote']

Guys sorry που δεν απάντησα πιο νωρίς, αλλά έχει πρόβλημα το Insomnia και δεν παίρνω ενημερώσεις στο mail.

Στο θέμα μας: Βάσει Συλλογικής Σύμβασης(διαφορετικό ποσοστό σε κάθε κλάδο αν δεν κάνω λάθος), ο εργαζόμενος δικαιούται επίδομα πτυχίου, το οποίο, τουλάχιστον στον δικό μου κλάδο, είναι 15% επί του βασικού μισθού. Το πτυχίο του ΙΕΚ δεν έχει τέτοιο επίδομα ή αν έχει είναι αρκετά μικρότερο.

Φιλικά

Δημοσ.

Πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο θέμα και τι έχουν γράψει όλοι αν και όχι τόσο απλό..Θα ήθελα όμως να σου πω και την δική μου άποψη (μιας και εγώ απόφοιτος ΙΕΚ είμαι)

α)Το θέμα δουλειάς είναι και σε μεγάλο βαθμό θέμα τύχης-βίσματος-ικανοτήτων (ξέρω αρκετά παιδιά με παν/μιο χωρίς δουλειά και άσχετους απο Η/Υ και άλλους απο ΙΕΚ σε θέσεις πολύ καλύτερες και το αντίστροφο φυσικά!!)

Στα σίγουρα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο να ασχοληθείς και εσύ και πάνω απο όλα να αγαπάς αυτό που πρόκειται να κάνεις

Νομίζω ότι και να τελειώσεις απλά με ένα χαρτί δεν κάνεις τίποτα (Προσωπική μου άποψη)

β)Τα περί ποσοστών επιδόματων για πτυχιούχους ΑΕΙ,ΤΕΙ,Εγγαμους κτλ δυστυχώς στην χώρα μας πολλές φορές είναι καθαρά νομοθετικά και δεν ισχύουν στις εταιρίες...για πλάκα γίνονται 0% ή σου λένε παίρνεις πάνω απο τον βασικό όποτε ...

γ)Μην περιμένεις απο οποιανδήποτε σχολή και αν τελείωσεις να βρεις δουλειά απλά και μόνο με το χαρτί αν δεν ασχοληθείς(βλέπε Νο.1)

δ)Μιας και ανέφερες για τεχνικούς δικτύων σε ΙΕΚ και για ΤΕΕ που ήσουν και ότι έχεις την δυνατότητα να κάνεις μόνο τον 2ο χρόνο (εγώ ενω ήμουν γενικό λύκειο,άλλαξα σε τεχνικό σε ειδικότητα προγραμματιστή και μετά πήγα στην ΔΕΛΤΑ για 2 εξάμηνα με ειδικότητα Προγραμματιστής Βάσεων δεδομένων)

Αν με τίποτα δεν σκοπεύεις να δώσεις ξανά, πήγαινε για 2 εξάμηνα και πάρε το χαρτί σαν εφόδιο αλλά οπωσδήποτε ασχολήσου και πήγαινε κανένα σοβαρό σεμινάριο απο Microsoft η Cisco(Πολύ ακριβά ΑΛΛΑ αυτά είναι τα πραγματικά εφόδια κατά τη γνωμη μου) ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ μιας και ο συγκεκριμένος κλάδος θέλει μόνιμη ενημέρωση,διάβασμα και όλη μέρα πάνω απο μια οθόνη !

ε)Για το τμήμα της διοίκησης επιχειρήσεων δεν μπορώ να σε βοηθήσω αλλά ειλικρινά δεν νομίζω οτι θα καταφέρεις και πολλά επαγγελματικά όταν θα υπάρχουν άλλα άτομα με bachelor κτλ

Δημοσ.

Μην κανεις το λαθος να πας ΙΕΚ. Τσαμπα τα λεφτα που θα δωσεις και το χρονο που θα σπαταλησεις. Σου μιλαω εκ πειρας. Αν νομιζεις οτι με το να ξαναδωσεις πανελληνιες θα περασεις εκει που θελεις πραγματικα ξαναδωσε αλλιως παρατα ολο το κοροιδιλικι που γινεται εδω και φυγε κατευθειαν εξωτερικο. Τα λεφτα που θα χαλασεις θα ειναι τα ιδια περιπου με το να περναγες εδω καπου στην επαρχια. Και εγω πριν πολλα χρονια ημουν στην ιδια θεση με σενα. Δυστυχως εχασα τον καιρο μου να δινω πανελληνιες και να φοιτω σε ΙΕΚ και ετσι εχασα πολυτιμο χρονο ευτυχως ομως τελειωσα το στρατο και ειχα χρονο να δω τα πραγματα πιο καθαρα οποτε και εφυγα εξωτερικο οπου μονο χαμενος δε βγηκα. Επισης αν δεν ξερεις ακομα τι θελεις να κανεις μην πας καν πουθενα. Καταταξου να τελειωνεις με το στρατο και μετα αποφασιζεις τι θα κανεις. Αυτη τη στιγμη εισαι σε σημαντικο σταυροδρομι και επιλογες που θα κανεις θα σε κυνηγουν μια ζωη...

Α και οπως λεει και ο nasmania και που συμφωνω απολυτα με οσα λεει ξεχνα ειδικοτητες διοικησης επιχειρησεων και συναφη εκτος και αν εχεις ηδη καποια επιχειρηση που σε περιμενει.

Δημοσ.

Πολύ σωστό αυτό που είπε ο πρωλαλήσας με το στρατό. Εγώ εκ των υστέρων θα προτιμούσα να είχα πάει στα 18 μου. Τότε βέβαια ούτε να το ακούσω δεν ήθελα...

Δημοσ.

Ε, όλοι μας έτσι δεν είμαστε σε αυτή την ηλικία ; Για αυτό καλύτερα ας γίνει υποχρεωτικό να τελειώνουμε..

Πολύ σημαντικό αυτό που είπε ο φίλος παραπάνω για τα σεμινάρια της microsoft και Cisco.

Μπορείς να μας δώσεις περεταίρω πληροφορίες ;

Δημοσ.

Aς πω κι εγω την εμπειρια μου μιας και ειμαι αποφοιτος ΙΕΚ αλλα εψαξα λιγο παραπερα.Κατ'αρχην δουλευα παραλληλα με το ΙΕΚ πανω στο τομεα μου(τηλεπικοινωνιες).Αφου τελειωσα πηγα στρατο και αφου τελειωσα κι απο κει πηγα κι εκανα σεμιναρια της CISCO.Μετα απο εκει πραγματικα αλλαξε η ζωη μου.Βρηκα πολυ καλυτερη δουλεια σχετικα ευκολα και με προσωπικη προσπαθεια καταφερα και πηρα και δευτερη πιστοποιηση της CISCO.Μετα ολα εγιναν ακομα πιο ευκολα και αλλαξα παλι δουλεια με καλυτερες συνθηκες και πραγματικα ειχα πολλες προτασεις απο μεγαλες εταιρειες οπου διαλεξαν εμενα μεσα απο αρκετα ατομα που ειχαν τελειωσει πανεπιστημια κι εδω και στο εξωτερικο.Αυτο που θελω να πω ειναι πως σαφως ειναι πολυ καλυτερο να τελειωσεις ενα ΑΕΙ ή ΤΕΙ αλλα τιποτα δεν θα ερθει μετα μονο του.Αν μπορεις να ξαναδωσεις,δωσε ,αν δεν τα καταφερεις πηγαινε σ'ενα κολλεγιο ή σε ΙΕΚ που συνεργαζεται με καποιο πανεπιστημιο εξωτερικου, και αν ασχοληθεις με τον τομεα των υπολογιστων φροντισε να παρακολουθεις τις εξελιξεις με τις πιστοποιησεις των εταιρειων του χωρου.Εγω τωρα θα κανω αιτηση για το ανοιχτο πανεπιστημιο γιατι καλο ειναι παντα να ψαχνεις κατι παραπανω.Η δουλεια μου ειναι πολυ καλη αυτη τη στιγμη και απο οικονομικης αποψεως αλλα το αυριο δεν ξερουμε πως θα ειναι οποτε ας μαζεψουμε εφοδια εστω και σιγα σιγα.

Δημοσ.

δουλευω χρόνια στο χώρο τον Η/Υ και έχω δει ότι πλέον μια καλή πιστοποίηση είναι όλα τα λεφτά. Σέβομαι τις σπουδές αλλά δεν με εξασφαλίζουν ότι θα ξέρεις να μου κάνεις τη δουλειά που θέλω. Για αυτό το λόγο υπάρχουν οι πιστοποιήσεις (και για να μας τα πέρνουν χοντρά) . Ένα ΜCSE είναι πολύ δυνατό και ένα CCNA είναι επίσης πολύ καλό. ECDL IC3 MOS κλπ είναι μπούρδες που πιστοποιούν ότι ξέρεις να κάνεις κλικ (ακρως απαραίτητα όμως βλέπε δήμόσιο). Επίσης μια καλή πρακτική μετράει. Εγώ όποιο παιδί έχω εδώ για πρακτική το βοηθάω να μάθει τη δουλειά (πρέπει να έχω και χρόνο αλλά τουλαχιστον έχω διάθεση) και όσοι ρωτάνε πάντα απαντάω. Θέλει προσοχή το θέμα με τις σπουδές μην επαναπαυτείς σε ένα ΙΕΚ χάλια είναι με χαλαρές διαδικασίες απόκτησης πτυχίου...Ελπίζω να μη σε κούρασα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...