mjmj Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Γεια χαρα σε ολους! Συχνά πρέπει να επιλέξουμε με ποια προγραμματα θελουμε να κανουμε τη δουλεια μας. Τελικα ποια προγραμματα εμπιστευεστε περισσότερο και γιατι: αυτά των εταιριών ή τα free/open source όταν φυσικά τα προγράμματα ειναι συγκρίσιμα? (γιατι υπαρχουν και open source που δεν φτανουν τα commercial πχ ποιο προγραμμα μπορει να συγκριθει με το photoshop?) Εγω δεν εχω καταληξει, οποτε πειτε εσεις να δουμε τι ειναι καλυτερο.
Sonam Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Mporeis na dokimaseis to gimp Ksekinise se linux twra pleon einai kai se windows kai einai arketa kalo. Mporei na sugkrithei aneta gia polles leitourgies tou me to photoshop an kai to interface tou sthn arxh tha sou fanei dusxrhsto sthn arxh den tha sou parei polu gia na to sunhthiseis. Dusthxws polles fores ta commercial programmata exoun dunatotites pou ksepernoun polles fores ta antistoixa freeware. Alla sto 90% twn periptwsewn panta tha uparxoun freeware/opensource programmata pou tha sou kanoun tin douleia sou opws theleis
mjmj Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Μέλος Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 το photoshop το ανεφερα ως παραδειγμα. ειμαι ομως αρκετες φορες σε διλημμα οταν προκειται να ξεκινησω να ασχολουμαι με ενα συγκεκριμενο τομεα που μπορει να γινει με διαφορα προγραμματα του ιδιου ειδους αλλα απο διαφορετικη προλευση(commercial-open source).
Super Moderators paredwse Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Super Moderators Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Προσωπικά, προτιμώ τα Open Source στο 80% των περιπτώσεων - ακόμα κι αν θυσιάζω κάποια features των commercial. Μόνο όταν δεν υπάρχει τίποτα σε Open Source (ή υπάρχει αλλά σε έκδοση Alpha), θα βάλω commercial. Και πιστέψτε με, στο 80% των περιπτώσεων, για τον μέσο χρήστη, υπάρχει open-source αξιολογότατο.
eurander Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Θα πρεπει να λαβεις υποψη σου τις απαιτησεις που εχεις απο το προγραμμα. Αν θελεις να δουλευει παντα και να κανει παντα αυτο που θελεις και να εχεις ενα νουμερο τηλεφωνου το οποιο μπορεις να καλεσεις και να ζητησεις εξηγησεις αν δε δουλευει παντα οπως πρεπει, τοτε θα ελεγα πως δυστυχως πρεπει να επιλεξεις commercial. Τα open source γενικα ερχονται με AS-IT-IS, και δεν υπαρχει καμμια εγγυηση οτι θα δουλευουν παντα οπως πρεπει. Στην πλειονοτητα τους δουλευουν παντα οπως πρεπει και συνηθως κανουν την ιδια δουλεια με αντιστοιχα εμπορικα. Ομως δεν υπαρχει η εννοια της εγγυησης λειτουργιας. Μερικα πλεονεκτηματα που εχουν τα open source ειναι τα εξης: - Αν εισαι προγραμματιστης, μπορεις να επεκτεινεις ενα open source προγραμμα και να του βαλεις χαρακτηριστικα και λειτουργιες που εσυ θελεις. - Εχεις την ικανοποιηση οτι ενισχυεις την open source κοινοτητα με το να κατεβασεις και να χρησιμοποιησεις ενα open source προγραμμα. - Αν δε δουλευει οπως θελεις, μπορεις να συζητησεις για το προβλημα σε mailing lists και η κοινοτητα θα προσπαθησει να βρει λυση. - Εναντιωνεσαι στην πολιτικη του εμπορικου software και δινεις κινητρα στις εταιριες εμπορικου software να φτιαξουν καλυτερα προιοντα που να εχουν πλεονεκτηματα εναντι των open source. Πλεονεκτηματα για να αγορασεις εμπορικο προγραμμα βλεπω τα εξης: - Δινεις χρηματα στους προγραμματιστες που το εφτιαξαν. - Εχεις ενα τηλεφωνο πανικου Προσωπικα διαλεγω τα open source γιατι συνηθως προσφερουν ο,τι και τα αντιστοιχα εμπορικα δωρεαν.
alkisg Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να εξετάζεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Αν το αντίστοιχο open source είναι stable, συντηρείται ενεργά και έχει τα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι, δεν βλέπω το λόγο να πας σε commercial. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και open source εφαρμογές με commercial υποστήριξη (π.χ. για mySQL ΥΠΑΡΧΕΙ εμπορικό "τηλέφωνο πανικού").
RedKostas Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2005 Και πιστέψτε με, στο 80% των περιπτώσεων, για τον μέσο χρήστη, υπάρχει open-source αξιολογότατο. Η φράση αυτή συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την άποψή μου. οι απαιτήσεις αρκετών χρηστών (και ίσως των περισσότερων εδώ μέσα) μπορούν να καλυφθούν πολύ άνετα με Open source προγράμματα. Από την στιγμή που, όπως ήδη ειπώθηκε, αυτά λειτουργούν από ικανοποιητικά έως άψογα, ποιός ο λόγος να μην τα προτιμήσει κανείς; Όπως και να έχει τα πάντα ανάγονται σε ένα και μοναδικό ερώτημα: Ποιές είνα οι ανάγκες του χρήστη. Οι ανάγκες θα καθορίσουν και το είδος του προγράμματος που θα επιλέξει. Ένα θέμα το οποίο ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εξέλιξη των open - source προγραμμάτων στο άμεσο μέλλον: θα ενσωματώσουν features παρόμοια με των αντίστοιχων εμπορικών; πόσο "free" θα παραμείνουν; πόση υποστήριξη θα υπάρχει από τους χρήστες; κτλ.
mjmj Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Μέλος Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Να σας πω ομως και μια αλλη πτυχη του θεματος: τα εμπορικα-τα επιτυχημενα τουλαχιστον-υπαρχουν απο παλια και πρακτικα θα υπαρχουν για παντα. Τα open-source? Δεν το νομιζω. Πχ. εγω εχω αφιερωσει σημαντικο χρονο και κοπο να μαθω το photoshop. Υπηρχε το 1995, υπαρχει το 2006, και εκτος απροοπτου θα υπαρχει και το 2016! Αντε τωρα εγω, καθε δυο χρονια (απο το '95 λεμε), να αλλαζα προγραμμα επεξεργασιας γραφικων σε open-source, επειδη πχ. σταματησε η υποστηριξη του προγραμματος. Ολη η εξοικειωση με το προγραμμα χανεται κι αντε παλι απο την αρχη. Για τετοια ειμαστε?
Cue Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Μήπως τα έχεις πάρει λίγο ανάποδα? Αν αύριο μεθαύριο το κλείσει το μαγαζί η Adobe πως θα συνεχιστεί το development του Photoshop από την στιγμή που είναι proprietary? Το open-source μπορεί να το αφήσει ο αρχικός του δημιουργός και να το αναλάβει κάποιος άλλος αφού έχει διαθέσιμο τον κώδικα. Μου αρέσει όμως που 1 χρόνο μετά έχεις τις ίδιες ανησυχίες. Δεν είσαι για τέτοια.
Eusebius Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Εκτός από την παράμετρο που αναφέρει ο Cue, η μακροβιότητα ενός προγράμματος δεν έχει σχέση με το εμπορικό/δωρεάν ή ανοιχτού κώδικα/κλειστου κώδικα. Έχει σχέση κυρίως με την επιτυχία. Π.χ., * Apache HTTP Server * Debian GNU/Linux * Mozilla Firefox * TeX/LaTeX Φοβάσαι να επενδύσεις χρόνο σε κάποιο απ' αυτά, μήπως δεν υπάρχουν του χρόνου; Ή, ένα άλλο παράδειγμα, κλειστού κώδικα, αλλά δωρεάν: * IrfanView Το χρησιμοποιώ από το 1996 και προβλέπω ότι για όσο χρησιμοποιώ Windows δεν θα χρειαστεί να αλλάξω default image viewer.
tolis_01 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Και εγώ τα περισσότερα προγράμματα που χρησιμοποιώ είναι open source: Firefox Gimp Audacity Open Office Media player classic Azureus Το μόνο πρόγραμμα που δεν έχω αντικαταστήσει με κάποιο open source είναι το Nero. Αλήθεια, υπάρχει κάποια αξιόλογη open source εφαρμογή για εγγραφή CD/DVD (Για windows), όπως το Nero?
Cue Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Το μόνο πρόγραμμα που δεν έχω αντικαταστήσει με κάποιο open source είναι το Nero. Αλήθεια, υπάρχει κάποια αξιόλογη open source εφαρμογή για εγγραφή CD/DVD (Για windows), όπως το Nero? Για να μην φύγουμε off topic δες το Τα αναντικατάστατα FREEWARE που χρησιμοποιούμε!
alerasta Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Αρχικό μήνυμα απο paredwse Και πιστέψτε με, στο 80% των περιπτώσεων, για τον μέσο χρήστη, υπάρχει open-source αξιολογότατο. Ετσι ακριβώς είναι. Αν τώρα έχεις σκοπό να ασχοληθείς (η ασχολείσαι ήδη) επαγγελματικά με κάποιον τομέα, το πρώτο που θα πρέπει να ρωτήσεις είναι "τι χρησιμοποιούν οι άλλοι επαγγελματίες". Γιατί; Γιά να μπορείς να δουλέψεις με αυτούς, γιά να υπάρχει συμβατότητα. Αν π.χ. είσαι γραφίστας τι θα κάνεις με όλα αυτά τα .cdr που θα σου έρθουν αν δεν έχεις corel draw (ή κάποιο 100% συμβατό); Το ίδιο ισχύει και γιά τα .doc, .ai, .psd κ.λ.π. Αν δεν έχεις ανάγκη τη συμβατότητα (ή την υποστήριξη μετά την πώληση) δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να αγοράσεις λογισμικό που μπορείς να βρείς open source.
firewalker Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Δημοσ. 3 Αυγούστου 2006 Το μόνο πρόβλημα που έχω συναντήσει εγώ με τα Open Source και Freeware είναι με προγράμματα στην κατηγορία των CAD. Ότι και να βρήκα δεν συγκρίνεται με τα εμπορικά προγράμματα. Εκτός από το gEDA που όμως έχει αρκετό δρόμο ακόμη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.