Προς το περιεχόμενο

YABT - Yet Another Bootloader Topic: Οδηγός ρύθμισης lilo/GRUB

apoikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για να σου βγάζει το lilo του mandriva, σημαίνει ότι αυτός είχε εγκατασταθεί στο c: (μπλιαχ, προτιμώ το primary master :-P). Εσύ είπες στο fedora να εγκαταστήσει τον bootloader στο δικό του δίσκο, όπερ και έκανε, αλλά προφανώς δεν έσβησε τον παλιό lilo από τον 1ο σκληρό. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του σε ποιο σκληρό εγκαθιστάς το linux, αν θες να εμφανίζεται ο Bootloader στην αρχή, θα πρέπει να εγκαταστήσεις τον bootloader στον 1ο σκληρό. Ακολούθα λοιπόν τις οδηγίες της 1ης σελίδας, και εγκατάστησε τον GRUB στον 1ο σκληρό ;-)

φιλε μου εκτιμω την συμετοχη σου στην ευρεση λυσης για το προβλημα μου αλλα εδω σηκωνει συζητηση

πρωτον εγω πιστευω οτι ο παλιος bootloader ειναι στον C και οχι στον D

για να μην τα μπερδευουμε αλλο πως χαρακτηριζει τις συσκευες το bios και αλλο τα λειτουργικα

μεσα απο το bios εχω την δυνατοτητα να επιλεξω απο ποιον σκληρο θελω να ξεκινα το φορτωμα και οχι μονο σκληρο αλλα γενικα απο πια συσκευη δηλ cdrom scsi flopy

σε εμενα οι συσκευες (σκληροι) στο bios ειναι χαρακτηρισμενοι C D E F δηλαδη

μεχρι 4 σκληρους

οταν επιλεγω C ο οποιος ειναι και ρυθμισμενος απο εμενα σαν master στο καναλι του τοτε μου βγαζει ακαταλαβιστικα 9999999999999 και δεν φορτωνει

τιποτα αρα δεν βρισκει mbr η boot loader τιποτα τελος παντων εχει ομως εγκατεστημενα τα windows xp pro πανω του

οταν γυρισω την ρυθμιση στο bios να φορτωνει απο D τον οποιο ρυθμισα σαν

slave στο καναλι του τοτε φορτωνει τον παλιο boot loader

αρα συμπερασμα ο boot loader ειναι στον D

απο εδω και περα πες μου πως και τι για να γινουν ολα ωραια και να εχω εναν

καινουργιο καθαρο boot loader με τις νεες ρυθμισεις

εαν καπου εχω λαθος πες το μου εδω προσπαθω να βρω λυση

ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Τι σημασία έχει η ετικέτα που υπάρχει στο menu του bios; Η σωστή ορολογία είναι primary (master kai slave) και secondary (master και slave) επίσης. Όταν ξεκινάει ο υπολογιστής και αναγνωρίζει τις συσκευές γράφει Detecting Primary Master κτλ. Δε γράφει ούτε C, D ούτε hda hdc κτλ :)

Στο θέμα τώρα, πρέπει να μπεις σε περιβάλλον Linux, με κάποιο live cd (p.x System Rescue CD) ή οτιδήποτε άλλο σου κάνει, και ακολουθώντας της οδηγίες της πρώτης σελίδας να διορθώσεις το lilo ή το grub (ανάλογα ποιο έχεις εγκατεστημένο)

μεσα απο το bios εχω την δυνατοτητα να επιλεξω απο ποιον σκληρο θελω να ξεκινα το φορτωμα και οχι μονο σκληρο αλλα γενικα απο πια συσκευη δηλ cdrom scsi flopy

σε εμενα οι συσκευες (σκληροι) στο bios ειναι χαρακτηρισμενοι C D E F δηλαδη

μεχρι 4 σκληρους

οταν επιλεγω C ο οποιος ειναι και ρυθμισμενος απο εμενα σαν master στο καναλι του τοτε μου βγαζει ακαταλαβιστικα 9999999999999 και δεν φορτωνει

τιποτα αρα δεν βρισκει mbr η boot loader τιποτα τελος παντων εχει ομως εγκατεστημενα τα windows xp pro πανω του

οταν γυρισω την ρυθμιση στο bios να φορτωνει απο D τον οποιο ρυθμισα σαν

slave στο καναλι του τοτε φορτωνει τον παλιο boot loader

αρα συμπερασμα ο boot loader ειναι στον D

Αυτό όμως (το ότι δηλαδή επιλέγεις εσύ να bootάρει από τον D), δε μας το είπες ;-) Σε κάθε περίπτωση κοίτα να εγκαταστήσεις τον bootloader στον MBR του D, αφού σου δουλεύει έτσι.

λοιπον ενα και ενα κανουν δυο αυτο

στη μητρικη υπαρχουν τα καναλια ide/ata για συσκευες (σκληρους cd dvd κλπ)

το πρωτο ειναι το primary και βαζεις 2 συσκευες την μια master και την αλλη slave

το δευτερο ειναι το secondary και βαζεις και εδω 2 συσκευες την μια master και

την αλλη slave

απο εκει και περα υπαρχει το setup του bios στο οποιο ρυθμιζεις απο ποια συσκευη θελεις ο υπολογιστης να κανει boot

στον δικο μου υπαρχουν επιλογες του τυπου cdrom scsi flopy disk και C D E F

εαν του πεις cdrom ψαχνει στο primary ειτε master ειτε slave απλα να βρει cdrom

εαν ομως του πεις C ψαχνει στο primary για σκληρο ενω εαν του πεις D ψαχνει τον επομενο σκληρο ειτε στο primary για slave ειτε στο secondary για master η για slave και αν του πεις Ε , F το επομενο σκληρο κοκ

εγω οταν εχω στο setup C κανει boot απο τον primary master αλλα δεν βρισκει mbr η boot loader και βγαζει μηνυμα λαθους

εαν του βαλω D βρισκει τον boot loader του mandriva που δεν εσβησα και αν επιλεξω windows φορτωνει τα windows που ειναι αθικτα ενω εαν του επιλεξω

linux κολλαει διοτι σβηστηκε το mandriva και στη θεση του ειναι το fedora αλλα

χωρις boot loader και χωρις να εχει ενημερωθει o boot loader του mandriva για την αλλαγη

αρα εγω πρεπει να σβησω τον παλιο boot loader και να βαλω εναν καινουργιο

ενημερωμενο η αμα θελω αφηνω και τον παλιο στο D και βαζω και εναν καινουργιο στο C αλλα ενημερωμενο

η δουλεια ειναι οτι δεν γνωριζω την κονσολα και τις εντολες του linux για αυτο ζητω βοηθεια απο τους linuxαδες

αυτα και πιστευω να συνεννοηθηκαμε

αφου λυσαμε τα των δισκων και του bios θελω να ρωτησω

οπως ειπα δεν εχω γνωσεις σε εντολες κονσολας linux

πως καταλαβαινουμε οτι ο boot loader ειναι grub η lilo ?

Σε Mandriva, αν τα λέω σωστά, default boot manager είναι το lilo και σε fedora grub. Συνήθως γράφει ποιος είναι ο boot loeader όταν εμφανίζεται το menu του.

1. Βάζεις να κάνεις boot με το dvd του fedora και πριν ξεκινήσει να φορτώνει ο kernel (στο σημείο που περιμένει και σου λέει για F1, F2, F3 κτλ) πληκτρολογείς linux rescue. Δε θα κάνει εγκατάσταση αλλά θα μπει σε ένα περιβάλλον κονσόλας.
  2. Βρίσκεσαι σε κονσόλα λοιπόν με δικαιώματα root χρήστη. Αν κάνεις ls, τα αρχεία και οι κατάλογοι που θα δεις δε θα είναι αυτοί του fedora που έχεις εγκατεστημένο στο σκληρό, αλλά το εικονικό filesystem που έχει δημιουργηθεί κατά το boot. Πρέπει να κάνεις mount το partition που περιέχει το / directory του fedora. Έστω οτι είναι το /dev/hdb1
    >
    # cd /mnt
    # mkdir fedora
    # mount /dev/hdb1 /mnt/fedora

Για grub:

>
    # cd /mnt/fedora/boot/grub/
    # vim grub.conf

Αν δεν υπάρχει grub.conf θα υπάρχει menu.lst
    Για lilo:

>
    # cd /mnt/fedora/etc
    # vim lilo.conf

Τώρα πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές είτε στο /boot/grub/grub.conf είτε στο /etc/lilo.conf (εξαρτάται ποιον boot loader έχεις εγκατεστημένο τώρα στο fedora). Κοίτα στην πρώτη σελίδα για το τι χρειάζεται να αλλάξεις.

Αφού εγκαταστήσεις το νέο boot loader κάνεις επανεκίννηση και καμαρώνεις :)

Αν δεν ξέρεις κάποιον console text-editor εκτός από το να μάθεις έναν το συντομότερο δυνατό (π.χ γράψε vimtutor σε κονσόλα για να δεις ένα tutorial των βασικών λειτουργιών), βρες μιά live διανομή που να έχει γραφικό περιβάλλον (π.χ kde) και κάνε τις αλλαγές στα αρχεία με κάποιον άλλο text editor

δηλαδη υποθετεις οτι εχω εναν boot loader του fedora στο δισκο και αυτον να παω να επιδιορθωσω ?

εγω νομιζω οτι το fedora δεν εγκατεστησε καθολου boot loader αλλα εχει στο δισκο τον παλιο απο το mandriva ο οποιος πιστευω μαλιστα οτι ειναι lilo

και ρωτω πως θα επιδιορθωσω αυτον τον lilo του mandriva η πως θα εγκαταστησω εναν καινουργιο boot loader απο το fedora ?

Να σ'το θέσω αλλιώς: δεν υπάρχει lilo του mandriva και boot loader του fedora, υπάρχει ένας bootloader ο οποίος δεν είναι σωστά εγκατεστημένος. Ο μόνος τρόπος να διορθωθεί η κατάσταση είναι να γράψεις έναν άλλον bootloader από πάνω του. Διάβασε προσεκτικά την 1η σελίδα του παρόντος και θα καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις.

Να σ'το θέσω αλλιώς: δεν υπάρχει lilo του mandriva και boot loader του fedora, υπάρχει ένας bootloader ο οποίος δεν είναι σωστά εγκατεστημένος. Ο μόνος τρόπος να διορθωθεί η κατάσταση είναι να γράψεις έναν άλλον bootloader από πάνω του. Διάβασε προσεκτικά την 1η σελίδα του παρόντος και θα καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις.

κατσε ρε φιλαρακι καπου το χασαμε

σιγουρα υπαρχει ενας boot loader αυτη τι στιγμη μεσα στον υπολογιστη μου

και αυτος ειναι ο boot loader που ειχε βαλει το mandriva οταν ειχε εγκατασταθει

τωρα το fedora δεν πιστευω οτι εβαλε και αυτο γιατι εαν εβαζε καπου θα τον βρισκαμε η στον primary master η στον secondary master αλλα τον μονο που βλεπουμε ειναι ο παλιος του mandriva που βρισκεται στον secondary master

και λεω ειναι lilo η grub αυτος ο υπαρχων του mandriva ?

και πως λυνουμε το προβλημα σβηνουμε τον παλιο και βαζουμε καινουργιο ?

επιδιορθονουμε τον παλιο ? η αφηνουμε οπως ειναι τον παλιο και βαζουμε και εναν καινουργιο στον αλλο δισκο τον primary master >

και πως κανουμε το καθε τι απο αυτα ?

χωρις παρεξηγηση περιμενω τη γνωμη σου

και λεω ειναι lilo η grub αυτος ο υπαρχων του mandriva ?

όπως εγραψε ο capthookb παραπανω

'' Σε Mandriva, αν τα λέω σωστά, default boot manager είναι το lilo και σε fedora grub. Συνήθως γράφει ποιος είναι ο boot loeader όταν εμφανίζεται το menu του''

θα το δεις δλδ κατα το boot, πχ γραφει

> lilo boot: 

και μετα βγαινει το μενου με τις επιλογες λειτουργικων ή βγαινει ενας πινακας με τις επιλογες αυτες και απο πανω του σαν τιτλο γραφει

> Grub version xxx 

και πως λυνουμε το προβλημα σβηνουμε τον παλιο και βαζουμε καινουργιο ?επιδιορθονουμε τον παλιο ?

διορθωνεις αυτον που υπαρχει. Γιατι να βαλεις αλλον?

η αφηνουμε οπως ειναι τον παλιο και βαζουμε και εναν καινουργιο στον αλλο δισκο τον primary master

Αυτο δεν εχει νοημα να το κανεις εκτος κ αν αλλαξεις το boot sequence απο το bios ωστε να του πεις να κανει boot απο αλλο δισκο αρα να ψαξει αλλου για bootloader

για το πως θα το κανεις, στο εγραψε ο capthookb παραπανω, ακολουθωντας τις οδηγιες του apoikos στο 1ο post του thread

ξεκινα κ οπου εχεις προβλημα ξαναρωτας

όπως εγραψε ο capthookb παραπανω

'' Σε Mandriva, αν τα λέω σωστά, default boot manager είναι το lilo και σε fedora grub. Συνήθως γράφει ποιος είναι ο boot loeader όταν εμφανίζεται το menu του''

θα το δεις δλδ κατα το boot, πχ γραφει

> lilo boot: 

και μετα βγαινει το μενου με τις επιλογες λειτουργικων ή βγαινει ενας πινακας με τις επιλογες αυτες και απο πανω του σαν τιτλο γραφει

> Grub version xxx 

διορθωνεις αυτον που υπαρχει. Γιατι να βαλεις αλλον?

Αυτο δεν εχει νοημα να το κανεις εκτος κ αν αλλαξεις το boot sequence απο το bios ωστε να του πεις να κανει boot απο αλλο δισκο αρα να ψαξει αλλου για bootloader

για το πως θα το κανεις, στο εγραψε ο capthookb παραπανω, ακολουθωντας τις οδηγιες του apoikos στο 1ο post του thread

ξεκινα κ οπου εχεις προβλημα ξαναρωτας

ενταξει ειπα να βαλω αλλον ενα boot loader στο primary master οποτε εαν κατι δεν παει καλα να εχω τον boot loader του mandriva στο secondary master

αυτα που εγραψε ο capthookb ειναι για να επιδιορθωσω τον boot loader του

mandriva που εχω η για να βαλω εναν καινουργιο ?

Εξαρτάται από εσένα και τι θα κάνεις. Αν πας και τον βάλεις στο secondary master θα γράψεις το νέο πάνω στον παλιό. Αν τον βάλεις αλλού θα εγκατασταθεί αλλού.

Εξαρτάται από εσένα και τι θα κάνεις. Αν πας και τον βάλεις στο secondary master θα γράψεις το νέο πάνω στον παλιό. Αν τον βάλεις αλλού θα εγκατασταθεί αλλού.

ωραια αποφασισα θελω να βαλω εναν καινουργιο στο primary master για να εχω και τον παλιο για ωρα αναγκης

πες μου ακριβως ενα προς ενα τα βηματα σε παρακαλω

θα τα ακολουθησω κατα λεξη

ευχαριστω

υ.γ ξερω οτι εγραψε παραπανω για αυτα αλλα σε παρακαλω γραψτα μου ενα ενα ολα για primary master

Παιδια,

Αντιμετωπιζω πολλα προβληματα οταν προσπαθω να βαλω δυο διανομες στον ιδιο boot loader. Χρησιμοποιω σχεδον αποκλειστικα Lilo.

Το προβλημα που εχω ειναι οτι καθε διανομη με τον δικο της Lilo εκκινειται αψογα αλλα δεν μπορει να εκκινησει την αλλη.

ΠΧ Ο Lilo του Slack 11 δεν εκκινει το Debian 3.1 ουτε και αντιστροφα (αυτα τα 2 ειναι ακομα στο ιδιο PC)

Αντιστοιχα στο αλλο PC ο Lilo του Suse δεν εκκινει το Mandriva αλλα ουτε και αντιστροφα.

Προσπαθω εδω και μερες να δω τι κανω λαθος και δεν μπορω να το βρω, οποτε καταληγω στο οτι μαλλον δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα ωστε να χρειαζεται απλως μια δηλωση του πυρηνα και του partition στο lilo.conf και ενα τρεξιμο του /sbin/lilo.

Επι παραδειγματι, ενω το initrd του mandriva ειναι σαν initrd.img (μεσα στο αντιστοιχο /boot) το οποιο με την σειρα του ειναι link στο initrd-2.6.17-5mdv.img, το /sbin/lilo του Suse πεταει μυνημα "no such file" ειτε αν δηλωθει το link ειτε αν δηλωθει το κανονικο αρχειο. Αντιθετως εαν φτιαξω ενα νεο link με το ονομα initrd που να "βλεπει" επανω στο inirtd.img τοτε το /sbin/lilo περναει κανονικα την καταχωρηση και προσθετει την αντιστοιχη επιλογη στο αρχικο μενου. Οταν αποπειραθω να κανω εκκινηση αυτου, δειχνει να ξεκιναει κανονικα (παντα ομως σε text περιβαλλον παρολο που απο μονες τους οι διανομες εχουν αλλες ρυθμισεις εκκινησης) αλλα παντα θα σταματισει σε ενα μυνημα λαθους που δεν ειναι το ιδιο παντα (διαφοροποιειται αναλογα με την διανομη πχ ο Lilo του Slack θα μου δωσει Error 17 για το Debian, ο Lilo του Suse θα μου δωσει loop modules και παει λεγοντας).

Υπαρχει κανεις που να εχει αναλογη εμπειρια για να βοηθησει?

Ευχαριστω

Για ρίξε μια ματιά σε αυτό το κείμενο που βρήκα: http://mandrivausers.org/index.php?showtopic=5082

Βέβαια το παράδειγμα αυτό αναφέρεται σε διανομές που είναι εγκατεστημένες στον ίδιο δίσκο. Εσύ αν θυμάμαι καλά τις έχεις σε διαφορετικούς δίσκους και δεν ξέρω μήπως οφείλονται εκεί τα προβλήματά σου.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...