dtomgr Δημοσ. 4 Αυγούστου 2005 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2005 Γνωρίζει κανείς καμία φόρμουλα για την μετατρωπή , γεωγραφικού μήκους και πλάτους , σε pixels ; Φτιάχνω μια εφαρμογή στην VB για GPS και χάρτες και προσπαθώ να βρώ μια φορμουλα για αυτήν τη μετατροπή και την απεικόνιση ενώς στίγματος πάνω στο χάρτη. Ευχαριστώ
drm Δημοσ. 4 Αυγούστου 2005 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2005 Βασικά αυτό είναι ψιλο δύσκολο καθώς πρέπει πρώτα να μετατρέωψεις τα μήκη / πλάτη που αναφέρονται σε σφαιρικό σύστημα συντεταγμένων σε κάποιες μονάδες σε ένα επίπεδο σύστημα συντεταγμένων. Από εκεί και πέρα είναι πιο απλά τα πράγματα. Έστω σύστημα συντεταγμένων Α με κέντρο το (0, 0) έστω ότι θέλω να απεικονίσω στην οθόνη ένα παράθυρο αυτού του κόσμου με Χελ (Χ ελάχιστο,) Χμ (Χ μεγιστο) Υελ, Υμ. Προφανός στην οθόνη μου γράφω σε κάποιο παράθυρο που ξεκινάει από το (0, 0) πάνω αριστερα (το οποίο είναι κλασσικο στους Υπολογιστες) και έχει Πλατος Π (σε πιχελς) και ύψος Υ (πχ 800χ600). Την οθόνη την ονομάζω σύστημα Β. Εάν έχω Χα, Υα τότε τα Χβ, Υβ υπολογίζονται ώς εξής: Χβ = (Χα - Χελ) * (Χμ - Χελ) / Π Υβ = Υ- ((Υβ - Υελ) * (Υμ - Υελ) / Υ) Αλλά επειδή είμαι άνθρωπος και δεν έχω χαρτί μπροστά μου δεν είμαι εντελώς σίγουρος... δοκίμασε τα και αν σου βγάλει κάποιο πρόβλημα τα ξαναλέμε. υ.γ. Γενικά το θέμα νομίζω ότι λέγετε μεταφορά συστήματος συντεταγμένων οπότε ψάξε το λιγάκι..
Jaco Δημοσ. 5 Αυγούστου 2005 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2005 Σε αυτό που λέει ο drm έχει δίκιο... πρέπει πρώτα να μετατρέψεις τις συντεταγμένες σε επίπεδες... για την μετατροπή αυτή υπάρχουν διάφοροι μαθηματικοί τύποι ανάλογα με το γεωμετρικό πλάτος & μήκος στο οποίο θέλεις την καλύτερη ανάλυση-ακρίβεια... αυτοί οι τύποι δίδονται σε βιβλία με περιεχόμενο τα GPS, αλλά δυστυχώς δεν τους έχω αυτή την στιγμή μπροστά μου... Ωστόσο η δυσκολία δεν είναι μόνο αυτή, αλλά το πως περνάς τις συντεταγμένες στον χάρτη... για παράδειγμα αν δουλεύεις σε vector χάρτες που δεν έχουν "περασμένες" τις συντεταγμένες από μόνοι τους τότε θα πρέπει να κάνεις μόνος σου μετρήσεις με μια συσκευή GPS σε κάθε σημείο του χάρτη έτσι ώστε να υπολογίζεις την θέση σου... αν και κανονικά σε όλη την Ευρώπη αυτοί οι χάρτες σε vector μορφή με τις συντεταγμένες διανέμονται δωρεάν στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει λόγο νομικού & γραφεικρατικού κωλύματος... οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια έτοιμη διανομή, η οποία όμως κοστίζει... Στην περίπτωση που θέλεις να χαρτογραφήσεις μόνος σου μια περιοχή να έχεις υπόψην σου ότι πρέπει να κάνεις διαφορική δειγματοληψία των σημάτων GPS από δυο διαφορετικές συσκευές οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με τους ίδιους δορυφόρους και καλό είναι να έχουν την δυνατότητα να μπορούν να επεξεργαστούν και το L1 και το L2 σήμα των δορυφόρων έτσι ώστε να έχεις μικρό σφάλμα... επίσης σημαντικό είναι οι GPS δέκτες σου να έχουν καλή ακρίβεια στο εσωτερικό τους ρολόι...
dtomgr Δημοσ. 8 Αυγούστου 2005 Μέλος Δημοσ. 8 Αυγούστου 2005 Ευχαριστώ παιδια , θα ψαξω να δω τι μπορω να κανω !
apoikos Δημοσ. 8 Αυγούστου 2005 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2005 dtomgr: Αυτό που θες να κάνεις είναι ολόκληρη η διαδικασία με την οποία δημιουργείται ένας κοινός χάρτης. Δεν είναι εύκολο, μιας και πρέπει να επιλέξεις και να προγραμματίσεις μία προβολή, δηλαδή έναν τρόπο να προβάλεις τη - σχεδόν - σφαιρική επιφάνεια της γής σε μία επίπεδη επιφάνεια. Ψάξε στο google για την «εγκάρσια μερκατορική προβολή» (transverse mercator projection). Είναι η προβολή με την οποία δημιουργούνται οι περισσότεροι χάρτες (για την ακρίβεια δεν έχω δει χάρτη που να μην είναι φτιαγμένος έτσι) και προκύπτει προβάλλοντας τα σημεία της επιφάνειας μίας σφαίρας από το κέντρο της πάνω σε έναν περιγεγραμμένο κύλινδρο. Ελπίζω να βοήθησα
dtomgr Δημοσ. 8 Αυγούστου 2005 Μέλος Δημοσ. 8 Αυγούστου 2005 Απ'ότι φένεται η εφαρμογη που θέλω να φτιάξω εμβαθένει πολύ ! Η βασική μου ιδέα ειναι να μπορώ να περιηγούμε εντός Θεσσαλονίκης , γιατι μέχρι στιγμής δεν υπάχει κάτι ολοκληρομένω στο εμπόριο......
drm Δημοσ. 9 Αυγούστου 2005 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2005 Έχεις κάποιο χάρτι έτοιμο ?? είτε πλήρη, είτε μόνο δρόμους ?
dtomgr Δημοσ. 9 Αυγούστου 2005 Μέλος Δημοσ. 9 Αυγούστου 2005 Αυτό ουσιαστικά που έχω είναι απο ένα site με χάρτες για τη Θεσσαλονίκη ,να παίρνω μια μια τις φωτογραφίες απο περιοχές της θεσσαλονίκης και να κοπιάρω στον υπολογιστή και μετα με το photoshop να τις μονταρω για να κανουν έναν εννιαίο χάρτη .
drm Δημοσ. 9 Αυγούστου 2005 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2005 βασικά, μπορείς μετα, να πας στο ένα ακρό του χάρτη, να δεις τι λέει το Gps, να πας και στα άλλα ακρα, και να βγάλεις την σχέση μεταξυ ΓΠ/ΓΜ <-> Χάρτη υ.γ Αν δεν σε πειράζει στείλε μου μετα τον χάρτη.
firewalker Δημοσ. 9 Αυγούστου 2005 Δημοσ. 9 Αυγούστου 2005 Εφόσον το Gps system που έχεις στο νου σου δεν θα υπολογίζει το ύψος, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα (νομίζω). Κάθε σημείο στον χάρτη θα οριοθετείτε από δύο αριθμούς το γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Ας υποθέσουμε ότι με την συσκευή gps βρίσκεις το γεωγραφικό μήκος και πλάτος ενός σημείου Χ1, Υ1 . Έπειτα στον χάρτη σου βρίσκεις ότι το σημείο αυτό είναι για παράδειγμα x1, y1 (είτε είναι pixels ή οποιαδήποτε άλλη μονάδα) με σημείο 0,0 την πάνω αριστερά γωνία. Στην συνέχεια με την συσκευή gps πας σε μία άλλη περιοχή με ίδιο γεωγραφικό πλάτος αλλά διαφορετικό μήκος Χ2, Υ1. Στον χάρτη θα είναι x2, y1. Έτσι με την σχέση Χ1/Χ2 = x1/x2 έτσι μπορείς να βρεις μία σχέση μεταξύ χάρτη και πραγματικότητας. Δεν ξέρω αν τα πράγματα είναι τόσο απλά. Είναι αυτό που θα έκανα εγώ σαν αρχή.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.