Προς το περιεχόμενο

Μοίρασμα ADSL με Wireless Lan


capthookb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σκέφτομαι να φτιάξω ένα wireless με ένα φίλο μου που βρίσκεται στα 500 μέτρα απόσταση με καθαρή οπτική επαφή.

Σκέφτομαι τον εξής σχεδιασμό:

1) pc στην ταράτσα (Pentium 166mmx), με wireless κάρτα και κατάλληλη κεραία, 2 κάρτες δικτύου ethernet (μια για σύνδεση με το ADSL modem και μια για σύνδεση με το pc μου στο δωμάτιο). To pc θα τρέχει Linux.

2) Ο φίλος μου θα έχει την ίδια wireless κάρτα και την ίδια κεραία.

 

Με αυτό το setup θα είμαι εντάξει όσον αφορά το μοίρασμα του Ίντερνετ και το τοπικό δίκτυο μεταξύ των 2 υπολογιστών; Επειδή δεν έχω ασχοληθεί ξανά με wireless, θα μπορούσε να μου πει κάποιος τη γνώμη του ως προς το στήσιμο που σκέφτομαι; Είναι σωστό; Με cantenna θα μπορέσω να κάνω τη δουλειά μου;

Επίσης οποιεσδήποτε προτάσεις για κάρτες και κεραίες θα ήταν ευπρόσδεκτες.

Δημοσ.

γίνεται αυτό που λες αρκεί να κάνεις bridge τις 3 συνδέσεις. τη σύνδεση με το μόντεμ, με το pc του φίλου σου και με το pc σου. Εαν υπάρχει οπτική επαφή τότε η απόσταση καλύπτεται ακόμα και με τις μαμά κεραίες αλλά καλό θα ήταν να βάλετε κατευθυντικές για να έχετε λιγότερο θόρυβο. :wink:

Δημοσ.

Βρέθηκε και δεύτερος φίλος που θέλει να μπει στο wireless lan, αλλά είναι λιγάκι πιο μακριά, περίπου 2-3km. Οπτική επαφή υπάρχει και με τους δυο.

 

Πρέπει να βάλω δυο κεραίες λογικά, έτσι; Γιατί με omni-directional, πιστεύω θα θέλει πολύ μεγάλη ισχύ για να υπάρχει σύνδεση με τον δεύτερο χρήστη. Μπορώ να βάλω δυο κεραίες με μία κάρτα wireless; Η θα χρειαστεί να βάλω δυο κάρτες με δυο κεραίες αυτόνομες; Δηλαδή δυο AP;

 

Επίσης, εξακολουθώ να έχω αμφιβολίες για το αν η εγκατάσταση που σκέφτομαι είναι σωστή ή όχι, με το pc που θα τρέχει Linux (hostap).

 

Κάρτες με chip Prism 2,2.5 που θα βρώ; Μόνο αυτό το chip υποστηρίζεται από το project hostap; Ή θα ήταν καλύτερα να βάλω εξωτερική συσκευή, π.χ κάποιο usb modem/router/wireless και να ξεχάσω εντελώς την ύπαρξη του Linux pc.

 

Μπορεί να βοηθήσει κανείς;

Δημοσ.

Κάρτες με prism 2/2.5 δυστυχώς μόνο μεταχειρισμένες ή RMA από κανένα eBay. Έχουν πάψει να κυκλοφορούν εδώ και καιρό στην αγορά και έχουν εκτοπιστεί από κάτι κρετινοchipsets του στυλ ACX111. Αν δε βρεις prism 2 δοκίμασε κάποια με atheros chipset. Με τον κατάλληλο driver (madwifi) είναι αρκετά πιθανό να παίξει καλά ως AP, αλλά δεν κατεβάζει ισχύ (οπότε απόφυγέ την). Από 'κει και πέρα, για 2 clients η κεραία που θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από το πόσο κοντά τους «βλέπεις». Αν απέχουν μεταξύ τους 5-6 μοίρες ας πούμε, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία κατευθυντική μεγάλου κέρδους (π.χ. 24dBi), η οποία σε συνδυασμό με χαμηλή ισχύ εκπομπής δε θα γεμίζει θόρυβο τη γύρω περιοχή. Αν απέχουν μεγαλύτερη γωνία, τότε πας σε sector ή omni ή - καλύτερα από πλευράς θορύβου και επιδόσεων - σε δύο κατευθυντικά links. Μόνη ένσταση ο Pentium MMX, ο οποίος για ένα interface με prism 2/2.5 είναι καλός, αλλά για 2 και πάνω, ελέω απουσίας υποστήριξης DMA από τα prism, θα αρχίσει να ζορίζεται. Βρες έναν pentium II στα 300 - 400 αν μπορείς.

 

Από πλευράς setup είσαι καλυμμένος. Bridge και λοιπά ξέχνα τα, αυτά είναι αηδίες που κάνουν τα windows επειδή δεν μπορούν να κάνουν routing της προκοπής. Θα κάνεις ενδεχομένως ένα NAT προς το DSL modem και κανονικό routing μεταξύ των υπολοίπων.

 

Από 'κει και πέρα οι δυνατότητες που σου δίνει ένα pc στην ταράτσα είναι απεριόριστες. Εκτός του ότι μπορείς να επεκτείνεις τα interfaces σου με σχετικά μικρό κόστος (κάρτα + κεραία + καλώδια), μπορείς να σηκώσεις ό,τι service θες (και σου επιτρέπει ο Pentium βέβαια - αν μπορούσες να βρεις έναν pentium II θα ήταν σαφώς καλύτερα...). Αν έχεις όρεξη μπορείς να παίξεις και με traffic shaping για να κάνεις πραγματικά δίκαιη μοιρασιά της DSL (π.χ. αν είστε 3 να έχετε ο καθένας ανά πάσα στιγμή εγγυημένο το 1/3 σε up- και downstream διαθέσιμο, αλλά όταν κάποιος δε χρησιμοποιεί όλο το μερίδιό του αυτό να μοιράζεται ισότιμα στους άλλους 2). Η δύναμη του Linux είναι πραγματικά απεριόριστη σε τέτοιες καταστάσεις.

 

Εναλλακτικά, αν δε σου κάτσει το setup με pc, μπορείς να βάλεις ένα linksys WRT54G/GS με OpenWRT ή κάποιο άλλο firmware εκτός εργοστασιακού. Το OpenWRT είναι Linux στην πραγματικότητα, οπότε έχεις παραπλήσιες δυνατότητες, χωρίς όμως να έχεις χώρο για πολλά δεδομένα και πολλή επεξεργαστική ισχύ. Κατά τ' άλλα κάνει ακριβώς ότι θες.

 

I went for the pc όταν ήταν να αποφασίσω. Τώρα με 3 ασύρματα interfaces (awmn γαρ) δεν το έχω μετανιώσει...

Δημοσ.

Μάλιστα, κατάλαβα.

Κι εγώ βλέπω τη λύση με το Linux ως ότι καλύτερο, αν τελικά μπορέσω να βρώ καμια κάρτα με Prism. Στα σχέδια μου είναι να συνδεθώ και με το PWN οπότε θα μου λύσει τα χέρια το pc. Ξέρω είναι πολύ αργό, αλλά θα βάλω αυτό για αρχή και στη συνέχεια βρίσκω κανένα πιο δυνατό pc.

Ευχαριστώ.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...