Προς το περιεχόμενο

Ταινιες θριλερ - Ταινιες τρομου : Πως τις οριζετε;

paschalia

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με αφορμη μια συζητηση σε αυτο το τοπικ ανοιγω το παρον για να μη χαλασει εκεινο .

Σοου , τι θεωρειτε -οριζετε σαν ταινια θριλερ και τι σαν ταινια τρομου ?

Y.γ. Εψαξα λιγο στο γκουγκλ για ταινιες τρομου και βρηκα εδω ενα τοπικ που αναφερεται ακριβως στο τι ειναι ο ορισμος της καθεμιας και κανει ενα καποιο διαχωρισμο .

Δημοσ.

Κοιτάζω ένα ελληνο-αγγλικό και το αντίστροφο λεξικό, του Κωνσταντόπουλου έκδοσης 1964 και διαβάζω για την λέξη 'thril' τα εξής:

συγκινώ, σκιρτώ, ανατριχιάζω, λαχταρώ' συγκίνησις, ευχάριστος ανατριχίλα.

Και για την λέξη 'thriller' δίνει την εξής ερμηνεία: ο συγκινών κλπ..

Κι εγώ να σημειώσω λοιπόν: από τότε που ο Michael Jackson γύρισε το βίντεο του 'Thriller' του, που ήταν βίντεο τρόμου για γέλια, οι περισσότεροι μετά, μπέρδεψαν την καθαυτή έννοια της λέξεως!

Για μένα λοιπόν thriller είναι η ταινία, που θα με κάνει να ανατριχιάσω και να συγκινηθώ ταυτοχρόνως, να 'χει το μυστήριο και η εξέλιξη να είναι εντελώς ανατρεπτική απ'ότι κανείς φαντάζεται ή υποθέτει!

Ωραιότατα παραδείγματα κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι: '6η αίσθηση', 'Οι άλλοι', 'Η σιωπή των αμνών', 'Ένοχα Μυστικά'.

Τρόμου' είναι η ταινία που θα σε κάνει να πεταχτείς απ'το κάθισμά σου, που θα σε κάνει να νομίζεις πως ζεις και συ μέσα της, που θα σε κάνει να καλύψεις το προσωπό σου με τις παλάμες για να μην δεις τη σκηνή που φοβάσαι ότι θα ακολουθήσει. Καλό παράδειγμα για μένα είναι το 'Blair Witch Project'. Ειλικρινά με έκανε μέχρι τέλους να έχω μία αίσθηση αγωνίας, η οποία συνέχισε και 2-3 μέρες μετά! Αυτός είναι ο τρόμος!192.gif

Επειδή όμως έχω πολύ καιρό να δω ταινία τρόμου, φαντάζομαι και κάποια άλλα μέλη να δώσουν παραδείγματα ανάλογα! :D

Δημοσ.

ταινιες τρομου λεγονται αυτες που εχει σφαξιδια! ( βλεπε Halloween, Friday the 13th.. )

θριλερ ειναι αυτα που σε τρομαζουν χωρις να υπαρχουν σφαξιδια! ( The Shining, ακομη και το MAtrix!! )

μετα εχουμε και θριλερ τρομου ( Dead Brids ) που ειναι συνδιασμος των 2 και ψυχολογικα θριλερ. ( The Cell, The Crudge ) Επισης υπαρχουν και τα αστυνομικα θριλερ ( Η 13η Εντολη. )

Επισκέπτης
Δημοσ.

Χεχε...πολύ αστεία λέξη τα "σφαξίδια". Δεν ξέρω γιατί.

Μάλλον θα συμφωνήσω με την αγαπητή Μαρία πάντως. Αλλά και με τον lazaros (αν και το θέτει λίγο απλά, νομίζω).

Πάντως, χαρακτηριστικά να πω ότι δεν υπάρχει ψυχολογική ταινία τρόμου, ενώ υπάρχει ψυχολογικό θρίλερ.

Δημοσ.
Τρόμου' είναι η ταινία που θα σε κάνει να πεταχτείς απ'το κάθισμά σου, που θα σε κάνει να νομίζεις πως ζεις και συ μέσα της, που θα σε κάνει να καλύψεις το προσωπό σου με τις παλάμες για να μην δεις τη σκηνή που φοβάσαι ότι θα ακολουθήσει. Καλό παράδειγμα για μένα είναι το 'Blair Witch Project'. Ειλικρινά με έκανε μέχρι τέλους να έχω μία αίσθηση αγωνίας, η οποία συνέχισε και 2-3 μέρες μετά! Αυτός είναι ο τρόμος!
και η καταρα σε κανει να νιωθεις ετσι αλλα δεν ειναι ταινια τρομου. ειναι θριλερ...
Δημοσ.

Να πω κι εγω οτι η αποψη της Μαριας εκφραζει κι εμενα.

Θα διαφωνισω ομως με τον Λαζαρο.

Δεν ειναι απαραιτητο να σε τρομαξει μια ταινια thriller,

ασχετα αν συμβαινει αρκετα συχνα.

Δημοσ.

Μαρία με τον τρόπο που δίνεις τους ορισμούς δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Αν και δεν βλέπω το γιατί να μην μπορείς να καλύψεις το πρόσωπό σου σε μια ταινία όπως οι άλλοι, ή το ένοχο μυστικό, για παράδειγμα.

Έχω την εντύπωση, και αν είμαι λάθος, ας με διορθώσει κάποιος, οτι ο τρόμος είναι πιο ισχυρό άισθημα από τον φόβο...όχι; Για παράδειγμα, αν κάποιος σου κάνει ξαφνικά μπαμ, αυτό το θεωρώ ξαφνικό φόβο. Ενώ το αίσθημα που έχεις οταν παρακολουθείς το blair witch είναι τρόμος.

Εν κατακλείδι, πιστεύω οτι ο τρόμος έρχεται απο εν μέρει και από εμάς,απο το τι θα νιώσουμε εμείς βλέποντας,ή ακόμα καλύτερα χωρίς να βλέπουμε, κάτι, βλ. blair witch. Για παράδειγμα, ένιωσα τρόμο όταν είδα την σκηνή του αεροπλάνου στο the day after tomorrow, γιατί πάντα έχω αυτο τον φόβο όταν μπαίνω σε αεροπλάνα. Επομένως τρόμο μπορεί να φέρει ένα σταματημένο ασανσέρ, σε οσους έχουν κλειστοφοβία, ή το να βλέπεις κάποιον να κλειδώνεται στο μετρό του Λονδίνου (το creep,πχ, δεν με τρόμαξε τόσο όσο αν είχα ζήσει ή φοβόμουν να ζήσω κάτι παρόμοιο).

Δημοσ.
πρεπει να κανετε λαθος.. ταινιες τρομου ( horror films ) λεγονται αυτες στις οποιες υπαρχει πολυ αιμα!

Όχι βέβαια! Γιατί αν σκεφτείς πόσους τόνους κέτσαπ χρειάζονται για τη δημιουργία αυτών των ταινιών, κάθε άλλο παρά τρόμο σου προκαλούν! Θυμάμαι όταν είχα πάει να δω με μεγάλη παρέα τη 'Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν'! Η ταινία είχε πολύ αίμα και πολύ ωμή την πραγματικότητα ενός πολέμου! Κομμένα μέλη, νεκροί κλπ.. Σε πληροφορώ ότι δεν φοβήθηκα, γιατί σκέφτηκα ότι όλα αυτά ήταν τόνοι πλαστικού για τα εφέ! Όμως τα υπόλοιπα κορίτσια της παρέας δεν σταμάτησαν να κλείνουν τα μάτια για να μην τα βλέπουν και πετούσαν κι από καμιά τσιρίδα! :lol:

Δημοσ.

οταν λεω αιμα, προφανως εννοω απο μανιακους-δολοφονους και οχι απο πολεμους ή ατυχηματα.. οπως τα Halloween, Friday the 13th, Freddy VS Jason, Hell Assylum, Excorcist, Hannibal, Hellraiser, Jeepers Creepers, Scream, Urban Legends και αλλα πολλα..

Δημοσ.
οταν λεω αιμα, προφανως εννοω απο μανιακους-δολοφονους και οχι απο πολεμους ή ατυχηματα.. οπως τα Halloween, Friday the 13th, Freddy VS Jason, Hell Assylum, Excorcist, Hannibal, Hellraiser, Jeepers Creepers, Scream, Urban Legends και αλλα πολλα..

Mα ναι βρε παιδί μου! Ανέφερα τον Ράιαν, για να σου δώσω να καταλάβεις ότι κάποιος άσχετος με το είδος μιας ταινίας μπορεί να τρομάξει βλέποντας αίμα και κομμένα μέλη, ακόμη και σε πολεμική ταινία! Εγώ να φανταστείς τρόμαξα όταν έβλεπα Batman (σκηνή μεταξύ Jack Nicholson & Kim Basinger' της προσφέρει ένα κουτί με δώρο' το ανοίγει και... δεν θυμάμαι τι πετάχτηκε γιατί πετάχτηκα πρώτη απ'την τρομάρα μου)! :lol:

Δημοσ.

Freddy VS Jason???? eisai sigouros oti den htan komodia??

gia mena thriller einai oi atmosfairikes tainies typou "the others", "seven", akoma kai to "basic instict" (erwtiko thriller) tainies pou basizontai sto story kai sthn dhmiourgia atmosfairas ikanhs na tromaksei, xoris aparaithta na deixnoun thn praksh isos pou prokalei ton tromo (px den deixnei mia gkomena na th sfazoun kai na petagontai aimata apo do kai apo kei, ala estiazei ston tromo kai ton paniko ths), apla ksypnane aisthimata, fobo, ekplhksh.

Tora horror movies h tainies tromou theorountai synithos oi tainies pou prokaloun tromo me to na xrhsimopoioun visual images, mporei px na einai ena parastatiko egklhma, mia sfagh, ena torture (opos px sta hellraiser pou pernoun ta agkistria sta thymata), enas belzeboulhs lol, ena zombie..... Synithos epishs exoun metafysika fianomena kai eksopragmatika kati pou den einai apairaithto se ena thriller.

Oi tainies typou scream opou ginontai polla "sfaksidia" kai paizei polh aima legontai kai "splatter" movies. Bebaia ta scream einai mia pio malakh hollywoodianh version, yparxoun kai polla b- movies splatter opou h ketchap peftei synefo.

Επισκέπτης
Δημοσ.
"the shaw" ' date=' ωραίο θρίλερ.

Και το cube 1 φοβερό.[/quote']

Είσαι εκτός θέματος. Νέο μέλος βέβαια, αλλά διάβαζε τι γράφουν τα προηγούμενα ποστ για να μην γράφεις ότι να'ναι.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...