Challenger Δημοσ. 27 Ιουλίου 2005 Δημοσ. 27 Ιουλίου 2005 Για να κάνω capture και στη συνέχεια το αρχείο να το κάνω με authoring σε dvd είναι προτιμότερο: 1. capture σε avi -> μετατροπή σε mpeg 2 με κάποιο video converter (ποιο προτείνετε?) -> authoring με το dvdlab 2. capture σε mpeg2 -> authoring με το dvdlab 3. κάτι άλλο? Ευχαριστώ!
ahristos Δημοσ. 29 Ιουλίου 2005 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2005 Στην περίπτωση που μετράει η ποιότητα, κάνουμε σύλληψη σε AVI (σε μη απωλεστική συμπίεση Huffyuv αν πρόκειται γιά σύλληψη από αναλογική πηγή και σε DV AVI αν είναι από ψηφιακή κάμερα). Οι κορυφαίοι κωδικοποιητές mpeg 2 είναι: Cinema Craft Encoder Canopus ProCoder TMPGEnc MainConcept MPEG Encoder Δεν θα πω ποιόν προτιμάω (άλλωστε γιά χρόνια μαίνεται ο πόλεμος στο http://www.doom9.org) απλώς θα παρατηρήσω ότι γιά ρυθμό δειγματοληψίας πάνω από 6-7 Mbps δύσκολα θα δεις διαφορά. Σύλληψη σε mpeg 2 μόνο ο MainConcept MPEG Encoder προσφέρει (ίσως είναι ένας από τους λόγους που τον χρησιμοποιούν οι Sony, Ulead κλπ), αλλά οι συμβιβασμοί που γίνονται γιά να καταφέρει να ανταπεξέλθει ο επεξεργαστής είναι επιβαρυντικοί γιά το τελικό αποτέλεσμα. Είναι πάντως μεγάλη οικονομία χρόνου να γράφεις σε mpeg 2 και μέσα σε 10 λεπτά να ετοιμάσεις κι ένα μενού και να το περάσεις σε DVD. Πολλές φορές το έχω κάνει με επεισόδια της τηλεόρασης, όχι ιδιαίτερης σημασίας.
Challenger Δημοσ. 29 Ιουλίου 2005 Μέλος Δημοσ. 29 Ιουλίου 2005 Άρα για καλή ποιότητα προτείνεις να κάνω capture σε avi (αυτό θα είναι αυμπίεστο?!!!) και να το μετατρέψω σε mpeg2 με το TMPEG πχ?
ahristos Δημοσ. 29 Ιουλίου 2005 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2005 Ακριβώς. Το ασυμπίεστο AVI από αναλογική πηγή (κάρτα τηλεόρασης ας πούμε) σε πλήρη DVD ανάλυση 720Χ576 τρώει περίπου 1.2GB ανά λεπτό. Γιά να ελαφρύνουμε την κατάσταση χρησιμοποιούμε τον συμπιεστή Huffyuv (τον βρίσκουμε στο doom9.org που ανέφερα παραπάνω) με τον οποίο δεν χάνουμε καθόλου σε ποιότητα και μειώνουμε το μέγεθος σε περίπου 500-600ΜΒ ανά λεπτό. Στο DV AVI τώρα, από ψηφιακή κάμερα, απλώς μεταφέρουμε το σήμα μέσω της θύρας Firewire συνήθως και μετά συμπίεση Mpeg 2. Απλής μορφής επεξεργασία (κόψιμο άχρηστων κομματιών) μπορεί να γίνει και όταν το βίντεο είναι σε μορφή AVI και όταν είναι Mpeg 2. Στη δεύτερη περίπτωση προσέχουμε να είναι ενεργοποιημένη η επιλογή smart rendering (να μην κάνει δηλαδή επανακωδικοποίηση όταν το βίντεο είναι σε μορφή συμβατή με DVD). Το Ulead VideoStudio 8 που χρησιμοποιώ για απλό editing το κάνει πολύ καλά και γρήγορα αυτό. Γιά authoring, δεν θα άφηνα εύκολα την ευκολία και τα γρήγορα αποτελέσματα που προσφέρει το Ulead DVD Workshop 2. Μπορεί το dvdlab να είναι πιό ευέλικτο, αλλά θα χάσεις τόσο πολύ χρόνο να μάθεις να κάνεις πράγματα που στο DVD Workshop γίνονται με ένα απλό drag'n'drop που γιά τον ερασιτέχνη (και τον ημιεπαγγελματία ακόμη) δεν αξίζει τον κόπο αν είναι να ξεκινήσει τώρα.
Challenger Δημοσ. 29 Ιουλίου 2005 Μέλος Δημοσ. 29 Ιουλίου 2005 Έχω μπει εδώ και πολύ καιρό στον κόσμο του capture -> authoring. Απλά θέλω να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό για να βελτιώσω το αποτέλεσμα. Δεν το έχω δουλέψει το Ulead DVD Workshop, αλλά λέω να μείνω στο dvdlab αφού το έχω μάθει και κάνει καλά τη δουλειά του. Απλά το τελικό projectτο "καίω" σε dvd με το DVD shrink για μεγαλύτερη αξιοπιστία. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου έδωσες για το capture. Και κάτι τελευταίο: Για τη διαδικασία του capture, Χρησιμοποιώ το winfast, το πρόγραμμα της κάρτας τηλεόρασης. Να συνεχίσω με αυτό, σε συνδυασμό με τον encoder που μου είπες, ή να δοκιμάσω κανένα IuVCR, VirtualVCR, VirtualDub Κλπ...? Χρησιμοποιώντας τον ίδιο encoder, θα δω διαφορά ανάμεσα σε αυτά το προγράμματα, όσον αφορά το capture???
tzoykas Δημοσ. 29 Ιουλίου 2005 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2005 Τι εννοείς μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με το DVD shrink? Και πέρα από τους τρόπους που προτείνανε τα παιδιά παραπάνω δεν υπάρχει φτηνή και γρήγορη λύση γι αυτό που θέλεις να κάνεις. Μετά αρχίζεις και τις πληρώνεις. Προσωπικά προτιμώ το Canopus Procoder για καλό αποτέλεσμα αλλά μόνο αν είναι να το αφήσω όλο το βράδυ να δουλεύει. Μείνε στο DVD lab είναι πολύ καλό. Αν θέλεις κάτι πολύ απλό εύχρηστο και γρήγορο (απλή ταινία χωρίς μενού η με βασικά μενού) κοίταξε και το TMPGEnc DVD author.
tzoykas Δημοσ. 29 Ιουλίου 2005 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2005 Να σημειώσω ότι η καλή κατάσταση του δίσκου σου παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ταχύτητα (και επομένως και ποιότητα) του capture και του encoding. Σε fragmented δίσκο έκανε 18 λεπτά το DVD author και σε δίσκο από καθαρό format μόνο 7 .....
Challenger Δημοσ. 30 Ιουλίου 2005 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 2005 Εννοώ ότι προτιμώ να γράφω το dvd με το dvdshrink, αφού το κάνω export απο το dvdlab, αντί να το γράφω κατευθείαν απο το dvvdlab. Όσον αφορά στο θέμα του εξοπλισμού δεν είμαι διατεθιμένος να ξοδέψω χρήματα σε αυτό, αφού το μόνο που θέλω είναι να περνάω ότι τραβάω με την κάμερα σε dvd σε αξιόλογη ποιότητα. Τίποτα παραπάνω. Ευχαριστώ πολύ για όλες τις πληροφορίες. Α!!! Με ποιό πρόγραμμα προτείνεταινα κάνω το capture? Παίζει σημαντικό ρόλο?
tzoykas Δημοσ. 30 Ιουλίου 2005 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2005 Nerovision express ίσως; Δεν έχει και πολύ σημασία πάντως. Αν δεν είναι μάπα τελείως, αυτό που παίζει ρόλο είναι το σύστημά σου. Δίσκος, CPU (και ίσως η μνήμη).
Challenger Δημοσ. 30 Ιουλίου 2005 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 2005 μαλιστα... οποτε θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το πρόγραμμα της winfast που το έχω συνηθήσει, με τον encoder που ανέφερε ο φίλος παραπάνω... thnx!!!
parsifal Δημοσ. 30 Ιουλίου 2005 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2005 Challenger, για capture, χωρίς γνωρίζω, είναι η αλήθεια, το πρόγραμμα της Winfast, πιστεύω ότι δύσκολα θα ξεπερνάει σε δυνατότητες τα VirtualDubMod (freeware) και iuVCR (εμπορικό). Ειδικά το τελευταίο έχει ξεφύγει πλέον σε σταθερότητα και ποιότητα από όλα τα capture apps που έχω δει.
Dreamstorm Δημοσ. 30 Ιουλίου 2005 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2005 Yeap και εγώ θα έλεγα να αφήσεις το πρόγραμμα της winfast και να πας σε virtualdub ή iuvcr ,με προτίμηση το δεύτερο.Ειδικά από tv-tuner καλό είναι να έχεις ενεργοποιημένο κάποιο deinterlace φίλτρο κάτα τη διάρκεια του capture ή μετά στην επεξεργασία. Στα φίλτρα το iuvcr έχει ένα-δύο καλά και (χωρίς να είμαι σίγουρος) νομίζω ότι μπορείς να προσθέσεις το deinterlace filter του dscaler. To κακό με τον huffyuv είναι ότι θέλει τεράστιο , γρήγορο σκληρό , dedicated στο capture.Για ένα δίωρο παίζει να μην σου φτάνει ένας 80ρης.΄ Τέλος ο ήχος εννοείται ότι θα είναι uncompressed και αφού θέλεις dvd στα 48khz.Μετά κάνεις ότι θέλεις (your favourite encoders, authoring programs κτλ)
tzoykas Δημοσ. 30 Ιουλίου 2005 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2005 Challenger, για capture, χωρίς γνωρίζω, είναι η αλήθεια, το πρόγραμμα της Winfast, πιστεύω ότι δύσκολα θα ξεπερνάει σε δυνατότητες τα VirtualDubMod (freeware) και iuVCR (εμπορικό). Πως το ξέχασα το VirtualDub? ντροπή
Challenger Δημοσ. 3 Αυγούστου 2005 Μέλος Δημοσ. 3 Αυγούστου 2005 Ωραία! Θα δοκιμάσω το IuVCR. Αλλά με ποιόν encoder? Δεν έχω πάνω απο 80GB ελεύθερα. Το αρχείο που κάνω capture, να το "σώσω" σε partition που είναι σε raid (όπου βρίσκεται και το λειτουργικό)? Ή στον σκληρό που έχω σε ΙDE?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.