Προς το περιεχόμενο

virtual memory στα xp reloaded!

predator

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

τελικά πόση virtual memory είναι καλο να ρυθμίζουμε στα windows xp?

τo ξέρω οτι έχει συζητηθεί πολλές φορες το θέμα αλλα δεν είδα πουθενά κάποια τελικά συμπεράσματα. λίγο-πολύ ο καθένας λέει ότι θέλει.

έχω διαβάσει διαφορες φήμες:

-πρέπει να είναι 2,5/1,5/X,X φορες η τιμή της ram

-πρέπει να είναι σε άλλο partition η δίσκο και όχι στον c αλλα να υπάρχει και ένα μικρό μέγεθος (2-50 MB) στον c

-πρέπει να είναι το minimum ισο με το maximum (fixed size)

-πρέπει να γινει disable σε high end συστήματα γιατι ειναι "άχρηστη"

τελικά τι από όλα ισχύει?

ξανά έφερα τo θέμα στην επιφάνεια γιατί πρόσφατα στο σύστημα της υπογραφής μου και ενώ έπαιζα το "the sims 2" μου βγήκε το γνωστό warning των windows ότι έχω low virtual memory.

την ειχα ρυθμισει fixed στα 256 MB σε αλλο partition (οχι στον c) με καθολου ποσοστο στον c.

τι ρυθμίσεις προτείνετε για το σύστημα μου?

θα παρακαλούσα τους mods να μην κλειδώσουν το θέμα ώστε να έχουμε μια ολική εικόνα για ένα πρόβλημα που νομίζω ότι αφορά αρκετούς insomniacs.

ευχαριστώ

Δημοσ.

1. Γιά το μέγεθος, το 1.5Χ που δίνει η Microsoft είναι επαρκές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γιά τυπικά συστήματα με 512ΜΒ~1GB. Η μέθοδος που ακολουθώ εγώ είναι η εξής: Στο τέλος μιάς βαριάς μέρας, μετά από κωδικοποίηση βίντεο, επεξεργασία εικόνας, Half-Life, Doom3 κλπ, βλέπω την κορύφωση της χρήσης μνήμης στη διαχείρηση εργασιών. Αυτή ποτέ στην περίπτωσή μου δεν ξεπέρασε το 1.2GB, οπότε έχοντας 512MB φυσικής μνήμης, έβαλα 1GB εικονική μνήμη και είμαι καλυμμένος.

2. Δεν έχει νόημα να είναι σε άλλο partition. Η διαδρομή που κάνουν οι κεφαλές του δίσκου είναι ίδια ή και μεγαλύτερη. Εξ' άλλου το C είναι το πιό γρήγορο partition έτσι κι αλλιώς από άποψη ταχύτητας ανάγνωσης-εγγραφής (είναι η εξωτερική περιφέρεια του δίσκου).

Αντίθετα, έχει νόημα να είναι σε άλλον φυσικό δίσκο, γιά προφανείς λόγους.

Ένα μικρό μέγεθος στον C, δεν είδα πουθενά να αναφέρεται ότι χρειάζεται. Το δικό μου αρχείο σελιδοποίησης το έχω όλο στο D (γιά λόγους ανάγκης, μού τελειώνει ο χώρος στο C) και δεν είδα προβλήματα εδώ και ένα χρόνο, σε εκατοντάδες προγράμματα.

3. Πρέπει να είναι το minimum ίσο με το maximum γιά να μην κερματίζεται από τη συχνή αλλαγή μεγέθους.

4. Λογικά θα μπορούσε να γίνει αυτό, αλλά έχουν αναφερθεί μερικά προγράμματα που δεν δουλεύουν σωστά επειδή θέλουν να γράψουν εκεί. Εξ' άλλου το γράφει εκεί που πάμε να το ρυθμίσουμε: Ελάχιστο επιτρεπόμενο 2ΜΒ.

Πειραματικά, απενεργοποίησα το αρχείο σελιδοποίησης (ούτε αυτά τα 2ΜΒ άφησα), έκανα επανεκκίνηση και δούλεψα γιά λίγο, Opera, Ulead DVD Workshop 2, Ulead VideoStudio 8, O&O Defrag, Paint Shop Pro 9, κλπ, χωρίς πρόβλημα (αλλά με το δάχτυλο στη σκανδάλη αφού έχω μόνο 512ΜΒ φυσικής μνήμης). Ο υπολογιστής "ανέπνεε" καλύτερα, αφού τα Windows όση φυσική μνήμη και να έχεις ελεύθερη, έχουν τη συνήθεια να αποθηκεύουν προσωρινά στην εικονική διάφορα πράγματα.

Δημοσ.

Το θέμα τις Virtual Memory είναι λίγο ιδιότροπο. Πρώτα από ο ρόλος της VM είναι να προσφέρει έξτρα μνήμη όταν (υποτίθεται) τελειώνει η φυσική μνήμη.

Το πόση μνήμη χρειάζετε ο κάθε χρήστης αφορά την χρήση που κάνει στον υπολογιστή. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι 2GB σύνολο είναι συνήθως καλά. Καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας ότι υπάρχουν προγράμμα που χρισημοποιούν δική τους "virtual memory; (i.e. Photoshop).

Από την στιγμή που θα αποφασίσουμε καλό είναι να είνια σταθερού μεγέθους και μάλιστα να είναι ένα αρχείο και όχι κατακερματισμένο. Επίσης σε όσο πιο γρήγορο δίσκο είναι τόσο καλύτερο. Και επείδη ο C έχει αρκετό φόρτο επειδή όλα τα προγράμματα από εκεί τρέχουν συνήθως καλό είναι να μην είναι ούτε στον C.

Μία καλή διαδικασία για να έχουμε το pagefile σε καλή κατάσταση είναι η εξής (Marcos Aurilios).

VM = off

Restart

Defrag

Restart

VM= Fixed Size.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το pagefile να μεταθερφεί στον κενό χώρο μετα τα αρχεία κια αφού είναι σταθερού μεγέθους δεν πρόκειτε να κατακερματιστεί...

Δημοσ.

Εγω σε τιμες εχω βαλει 2mb initial kai maximum. Πάιζω μόνο παιχνίδια και εχω 1,5γιγα ραμ, να το αφήσω έτσι???

Επίσης στο Processor scheduling kai sto Memory usage εχω τσεκαρισμένη την επιλογη programs, να το αφήσω και αυτό?

Ευχαριστώ.

Δημοσ.
Εγω σε τιμες εχω βαλει 2mb initial kai maximum. Πάιζω μόνο παιχνίδια και εχω 1,5γιγα ραμ, να το αφήσω έτσι??? .

Αν δεν συναντάς προβλήματα, ναι μπορείς να το αφήσεις έτσι...

Επίσης στο Processor scheduling kai sto Memory usage εχω τσεκαρισμένη την επιλογη programs' date=' να το αφήσω και αυτό?

[/quote']

Σαφώς. Δεν χρησιμοποιείς το μηχάνημα σου ως server, ώστε να δώσεις equal priority στις background εφαρμογές...

Δημοσ.

@Captain, αν εχεις βάλει 2MB και όχι 2GB κάντο disable... 2ΜΒ δεν έσωσαν ποτέ κανέναν...

Δημοσ.

Δεν ξερω τι λετε για το virtual memory, παντως στον υπολογιστη μου ΟΛΑ αργουσαν οταν το ειχα ενεργοποιημενο. Εβαλα ακομα 512ΜΒ ραμ (φτανοντας το 1GB) και του τραβηξα ενα γεναιο disable. Απο τοτε εχω κερδισει ενα 30% περιπου στην ταχυτητα φορτωματος-ξεφορτωματος προγραμματων κλπ κλπ...

Καλυτερα λοιπον εαν μπορειτε βαλτε μπολικη ram και αφηστε τα virtual....

Δημοσ.

dystixws exei pesei to site tou blackviper. an vreite kanena mirror exei ena kalo ar8ro gia to swap.

adrians rojak pot Swapfile Optimization

http://www.adriansrojakpot.com/Speed_Demonz/Swapfile_Optimization/Swapfile_Optimization_01.htm

Eιναι γραμμένο το 2000, και ξεκινάει να γράφει για win9x, αλλα παρακάτω έχει και για win2k.

αλλαξτε λιγο τα νουμερα (εκεινη την εποχη ηταν συνηθες ram 32-64-128, οποτε εκανες χρηση 200-500 swap)

τωρα με 1-1,5 G ram, δεν ισχυει το "επι x1,5-2".

βαζουμε ram ακριβως για να κανυμε λιγοτερη χρηση swap. αν ακολουθουσαμε την παλια αναλογία, βάζοντας 4 Gb ram, θα επρεπε να βαλω 6 gb swap.

αλλα δεν συστινεται να την κανεις disable. οχι ακομα. με τα XP.

το λειτουργικο θελει λιγη, να κανει τα δικά του.

και μερικα προγράμματα μπορει να κανουν χρηση ανεξαρτητα αν το λειουργικο εχει διαθεσιμη ραμ να τους δώσει.

παντως αμα τυχεις σε προγραμμα με bug, ή για καποιο λογο κρασαρει (πχ azureus), ή καμια database oracle αρχισει κανενα τρελλό query, το swap σου αν ειναι dynamic θα μεγαλωνει συνεχεια μεχρι να γεμισει ο δισκος, ή αν ειναι στατικ θα κρασαρει το προγραμμα. Σε τετοιες περιπτωσεις δε σε σωζει ουτε 100Gb swap να εχεις, και δε φταίει ουτε οι ρυθμισεις σου, ουτε τα windows.

θα φταιει ειτε αυτος που εγραψε το προγραμμα, ειτε ο χρηστης που δεν ξερει να το χρησιμοποιησει.

το μινιμουμ 2 mb, σου το βαζει επειδη εχεις επιλεξει δημιουργια memory dump σε περιπτωση system failure (μαλλον αχρηστο αν δε δουλευει στην ms).

καταργεις το dump και φεύγει το swap απo το C.

Δημοσ.

παντως αμα τυχεις σε προγραμμα με bug' date=' ή για καποιο λογο κρασαρει (πχ azureus), ή καμια database oracle αρχισει κανενα τρελλό query, το swap σου αν ειναι dynamic θα μεγαλωνει συνεχεια μεχρι να γεμισει ο δισκος, ή αν ειναι στατικ θα κρασαρει το προγραμμα. Σε τετοιες περιπτωσεις δε σε σωζει ουτε 100Gb swap να εχεις, και δε φταίει ουτε οι ρυθμισεις σου, ουτε τα windows.

θα φταιει ειτε αυτος που εγραψε το προγραμμα, ειτε ο χρηστης που δεν ξερει να το χρησιμοποιησει.

[/quote']

Κι ομως random θα ελεγα πως δεν ισχυει αυτο περι φουλαρισματος του σκληρου. Και εξηγουμαι: Μου ετυχε προσφατα να αντιμετωπισω ενα τρελλο bug με το nero recode λογω ενος περιεργου vob. Οταν ξεκινουσε το recoding αρχιζε και φορτωνε την μνημη... μονο την φορτωνε... συνεχεια. Ενεργοποιησα το ΜΕΓΙΣΤΟ swap file και παλι δεν εφτανε η μνημη... το εβαλα σε dynamic διαχειριση απο τα windows και παλι δεν εφτανε... Το μεγιστο swap σε ολες τις περιπτωσεις ηταν μεχρι 4GB. ΔΕΝ με αφηνε παραπανω...

Παντως σχετικα με τα 2ΜΒ και αν χρειαζονται... πανω απο 2 χρονια λειτουργω τα μηχανηματα μου χωρις SWAP και ουδεποτε αντιμετωπισα προβλημα (εκτος οταν ειχα 512 μνημη και χρησιμοποιουσα κανα τρελλο παιχνιδι και βαρουσε out of memory)

Δημοσ.

Οκ, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας...

Τα 2ΜΒ εκαστο μάλλον θα τα αφήσω γιατί χωρίς αυτά, αν θυμάμαι καλά το Photoshop δεν έτρεχε... Ίσως όμως κάνω μια δοκιμή να τα βγάλω μιας και τώρα δεν δουλέυω στο photoshop....

Δημοσ.

Εγω με 2gb ram και το εχω απενεργοποιημένο. Όλα πετάνε, με μοναδικό "πρόβλημα" το photoshop το οποίο σου λέει να βάλεις. Ε πατάς ένα ΟΚ και είσαι έτοιμος...... Δουλεύει μια χαρά μετά.! :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...