Προς το περιεχόμενο

Κύκλωμα για Wake up on Power

melody

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω έναν ηλεκτρονικό, ή κάποιον να ξέρει να κάνει απλά κυκλωματάκια.

Το Πρόβήμα: Έχω ένα Motherboard που δεν έχει Wake Up On Power (ASROCK) και μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα, γιατί το θέλω για επαγγελματική χρήση και θέλω σε περίπτωση διακοπής (>20') να ξεκινήσει μόνο του. Το UPS κρατάει 20+ λεπτά, αλλά συμβαίνει καμιά φορά να κάνει χοντρές διακοπές (ειδικά Κυριακές - σαν σήμερα καλή ώρα).

Θέλω: να φτιάξω ένα κύκλωμα, που να πατήσει το power μόλις λάβει ρεύμα (από την πρίζα). Δηλαδή, να βάλω ένα κύκώμα (με τροφοδοτικό φυσικά) που μόλις επιστρέψει το ρεύμα να στείλει ένα παλμό, να κλείσει δηλαδή για λίγο το κύκλωμα και να ξεκινήσει το PC.

* Αν γίνεται αυτό να συμβεί 1-2sec μετά την επιστροφή του ρεύματος.

* Αν γίνεται να ΜΗΝ μείνει πατημένο και να μην επαναλαμβάνεται όσο έχει ρεύμα (δηλαδή μην πατάει ξανά και ξανά το power).

Θα με βοηθήσει κάποιος τεχνικός; Από κολητήρι πιάνουν τα χέρια μου πολύ καλά...

Ευχαριστώ

Υ.Γ.

Τώρα αν υπάρχει κάποια άλλη λύση και μου διαφεύγει πείτε τη. ΔΕΝ αλλάζει το m/b.

Δημοσ.
* Αν γίνεται αυτό να συμβεί 1-2sec μετά την επιστροφή του ρεύματος.

* Αν γίνεται να ΜΗΝ μείνει πατημένο και να μην επαναλαμβάνεται όσο έχει ρεύμα (δηλαδή μην πατάει ξανά και ξανά το power).

αυτο θα γινει ευκολα με εναν 8051 και με μια χρονοκαθυστερηση! νομιζω πως μπορω να σου φτιαξω το κωδικα σε assemply αν θες. απο εκει και περα στην εξοδο του 8051 θα βαλεις ενα ρελε, το οποιο θα ανοιγοκλεισει μια φορα για να ξεκινησει το pc.

τωρα πισω απο τον 8051 πρεπει να ερθει μια ταση >=5V το οποιο μπορει να γινει με εναν μετασχηματιστη.

δε ξερω πως το βλεπεις, ευκολο ή δυσκολο, αλλα ειναι μια εφικτη λυση :)

Δημοσ.

Πρέπει να γίνεται πολύ ποιο εύκολα με ένα κύκλωμα χρονισμού 556 (του ενός ευρό) και μερικούς πυκνωτές και αντιστάσεις. Θα το δω λίγο και θα σου πω.

Δημοσ.

>>>Πρέπει να γίνεται πολύ ποιο εύκολα με ένα κύκλωμα χρονισμού 556 (του ενός ευρό) και μερικούς πυκνωτές και αντιστάσεις. Θα το δω λίγο και θα σου πω.

Περίμενα αυτό το μήνυμα πως και πως... Εχω την εντύπωση πως και ανα 1' να κάνει pulse το κύκλωμα δεν θα πειράζει το PC (αν το έχω να κλείνει σε 4" και όχι αμέσως).

Βέβαια αν μπορείς να κάνεις κύκλωμα που απλά θα κάνει ένα click μετά απο 5-10" για μια φορά μόνο, ακόμη καλύτερα...

Σε ευχαριστώ που απάντησες...

Δημοσ.
αυτο θα γινει ευκολα με εναν 8051 και με μια χρονοκαθυστερηση! νομιζω πως μπορω να σου φτιαξω το κωδικα σε assemply αν θες. απο εκει και περα στην εξοδο του 8051 θα βαλεις ενα ρελε' date=' το οποιο θα ανοιγοκλεισει μια φορα για να ξεκινησει το pc.

τωρα πισω απο τον 8051 πρεπει να ερθει μια ταση >=5V το οποιο μπορει να γινει με εναν μετασχηματιστη.

δε ξερω πως το βλεπεις, ευκολο ή δυσκολο, αλλα ειναι μια εφικτη λυση :)[/quote']

Τι assemply? Πως θα περάσω εγώ τον κώδικα;

Δημοσ.

Λοιπόν. Σου ετοίμασα ένα κύκλωμα που λειτουργεί ως εξής. Στο LED λειτουργίας του υπολογιστή τοποθετούμε μία φωτοαντίσταση ή αλλιώς LDR (J1). Όταν κόβετε το ρεύμα και ο υπολογιστής λειτουργεί μέσω του UPS δεν γίνετε τίποτε. Αν έρθει το ρεύμα και ο υπολογιστής δεν έχει σβήσει πάλι δεν γίνετε τίποτε. Αν όμως έχει σβήσει ο υπολογιστής (το LED σβηστό) και έρθει το ρεύμα τότε το Rele K1 ενεργοποιείτε και δίνει τάση στο 555 που με την σειρά του στέλνει παλμό στο Rele K2 στον διακόπτη του υπολογιστή. Μόλις αυτός τεθεί σε λειτουργία (LED αναμμένο) το όλο κύκλωμα απενεργοποιείτε και πάλι απο την αρχή. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείς με την τιμή της αντίστασης R5 1kohm.

To LDR μπορεί να αντικατασταθεί από ένα Rele που θα τροφοδοτείτε από το σημείο που παίρνει τάση το LED λειτουργίας.

timer.zip

Δημοσ.

Kαλά όλα τα παραπάνω αλλά να συμπληρώσω ένα ακόμα θέμα που πρέπει να κοιτάξεις...

Σε παρατεταμένες διακοπές όταν αδειάσει το UPS είναι καλό πρώτα να φορτίσει και μετά να τροφοδοτήσει πάλι τον υπολογιστή...

Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθεί ζημιά και σε αυτό αλλά το κυριώτερο και στον υπολογιστή.

Η καλύτερη λύση θα ήταν να πάρεις ένα ποιό μεγάλο ups (1000VA και πάνω) ΚΑΙ να διασφαλίσεις ότι μόνο ο υπολογιστής θα τροφοδοτήται από αυτό και όχι τίποτα οθόνες κλπ...

Επίσης θα έχεις ενεργοποιήσει κάποιο power saving mode (δίσκοι off) μετά από κάποιο διάστημα.

Έτσι θα μπορείς να εξασφαλίσεις μία μίνιμουμ κατανάλωση και κάποιες ώρες λειτουργίας του υπολογιστή σε περίπτωση διακοπής χωρίς πρόβλημα.

Δημοσ.
Τι assemply? Πως θα περάσω εγώ τον κώδικα;

με προγραμματισμο του ολοκληρωμενου. καλα εγω το πηγα μακρια....απλα ειπα μια λυση που μου ρθε στο μυαλο :)

Δημοσ.
Σε παρατεταμένες διακοπές όταν αδειάσει το UPS είναι καλό πρώτα να φορτίσει και μετά να τροφοδοτήσει πάλι τον υπολογιστή...

Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθεί ζημιά και σε αυτό αλλά το κυριώτερο και στον υπολογιστή.

Δεν ανέφερα τι δουλειά κάνει ο υπολογιστής αυτός...

Είναι σε ραδιοφωνικό σταθμό και παίζει μουσική τις ώρες που δεν υπάρχει ζωντανό (πχ νύχτες' date=' Κυριακές κτλ). Την Κυριακή το πρωί έκανε διακοπή στις 6 :00 μέχρι ποιος ξέρει τι ώρα που το UPS άδειασε. Το κατάλαβαν γύρω στις 8.

Όπως καταλαβαίνεις δεν γίνεται να περιμένεις να γεμίσει το UPS...

Επίσης θα έχεις ενεργοποιήσει κάποιο power saving mode (δίσκοι off) μετά από κάποιο διάστημα.

Αυτό και αν είναι αδύνατον ε.... Εννοείται ότι παίζει mp3 όλο το βράδυ...

Δεν έχω τίποτε άλλο επάνω, ουτε καν οθόνη.

Firewalker, σε ευχαριστώ από τώρα... θα φτιάξω το κύκλωμα και θα σου πω.

Δημοσ.

Πρόσθεσα ένα κύκλωμα καθυστέρησης. Με τις τιμές της αντίσταση R2 και του πυκνωτή C1 αλλάζουμε τον χρόνο καθυστέρησης. Για C1=100 μF και R2=47 kOhm έχουμε περίπου 7 sec καθυστέρηση.

timer2.zip

Δημοσ.

firewalker Μια ερωτηση

τα ρελε ποσα volt ειναι?στο ποδαρακι 3 του 555 θα εχουμε αρκετη ταση για να διεγειρει το ρελε???

(μαλλον εγω θα αναλαβω την υλοποιηση της κατασκευης)

Δημοσ.

Αν στο κύκλωμα δώσεις 9 volts τότε το ρελέ πρέπει να είναι απο 6~8 volt (αντίστοιχα για όποια τάση τροφοδοσίας από 6 έως 12 volts). Και μπορείς να παίζεις με την τιμή της αντίστασης στην τροφοδοσία του R3 ώστε το 555 να δουλεύει ποιο "άνετα".

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...