mjmj Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2005 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2005 Αντωνη περιμενουμε να μας πεις τις πολυτιμες εμπειριες σου τοσο απο το Pixel οσο και απο το Computer Show!
mjmj Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2005 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2005 Αντωνη περιμενουμε να μας πεις τις πολυτιμες εμπειριες σου τοσο απο το Pixel οσο και απο το Computer Show!
GTXTC Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2005 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2005 Πω πω ρε παιδιά τι λέτε? Παλιοκαραβάνες είμαστε όλοι εδω μου φαίνεται. Έγω είχα amstrad 464 colour monitor και κασσέτα. Το βαζες να φορτώσει και το ξέχναγες!!! Το καλύτερο ήταν οι αντιγραφές! διπλό κασσετόφωνο και τέτοια lol Τα cheat και τα προγραμματάκια στο Pixel ολα τα λεφτά!!! (τον Amstrad τον έχω ακόμα, οι κασσέτες με τα παιχνίδια αγνοούνται και δυστυχώς τα Pixel έχουν πεταχτεί)
GTXTC Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2005 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2005 Πω πω ρε παιδιά τι λέτε? Παλιοκαραβάνες είμαστε όλοι εδω μου φαίνεται. Έγω είχα amstrad 464 colour monitor και κασσέτα. Το βαζες να φορτώσει και το ξέχναγες!!! Το καλύτερο ήταν οι αντιγραφές! διπλό κασσετόφωνο και τέτοια lol Τα cheat και τα προγραμματάκια στο Pixel ολα τα λεφτά!!! (τον Amstrad τον έχω ακόμα, οι κασσέτες με τα παιχνίδια αγνοούνται και δυστυχώς τα Pixel έχουν πεταχτεί)
billy128 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2005 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2005 ...συμπτώσεις επί συμπτώσεων λοιπόν ! (τό'χει ο μήνας φαίνεται, και η όλη υπόθεση αρχίζει να θυμίζει επεισόδιο απο την "ζώνη του λυκόφωτος"). ...ψάχνοντας και εγώ (ένας ακόμα pixelάς !) σε μία κρίση νοσταλγίας, πληροφορίες σχετικές με το κορυφαίο περιοδικό home υπολογιστών των 80s και early 90s, το Pixel, και τους διάφορους συντάκτες του, ανακάλυψα συμπτωματικά αυτό εδώ το thread !! Δύσκολο πραγματικά να προσθέσω κάτι που δεν έχει ήδη ειπωθεί απο τον υπόλοιπο κόσμο εδώ. Aπλά θα αναφέρω ότι ήμουν τότε (τεχνικά, ακόμα είμαι δηλαδή) κάτοχος ενός Amstrad CPC 6128, και αργότερα μίας Amiga 500. Διαβάζοντας το post του φίλτατου Αντώνη, θα ήθελα να προσθέσω στην λίστα των συντακτών του Pixel τους παρακάτω κυρίους: Βασίλης Τερζόπουλος. Ο γνωστός γενειοφόρος Amstrad hacker (και φανατικός παίκτης του αλησμόνητου Dungeon Master !!). Παλιότερα είχα ψάξει το όνομά του, και είχα βρεί και ένα site που είχε, αλλά τώρα πιά έχω χάσει τα ίχνη του... Αυγουστίνος Τσιριμώκος. Τον θυμάμαι όχι μόνο απο τις διάφορες συνεντεύξεις που είχε πάρει τότε καθώς και απο τα tests/hardware reviews που έκανε, αλλά και απο τα φοβερά εκείνα sci-fi διηγήματά του. Αλήθεια, για την στήλη "και τώρα μπλέξαμε" ("οι απαντήσεις σας σε καρτ-ποστάλ" !!) αυτός δεν είχε την επιμέλεια, ή κάνω λάθος ; Ενα πρόσφατο ψαξιματάκι, μου έδειξε ότι ασχολείται (πιθανότατα μεταξύ άλλων) με μεταφράσεις γνωστών βιβλίων φαντασίας. Πολύ σωστός !! Χρήστος Δόγας. Σίγουρα θα θυμάστε τον γνωστό "τρελλαμένο" σκιτσογράφο !! ...ποιός άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τα απίθανα "Αητός χωρίς φτερά" , το "Ρεσάλτο", ή εκείνο το Love Story με τον PC και την Amiga !!! (μαζί και με τα διάφορα άλλα σκίτσα του, που κοσμούσαν τις σελίδες του Pixel - και ειδικά τους διάφορους χάρτες). ...άραγε τι απέγινε ο Χρήστος ; Τώρα, όσον αφορά το Computer Show, και απο εκεί έχω ανεξίτηλες αναμνήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω: ...τον Αντώνη και τον Γιώργο που κόντευαν να βάλουν τα κλάματα όταν τελείωσε αυτό που όλοι ελπίζαμε ότι θα ήταν "ο πρώτος κύκλος" εκπομπών. (ειδικότερα, η στιγμή που ξέσπασε ο Γιώργος σε λυγμούς και ψέλλισε "μην το κόβεις ρε Στρατουδάκη", ήταν το κάτι άλλο !!). ...τα ατέλειωτα πειράγματα του Αντώνη στον "Γιωργάκη" όταν έκανε σαρδάμ ("σαρδάμ - πάμε πάλι" !!) καθώς και διάφορες γκριμάτσες που του έκανε, για να τον αποπροσανατολίσει !! ...πραγματικά, "comedy gold" !! ...το ΦΟΒΕΡΟ σπηκάζ του Αντώνη στους αγώνες Kick-Off 2 !! ...σκέτη απόλαυση !! ...άσε δε εκείνο το άλλο στην παρουσίαση του Final Whistle, όπου ο Αντώνης (πραγματικός δεξιοτέχνης στο Kick-Off), έπαιζε αγώνα μεταξύ του δεξιού του χεριού και του αριστερού !! ("το αποτέλεσμα είναι μηδέν-μηδέν - όπως βλέπετε, είμαι ένας απόλυτα ισορροπημένος άνθρωπος") !! ...φυσικά, υπήρξαν πάρα πολλές ακόμα κορυφαίες στιγμές στην εκπομπή, και δεν γίνεται να τiς απαριθμήσω όλες. Αυτό βέβαια που -δεν- γνωρίζω, είναι τα διάφορα ευτράπελα (που σίγουρα θα υπήρξαν) καθώς και άλλα περιστατικά που πιθανότατα διαδραματίστηκαν στα "παρασκήνια". Προσωπικά εγώ, (και οι υπόλοιποι πιστεύω) με πολύ χαρά θα ήθελα να ακούσω ό,τι έχει να προσθέσει πάνω σε αυτό το θέμα ο Αντώνης (όλο και κάποια πλάκα θα έκανε με τον Γιωργάκη, δεν μπορεί !!).
billy128 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2005 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2005 ...συμπτώσεις επί συμπτώσεων λοιπόν ! (τό'χει ο μήνας φαίνεται, και η όλη υπόθεση αρχίζει να θυμίζει επεισόδιο απο την "ζώνη του λυκόφωτος"). ...ψάχνοντας και εγώ (ένας ακόμα pixelάς !) σε μία κρίση νοσταλγίας, πληροφορίες σχετικές με το κορυφαίο περιοδικό home υπολογιστών των 80s και early 90s, το Pixel, και τους διάφορους συντάκτες του, ανακάλυψα συμπτωματικά αυτό εδώ το thread !! Δύσκολο πραγματικά να προσθέσω κάτι που δεν έχει ήδη ειπωθεί απο τον υπόλοιπο κόσμο εδώ. Aπλά θα αναφέρω ότι ήμουν τότε (τεχνικά, ακόμα είμαι δηλαδή) κάτοχος ενός Amstrad CPC 6128, και αργότερα μίας Amiga 500. Διαβάζοντας το post του φίλτατου Αντώνη, θα ήθελα να προσθέσω στην λίστα των συντακτών του Pixel τους παρακάτω κυρίους: Βασίλης Τερζόπουλος. Ο γνωστός γενειοφόρος Amstrad hacker (και φανατικός παίκτης του αλησμόνητου Dungeon Master !!). Παλιότερα είχα ψάξει το όνομά του, και είχα βρεί και ένα site που είχε, αλλά τώρα πιά έχω χάσει τα ίχνη του... Αυγουστίνος Τσιριμώκος. Τον θυμάμαι όχι μόνο απο τις διάφορες συνεντεύξεις που είχε πάρει τότε καθώς και απο τα tests/hardware reviews που έκανε, αλλά και απο τα φοβερά εκείνα sci-fi διηγήματά του. Αλήθεια, για την στήλη "και τώρα μπλέξαμε" ("οι απαντήσεις σας σε καρτ-ποστάλ" !!) αυτός δεν είχε την επιμέλεια, ή κάνω λάθος ; Ενα πρόσφατο ψαξιματάκι, μου έδειξε ότι ασχολείται (πιθανότατα μεταξύ άλλων) με μεταφράσεις γνωστών βιβλίων φαντασίας. Πολύ σωστός !! Χρήστος Δόγας. Σίγουρα θα θυμάστε τον γνωστό "τρελλαμένο" σκιτσογράφο !! ...ποιός άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τα απίθανα "Αητός χωρίς φτερά" , το "Ρεσάλτο", ή εκείνο το Love Story με τον PC και την Amiga !!! (μαζί και με τα διάφορα άλλα σκίτσα του, που κοσμούσαν τις σελίδες του Pixel - και ειδικά τους διάφορους χάρτες). ...άραγε τι απέγινε ο Χρήστος ; Τώρα, όσον αφορά το Computer Show, και απο εκεί έχω ανεξίτηλες αναμνήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω: ...τον Αντώνη και τον Γιώργο που κόντευαν να βάλουν τα κλάματα όταν τελείωσε αυτό που όλοι ελπίζαμε ότι θα ήταν "ο πρώτος κύκλος" εκπομπών. (ειδικότερα, η στιγμή που ξέσπασε ο Γιώργος σε λυγμούς και ψέλλισε "μην το κόβεις ρε Στρατουδάκη", ήταν το κάτι άλλο !!). ...τα ατέλειωτα πειράγματα του Αντώνη στον "Γιωργάκη" όταν έκανε σαρδάμ ("σαρδάμ - πάμε πάλι" !!) καθώς και διάφορες γκριμάτσες που του έκανε, για να τον αποπροσανατολίσει !! ...πραγματικά, "comedy gold" !! ...το ΦΟΒΕΡΟ σπηκάζ του Αντώνη στους αγώνες Kick-Off 2 !! ...σκέτη απόλαυση !! ...άσε δε εκείνο το άλλο στην παρουσίαση του Final Whistle, όπου ο Αντώνης (πραγματικός δεξιοτέχνης στο Kick-Off), έπαιζε αγώνα μεταξύ του δεξιού του χεριού και του αριστερού !! ("το αποτέλεσμα είναι μηδέν-μηδέν - όπως βλέπετε, είμαι ένας απόλυτα ισορροπημένος άνθρωπος") !! ...φυσικά, υπήρξαν πάρα πολλές ακόμα κορυφαίες στιγμές στην εκπομπή, και δεν γίνεται να τiς απαριθμήσω όλες. Αυτό βέβαια που -δεν- γνωρίζω, είναι τα διάφορα ευτράπελα (που σίγουρα θα υπήρξαν) καθώς και άλλα περιστατικά που πιθανότατα διαδραματίστηκαν στα "παρασκήνια". Προσωπικά εγώ, (και οι υπόλοιποι πιστεύω) με πολύ χαρά θα ήθελα να ακούσω ό,τι έχει να προσθέσει πάνω σε αυτό το θέμα ο Αντώνης (όλο και κάποια πλάκα θα έκανε με τον Γιωργάκη, δεν μπορεί !!).
mjmj Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2005 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2005 Τελικα ποσο δυσκολο ειναι να κυκλοφορησει και σημερα ενα περιοδικο στο στυλ του Pixel?
Leko98 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2005 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2005 Καλημέρα φίλοι Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να γεμίσατε τις μπαταρίες σας στις διακοπές. Επέστρεψα και έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά και στα προβλήματα. BTW αν κάποιος από εσάς έχει εμπειρία σε advanced DVD authoring και mastering ας μου ρίξει ένα mail στο [email protected] Αργότερα θ' ανοίξω και ένα topic στο insomnia, γιατί πραγματικά λείπουν οι συνδιασμένες γνώσεις και η εμπειρία σε αυτόν τον πολύ γοητευτικό και δημιουργικό τομέα. Λοιπόν, στο θέμα μας τώρα.... Συγκινούμαι πολύ που διαβάζω όσα γράφετε εδώ. Αλήθεια δεν ήξερα ότι αυτά που κάναμε τότε στο Pixel και στην ΤV είχαν τόση απόχηση. Χαίρομαι πραγματικά. Πριν μια βδομάδα βρέθηκα σε ένα φιλικό σπίτι, όπου έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ. Ήταν η πρώτη φορά, μετά από 6 - 7 χρόνια, που βρισκόταν η παλιά παρέα μαζεμένη - και βέβαια ανάμεσά της οι "Pixelάδες" Χρήστος Κυριακός, Δημήτρης Παυλής και Αντώνης Λεκόπουλος. Το πολιτισμικό σκο πού οφειλόταν, θα μου πείτε... Ε, μέχρι τώρα βρισκόμασταν με κάνα μηχανάκι, με κάνα 4Χ4, για μπάλα, για basket, σε τίποτα μπαράκια... Τώρα, ο καθένας μας είχε από ένα κουτσούβελο στην αγκαλιά, ή δίπλα του τέλος πάντων. Ο Χρήστος μόλις απέκτησε το δεύτερο (το πρώτο του ο Περικλής είναι ήδη 6 ετών) ο Δημήτρης ετοιμάζει τα βαφτίσια της κόρης του και η δικιά μου είναι 5,5. Περνούν τα χρόνια κύριοι... billy128: Βασίλης Τερζόπουλος βέβαια! το επίθετό του δεν το θυμόμουν - ούτε το μικρό όνομα του Αλτσχάιμερ άλλωστε. Καλός Amstradάς και εκτελωνιστής στο επάγγελμα. Τον έχω χάσει όπως σας είπα. Αυγουστίνος Τσιριμώκος - καλά πώς μπόρεσα να ξεχάσω τον φλεγματικό μουσάτο Τάκη, ή Cyrus-Mocus; Τα γραφεία μας ήταν δίπλα δίπλα και η αγαπημένη του συνήθεια να τσιγκλάει τον Κυριακό. Όντως αυτός έγραφε το "και τώρα μπλέξαμε" και τις καρτ ποστάλ τις ήθελε αφενός μέν για να τις ταξινομεί και να διαβάζει τις απαντήσει ευκολότερα, αλλά και γιατί έκανε συλλογή. Τρομερός τύπος. Ο Χρήστος Δόγας εκτός από σκοτσογράφος ήταν και υπεύθυνος παραγωγής (τυπογραφεία, βιβλιοδέτες κ.λπ.) της Compupress. To Computer Show, τώρα, είναι ένα thread από μόνο του. Θα κάνω ένα reply κάποια άλλη στιγμή που θα έχω περισσότερο χρόνο - και αυτό είναι υπόσχεση. Θα πρέπει να ξεθάψω και τις δύο VHS στις οποίες υπάρχουν (σχεδόν) όλα τα επεισόδεια της εκπομπής. karib Τελικά ξερει κανεις να μας πει γιατι το Pixel και τα αλλα κομπιουτεροπεριοδικα δεν κυκλοφορουσαν ιδια ημερομηνια σε Αθηνα και επαρχια? Ο λόγoς ήταν οικoνομικός φίλε karib. Οι εταιρείες αντί να τυπώνουν τα διπλάσια φύλλα - και με δεδομένο ότι σχεδόν όλα τα περιοδικά πουλάνε περισσότερο στην Αθήνα - τύπωναν τα μισά, έβγαζαν τεύχος στα περίπτερα της Αθήνας και στο τέλος του μήνα μάζευαν ό,τι είχε απομείνει και το έστελναν δεύτερη αποστολή στην επαρχία. Αυτό νομίζω πως δεν γίνεται πια σε κανένα "μεγάλο" έντυπο και για λόγους ανταγωνισμού. mjmj Τελικα ποσο δυσκολο ειναι να κυκλοφορησει και σημερα ενα περιοδικο στο στυλ του Pixel? Ποιός μπορεί ν' απαντήσει; Αν βρεθεί μια ομάδα, αν δέσει η μαγιά της και αν υπάρξει οικονομική στήριξη για να απαγγίστρωθεί το περιοδικό απ' τον πόλεμο που γίνεται στην αγορά, τότε ίσως να είναι δυνατόν. Αλλά με τα "ίσως", τα "μπορεί" και τα "αν" δεν γίνονται τέτοιες δουλειές. Προσωπικά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την κερδοφόρα πορεία ενός τέτοιου εντύπου στο 2005. Εκτός από την αγορά της πληροφορικής και το προφίλ του "κομπιουτερά" έχουν αλλάξει και πάρα πολλά άλλα πράγματα στις συνήθεις των αναγνωστών του ειδικού τύπου, που λειτουργούν σαν τροχοπέδη στην κερδοφορία ενός εντύπου (κερδοφορία η οποία προτίστως ενδιαφέρει κάθε υγειή επιχείρηση).
amav Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2005 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2005 Καλημέρα φίλοιmjmj Τελικα ποσο δυσκολο ειναι να κυκλοφορησει και σημερα ενα περιοδικο στο στυλ του Pixel? Ποιός μπορεί ν' απαντήσει; Αν βρεθεί μια ομάδα' date=' αν δέσει η μαγιά της και αν υπάρξει οικονομική στήριξη για να απαγγίστρωθεί το περιοδικό απ' τον πόλεμο που γίνεται στην αγορά, τότε ίσως να είναι δυνατόν. Αλλά με τα "ίσως", τα "μπορεί" και τα "αν" δεν γίνονται τέτοιες δουλειές. Προσωπικά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την κερδοφόρα πορεία ενός τέτοιου εντύπου στο 2005. Εκτός από την αγορά της πληροφορικής και το προφίλ του "κομπιουτερά" έχουν αλλάξει και πάρα πολλά άλλα πράγματα στις συνήθεις των αναγνωστών του ειδικού τύπου, που λειτουργούν σαν τροχοπέδη στην κερδοφορία ενός εντύπου (κερδοφορία η οποία προτίστως ενδιαφέρει κάθε υγειή επιχείρηση).[/quote'] Πάρα πολύ δύσκολο ένα έντυπο του χώρου σήμερα να ορθοποδήσει. Επειδή γνωρίζω λίγα για το χώρο (ήμουν στο User 3 χρόνια) μπορώ να σας πω ότι ο ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια για πολλά περιοδικά. Πάρτε για παράδειγμα σήμερα τι γίνεται. Εκτός από το RAM ποιό άλλο περιδικό έχει αρκετές πωλήσεις; Πρέπει να κάνεις ένα καλό bundle με dvd, παρεμφερή περιοδικά και πολύ διαφήμηση για να πουλήσεις. Σήμερα υπάρχει και το Internet που αποτελειώνει μια τέτοια προσπάθεια. Για να πω και εγώ μερικά για εκείνη την εποχή που τη νοσταλγώ αρκετά συχνά . Για εμένα αυτό που πρόσφεραν εκείνα τα δύο περιοδικά ήταν γνώση. Αν είχες μεράκι και όρεξη μπορούσες να μάθεις προγραμματισμό, να το ψάξεις το πράγμα περισσότερο ακόμα και σε επίπεδο hardware. Πόσοι έμαθαν Assembly μόνο και μόνο για να γράψουν ένα Demo για την Amiga ή για τον 6128; Πόσοι ψαχνόντουσαν βράδια ολόκληρα για να βρουν το σωστό LD AH,$3 που αλλάζοντας το σε LD AH,$FF θα τους έδεινε 60 ζωές παραπάνω στο αγαπημένο τους παιχνίδι. Σήμερα κάνεις το ίδιο αλλά στο Google. Fast Food Οσον αφορά τώρα την Amiga. Εναν υπολογιστή που από μόνος του ξεκίνησε μια επανάσταση. Να είστε σίγουροι ότι δε θα ξαναδείτε κάτι παρόμοιο. Ειδικά σήμερα που σε αναγκάζουν να αλλάζεις hardware κάθε τρεις και λίγο χωρίς ουσιαστικά να κερδίζεις κάτι. Εντάξει η καινούρια VGA κάνει ΑΑ σε ανάλυση 1680χ1050 με 80 fps, και; Δε πρόκειτε να βγάλουν κάτι που θα έχει διάρκεια. Ηταν λάθος της Commodore που έβγαλε ένα τόσο καλό "προιόν". Πρέπει να σε έχει εξαρτημένο από αυτήν αν θέλει να επιβιώσει. Την Amiga την είχα φάει με το κουτάλι αν και ήταν ΠΟΛΥ δύσκολο μηχάνημα. Στο User ήμουν υπεύθυνος σε οτιδήποτε είχε να κάνει με Amiga αλλά και τον 6128. Βέβαια για τον τελευταίο το πρώτο λόγο τον είχε ο Νίκος (Κροντηράς). Επειδή ψάχνετε τι γίνανε τα παιδιά που γράφανε σε αυτά τα περιοδικά. Θα βρείτε τον Βασίλη Σάμιο που ήταν αρχισυντάκτης του User για αρκετό καιρό σήμερα στο RAM. Με τον Βασίλη πηγαίναμε παζί στη σχολή. Εγώ δούλευα στο User. Χρειαζόμασταν άλλο ένα άτομο που όμως η κύρια ασχολία του θα ήταν τα PCs που το 91 έπαιρναν σιγά-σιγά τα πάνω τους. Κανείς από όσους ήταν στο περιοδικό δε τα γούσταρε. Τενεκέδες θυμάμαι τα λέγαμε. Ο Βασίλης είχε το μικρόβιο με τους επεξεργαστές, motherboards κτλ, του πρότεινα να γράψει, δέχτηκε και συνεχίζει να κάνει αυτή τη δουλειά. Τέλος πάντων, οι καιροί άλλξαν, οι τενεκέδες ανέβηκαν στο γραφείο μας και η Amiga μεταφέρθηκε λίγο παραπέρα... στη καρδιά μας.
spock Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2005 Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2005 Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον Αντώνη! Εν πολλοίς υπήρξε η αιτία, μαζί με τους υπόλοιπους συντάκτες του Pixel, που ασχολήθηκα με την πληροφορική. Ξεκινώντας από ακατανόητους για την εποχή και την ηλικία μου όρους όπως CPU, sprites, scrolling, RAM, και προχωρώντας, ξετύλιξαν μπροστά μου ολόκληρη την πληροφορική με απλό, κατανοητό και εθιστικό τρόπο! Χαρακτηριστικά θυμάμαι πως, στον κάθε μήνα που μεσολαβούσε μέχρι το επόμενο τεύχος, το τρέχον τεύχος κυριολεκτικά το ξεκοκκάλιζα, διαβάζοντας την παραμικρή λεπτομέρεια και το κάθε άρθρο. Κατανοώ πως δεν είμαι ο μέσος αναγνώστης, αλλά πραγματικά ενδιαφερόμουν για τους υπολογιστές. Έτσι, διάβαζα τα πάντα, έστω κι αν ο υπολογιστής που είχα αρχικά ήταν ένα Spectrum! Ακόμα θυμάμαι πάμπολλα πράγματα που έμαθα από το Pixel για την αρχιτεκτονική και τις δυνατότητες της Amiga, του Atari ST, των Commodore, Amstrad, ακόμα και για τη RISC CPU του Archimedes A3000! Η ίδια η εποχή συνέτεινε, με τις εξελίξεις να έρχονται σαφώς πιο αργά, και μάλιστα το Λονδίνο εθεωρείτο το κέντρο του home computing (εξ ου και η στήλη "Εδώ Λονδίνο"). Το internet απλά δεν υπήρχε και ο μόνος τρόπος ενημέρωσης ήταν το Pixel και τα ξένα περιοδικά, για όσους είχαν τρόπο να τα προμηθεύονται. Ακόμη ακόμη, ο τρόπος που εμείς οι "κομπιουτεράδες" αντιμετωπιζόμασταν ήταν αρκετός για να διαμορφώσει μια "κάστα" μυημένων. Για την -ακόμη εν πολλοίς- αμόρφωτη τεχνολογικά Ελλάδα, οι "κο(υ)μπιούτερς" ήταν κάτι που άγγιζε τα όρια της φαντασίας και γενικά, κάτι μάλλον αξιοπερίεργο και κατακριτέο παρά άξιο λόγου! Πριν από περίπου ένα χρόνο άκουσα τον Αντώνη σε μια ραδιοφωνική εκπομπή με τον... ξαδερφό του, του έστειλα mail στη διεύθυνση της εκπομπής και... μου απάντησε! Ανταλλάξαμε 2-3 mails, ήταν η εκπλήρωση ενός παιδικού μου ονείρου, να μιλάω με τον Λεκόπουλο του Pixel! Το Pixel, μαζί με ολόκληρη εκείνη την εποχή, δυστυχώς ανήκουν στο ωραίο παρελθόν. Μπορεί στην αγορά πάντα να κυριαρχούσαν άνθρωποι του κέρδους και οικονομολόγοι, τότε όμως υπήρχαν οι ονειροπόλοι (βλέπε Sir Clive Sinclair) οι οποίοι έδιναν το ρυθμό. Πλέον, οι ονειροπόλοι ανήκουν στις αναμνήσεις μας, μαζί με το Pixel και τους πάμπολλους υπολογιστές (Spectrum, Amstrad, Amiga, Atari, Apple, Acorn) που συνωστίζουν τα ράφια, τα γραφεία και τις αποθήκες μου! Στο παρόν κυριαρχεί το marketing, οι διαφημίσεις, το promotion και άλλα τα οποία σε εμάς τους δεινόσαυρους μάλλον φαίνονται ξένα. Κοιτάζοντας το κουτί του Spectrum ή της Amiga, και το κουτί μιας οποιασδήποτε motherboard ή κάρτας γραφικών, βλέπω τη χαώδη διαφορά μεταξύ ενός προϊόντος υψηλής τεχνολογίας και ενός αντικειμένου marketing. Κάπου εκεί, μέσα στα φανταχτερά αυτοκόλλητα και τα illustration ασημόχρυσα χαρτόνια με τις ψηφιακές manga κοπελλιές με τα πλούσια στήθη, έχει χαθεί η ιδέα του (home) computing. Προσωπικά, ακόμη ασχολούμαι με εκείνα τα μηχανήματα. Πείτε το απωθημένο, πάντως μαθαίνω ακόμα πολλά διαβάζοντας για τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική αυτών των υπολογιστών (κυρίως ασχολούμαι με το hardware). Και βέβαια είναι θαυμαστό το τι κατάφεραν και σχεδίασαν αυτοί οι άνθρωποι. Πραγματικά, οι νέοι σχεδιαστές θα έπρεπε να διδάσκονται από αυτές τις σχεδιάσεις. Σαν τέλος, κάτι απλό: είναι δυνατόν ένα Spectrum να έχει καλύτερης λεπτομέρειας sprites από ένα Amstrad, απλά διότι... τα Amstrad δεν υποστήριζαν hardware sprites! Έτσι, οι game designers αναγκάζονταν να καλύψουν αυτή την έλλειψη με πιο απλά sprites. Αντίθετα, στα Spectrums τα sprites υπήρχαν μεν, ήταν δίχρωμα δε. Έτσι, υπήρχε το φαινόμενο του block background, δηλαδή του φαινομένου το background του παιχνιδιού να παίρνει το χρώμα του background του sprite, λόγω έλλειψης masking, το οποίο, βέβαια, ήταν σχήματος τετράγωνου! Memories are made of this!
karib Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2005 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2005 Αντώνη πες μας ιστορίες από τα παλιά. Σίγουρα έχουμε να μάθουμε πολλά.
Dreamstorm Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2005 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2005 Απίστευτο thread!Το πέτυχα με τον πρωϊνό καφέ και ήταν ότι καλύτερο! Από τους συντάκτες, θυμάται κάποιος τον Νταμουλάκη; Ο σερ Ντάμουλακ; :razz: Πορωμένος με rpg, μεταλλάς (θυμάμαι ένα τεύχος με την φωτογραφία του triumph of steel- να, έγραφε, αυτός ο fighter μόλις ανέβηκε level!). To παλικάρι άμα θυμάμαι καλά έγραφε στο user, πήγε στρατό και μετά εξαφανίστηκε. Αξέχαστα θα μείνουν τα γράμματα με την μονομαχία amiga-pc ,οι λύσεις των adventures όπως επίσης και η στήλη των 8-bit που είχε το user , όταν σχεδόν όλα τα 8μπιτα είχαν πεθάνει. Θυμάμαι που ζήλευα τα γραφικά της Αmiga ( είχα amstrad 6128 ) και όταν αξιώθηκα να αγοράσω μια Α1200 την σύνδεσα με το monitor του 6128 και όλα είχαν μια πράσινη απόχρωση... :grin: Ωραίες εποχές, να είμαστε καλά να τις θυμόμαστε!
vagpap Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2005 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2005 Αντρέας - Παρασκευάς Τσουρινάκης: Τρομερός σκακιστής και ξάδελφος άρα απόλυτα συνονόματος) ενός καλού χεβιμεταλά που έγραφε στο Metal Hammer Δηλαδή ο Adventsourinakis δεν ήταν ο ίδιος με αυτόν στο Metal Hammer???? Μέχρι και σήμερα πίστευα αυτό το πράγμα, μιας και έχω συνδέσει adventures με hard rock και βάλε... Όπως και να 'χει, τότε έπαιρνα περιοδικά γιατί είχαν να μου προσφέρουν πληροφορία την οποία δεν μπορούσα εύκολα να τη βρω. Επίσης, ώρες ατελείωτες με τα listings και τη στήλη Peek&Poke ώστε να κερδίσω άπειρες ζωές ή άπειρα λεφτά κλπ κλπ κλπ. Ο CPC6128 με έβαλε στο χώρο των υπολογιστών, στο χώρο του προγραμματισμού κλπ κλπ. Δεν ξέρω αν σήμερα θα είχα την ίδια κατάληξη με τους υπολογιστές, μιας και σήμερα είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα (τουλάχιστον για αρχάριους). Επίσης, θυμήθηκα το τρομερό καλώδιο που είχα για να συνδέω κασσετόφωνο με τον 6128, το οποίο ενώ έκανε μισή ώρα loading, σου έβγαζε ένα μεγαλοπρεπές Load failed αν είχες κουνήσει το ποτενσιόμετρο της έντασης σε διαφορετικό σημείο από το 7,2/10... lol. Μεγαλώσαμε σιγά σιγά, και βλέπουμε νέα πράγματα. Όσο δεν τα απορρίπτουμε και να λέμε ότι τα παλιά ήταν καλύτερα, δεν έχουμε γεράσει ακόμα... (έστω και αν κοντεύω τα 28, οπότε δεν νομίζω ότι θεωρούμαι μεγάλος, εγώ δεν νιώθω). η στήλη των 8-bit που είχε το user , όταν σχεδόν όλα τα 8μπιτα είχαν πεθάνει. Για μερικούς από εμάς δεν είχαν πεθάνει... άλλο που θα θέλαμε να έχουμε και εμείς A500 ή Atari1024 (με προτίμηση στο δεύτερο λόγω ήχου)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα