Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Αν θυμαμαι καλα στα 4.77 MHz, ταχυτητα ικανοποιητικη για την εποχη της, αν σκεφτουμε τον 68000 της Motorola που ειχε η Amiga 500 και ετρεχε στα 7,14 MHz και τον θεωρουσαμε "παντοδυναμο"!

Αν δεν κάνω λάθος, οι της Sinlcair στα 3.5469MHz, οι Amstrad στα 4ΜΗz. Πάντως όχι πιο πάνω...

Το ενδιαφέρον ήταν ότι ο c64 (με MOS 6510 αν δεν κάνω λάθος;) έτρεχε στα 0.985MHz (ο PAL), αλλά λόγω διαφοράς στην αρχιτεκτονική ήταν πολύ πιο αποδοτικός απ'ό,τι ακουγόταν...

Cheers

Gryzor

• Απαντ. 508
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Όσο γι αυτό... όντως έτσι είναι! Αφού παίζω περισσότερο με εξομοιωτές ή τα αληθινά μηχανήματα απ'ό,τι στο πισί...

Νά'σαι καλά :)

Δημοσ.
Επίσης ο Αντρέας- Sonic - Κροντηράς ( να με συγχωρήσει αν έχω κάνει λάθος στον τονισμό!) βρίσκεται πλέον στο PC MAGAZINE ..Θυμάμαι κάτι προγραμματάκια που έγραφε για τον AMSTRAD CPC 6128..Στο USER ήταν αν θυμάμαι καλά ' date='ε ;!!

Ρομαντικές εποχές!![/quote']

Κροντηράς, κορυφή! Υπηρχε απίστευτο γέλιο στη στήλη της αλληλογραφίας με το Κροντηρά. Consolakias απο την αρχή (και fan της Sega αν θυμάμαι καλα).

Δημοσ.
Μπορείς να δεις παρακάτω για το τί μηχάνημα είχα/έχω -νομίζω είναι εμφανές :)

Λοιπόν' date=' παρ'ότι δεν έχω καμμία διάθεση για επανεκκίνηση των computer wars του τότε (αν και έχει την πλάκα του!) νομίζω ότι αυτό που λες δεν πολυστέκει... Ειδικά διαλέγοντας το Cybernoid (2) το οποίο είναι κορυφαίο στον Amstrad... άντε να πούμε ότι στο gameplay ήταν καλύτερος ο Spectrum (κάτι εν πολλοίς υποκειμενικό οπότε χωράει συζήτηση), αλλά στα γραφικά; :D Τί να πρωτοπούμε για τα (μή) χρώματα, το colour clashing, το απίστευτο animation...

Στην χειρότερη ο Amstrad ήταν του ίδιου επιπέδου με τον Spectrum και ακριβώς αυτό ήταν κάτι που στοίχισε στην εταιρία και τον υπολογιστή: το ότι οι προγραμματιστές έκαναν απλά port τον κώδικα από τον μεν στον δε, αξιοποιόντας τα κοινά στοιχεία (Ζ80Α γαρ), και γι αυτό έβριζαν όλοι στα περιοδικά του τότε, σε στυλ "Δυστυχώς άλλο ένα παιχνίδι που μοιάζει περισσότερο με Spectrum παρά με Amstrad λόγω βαρεμάρας των προγραμματιστών".

Anyway, το όλο thread είναι όντως βουτηγμένο στην νοσταλγία κι ελπίζω να παρακινήσει μερικούς στο να αναζητήσουν και να ξαναζήσουν τα μηχανήματα του τότε... αυτόν τον καιρό η νέα μου αγάπη είναι ένα Sega Dreamcast στο οποίο μπουτάρω εξομοιωτές και παίζω και πάλι τα παιχνίδια των 80s/90s στην τηλεόραση - τελείως flash back κατάσταση! :)

Cheers

Gryzor

[/quote']

Φιλε gryzor και γω amstrad ειχα και ειμαι φανατικος οπαδος του ακομη και σημερα :) Απλα τη συγκεκριμενη ημερα που ποσταρα την ερωτηση "αν ειναι καλυτερος ο spectrum απο τον amstrad" ετυχε να δω και στα δυο μηχανηματα το παιχνιδι smash tv της ocean/acclaim. Παρατηρησα λοιπον οτι η title screen στο amstrad ηταν σε mode 0 χωρις λεπτομερεια αλλα με πολλα χρωματα on screen ενω στο speccy ειχε λεπτομερεια αλλα λιγα χρωματα. Μεσα στο παιχνιδι το animation των spites εδειχνε καλυτερα στο spectrum απ' οτι στον amstrad και γενικα το παιχνιδι ηταν πιο playable στον spectrum. Για τον ηχο δεν υπαρχει θεμα γιατι και τα δυο μηχανηματα φοραγαν το ιδιο chip ηχου της yamaha.

Φιλικα παντα.

Δημοσ.

Συζητουσα το θεμα του παροντος τοπικ με φιλο και καταληξαμε στα εξης:

Το Pixel αναδειχθηκε για πολλους λογους:

- ηταν τοτε σχεδον το μονο αξιολογο περιοδικο να μας ενημερωσει για τις εξελιξεις στην πληροφορικη. Computer για ολους ηταν για αλλο κοινο.

- ο τροπος γραφης των αρθρογραφων ηταν μοναδικος. Νομιζω οτι σημερα δεν μπορει να βρει κανεις τετοιο τροπο γραφης, πληροφοριακο μεν, διασκεδαστικο δε. Και παρείστικο.

- αυτο που ειπωθηκε πιο πριν: εβλεπες τι νεο κυκλοφορουσε. Οντως νεο. Οχι απλα μια λιγο-πολυ αναμενομενη εξελιξη οπως ειναι σημερα που πχ. καθε φορα διαβαζει κανεις για αυξηση των Mhz.

- λιγοτερες διαφημισεις και πολυ ύλη (καμια σχεση με σημερα)

- απίστευτο μερακι στους αρθρογραφους. Αυτο ή το έχεις ή δεν το εχεις. Δεν πας να αρθρογραφησεις επειδη απλα εβγαλες μια σχολη πληροφορικης και πρεπει καπως να βγαλεις το ψωμι σου, οπως κατα κορον γινεται σημερα. Και τοτε οι αρθογραφοι εγραφαν και πληρωνονταν αλλα ομως ηταν απιστευτα παθιασμενοι με αυτο που εκαναν. Θυμιζω και τις συναυλιες που διοργανωθηκαν, το computer show κλπ.

Ηταν μια συγκυρια-συνοδος παραγοντων που χαρακτηριζαν εκεινη την εποχη που ζησαμε και που ανεδειξαν το Pixel, το οποιο ετσι κι αλλιως ηταν τρομερο περιοδικο. Ισως στους παραπανω αναφερθεντες παραγοντες μπορειτε να προσθεσετε κι αλλους.

Δεν θα ξεχασω που στην επαρχια το Pixel εφτανε με ενα μηνα καθυστερηση. Οποιος ειχε ανθρωπο που ταξιδευε στην αθηνα, του ελεγε να αγορασει το pixel!

Δημοσ.

Τελικά ξερει κανεις να μας πει γιατι το Pixel και τα αλλα κομπιουτεροπεριοδικα δεν κυκλοφορουσαν ιδια ημερομηνια σε Αθηνα και επαρχια?

Απο αυτη την αποψη σημερα τα πραγματα ειναι καλυτερα.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Εγω θυμαμαι ειχα εντυπωσιαστει τοσο απο τα περιοδικα οπως το Pixel, που θα ηθελα να δουλεψω κι εγω σε περιοδικο πληροφορικης! Ξερετε, τα νεανικα ονειρα...(πως λεμε οταν μεγαλωσω θελω να γινω καθηγητης...)

Pixel, μια ολοκληρη εποχη. Ευτυχεις οσοι προλαβαν να την ζησουν...

Δημοσ.

Α, μή νομίζεις... πολύ πιο λίγο από τησ πανιότητά τους - κάτι λίγα ευρουδάκια το τεύχος. Δεν υπάρχουν και πολλοί να τα θέλουν βλέπεις!

Δημοσ.

Παίδες σας χαιρετώ όλους. Δε σας κρύβω ότι το εν λόγω thread μου ξύπνησε μερικές από τις πιο συγκινητικές μνήμες και αποτέλεσε την αφορμή για την οποία γράφτηκα πριν λίγες ημέρες στο insomnia. Eίχα την ξαφνική έμπνευση να κάνω λίγο googlesearching βάζοντας για αναζήτηση τη λέξη 'Pixel' και ιδού τα αποτελέσματα!

Είμαι ένας 30χρονος που έχει φάει τα 8bit-16bit με το κουτάλι (πρώην και νύν τυχερός κάτοχος Spectrum +2, Commodore 64, Amstrad 6128 και Amiga 500). Το θρυλικό Pixel ήταν χωρίς υπερβολή ο λόγος που ασχολήθηκα με την πληροφορική και κατέληξα να εργάζομαι σήμερα ως προγραμματιστής. Πρέπει να το είχα πρωτοαγοράσει κάπου το '87 όταν είχε Special Review το Saboteur 2, κι από τότε κόλλησα. Είχε αυτόν τον μαγικό τρόπο να σε πορώνει, ακριβώς γιατί προέρχονταν από εραστές του gaming και των υπολογιστών, με πάθος και μεράκι για αυτό που έκαναν. Σου μετέδιδαν αβίαστα τον ενθουσιασμό τους και σε έκαναν να περιμένεις με αγωνία το κάθε επόμενο τεύχος.

Ειδικά τα άρθρα του Αντώνη Λεκόπουλου και του Ανδρέα Τσουρινάκη άνδρωσαν γενιές και γενιές, ενώ, διαθέτοντας σχεδόν λογοτεχνική αξία, μπορούσαν να μεταμορφώσουν ακόμα κι έναν ψιλοαδιάφορο σε φανατικό gamer! Δε θα μπω καν στη διαδικασία να αναφερθώ στις επικές διαμάχες σε νεότευκτο τότε ελληνικό gamer community για ποιό ήταν το καλύτερο μηχάνημα ή ποιανού η version απέδιδε τελειότερα το game. Μιλάμε για cult καταστάσεις! Θα χρειάζονταν ατελείωτα κατεβατά γεμάτα σπαρταριστά ευτράπελα και ατάκες που άφησαν εποχή (εξακολουθώ να παραμένω πάντως πιστός υποστηρικτής του C64 για καθαρά συναισθηματικούς λόγους).

Ακόμη και σήμερα, σαν καλός καμμένος, έχω συλλέξει όλα σχεδόν τα rom και disk images με games και utilities κάθε παλιού μηχανήματος (μέχρι Acorn και BBC Electron!), και παρόλο που είμαι πλέον παντρεμένος, προλαβαίνω και ξεκλέβω χρόνο για να τελειώσω κανένα παλιό παιχνίδι που είχα από τότε απωθημένο (ευτυχώς η σύζυγος είναι κι αυτή συνάδελφος και συμμερίζεται τους παλιμπαιδισμούς μου!). Ως καλύτερους emulators συστείνω ανεπιφύλακτα, ανάλογα με το μηχάνημα, τους εξής:

Commodore 64 - CCS64

Spectrum - Spectaculator

Amstrad - Caprice 32 και WinAPE

Amiga - WinUAE

Atari ST - Steem

Last, but not least....Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά να διαπιστώνω ότι ο αγαπητός Αντώνης είναι ακόμα ανάμεσά μας, κι ότι ρίχνει έστω και κλεφτές ματιές σε αυτό το forum. Προσωπικά θα ήθελα να του εκφράσω ένα μεγάλο Ευχαριστώ από βάθους καρδιάς για όλη την συνεισφορά του και να του ζητήσω να μη ξεχνά τα πνευματικά του τέκνα και να μη σταματά να γράφει καμμιά αράδα που και που κι εδώ. Έχει ακόμα πάρα πολλά να προσφέρει στον χώρο με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του.

Βασικά είναι τόσα που θα ήθελα να γράψω που ψιλομπλοκάρω. Θα πρότεινα πάντως για αρχή πέρα από αυτό το thread να φιλοτιμηθεί κάποιος να ανοίξει κάποια γενικότερη ενότητα αφιερωμένη στο retrogaming ή γενικότερα σε όλες τις παλιές πλατφόρμες, τους emulators και στα τεκταινόμενα των 80s. Είμαι σίγουρος ότι οι παλιοί έχουμε ακόμα πάρα πολλά να πούμε...από αποτιμήση των σημερινών εξελίξεων στον χώρο της πληροφορικής, μέχρι πως περνάς τον x κακό στην y πίστα του z παιχνιδιού! Ίσως θα άξιζε και η δημιουργία ενός ολόκληρου ξεχωριστού forum για τη συγκεκριμένη φάση. Στα ξενόγλωσσα sites του εξωτερικού γίνεται πραγματικός χαμός, αλλά δεν έχω εντοπίσει ακόμα καμμιά αξιόλογη ελληνική προσπάθεια που να έχει συνολικό χαρακτήρα.

Aυτά για την ώρα. Για άλλη μια φορά χαίρομαι πολύ που βρέθηκα ανάμεσά σας. Μου αφήνει αυτή την γλυκειά αίσθηση του οικογενειακού reunion. Και μη διανοηθείτε να αφήσετε ποτέ αυτό το thread να πεθάνει!

Δημοσ.

Παίδες σας χαιρετώ όλους. Δε σας κρύβω ότι το εν λόγω thread μου ξύπνησε μερικές από τις πιο συγκινητικές μνήμες και αποτέλεσε την αφορμή για την οποία γράφτηκα πριν λίγες ημέρες στο insomnia. Eίχα την ξαφνική έμπνευση να κάνω λίγο googlesearching βάζοντας για αναζήτηση τη λέξη 'Pixel' και ιδού τα αποτελέσματα!

Είμαι ένας 30χρονος που έχει φάει τα 8bit-16bit με το κουτάλι (πρώην και νύν τυχερός κάτοχος Spectrum +2, Commodore 64, Amstrad 6128 και Amiga 500). Το θρυλικό Pixel ήταν χωρίς υπερβολή ο λόγος που ασχολήθηκα με την πληροφορική και κατέληξα να εργάζομαι σήμερα ως προγραμματιστής. Πρέπει να το είχα πρωτοαγοράσει κάπου το '87 όταν είχε Special Review το Saboteur 2, κι από τότε κόλλησα. Είχε αυτόν τον μαγικό τρόπο να σε πορώνει, ακριβώς γιατί προέρχονταν από εραστές του gaming και των υπολογιστών, με πάθος και μεράκι για αυτό που έκαναν. Σου μετέδιδαν αβίαστα τον ενθουσιασμό τους και σε έκαναν να περιμένεις με αγωνία το κάθε επόμενο τεύχος.

Ειδικά τα άρθρα του Αντώνη Λεκόπουλου και του Ανδρέα Τσουρινάκη άνδρωσαν γενιές και γενιές, ενώ, διαθέτοντας σχεδόν λογοτεχνική αξία, μπορούσαν να μεταμορφώσουν ακόμα κι έναν ψιλοαδιάφορο σε φανατικό gamer! Δε θα μπω καν στη διαδικασία να αναφερθώ στις επικές διαμάχες σε νεότευκτο τότε ελληνικό gamer community για ποιό ήταν το καλύτερο μηχάνημα ή ποιανού η version απέδιδε τελειότερα το game. Μιλάμε για cult καταστάσεις! Θα χρειάζονταν ατελείωτα κατεβατά γεμάτα σπαρταριστά ευτράπελα και ατάκες που άφησαν εποχή (εξακολουθώ να παραμένω πάντως πιστός υποστηρικτής του C64 για καθαρά συναισθηματικούς λόγους).

Ακόμη και σήμερα, σαν καλός καμμένος, έχω συλλέξει όλα σχεδόν τα rom και disk images με games και utilities κάθε παλιού μηχανήματος (μέχρι Acorn και BBC Electron!), και παρόλο που είμαι πλέον παντρεμένος, προλαβαίνω και ξεκλέβω χρόνο για να τελειώσω κανένα παλιό παιχνίδι που είχα από τότε απωθημένο (ευτυχώς η σύζυγος είναι κι αυτή συνάδελφος και συμμερίζεται τους παλιμπαιδισμούς μου!). Ως καλύτερους emulators συστείνω ανεπιφύλακτα, ανάλογα με το μηχάνημα, τους εξής:

Commodore 64 - CCS64

Spectrum - Spectaculator

Amstrad - Caprice 32 και WinAPE

Amiga - WinUAE

Atari ST - Steem

Last, but not least....Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά να διαπιστώνω ότι ο αγαπητός Αντώνης είναι ακόμα ανάμεσά μας, κι ότι ρίχνει έστω και κλεφτές ματιές σε αυτό το forum. Προσωπικά θα ήθελα να του εκφράσω ένα μεγάλο Ευχαριστώ από βάθους καρδιάς για όλη την συνεισφορά του και να του ζητήσω να μη ξεχνά τα πνευματικά του τέκνα και να μη σταματά να γράφει καμμιά αράδα που και που κι εδώ. Έχει ακόμα πάρα πολλά να προσφέρει στον χώρο με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του.

Βασικά είναι τόσα που θα ήθελα να γράψω που ψιλομπλοκάρω. Θα πρότεινα πάντως για αρχή πέρα από αυτό το thread να φιλοτιμηθεί κάποιος να ανοίξει κάποια γενικότερη ενότητα αφιερωμένη στο retrogaming ή γενικότερα σε όλες τις παλιές πλατφόρμες, τους emulators και στα τεκταινόμενα των 80s. Είμαι σίγουρος ότι οι παλιοί έχουμε ακόμα πάρα πολλά να πούμε...από αποτιμήση των σημερινών εξελίξεων στον χώρο της πληροφορικής, μέχρι πως περνάς τον x κακό στην y πίστα του z παιχνιδιού! Ίσως θα άξιζε και η δημιουργία ενός ολόκληρου ξεχωριστού forum για τη συγκεκριμένη φάση. Στα ξενόγλωσσα sites του εξωτερικού γίνεται πραγματικός χαμός, αλλά δεν έχω εντοπίσει ακόμα καμμιά αξιόλογη ελληνική προσπάθεια που να έχει συνολικό χαρακτήρα.

Aυτά για την ώρα. Για άλλη μια φορά χαίρομαι πολύ που βρέθηκα ανάμεσά σας. Μου αφήνει αυτή την γλυκειά αίσθηση του οικογενειακού reunion. Και μη διανοηθείτε να αφήσετε ποτέ αυτό το thread να πεθάνει!

Δημοσ.

Τι μου θύμισες τώρα... 6128, amiga (με atOnce pc emulator παρακαλώ γιά να γράφω προγράμματα σε clipper που τόσο μου άρεσε!), Amos, Pixel, Amiga format... Οταν δε πρωτοαγόρασα την πρώτη μου Amiga έχασα χρονιά στο λύκειο από απουσίες!

-

Γιά τους συντάκτες κι εγώ αυτά ξέρω: Λεκόπουλος αρχισυντάκτης στο moto (αν είναι ακόμα) και Τσουρινάκης (Θεός, ότι λύνεται το λύνω!) στο PC master.

Δημοσ.

Τι μου θύμισες τώρα... 6128, amiga (με atOnce pc emulator παρακαλώ γιά να γράφω προγράμματα σε clipper που τόσο μου άρεσε!), Amos, Pixel, Amiga format... Οταν δε πρωτοαγόρασα την πρώτη μου Amiga έχασα χρονιά στο λύκειο από απουσίες!

-

Γιά τους συντάκτες κι εγώ αυτά ξέρω: Λεκόπουλος αρχισυντάκτης στο moto (αν είναι ακόμα) και Τσουρινάκης (Θεός, ότι λύνεται το λύνω!) στο PC master.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...