Προς το περιεχόμενο

Περίεργο "πρόβλημα" με PC

Sephir

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω ένα περίεργο φαινόμενο με το PC, το οποίο είναι λίγο ενοχλητικό και ομολογώ ότι πρώτη φορά μου συμβαίνει στα τόσα χρόνια που είμαι χρήστης.

Το σύστημα μου είναι το εξής: ASUS A8N-SLI, ATHLON 64 3200+, 400W τροφοδοτικό, 2*512MB KINGSTON, GeFORCE 6600GT, ως κάρτα ήχου χρησιμοποιώ την Onboard της mobo και τρεις σκληρούς δίσκους (έναν 40άρη Maxtor IDE primary master, έναν 15άρη WD IDE primary slave και έναν Seagate 200άρη SATA).

Συγκεκριμένα, έπαιζα ένα online παιχνίδι (Guild Wars) και ξαφνικά κάποια στιγμή κολλάει ο κέρσορας του παιχνιδιού, μετά τα γραφικά και ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα σταμάτησε και η μουσική. Αποτέλεσμα ήταν να βγει μια μπλε οθόνη που έγραφε ότι τα Windows έκαναν shut down στο σύστημα για να μην δημιουργηθεί κάποια ζημιά και με προέτρεψε, αν το μήνυμα αυτό έχει εμφανιστεί και άλλες φορές, να ελέγξω αν όλες οι συσκευές είναι σωστά τοποθετημένες στο σύστημα. Οκ λέω, κάνω reset και αντί να ξεκινήσουν τα Windows, μου γράφει DISK BOOT FAILURE. Τι έγινε ρε παιδιά, μείναμε ρέστοι από δίσκο; Μπαίνω στο BIOS, κοιτάζω το Boot Sequence και διαπιστώνω ότι ο Primary Master δίσκος που είναι εγκατεστημένα τα Windows, βρίσκεται στην...τρίτη θέση. Το αλλάζω, κάνω reboot και ως δια μαγείας μπήκα κανονικά στα Windows.

Αυτή η μπλε οθόνη είχε ξαναβγεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά δεν έδωσα σημασία, καθώς δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το συγκεκριμένο PC. Τότε όμως μετά από reboot το σύστημα δούλεψε κανονικά. Γενικά όμως η λειτουργία του συστήματος εδώ και ένα μήνα που το έχω πάρει είναι καλή (οι θερμοκρασίες για καλοκαίρι πιστεύω ότι είναι ΟΚ -57C ο επεξεργαστής σε full ρυθμούς, 52C η mobo, ενώ δεν ξέρω για την κάρτα γραφικών, έχω δει μέχρι και 78C!) και δεν είχα κολλήματα πουθενά ακόμα και όταν το είχα ανοιχτό για ώρες και σε βαριές εφαρμογές-παιχνίδια.

Τι λέτε να φταίει; Μήπως ο SATA προκαλεί το πρόβλημα αυτό; Και γιατί τα Windows (SP1) τον θεωρούν ως Removable hardware(μου βγαίνει το εικονίδιο Safely Remove Hardware λες και έχω συνδέσει τίποτε USB flashcard);

Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια.

Δημοσ.

"Και γιατί τα Windows (SP1) τον θεωρούν ως Removable hardware(μου βγαίνει το εικονίδιο Safely Remove Hardware λες και έχω συνδέσει τίποτε USB flashcard);"

Το εικονίδιο που παρατηρείς, δεν είναι μόνο για Hot Plug USB Devices, αλλά είναι και για Hot Swappable HDD IFs.

Συμπεριλαμβανόμενου και του Serial ATA Controller ( όποιοι υποστηρίζουν Hot Swap εμφανίζουν τους δίσκους σε αυτό το εικονιδιάκι ).

Μόνο το guild wars δεν σου παίζει κανονικά ?

Δημοσ.

Το εικονίδιο που παρατηρείς' date=' δεν είναι μόνο για Hot Plug USB Devices, αλλά είναι και για Hot Swappable HDD IFs.

Συμπεριλαμβανόμενου και του Serial ATA Controller ( όποιοι υποστηρίζουν Hot Swap εμφανίζουν τους δίσκους σε αυτό το εικονιδιάκι ).

Μόνο το guild wars δεν σου παίζει κανονικά ?[/quote']

Χμ, πραγματικά δεν το ήξερα αυτό. Οπότε είναι φυσιολογικό...

Όχι, δε νομίζω να έχει σχέση το παιχνίδι, καθώς ο αδελφός μου έπαιζε κανά τρίωρο προηγουμένως στον ίδιο υπολογιστή Guild Wars και δεν εμφάνισε κανένα πρόβλημα.

Την τελευταία φορά πάντως που είχα κόλλημα ήταν στο Half-Life 2 πριν από 2 εβδομάδες περίπου, αλλά εκεί απλώς κόλλησε και δεν έβγαλε κάποια μπλε οθόνη. Και αυτό το έκανε μόνο μια φορά, προς το τέλος, ενώ το είχα ταράξει στα save-load επειδή δεν μπορούσα να περάσω ένα σημείο. Βέβαια αυτό ως αποτέλεσμα είχε να "χτυπήσει" το Profile των Windows και να αναγκαστώ να δημιουργήσω ένα νέο. Πάλι θέμα δίσκου δηλαδή...

Εντύπωση μόνο μου κάνει το μήνυμα στη μπλε οθόνη, καθώς γενικά δεν έχω παρατηρήσει προβλήματα στην όλη λειτουργία του υπολογιστή...

Δημοσ.

Mhpws na trekseis kana diagnostic tool gia ton disko ?

Paizei na exei psiloxtyphsei kammia cache tou diskou pragma pou mporei na kanei

ta pio trella pragmata se ena pc ...

Δημοσ.
Mhpws na trekseis kana diagnostic tool gia ton disko ?

Paizei na exei psiloxtyphsei kammia cache tou diskou pragma pou mporei na kanei

ta pio trella pragmata se ena pc ...

Χμ...έκανα τα diagnostics (των Windows) όλων των δίσκων πριν postάρω και θυμάμαι ότι μόνο στο "βασικό" δίσκο δεν ολοκληρώθηκε μια φορά το test βγάζοντας ένα μήνυμα ότι τα Windows δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το test (χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις), ενώ όταν ξαναδοκίμασα τελείωσε κανονικά. Λέτε να φταίει κανά IDE καλώδιο;

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Ξεθάβω αυτό το thread μετά από.. 1 χρόνο γιατί έχω το ίδιο πρόβλημα! ASUS A8N-SLI, AMD Athlon 64 3200+, τροφοδοτικό Enermax 480W, Sapphire ATI Radeon X800XL.

Χτες για 1η φορά, και αφού είχα παίξει Half Life 2 χωρίς πρόβλημα για κανά 3ωρο, αφού έχω τελειώσει και επιστρέψει στο desktop, ακούω τον ήχο που κάνουν τα XP όταν αποσυνδέεται κάποια USB συσκευή, εξαφανίζεται(!) ο 2ος SATA δίσκος μου (Samsung 160GB) και το σύστημα κλείνει σε 5'' σα να κόπηκε το ρεύμα!

Το ξαναξεκινάω, bootάρει, μπαίνει στα XP βλέπω desktop, σε μερικά δευτερόλεπτα πάλι τα ίδια: ήχος αποσύνδεσης και κλείσιμο.

Βάζω παλιό IDE, στήνω XP, βάζω τους SATA δίσκους μου σαν 2ο και 3ο (bootάρω από τον IDE δηλαδή), τους ελέγχω από τα xp και παθαίνω το ίδιο ακριβώς με τον Sephir (μύνημα στο τέλος του phase 2 ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το test χωρίς καμμιά άλλη εξήγηση).

Και τώρα δεν ξέρω αν φταίνε οι δίσκοι (χλωμό να χτυπήσουν και οι δύο συγχρόνως), ο SATA Controller, το NForce, ή ... το Half Life :-) !

Τελικά Sephir εσύ τι έκανες;

Edit: Να παίζει και κανένα SMART; Να πάει για φούντο ο δίσκος και να κλείνει μόνος του για να προστατέψει τα δεδομένα; Λέω τώρα..

Δημοσ.

Αλλά δεν είμαστε σίγουροι ε;

Γαμώ την ASUS μου.. Πρώτα το ανεμιστηράκι και τώρα αυτό, δεν ξέρω αν το επόμενο motherboard θα είναι ASUS. Και τις είχα σε πολύ εκτίμηση χρόνια τώρα.. Θα μου πεις, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες :-)

Δημοσ.

Pedia mias kai einai h proti fora pou kanw post edo mesa den kserw pou na grapsw to provlima mou kai to grafo edw.

ithlela poli na liso ena poli periergo provlima me to pc. exw ena P4 sta 3G kai 1G ram.

to provlima eine entelos koufo kai eine to exis!

otan gia paradigma exw anixto to winamp kai akouw mousiki akougete kanonika otan omos aniksw to word kai ksekinaw na kanw epesksergasia keimenou to tragoudi pou pezei ekini tin stigmi kanei san na kolaei... kirios me to word vrisko afto to provlima ala eine kai se ala. akoma kai to media player pou dokimasa to idio kanei.. sto idio pc episis exw ena WD 250Gbyte kai enw exw kanei partition sto defterevon meros den mporw na kanw scandisk opos episis kai sta 2 meri exw paratirisei na mou katastrefei arxeia opos eikones kai video.... isos na einei poliploko to provlima mou ala den kserw apo pou na arxisw na to leinw einei i proti fora pou sinantaw kati tetio kai tha ithela tin voithia sas efxaristo!!!

den kserw an eprepe edw na kanw tin dimosiefsi afti an oxi enimerosteme!!

Δημοσ.
Pedia mias kai einai h proti fora pou kanw post edo mesa den kserw pou na grapsw to provlima mou kai to grafo edw.

ithlela poli na liso ena poli periergo provlima me to pc. exw ena P4 sta 3G kai 1G ram.

to provlima eine entelos koufo kai eine to exis!

otan gia paradigma exw anixto to winamp kai akouw mousiki akougete kanonika otan omos aniksw to word kai ksekinaw na kanw epesksergasia keimenou to tragoudi pou pezei ekini tin stigmi kanei san na kolaei... kirios me to word vrisko afto to provlima ala eine kai se ala. akoma kai to media player pou dokimasa to idio kanei.. sto idio pc episis exw ena WD 250Gbyte kai enw exw kanei partition sto defterevon meros den mporw na kanw scandisk opos episis kai sta 2 meri exw paratirisei na mou katastrefei arxeia opos eikones kai video.... isos na einei poliploko to provlima mou ala den kserw apo pou na arxisw na to leinw einei i proti fora pou sinantaw kati tetio kai tha ithela tin voithia sas efxaristo!!!

den kserw an eprepe edw na kanw tin dimosiefsi afti an oxi enimerosteme!!

ayto pou vlepo ta teleyutaia xronia sta pc pou steino einai oti to word einai arketa vari programma xafnika gia 2-3 deyterolpta i cpu anevainei sto 100% kai kovetai o ixos kai an exeis tipota mikra programatakia pou trexoun sto paraskinio einai logiko tha simbouleva mesa apo to msconfig na ksetsekareis merika programmata pou den ta xreiazesai(prosexe an den gnorizeis gia to msconfig min asxolitheis mporei na ksetsekareis kati pou den prepei kai meta gia sas..

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

lipon ena poli koufo provlima pou sinantisa: se ena laptop hp eno ola doulevoun kanonika programta klp. me to alt ctrl kai del mou emfanizei sto parathiro pou dixnei ton epexergasti mou dixnei na doulevei sinexos sta 100% akatevata!!!! den einei ios i kati alo pragamtika den ksero ti mporei na eine.

ena alo pou kanei kai nomizo pou sxetizete me afto to provlima einei oti eno paw na ton kleisw den kleinei diladi vgenei i othoni termatizmou kai menei eki pou lei termatizmos... an kapios exei kati sto mialo stou as voithisei!!! help!!!

efxaristw poli!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...