Προς το περιεχόμενο

sos ερωτηση για νταλαρα.......

george79

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

υπαρχει μια διαμαχη απο το πρωι ,με εναν φιλο για ενα τραγουδι

"σαν παλιο σινεμα" ( και σαν την χαλιμα κλπ κλπ ) ειναι του νταλαρα ή οχι?

το εχει μεσα στα cd του αλλα ειναι δικο του τελικα?

Δημοσ.

Του Μάνου Χατζιδάκι είναι. :)

Τί εννοείς «δικό του» όμως; Αν το έχει ερμηνεύσει κι άλλος πιο μπροστά; Νομίζω πως ναι... Αν δεν κάνω λάθος, ο Βασίλης Λέκκας, αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρη. :/

Αν δεν θυμάσαι τον τίτλο, λέγεται: «Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων». :)

Δημοσ.

thanks a lot cristina !!!!! nai me to an einai diko toy ennoousa an to exei ermhneysei allos pio prin h oxi.. oso gia ton basili lekka kati moy thymizei kai mena twra poy to les...

Δημοσ.

Εδώ ακριβώς είναι που ρωτάει ο αλλος...

Το τραγούδι είναι του δημιουργού or του ερμηνευτή?

Διότι αν δεν με απατά η μνήμη μου, αυτό είχε παρουσιαστεί στους Πρώτους Αγώνες της Κέρκυρας, νομίζω τέλη δεκαετίας '70 ή αρχές δεκαετίας '80 (κάτι σαν αντι-φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) απο τον Μάνο Χατζιδάκι.

Δημοσ.
Εδώ ακριβώς είναι που ρωτάει ο αλλος...

Το τραγούδι είναι του δημιουργού or του ερμηνευτή?

Διότι αν δεν με απατά η μνήμη μου' date=' αυτό είχε παρουσιαστεί στους Πρώτους Αγώνες της Κέρκυρας, νομίζω τέλη δεκαετίας '70 ή αρχές δεκαετίας '80 (κάτι σαν αντι-φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) απο τον Μάνο Χατζιδάκι.[/quote']

Καλή η ερώτηση σου. :)

Αν και νομίζω πως η απάντηση εξαρτάται από το ποιος είναι ο συνθέτης, ο ερμηνευτής και το τραγούδι. :)

Και κυρίως από το ποιος προσπαθεί να δώσει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. :)

Δημοσ.

Καλή ερώτηση αυτή. Θα έλεγα ότι ανάλογα την περίπτωση, ισχύουν και τα δύο.

Σε περιπτώσεις δημιουργών όπως ο Χατζηδάκις ή ο Θεοδωράκης, σίγουρα ανήκει στον δημιουργό. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, τα τραγούδια ταυτίζονται με τους πρώτους ερμηνευτές τους, οπότε λογικό είναι να σκεφτόμαστε πως τους ανήκουν (π.χ. θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο "Κουρσάρος" ανήκει στον Λάκη Παπαδόπουλο που το έχει γράψει και όχι στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον οποίο έχει ταυτιστεί; :roll: )

Δημοσ.

Εγώ απο την άλλη πιστεύω οτι "ανήκει" το ίδιο στον Στιχουργό όσο και στον Συνθέτη (αν μάλιστα είναι το ίδιο πρόσωπο -όπως στην περίπτωση του Μάνου τότε είναι προφανής η απάντηση).

Ας πούμε, όταν κάποιος λέει Σταυρός του Νότου - όχι της Φρατζη :P - εμένα μου έρχονται πρώτα ο Μικρούτσικος και ο Καββαδίας -όχι υποχρεωτικά με αυτήν την σειρά - και μετά οι ερμηνευτές.

Δημοσ.

Λοιπόν το τραγούδι ανήκει σε αυτούς που το γράφουν δηλ. σε στιχουργό και συνθέτη. Αυτοί έχουν τα δικαιώματα του τραγουδιού και όχι ο κάθε Νταλάρας.

«Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων» λοιπόν ανήκει στον αξέχαστο Μ. Χατζηδάκι (συνθέτης) και στον Άρη Δαβαράκη (στιχουργός). Το τργούδι ακούστηκε στην θεατρική παράσταση με τίτλο "Πορνογραφία" το1982 και βγήκε στην δισκογραφία στον ομότιτλο δίσκο την ίδια χρονιά (αν θυμάμαι καλά).

Δημοσ.
Του Μάνου Χατζιδάκι είναι. :)

Τί εννοείς «δικό του» όμως; Αν το έχει ερμηνεύσει κι άλλος πιο μπροστά; Νομίζω πως ναι... Αν δεν κάνω λάθος' date=' ο Βασίλης Λέκκας, αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρη. :/

Αν δεν θυμάσαι τον τίτλο, λέγεται: «Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων». :)[/quote']

και να προσθέσω 'οτι έχει ερμηνευτει και στα αγγλικα από τον Sean Philips..αλλα δεν θυμαμαι τιτλό γμτ!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...