as223 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2005 Καλημερα στην παρεα! Το σκεπτικο μου ειναι ιδιαιτερα απλο, αλλα δεν ξερω αν ειναι απολυτα ακριβες, οποτε θα ηθελα να ακουσω τις αποψεις σας... Το μεγαλυτερο προβλημα των συγχρονων HD ειναι η θερμοκρασιες που ανεβαζουν. Ιδιως οταν προκειται για τους σκληρους των Laptop, το προβλημα πολλαπλασιαζεται γιατι τα ποδια μας υποφερουν... Σκεφτομαι λοιπον: Ο λογος για τον οποιο οι δισκοι (ειτε κανονικοι, ειτε για φορητους) χτυπανε τοσο τρελα υψηλες θερμοκρασιες, εξαρταται σε μεγαλο βαθμο απο τη συχνοτητα περιστροφης τους. Φανταζομαι πως ειναι απολυτα λογικο ενας δισκος που περιστρεφεται στις 10.000 rpm να ειναι πιο "θερμοαιμος" απο εναν στις 7.200 κλπ... Βεβαια, εχει να κανει και με την τεχνολογια κατασκευης... Οποτε, αναρωτιεμαι, αν υποθεσουμε πως βαζουμε στον φορητο μας εναν δισκο που εχει την δυνατοτητα να πιανει θεωρητικα π.χ. τις 10.000 rpm και τον περιορισουμε, ισως με το καταλληλο software ή με καποιο "πειραγμα" στο firmware του απο καποιον που ξερει, λογικα δεν θα μειωσουμε κατα πολυ τις υψηλες θερμοκρασιες? Αντιλαμβανομαι πως φυσικα θα εχουμε μειωση στις επιδοσεις, αλλα και παλι θα προκυψει ενα κλασμα "κερδος/κοστος", το οποιο κατι μου λεει πως θα ειναι >1, γιατι στους φορητους συνηθως μας ενδιαφερει η φορητοτητα και η πρακτικοτητα, και οχι οι τρελες επιδοσεις... Θα το ψαξω λιγο και στο google, αλλα ηθελα πρωτα να το συζητησουμε εδω, ισως καποιος να το εχει ηδη ψαξει και να κατεληξε καπου... Εγω ας πουμε στο iBook μου εχω εναν δισκο που θεωρητικα φτανει τις 5.400 rpm και οταν τον ζοριζω ζεσταινεται, οχι πολυ, αλλα αισθητα... Οι επιδοσεις του ειναι καλες, αλλα σιγουρα με εναν πιο γρηγορο δισκο θα ηταν καλυτερες... Δεδομενου ομως του οτι εχω ηδη συνηθισει να δουλευω στις 5.400 και δεν μου φαινεται ιδιαιτερα αργος, αναρωτιεμαι, αν υποθεσουμε οτι τον αλλαζα με καποιον που φτανει στις 7.200 και τον περιοριζα στις 5.400 ή στις 6.000, λογικα δεν θα ειχα πολυ χαμηλοτερες θερμοκρασιες???
Επισκέπτης Δημοσ. 25 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2005 αρκετοί κατασκευαστές HD έχουν στα site τους κάποια utilities (σε bootable δισκέτες/CD-images κλπ. κλπ.) τα οποία κάνουν αυτό που θες.. το είχα κάνει κι εγώ στον παλιό IBM (τώρα τους HD της IBM τους έχει αναλάβει η Hitachi αν δεν κάνω λάθος) συνήθως δε γίνεται για μείωση της θερμοκρασίας τόσο (προφανώς θα τη μειώνει λίγο) αλλά για μείωση του θορύβου που προκαλείται στις υψηλές στροφές..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.