Προς το περιεχόμενο

Νομιμότητα ασυρμάτων δικτύων.

capthookb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Να ρωτήσω κάτι, επειδή δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με ασύρματα δίκτυα.

Οι ασύρματες κάρτες δικτύου εκπέμπουν σε κάποιες συγκεκριμένες συχνότητες ή είναι μια αυτή η κάποια συχνότητα;

Επίσης έχει κατοχυρωθεί για αυτόν τον σκοπό, δηλαδή για δημιουργία ασυρμάτων δικτύων; Υπάρχει νομικό πρόβλημα εάν εγώ π.χ δημιουργήσω ένα ασύρματο δίκτυο με κάποιον άλλο ή άλλους;

Γιατί άκουσα προχθές από κάποιον πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο και πως χρειάζεται ειδική άδεια, όπως για παράδειγμα η άδεια που χρειάζεται για να εκπέμπει νόμιμα ένας ραδιοφωνικός σταθμός.

Αερολογίες μου έλεγε, ή ξέρει κάτι που μου διαφεύγει;

Δημοσ.

Η μπάντα στην οποία λειτουργούν τα ασύρματα δίκτυα 802.11b (και g), δηλαδή οι 2.4 GHz είναι ISM μπάντα, ανοιχτή στο κοινό, για την εκπομπή στην οποία δεν απαιτείται άδεια. Αν θες να κάνεις ένα ασύρματο δίκτυο εξωτερικού χώρου με κάποιους άλλους, απαιτούνται βασικά δύο πράγματα:

• Να εκπέμπεις με συνολική ισχύ <= 20 dBm (= 100mW) EIRP (google EIRP ;-) )
  • Να κάνεις μία απλή δήλωση στην ΕΕΤΤ, εφ' όσον εγκαταστήσεις κεραία (δήλωση, δεν περιμένεις να σου δώσουν καμία άδεια).

Και ναι, δυστυχώς ο πολύς κόσμος λέει (και θα εξακολουθήσει να λέει) αερολογίες χωρίς να ξέρει.

Δημοσ.

Όταν τον ρώτησα για τα AWMN, PWN και πως τα αφήνουν και δουλεύουν, μου είπε το εξής προφανές γι'αυτόν: "οτι εδώ είναι Ελλάδα και πως δε δίνει σημασία κανείς" αφήνοντας τοοοοοοοοοσους χρήστες να κάνουν ότι θέλουν. Απο εκεί κατάλαβα τις αερολογίες του.

Τέλος πάντων ευχαριστώ για την απάντηση.

Δημοσ.

Ξέχασα να τονίσω ότι η χρήση της μπάντας των 2.4 GHz επιτρέπεται μόνο για μη-εμπορική χρήση. Μπορείς να κάνεις ότι δίκτυο θες για προσωπική χρήση, αλλά δεν μπορείς π.χ. να πουλάς internet-over-802.11[ag]. Ναι, το ξέρω ότι αυτό γίνεται σε διάφορες πόλεις της επαρχίας, αλλά είναι 100% παράνομο (και απαράδεκτο).

Δημοσ.

Μπορείς όμως να δίνεις ίντερνετ σε κάποιον άλλο δωρεάν, έτσι;

Κάτι σαν ίντερνετ sharing ανάλογο του file sharing. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, αλλά φαντάζομαι, αν μαζεύονταν x χρήστες θα μπορούσαν να μοιράζονται τις συνδέσεις τους, ώστε να έχουν μεγαλύτερες ταχύτητες όταν τις χρειάζεται ο καθένας.

Απ' την άλλη εαν 2 άτομα θέλουν να μοιραστούν μια γραμμή ADSL, ώστε να πληρώνουν τα μισά χρήματα ο καθένας, είναι νόμιμο να κάνουν κάτι τέτοιο, έτσι; Δε μιλάω όμως για εμπορική εκμετάλευση, μεταπώληση δηλαδή μιας σύνδεσης ίντερνετ, αλλά για από κοινού πληρωμή των τελών της σύνδεσης.

Δημοσ.

Δυστυχώς απ' ότι έχω δει υπάρχουν αρκετά κενά στη νομοθεσία, στο συγκεκριμένο ζήτημα. Νομίζω πάντως ότι δεν μπορεί επ ουδενί να θεωρηθεί εμπορική χρήση το μοίρασμα DSL, αφού δε βγάζεις κέρδος από αυτή την ιστορία.

Δημοσ.

Στο twmn υπάρχει άτομο που έφαγε 3000 πρόστιμο επειδή κάποιος κάρφωσε ότι και καλά έχει κεραία κινητής τηλεφωνίας. Η πολεοδομία το έβαλε πρόστιμο για παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας. Άντε να ξεμπλέξεις. Πάντα καλό είναι να έχεις την αποδοχή των γειτόνων. Επίσης αν πρόκειται να βάλεις ιστό, άσχετα με το ότι επιτρέπεται από άποψη ραδιοεπικοινωνίών και ΕΕΤΤ θα πρέπει να μην υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.

διάβασε αυτό

http://www.awmn.net/forum/viewtopic.php?t=13594

μπορεί να είναι η εξαίρεση αλλά θέλει αρκετή προσοχή.

Δημοσ.

Καλά να μένεις σε πολυκατοικία.

Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να έχεις πρόβλημα και σε μονοκατοικία;

Γιατί σιγά μην ρωτάμε τους γείτονες για κάθε τι που θέλουμε να κάνουμε στο σπίτι μας.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...