Προς το περιεχόμενο

reiser??


silentpower

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τι γνωμη εχετε για αυτο το disk file system ,τι διαφορες εχει απο το ext2/ext3?

Ποιο χρησιμοποιειτε εσεις?To read support απο Xp(Ntfs) θα ειναι το ιδιο με to ext2/3?Το βρηκα διαθεσιμο μονο απο το paragon to partition magic δεν το εχει ως επιλογη.Γενικα ποιο file system ειναι καταλληλοτερο ext2 ,ext3,reiser?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ext2 είναι σχετικά παλιό και σε περίπτωση κρασαρίσματος/απώλειας ρεύματος μπορεί να χάσει δεδομένα. Είναι το FAT32 του linux...

 

Όσον αφορά τα ext3/reseirfs είναι αντίστοιχα του NTFS (και μάλλον πιο γρήγορα).. Είναι journalling το οποίο σημαίνει ότι σχεδόν ποτέ δεν γίνεται να χάσεις δεδομένα.

 

Παλιά χρησιμοποιούσα ext3 (που είναι επέκταση του ext2) αλλά το έχω γυρίσει σε reiserfs που φαίνεται πιο γρήγορο. Θέμα συνήθειας είναι (περί ορέξεως κολοκυθόπιτα).

 

Εκτός του ext2, για όλα τα υπόλοιπα ΔΕΝ μπορείς να έχεις υποστήριξη rw από Windows. Μόνον read (και εγώ ομοιοπαθής είμαι, που θέλω να τα βάλω όλα σε reiser αλλά δεν υπάρχει λύση ώστε να τα κάνω mount από windows)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

nai. to journaling apo mono tou arkei san proson...sou dinei th dynatothta makran taxyterou recovery se periptwsh astoxias

 

Βασικά το journaling σου δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης, αυτή καθαυτή. Ακριβώς επειδή το σύστημα αρχείων κρατά ένα "ημερολόγιο" με τις αλλαγές που έγιναν, μπορεί να συμπληρώσει την πληροφορία που τυχόν να χαθεί σε μία βίαιη επανεκκίνηση.

 

Εδώ πρέπει να τονιστεί η διαφορά μεταξύ ext3 και reiserfs: το ext3 είναι μία επέκταση του ext2, στην ουσία είναι ένα ext2 με ένα ημερολόγιο (γι' αυτό και μπορούν και το διαβάζουν όλα τα προγράμματα που διαβάζουν ext2). Μπορείς ανά πάσα στιγμή να μετατρέχεις ένα ext2 σε ext3 και τούμπαλιν. Δυστυχώς όμως, το ext3 έχει τη δομή του ext2, είναι δηλαδή "γιαλαντζί"-journaled, σε αντίθεση με το reiserfs που σχεδιάστηκε απ' την αρχή με δομή δέντρου B+ και journaling. Κατά τη γνώμη (και την πείρα μου) το reiserfs είναι πλέον αρκετά πιο ασφαλές έναντι απώλειας δεδομένων από το ext3.

 

Υ.Γ.: Ακόμα δεν έχω δοκιμάσει Reiser4, το οποίο υποστηρίζει διάφορα καλούδια, όπως atomic writes και υποτίθεται ότι παρέχει τη μέγιστη προστασία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικά αν θέλεις maximum security μπορείς να βάλεις ext3/reiserfs/xfs/jfs (τα δύο τελευταία είναι της SGI και της IBM αντίστοιχα).

 

Πχ στο /home είναι λίγο επίφοβο να βάλεις ext2, εγώ έχω δοκιμάσει reiser και ext3 και εν τέλει έμεινα στο reiserfs (βαριέμαι να το αλλάξω πάλι). Στο /boot έχω ext2 αφού σπανίως γράφω κάτι εκεί... Είμαι ακόμα σε δίλημμα αν θα έπρεπε να βάλω στο / ext2, αφού είναι ταχύτατο και είναι δεδομένο ότι σπανίως αλλάζω κάτι (εκτός ίσως από το /var /tmp)... Το σκέφτομαι ακόμα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 χρόνο αργότερα...

1) Λέγεται ότι το linux είναι καλύτερα να το εγκαθιστούμε σε ext3 και όχι σε reiser fs, και να βάζουμε μόνο στους αποθηκευτικούς χώρους feiser. Ισχύει αυτό?

2) Αν το παραπάνω δεν ισχύει, εγώ που εγκατέστησα το Ubuntu μου σε ext3, μπορώ να το μετατρέψω σε reiser fs χωρίς απώλειες δεδομένων?

3) Επίσης, αν το 2ο που ρώτησα είναι αδύνατο, γίνεται τουλάχιστον να μετατρέχω το partition του homefolder σε reiser fs?

 

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για το πρώτο που λες δεν έχω διαβάσει κάτι τέτοιο. Το μόνο που έχω διαβάσει σχετικά με αυτό είναι ότι το ext2 είναι καλό να το χρησιμοποιούμε σε μικρές κατατμήσεις γιατί καταλαμβάνει λιγότερο χώρο για τη συγκρότηση του αντίθετα απο το ReizerFS που καταλαμβάνει ποιό πολύ χωρο αλλά είναι ποιό ασφαλές.

ΓΙα μένα βάλε Reizer γιατί με το ext2 που έκανα το /home, κάθε φορά που είχε διακοπή ρεύματος 2 στις 3 φ0ορές το /home πήγαινε βόλτα.

Για το δεύτερο και το τρίτο δε νομίζω να γίνεται.. κατέβασα το SystemRescue 3.1 της Gentoo που βγήκε πριν μια βδομάδα που είναι ειδικό για κατατμήσεις και τέτοια κόλπα αλλά δεν είχε τέτοια επιλογή..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...