MariaTs. Δημοσ. 17 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2005 Από τη δημιουργία τους στις αρχές του 1960 από την ολλανδική εταιρεία Φίλιπς, έως το ύψιστο σημείο δημοτικότητας τους τη δεκαετία του 1980, με πωλήσεις 900 εκατομμυρίων κομματιών παγκοσμίως κάθε χρόνο, οι κασέτες υπήρξαν αναμφίβολα σημαντικό μέρος της μουσικής κουλτούρας για περίπου 40 χρόνια. Σήμερα οι βιομηχανίες παραγωγής ανακοινώνουν ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ζωής της κασέτας, τουλάχιστον στη Δύση. Οι κασέτες μπορεί να μην είχαν τόσο καλή ακουστική, μπορεί να κατέληγαν «μασημένες» από τον κασετόφωνο, αλλά κυριάρχησαν τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες πριν αντικατασταθούν από τους ψηφιακούς δίσκους, γνωστούς και ως CDs. «Οι πωλήσεις των κασετών έπεσαν σημαντικά μετά το 1989, χρονιά που στη Βρετανία πουλιόντουσαν 83 εκατομμύρια κομμάτια. Αντίθετα, τη χρονιά που μας πέρασε οι πωλήσεις έφταναν μόλις τα 900 χιλιάδες κομμάτια», αναφέρει στο BBC ο Ματ Φίλιπς της Βρετανικής Φωνογραφικής Εταιρείας (BPI). Ο Κιθ Τζόπλιν, από την Διεθνή Ομοσπονδία Φωνογραφικών Εταιρειών (IFPI) , αναφέρει ότι ακόμα υπάρχουν χώρες όπου οι πωλήσεις των κασετών είναι αυξημένες. «Για παράδειγμα, στην Τουρκία πωλούνται ετησίως 88 εκατομμύρια κομμάτια και στην Ινδία 80 εκατομμύρια. Αυτό οφείλεται στην αργοπορημένη εισχώρηση των ψηφιακών δίσκων στην αγορά» λέει ο κ. Τζόπλιν. Στις αρχές του χρόνου λουκέτο έβαλε και το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής κασετών στην Αμερική, γεγονός που σημαίνει ότι στο μέλλον ακόμα και να υπάρχει ζήτηση των κασετών, η εύρεσή τους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. BBCGreek Εδώ που τα λέμε αν ξαφνικά βρεθείς με υπολογιστή, αμέσως κάνεις 'x' στις κασσέττες και προμηθεύεσε βαρελάκια με άγραφα δισκάκια!
yiah Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 otan piga prin apo kana mina se ena diskadiko-kassetadiko tis perioxis kai tou zitisa kassetes o tipos sto magazi me kita3e kapos kai me 3anarotise ti akribos i8ela! tou eipa kassetes 60ares kai mou leei exoun xronia na mou zitisoun!! mono kati 90ares metalou xromiou eixe eutixos! kai sxetika ftina de nomizo na klapsei kaneis gia tis kassetes opos de klaiei kaneis gia tis videokassetes, se osous tis prolaban isos fernoun kapies anamniseis, tou stil se 1 90 8imame eixa mia sillogi me px italika tragoudia pou mou eixe grapsei i mama tis filis mou tis toulas i to album ton tade to eixa se kaseta apo ton filo mou ton taki kai to eixa liosei sto autokinito klpklp de leo kala ola auta me tis texnologies alla 1 gratsounia katastrefei oloklires disko8ikes! toulaxiston stis kassetes ekanes kai kana montaz an xreiazotane!
MariaTs. Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Κασσέττα και βινύλιο, είναι αυτά που μπορούν να αντέξουν πάαααααααααρα πολλά χρόνια. Στην κασσέττα κάνεις μονταζάκι με το σελοτέιπ! Στο βινύλιο' λίγο να κολλήσει, με ένα απαλό άγγιγμα προχωρά το τραγούδι κανονικά! Με τα cd δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα! Μια γρατζουνιά και είναι άχρηστα!
yiah Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 fadasou na exeis katebasei kai na exeis plirosei 10000 kommatia (pou pairnei to ipod) kai na sou glistrisei kai na pesei egfaliko kai efragma tin idia stigmi!!
hugelacky Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Κασσέτα εμπορίου προσωπικά ποτέ δεν είχα πάρει, την θεωρούσα πολύ "μούφα" σαν φορμά! Άσχημη ποιότητα ήχου η οποία εξαρτόνταν άμεσα από το πόσο καθαρή ήταν η μαγνητική κεφαλή του κασσετοφώνου που τις έπαιζε, και έπειτα μετά από λίγο καιρό έφθινε σημαντικά, πολύ μικρό εξώφυλλο, και γενικά όταν υπήρχαν τα βινύλια, οι κασσέτες δεν πιάναν μια μπροστά τους! :razz: Αυτό που κάναμε ως πιτσιρίκια όμως με άγραφες κασσέτες ήταν το tape trading! Οι συλλογές με τραγούδια που γράφαμε ο ένας στον άλλο, τα όμορφα γυμνασιακά χρόνια! Η ιεροτελεστία με την οποία γίνονταν η επιλογή των κομματιών, η αλληλουχία αυτών, η "μιξαρισμένη" εγγραφή ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στα κομμάτια, και γενικά η όλη διαδικασία ήταν κορυφαίο σκηνικό κατά την άποψή μου που δεν αντικαθίσταται με τίποτα με τα σημερινά mp3 cd's! Τότε τα τραγούδια τα βρίσκαμε πιο δύσκολα απότι σήμερα, είτε από βινύλια φίλων, είτε από το ραδιόφωνο (ας είναι καλά ο Πετρίδης :wink: ) Θυμάμαι στην γειτονιά (επαρχεία έμενα) ήταν ένας φίλος ο οποίος στην 3η γυμνασίου είχε 400-500 βινύλια! Αν είναι δυνατόν! Και όλα δικά του, όχι από γονείς κτλ! Το άτομο ανέβαινε κάθε 2ο σαββατοκύριακο μοναστηράκι και έπαιρνε ποσότητες! Να'ναι καλά όμως το παλικάρι μου δάνειζε ότι ήθελα!
Cristina Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Δεν ξέρω τι λέτε εσείς... Αλλά εγώ τις κασετούλες μου τις φυλάω προσεκτικά γιατί είναι γεμάτες αναμνήσεις. Θα είναι καμιά 200ριά οι οποίες γράφτηκαν από τα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης. Κυρίως τον TOP FM (πλέον Banana FM ). Δύσκολα να πετύχεις ολόκληρο τραγούδι μέσα και πολύ συχνά θα βρεις τραγούδια 2 και 3 φορές. Πάντα ήταν έτοιμη η κασέτα με το record και το pause πατημένα ώστε ανα πάσα στιγμή, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου (που το ραδιοκασετόφωνο ήταν πάνω από το κεφάλι μου ), να ηχογραφήσω το τραγούδι που κυνηγούσα. Μπορεί πρακτικά να έχει πεθάνει η κασέτα (όπως και το βινύλιο, αν και όχι τόσο πολύ), όμως δε νομίζω πως την έχουμε ξεχάσει. Βέβαια κάποτε θα πεθάνει και το CD κι εμείς πάλι εδώ θα ήμαστε να του κάνουμε μνημόσυνο...
TheBoyFromSalina Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Οι αναμνησεις ποτε δεν πεθαινουν Αυτα ειναι κειμηλια πλεον. Χαιρομαι πολυ που ειχα τη φαεινη ιδεα να πατησω το πορτοκαλι κουμπακι στο φορητο κασετοφωνακι που μου ειχαν κανει δωρο οταν ημουν 7. Ετσι σημερα εχω πολλα ηχητικα ντοκουμεντα εκεινης της εποχης, Και δε μιλαω για μουσικη η "μιξαρισμένη" εγγραφή ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στα κομμάτια, Θυμαμαι σε πολλους δεν αρεσε αυτο και τις θελαν "επαγγελματικες" τις κασετες τους, με τα κενα τους και τα ολα τους. Εγω συνεχιζα να τα γραφω σα mix. Aκομα και σημερα βαριεμαι τα κενα αναμεσα στα tracks του cd.
theobabis Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Πάντα ήταν έτοιμη η κασέτα με το record και το pause πατημένα ώστε ανα πάσα στιγμή' date=' ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου (που το ραδιοκασετόφωνο ήταν πάνω από το κεφάλι μου ), να ηχογραφήσω το τραγούδι που κυνηγούσα. [/quote'] Ax Cris τι μου θυμισες τωρα...
Spyweirdos Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Κασσέττα και βινύλιο, είναι αυτά που μπορούν να αντέξουν πάαααααααααρα πολλά χρόνια. Στην κασσέττα κάνεις μονταζάκι με το σελοτέιπ! Στο βινύλιο' λίγο να κολλήσει, με ένα απαλό άγγιγμα προχωρά το τραγούδι κανονικά! Με τα cd δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα! Μια γρατζουνιά και είναι άχρηστα! de nomizo....mousiako pragma ine kai ta dio pou proaneferes...iparhoun merikoi romadikoi pou agorazoun akoma vinilia alla gia kaseta---> kanis... ihan apesio iho oi kassetes telios halia eftihos ego leo pou eksafanistikan..
Godfath3r Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Μπορεί να είναι άθλιο ώς ποιότητα το μέσο αλλά σίγουρα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για όλους μας... Πόσες φορές έχουμε (σαν γυμνασιόπαιδα!) γράψει σε κοπέλα μία κασσέτα με μπαλάντες?
Alt3rnative Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Wraia!Na anoiksoume ki ena topic gia ta grammofona ki allo ena tis kantades pou kanan oi pappoudes mas!!:PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
vagpap Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2005 Πόσες φορές έχουμε (σαν γυμνασιόπαιδα!) γράψει σε κοπέλα μία κασσέτα με μπαλάντες? Όχι πολλές, μόνο για τις καλύτερες... ;-) Πάντως η κασσετούλα ήταν ότι έπρεπε για ηχογραφήσεις της στιγμής, πχ πρόβες σε σπίτια, παρτάκια, μλκιες σε εκδρομές κλπ κλπ κλπ. Τώρα είναι ολόκληρη διαδικασία και θες και pc... Με ένα καλό κασσετόφωνο πάντως, κασσέτες χρωμίου ή μετάλλου δεν είναι τόσο χάλια, ακούγονται. Καλό το HiFi και το HighEnd αλλά η μουσική είναι που μετράει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.