Προς το περιεχόμενο

I Ηeart Huckabees

Em_Zed

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν ξέρω κατά πόσο έγινε γνωστή στην χώρα μας όταν προβλήθηκε αυτή η ταινία, αλλά με τον τίτλο "Το νόημα της ζωής και πως να το χάσετε" που της έδωσαν, δεν νομίζω να αποτέλεσε ακριβώς αυτό που λέμε εισπρακτική επιτυχία.

Και είναι κρίμα. Την ταινία την διάλεξα από το ράφι γιατί με τράβηξε το εξώφυλλο.

hh2.jpg

ΟΚ, και το καστ. Jason Schwartzman, Dustin Hoffman, Lili Tomlin, Mark Wahlberg, Naomi Watts, Isabelle Hypert, Jude Law. Από την περίληψη στο κουτάκι δεν κατάλαβα και πολλά και επειδή βιαζόμουνα, είπα, άντε, ας το πάρουμε κι αυτό, να δούμε τι θα δουμε.

Στην αρχή δεν ξέρεις τι βλέπεις. Κάπου χάνεσαι. Και φταίει το σενάριο. Κάτι σε Charlie Kauffman, αλλά στο πιο φιλοσοφικό του. Βλέπεις, η ταινία έχει φιλοσοφικό υπόβαθρο, αφού προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα, ποιος είμαι και που πάω. Μ΄αυτό το ερώτημα, περίπου, ξεκινάει και ο ήρωας, ο Αλμπερτ, γι αυτό και απευθύνεται σε ένα ζευγάρι υπαρξιακών ντέτεκτιβς, με κάπως... παράξενες τεχνικές. Και στο σημείο αυτό βλέπεις και τις παράξενες τεχνικές του σκηνοθέτη. Ονειρικές σεκάνς με πολλά πρόσωπα να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται, κεφάλια να κόβονται και πόδια να κομματιάζονται... Μην ανησυχείς, είναι αναίμακτα, γιατί ειναι στην φαντασία του πρωταγωνιστή.

Και κάπου εκεί καταλαβαίνεις οτι αυτό που παρακολουθείς είναι κάπως διαφορετικό. Γνωρίζεις και άλλους ήρωες, τον πυροσβέστη Τόμυ, παθιασμένος με την κατανάλωση πετρελαίου από την ανθρωπότητα, το ψώνιο Μπραντ που θέλει να πάρει την θέση του Αλμπερτ, την κοπέλα του Ντον, πανέμορφη και βολεμένη, τουλάχιστον στην αρχή, την αινιγματική Κατρίν, πολέμιο των τεχνικών των υπαρξιακών ντέτεκτιβς. Όλοι αυτοί μπερδεύονται, καθώς προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι και τι θέλουν. Τόσο διαφορετικοί και τόσο ίδιοι, όπως συνειδητοποιεί ο πρωταγωνιστής κάποια στιγμή.

Η ταινία μπορεί σε ξαφνιάζει με ευχάριστο τρόπο γιατί σε βάζει στο τριπάκι του να προσπαθείς κι εσύ ν'απαντήσεις στα ερωτήματα που βασανίζουν τους πρωταγωνιστές. Γιατί έχει πηγάιο και αυθόρμητο γέλιο σε μερικές σκηνές. Γιατί οι ερμηνείες είναι απολαυστικότατες, ειδικά από τον Whalberg. Γιατί η μουσική της θυμίζει κάτι από παλαιότερες εποχές και δένει πολύ καλά με το ύφος της, ειδικά το βασικό tune της είναι απόλυτα εθιστικό. (Προσωπικά, το σιγοτραγουδούσα για ώρες αργότερα)

Η ταινία μπορεί να σε ξαφνιάσει με δυσάρεστο τρόπο με το σενάριό της. Με προτάσεις του στυλ "Θα δεχτώ τη μοναξιά μου και θα μπω πιο βαθιά στην ανυπαρξία" ίσως να ξενίσει αυτούς που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους...δηλώσεις. Προσπαθείς να καταλάβεις αυτό που μόλις άκουσες, χάνοντας την επόμενη πρόταση που ίσως να είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη, ειδικά αν περιέχει και την λέξη meaninglessness !!! Αλλά από ένα σημείο και μετά μπορείς να επιλέξεις αν θες να συνηθίσεις και να καταλάβεις τι στο καλό γίνεται ή αν θες να σταματήσεις να παρακολουθείς.

Όπως και να'χει, το τέλος της ταινίας, είναι πολύ πιθανό να σε βρει με ένα χαμόγελο στα χείλη. Χωρίς να μπορώ να σου εξηγήσω γιατί, έχεις μια ευχάριστη αίσθηση, όχι τόσο γιατί οι πρωταγωνιστές λύνουν όλα τα προβλήματά τους, αλλά γιατί έχουν δημιουργήσει μια ωραία, παράξενη, λίγο παράλογη ατμόσφαιρα και για λίγο έχεις μπει κι εσύ μέσα της.

Αν κάποια στιγμή βρεθείς στο dvdclub και δεν ξέρεις τι να πάρεις, δοκίμασέ την. Που ξέρεις, μπορεί και να σ'αρέσει...

http://www.imdb.com/title/tt0356721/

http://www2.foxsearchlight.com/huckabees/

Δημοσ.

krima na min exei sxoliasei kanenas.

to eida me high expextations prin kana mina.

kapws omws den mou ekatse poly kala. as eksigisw:

apo ermineies itane normal to epipedo, mono o Whalberg ksexwrize.

i tainia itane ligo xameni ston kosmo tis gia mena, to thema katholou endiaferon,

ta skinothetika tertipia tpt to spoudaio, oi thewries tis poly tsixlofouska

kai mono oi krymmenoi cinefil skopoi tis agiazan ta mesa.

den gelasa, den provlimatistika, den endiaferthika (ayto einai kai to apogoiteytiko)

asxeta to poso kaloproaireta tin eida kai poso high expectations eixa otan

diavaza oti o skinothetis anikei sta myala kai sti genia film makers typou

wes anderson, spike jonze ki etsi.

logika th' aresei se arketous pou goustaroun ayti tin kasta skinothetwn

(egw tin latreyw), alla gia kapoio logo den mou ekatse kala i ximeia me tin tainia.

sorry! kolokythopita :) ...

Δημοσ.

Κρίμα, κρίμα, αλλά τι να κάνουμε ρε ακού, να τους βάλουμε με το ζόρι?...

Η ταινία φυσικά και ήταν χαμένη στον κόσμο της, αφού προσπαθεί να προσεγγίσει ένα θέμα που για τον καθένα μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική ερμηνεία, αυτό του ποιος είμαι, που πάω κτλ.

Έλα ρε ακού...μη μου πεις οτι η σκηνή που κοιτάνε κάτι κομμάτα ανάμεσα στα χέρια τους δεν σου άρεσε. Δεν έχεις ζήσει ποτέ σου να μιλάς με κάποιον και να φαντάζεσαι/βλέπεις διάφορα? Εμένα αυτα τα τρικς κάπως μ'αρεσαν..

Τώρα για το γέλιο, δεν με παίρνει να πω τίποτα, γιατί όπως είπες κι εσύ, κολοκυθόπιτα. Κι αν θυμάσαι κι απο προηγούμενο ποστ που συναντηθήκαμε και είπες το ίδιο, η απάντηση μου ήταν, περί ορέξεως ! Οπότε, νο κόμεντ.

Σίγουρα η ταινία δεν είναι μια κλασική ταινία που παίρνεις για παρασκευή βράδυ, και σίγουρα μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς. Αλλά τουλάχιστον είναι διαφορετική με ένα δικό της μοναδικό τρόπο..κι έχει κι ωραία μουσική. Ε;

Α, και σευχαριστώ για την απάντηση. Λίγο ήθελα ακόμα να γραφτώ με νέο νικ για να απαντήσω !! :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...