Προς το περιεχόμενο

11 χρόνια και κάτι χωρίς το θεό.

nzeppos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πιστεύω οι περισσότεροι στην Ελλάδα βράδυ το έμαθαν, αφού είχε νυχτώσει (το ίδιο κι εγώ). Ο θάνατός του ανακοινώθηκε γύρω στις 6.30μμ τοπική ώρα. Τεράστιο το σοκ. Τα μόνα αντίστοιχα που θυμάμαι ήταν με το θάνατο του Ντράζεν (βράδυ στις ειδήσεις) και την ανακοίνωση του Magic για HIV/AIDS (μεσημέρι με το που γύρισα από το σχολείο).

Μάλιστα η είδηση για τον Άιρτον πρέπει να ήρθε εντελώς από το πουθενά, ενώ το τρακάρισμα είχε γίνει 4 ώρες νωρίτερα. Λόγω του γενικού χάους εκείνης της αποφράδας μέρας με τα πολλαπλά συμβάντα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του αγώνα λίγοι στην πίστα είχαν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Δεν θυμάμαι αν ο συγκεκριμένος αγώνας είχε ζωντανή μετάδοση στην Ελλάδα. Από τη μία το τηλεοπτικό ενδιαφέρον είχε πέσει πολύ τα προηγούμενα χρόνια λόγω της παντοκρατορίας των (ημιαυτόματων) Williams, από την άλλη ήταν ακόμα αρχή της σεζόν, οπότε έχω την εντύπωση ότι δεν είχαν εξασφαλισθεί τηλεοπτικά συμβόλαια.

Γιατί θυμάμαι να διαβάζω αργότερα στους 4 Τροχούς ότι ένα από τα "καλά" των δυστυχημάτων της Ίμολα ήταν ότι ανανέωσε το ενδιαφέρον του κόσμου για την F1 και τα τηλεοπτικά δίκτυα έσπευσαν άμεσα να ξεκινήσουν ζωντανές μεταδόσεις. Τώρα πόσο σωστά ή λάθος τα θυμάμαι μετά από 30 χρόνια είναι άλλη ιστορία...

ps: κυκλοφόρησε πριν λίγες ώρες το trailer για την νέα σειρά του Netflix για τον Άιρτον. Κρατάω πάρα πολύ μικρό καλάθι, αλλά μακάρι να βγει κάτι αξιοπρεπές.

2 hours ago, phanispal said:

Larger than life περσόνα.

Άραγε θα απομυθοποιεί ποτέ;

Θεωρώ πως όχι όσο υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με το άθλημα και την ιστορία του. Όπως δεν απομυθοποιήθηκε ο Βιλνέβ, ο Τζιμ Κλαρκ, ο Ασκάρι κλπ. Απλώς όσο περνάει ο καιρός οι νεότερες γενιές που δεν τους πρόλαβαν, τους θυμούνται κάπως λιγότερο. Η διαφορά με τον Άιρτον όμως είναι ότι υπάρχει άφθονο τηλεοπτικό υλικό, πάμπολλα ντοκιμαντέρ, ένα ολόκληρο έθνος από πίσω του και ένα ίδρυμα που κάθε χρόνο βοηθάει δεκάδες χιλιάδους δασκάλους και εκατομμύρια παιδιά στη Βραζιλία. Επίσης ευτύχησε να ζήσει σε μια εποχή που η προβολή ήταν μεγαλύτερη από των προηγουμένων, οπότε σε κάθε γωνιά του πλανήτη το όνομά του έγινε μεγαλύτερο από το ίδιο το άθλημα.

Και όπως λέει και το σύντομο αφιέρωμα της F1 που ανέβηκε πριν 1 ώρα και στο οποίο μιλάει μόνο η αδερφή του: 

Ayrton Senna's Legacy Will Live Forever

Επεξ/σία από nzeppos
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 211
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από τις σπάνιες φορές που έχω κλάψει έτυχε οι δύο να είναι το 1994. Πρώτα το βράδυ της Πρωτομαγιάς όταν στις ειδήσεις άκουσα τον θάνατο του Άιρτον (λες και με χτύπησε ρεύμα ήταν) και λίγους μήνες αργότερα όταν ο Μπάτζιο έχασε το πέναλτι στον τελικό του μουντιάλ. 

Ίσως ο μοναδικός Βραζιλιάνος που είχα στην καρδιά μου. Μπορεί να οφείλεται και στο ότι δεν έμοιαζε με την πλειοψηφία του λαού του που δεν μου ταιριάζει κιόλας. 

Πέρα από το θεϊκό ταλέντο του είχε και κάτι στην ψυχή του, μία ανησυχία που αποτυπωνόταν στο μελαγχολικό του βλέμμα 

image.png.3a3f9baa78d5ee2b441429b1284e6f79.png

Επεξ/σία από liakinen
  • Like 3

Καλα τα θυμασαι nzeppos.

Πασχα στο εξοχικο. Με χιονακια στο RTL . Μετα το ατυχημα εκλεισα την τηλεοραση και συνεχισα το παιχνιδι.

Και το χαστουκι ηρθε στην ειδηση με τον Δρακακη...Θυμαμαι ελεγα ενα Τι?

Τι ειπε?

Τι?

Αυτο και η μητερα μου να πιανει στο στομα της....

Ολα εχουν σφηνωσει στο μυαλο και δεν νομιζω να φυγουν ποτε.

Τον επομενο αγωνα του Μονακο τον εδειξε κανονικα η ΕΡΤ2.

Αυτο το ανεβασα προχθες. Απο τον τοτε ΣΚΑΙ

• Like 2

Δε θυμάμαι αν το έχω γράψει πιο πριν, το μόνο aspect του χαρακτήρα του που δε μπορώ να κατανοήσω, είναι η λατρεία που είχε για το θεό.

Θα μου πεις πολλοί Βραζιλιάνοι είναι έτσι, αλλά αυτός δεν ήταν σαν τους πολλούς. Πέρα από πολύ ισχυρή προσωπικότητα, ήταν μορφωμένος και μεγάλωσε σε εύπορη οικογένεια. Απείχε δηλαδή απ' το μέσο ομοεθνή του που μπορείς να καταλάβεις πιο εύκολα γιατί στρέφεται στη θρησκεία. Θα μου πεις, η μάνα του τον μεγάλωσε έτσι, but still.

• Like 1
  • Haha 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, ASFE said:

Και το χαστουκι ηρθε στην ειδηση με τον Δρακακη...Θυμαμαι ελεγα ενα Τι?

Τι ειπε?

Τι?

Αυτο και η μητερα μου να πιανει στο στομα της....

Ολα εχουν σφηνωσει στο μυαλο και δεν νομιζω να φυγουν ποτε.

Ναι ρε φίλε, φοβερό σοκ. Εμένα μου το είπε η μάνα μου με το που γύρισε από τη δουλειά της, που φαινόταν σοκαρισμένη ενώ δεν είχε παρακολουθήσει ούτε έναν αγώνα F1 ή γενικά μηχανοκίνητου αθλητισμού στη ζωή της. Σε όλο τον πλανήτη το ίδιο πράγμα πρέπει να συνέβη εκείνο το απόγευμα. Σκέψου σήμερα (χτύπα ξύλο!) να πάθαινε το ίδιο ο Χάμιλτον ή ο Φερστάπεν ή ο Αλόνσο κλπ. Θα γινόταν μεν χαμός στα social media από σχετικούς και άσχετους, αλλά καμία σχέση με την επίδραση που είχε ο χαμός του Άιρτον.

1 hour ago, phanispal said:

Δε θυμάμαι αν το έχω γράψει πιο πριν, το μόνο aspect του χαρακτήρα του που δε μπορώ να κατανοήσω, είναι η λατρεία που είχε για το θεό.

Άρρηκτα δεμένη η προσωπικότητα του Άιρτον με αυτή την λατρεία, είτε εξηγείται είτε όχι. Κάτι φυσικά που προβλημάτιζε αρκετά τους υπόλοιπους οδηγούς, σε σημείο που ο Prost είχε πει ότι εξής καταπληκτικό (νομίζω υπάρχει και στο ντοκιμαντέρ Senna) : 

Ayrton has a small problem, he thinks he can't kill himself, because he believes in God and I think it is pretty dangerous for other drivers

Νομίζω έχει μείνει στην ιστορία το περιστατικό την ημέρα του μοιραίου αγώνα, που το πρωί ο Άιρτον άνοιξε τη Βίβλο για να διαβάσει ένα εδάφιο στην τύχη και υποτίθεται αυτό που πέτυχε ήταν ότι ο Θεός θα του έκανε το μεγαλύτερο δώρο (που είναι ο ίδιος ο Θεός). Όλα αυτά δείχνουν το πόσο ξεχωριστός είναι ο θρύλος του σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο οδηγό, έστω και αν όλα του τα στατιστικά του έχουν από τότε ξεπεραστεί.

Επεξ/σία από nzeppos

4 ώρες πριν, nzeppos είπε

Θεωρώ πως όχι όσο υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με το άθλημα και την ιστορία του. Όπως δεν απομυθοποιήθηκε ο Βιλνέβ, ο Τζιμ Κλαρκ, ο Ασκάρι κλπ. Απλώς όσο περνάει ο καιρός οι νεότερες γενιές που δεν τους πρόλαβαν, τους θυμούνται κάπως λιγότερο

Μα ακριβως οι νεες γενιες θα τον απομυθοποιησουν.
Παρε παραδειγμα Bird vs James.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Στις 1/5/2024 στις 4:25 ΜΜ, StamTheMan είπε

Μα ακριβως οι νεες γενιες θα τον απομυθοποιησουν.
Παρε παραδειγμα Bird vs James.

δεν μπορει να απομυθοποιηθει ο σενα.      ηταν Ο θεος  της F1 ,  δεν ειχε αντιπαλο  , κανεις δεν τον επιανε   ηταν ο απολυτος οδηγος . και σαν χαρακτηρας .   οδηγος που απο 14 ος εβγαινε πρωτος  , που οταν εβρεχε φοβοντουσαν ολοι , αλλα ο σενα  ηταν η χαρα του .  ειχε απιστευτα skills , χωρις ηλεκτρονικα μεσα  , ο προστ μπροστα του ηταν παντα ο χαμενος.    δεν υπηρχε ανταγωνισμος. μονο ζηλεια , και λατρεια.   

• Like 1

1 ώρα πριν, salvador_ είπε

δεν μπορει να απομυθοποιηθει ο σενα. 

Αμα δεν τον εζησαν,θα απομυθοποιηθει.
Οπως και Πελε , Bird,  Agostini και καθε αλλο αθλητη που μεσουρανουσε καποτε.

13 ώρες πριν, StamTheMan είπε

Αμα δεν τον εζησαν,θα απομυθοποιηθει.
Οπως και Πελε , Bird,  Agostini και καθε αλλο αθλητη που μεσουρανουσε καποτε.

Αυτό ακριβώς είχε πει ο Jordan σε μια συνέντευξη.

Ότι 2 γενιές μετά, που δεν σε έχουν ζήσει επί του έργου, το legacy τείνει να εξαφανίζεται. Να μη μιλήσουμε για παρακάτω γενιές.

• Thanks 1

Μάλλον έτσι είναι.

Και όλοι οι παλιοί παύλα boomers καταλήγουν να χαρακτηρίζονται νοσταλγικοί αρχαιολάγνοι που έχουν μείνει πίσω και δεν ξέρουν πώς παίζεται πλέον το (εκάστοτε) παιχνίδι.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...