Προς το περιεχόμενο

AGP 2x ή 4x

abakas7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Έβαλα πριν λίγο καιρό μια κάρτα γραφικών Ati Radeon 9600 στα 256ΜΒ. Στα BIOS το AGP είναι ρυθμισμένο στο 4x αλλά στο Catalyst Center μου λέει ότι το AGP είναι 2x. Τελικά με τι ταχύτητα δουλεύει η κάρτα? Χάνω σε απόδοση? Αν ναι, τι να κάνω για να το διορθώσω αυτό? Στο Catalyst Center έχει ένα slider για να ρυθμίσεις manually το AGP και είναι ρυθμισμένο στο 2x. Να δοκιμάσω να το σύρω στο 4x? Μήπως αποσταθεροποιήσω το σύστημά μου?

Το σύστημά μου είναι αυτό που φαίνεται στην υπογραφή μου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δημοσ.

agp 2x i' 4x ????oles oi kainourgies kartes douleuoun se agp 8x !!! oxi apla xaneis alla ousiastika i karta paei psilo axristh.prepei na to anebaseis se agp 8x.dokimase na baleis tous teleutaious drivers tis kartas k tous teleutaious drivers tis mobo sou.etsi logika tha ftiaksei k tha paei se agp 8x

Δημοσ.

ΌΧΙ XVIPES

Δεν είναι καθόλου άχρηστη.

4x με 8x η διαφορά στις επιδόσεις ( με την ίδια κάρτα, στο ίδιο σύστημα πάντα ) είναι 3-4%.

Κάτι μου λέει πως ο φίλος μας εδώ δεν έχει περάσει τους drivers του chipset του Motherboard.

Δημοσ.

Πράγματι στο manual της motherboard λέει ότι υποστηρίζει 4x. Πρέπει λοιπόν να περάσω drivers? Ποιούς ακριβώς drivers? Μπήκα στο http://www.viaarena.com αλλά στη σελίδα για downloading drivers δεν είδα κάτι σχετικό με το AGP...

Δημοσ.

Δεν λέει AGP.

Τους τελευταίους ( νεότερους ) Hyperion κατεβάζεις.

ΈΠειτα uninstall VGA drivers, next install Via Hyperion.

Restart pc.

Install vga drivers.

Δημοσ.

Ευχαριστώ billpeppas (και τους υπόλοιπους που ενδιαφέρθηκαν να απαντήσουν). Θα δοκιμάσω αυτά που γράφεις και θα ποστάρω τα αποτελέσματα.

Δημοσ.

Φίλε billpeppas έκανα ακριβώς ότι μου είπες αλλά δυστυχώς το Catalyst Center επιμένει να λέει 2x. Δεν ξέρω αν υπάρχει κατι άλλο που θα μπορούσα να δοκιμάσω. Ευχαριστώ πολύ πάντως.

Δημοσ.

Οκ, όπως είπες το έβαλα στο 4x, έκανε επανεκκίνηση και το δέχτηκε μία χαρά. Είδα και κάποια βελτίωση στην απόδοση. Λογικά δεν είναι κακό για το pc αν το αφήσω στο 4x έτσι? Και επιτέλους δεν μου λέει το SisoftSandra ότι δεν αξιοποιείται στο μέγιστο το data transfer. Μήπως να ενεργοποιήσω και το AGP Write στο Catalyst Center? Επίσης ανέβασα στα ΒΙΟS το AGP Aperure Size στα 256ΜΒ (έχω 640ΜΒ RAM).

Δημοσ.

ότι μπορούσες να κάνεις το έκανες.

Και άλλο optimization στο σύστημά σου να κάνεις, δεν θα κερδίσεις κάτι το σοβαρό.

Δημοσ.
Οκ, όπως είπες το έβαλα στο 4x, έκανε επανεκκίνηση και το δέχτηκε μία χαρά. Είδα και κάποια βελτίωση στην απόδοση. Λογικά δεν είναι κακό για το pc αν το αφήσω στο 4x έτσι? Και επιτέλους δεν μου λέει το SisoftSandra ότι δεν αξιοποιείται στο μέγιστο το data transfer. Μήπως να ενεργοποιήσω και το AGP Write στο Catalyst Center? Επίσης ανέβασα στα ΒΙΟS το AGP Aperure Size στα 256ΜΒ (έχω 640ΜΒ RAM).

Γύρισε το agp aperture size στα 128ΜΒ, δεν έχει νόημα ο οδηγός της κάρτας γραφικών δεν θα αφήσει να χρησιμοποιήσεις παραπάνω ούτως ή άλλος.

Ο λόγος που δεν είδες και καμιά τρομερή διαφορά μεταξύ AGPx2 και AGPx4 είναι το εύρος μνήμης της μνήμης του συστήματος σου και του κεντρικού επεξεργαστή σου. Και AGPx8 να υποστήριζε η μητρική με αυτή την μνήμη και αυτόν τον επεξεργαστή δεν θα έβλεπες καμιά διαφορά.

Δημοσ.

Μάλιστα, ευχαριστώ billpeppas και Ailuros. Επειδή έχω επίγνωση ότι το σύστημά μου είναι ξεπερασμένο, απλά ήθελα να ξέρω, αν έχω κάνει το καλύτερο δυνατόν. Ήδη είμαι πολύ ευχαριστημένος που σε αυτόν τον υπολογιστή μπορώ και τρέχω παιχνίδια όπως FIFA 2005, NFSU2, DOOM3 κλπ με αρκετά καλή απόδοση. Απλά ήθελα να ξέρω αν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω. Κάτι τελευταίο: στα BIOS έχει μια επιλογή που λέει "Top Performance" και είναι disabled. Στο manual λέει: If you wish to maximize the performance of your system, set “Top Performance” as “Enabled”. Να δοκιμάσω να το βάλω enabled ή υπάρχει κανένας κίνδυνος? (υπερθέρμανση κλπ.) Επίσης λέω να κατεβάσω το τελευταίο Catalyst Center γιατί με αυτό που έχω όταν μπαίνω στα Windows στιγμιαία μου αναβοσβήνει η οθόνη.

Δημοσ.

Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς αλλάζει η εν λόγω ρύθμιση στο BIOS, αλλά μαντεύω ότι το BIOS ίσως να βάζει πιο επιθετικούς χρονισμούς όσον αφορά την μνήμη.

Προσωπικά δεν θα το συνιστούσα, άλλωστε το κέρδος και εδώ θα είναι μικρό και βάζεις και σε κίνδυνο την κεντρική μνήμη (αν το παραπάνω ισχύει).

Το πρόβλημα με το εύρος του διαύλου AGP είναι κοινό στα περισσότερα συστήματα, για αυτό και σπάνια εμφανίζονται διαφορές επιδόσεων μεταξύ AGPx4 και AGPx8 και στις πιο καλές περιπτώσεις. Ο περισσότερος κόσμος συνήθως μπερδεύεται και θεωρεί αυτόματα ότι αφού το δεύτερο έχει μεγαλύτερο αριθμό και μεγαλύτερο θεωρητικό εύρος διαύλου, αυτόματα θα κάνει και τρομακτικές διαφορές.

Για να στο περιγράψω διαφορετικά, το εύρος διαύλου AGP μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά μεταξύ AGPx2 και AGPx4 στα σημερινά συστήματα (και κατά πολύ λίγο μεταξύ 4 και 8 ), αλλά μόνο στις περιπτώσεις που η κάρτα γραφικών ξεμένει από μνήμη και αναγκάζεται να περάσει δεδομένα (όπως δεδομένα υφών) μέσα από τον διαύλο στην κεντρική μνήμη του συστήματος.

Καταλαβαίνεις ότι το εύρος του διαύλου είναι κατά πολύ μικρότερο από το εύρος μνήμης μιας οποιασδήποτε σημερινής κάρτας γραφικών και άρα το ΑGP texturing όχι μόνο αποφεύγεται από τα παιχνίδια σαν ο διάολος το λιβάνι (όταν αυτό είναι εφικτό), αλλά είναι και κατά πολύ πιο αργό από το να επεξεργαστεί μια κάρτα τα δεδομένα στην δική της μνήμη. Στην δική σου περίπτωση δεν τίθεται καν προς το παρών θέμα agp texturing γιατί η κάρτα σου έχει 256MB μνήμη. Oυσιαστικά για την ζωή της καρτούλας δύσκολα θα ξεμένει από μνήμη και μάλλον απίθανο θα είναι να χρειαστεί να κάνει agp texturing το σύστημα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τόσο μνήμη στις μικρές και μεσαίες κάρτες δεν είναι υπερβολή. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που συνεισφέρουν σε αυτές τις περιπτώσεις για να το ξετυλίξει κανείς το κουβάρι σε 5 γραμμές.

Τέλος αν τρέχεις σε αναλύσεις μέχρι 1024*768*32, θα σου συνιστούσα να δοκιμάσεις τα περισσότερα παιχνίδια σου με εξομάλυνση και ανισοτροπικό ενεργοποιημένα. Τον αριθμό δειγμάτων θα τον καθορίσεις ανάλογα με τις επιδόσεις. Μπορεί μεν να είναι περιορισμένο το σύστημά σου από άποψης επεξεργαστή και μνήμης, αλλά λόγω του ότι είναι CPU limited μπορείς να εκμεταλλευτείς τον περιορισμό αυτό άνετα.

Δημοσ.

Ναι, πράγματι τα περισσότερα παιχνίδια τα τρέχω σε 1024x768x32. Άρα θα ανεβάσω smoothing και anisotropic filter (σωστά?)

Όταν λες να καθορίσω αριθμό δειγμάτων τι εννοείς και πως γίνεται αυτό;

Επίσης αν θες σε παρακαλώ εξήγησέ μου πιο αναλυτικά τι εννοείς με αυτό:

Μπορεί μεν να είναι περιορισμένο το σύστημά σου από άποψης επεξεργαστή και μνήμης, αλλά λόγω του ότι είναι CPU limited μπορείς να εκμεταλλευτείς τον περιορισμό αυτό άνετα.

Ευχαριστώ! :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...