Προς το περιεχόμενο

ΦΠΑ και ΟΤΕ

midnight_man

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εγώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας, για μια υπηρεσία που έκανα πριν από 01/04/2005, αν έκοβα το τιμολόγιο (ΑΠΥ) στον πελάτη 31/03/05 θα έβαζα ΦΠΑ 18%, ενώ αν την έκανα μετά θα έβαζα 19%. Είναι πολύ απλό, το ίδιο ισχύει και για τον ΟΤΕ και τους λοιπούς. Έτσι εξηγείται ότι όλοι που έκαναν πληρωμές σε ανθρώπους με δελτία παροχής υπηρεσιών σκίστηκαν να προλάβουν το τέλος Μαρτίου, ώστε να πληρώσουν ΦΠΑ 18%. Τέλος για αυτούς που κόβουν τα δελτία, δηλαδή αυτούς που παρέχουν την υπηρεσία, ΦΠΑ 18% ή 19% τους είναι αδιάφορο γιατί τους το καταβάλει ο πελάτης, και μετά το αποδίδουν στην εφορία.

Δημοσ.
Τέλος για αυτούς που κόβουν τα δελτία, δηλαδή αυτούς που παρέχουν την υπηρεσία, ΦΠΑ 18% ή 19% τους είναι αδιάφορο γιατί τους το καταβάλει ο πελάτης, και μετά το αποδίδουν στην εφορία.

Σωστό αυτό. Ο ΟΤΕ νομίζω ότι προσπάθησε να προλάβει και αυτός την αυξηση για 2 λόγους

1. Για πολιτικούς λόγους ώστε να προλάβει τέτοιου είδους διαμαρτυρίες από πελάτες

2. Και εσένα ως ελευθερο επαγγελματία φαντάζομαι ότι συμφέρει το 18% παρά το 19% γιατί συχνά τα τιμολόγια εξοφλούνται αργότερα (με πίστωση) οπότε πρέπει να έχεις το ΦΠΑ με δικό σου κεφάλαιο μέχρι να εισπράξεις. Έτσι φαντάζομαι και ο ΟΤΕ να ήθελε να προλάβει το 18% γιατί το 19% θα απαιτούσε μεγαλύτερη ρευστότητα.

Δημοσ.

Σε συνέχεια των παραπάνω, μου ήρθε από εργαζόμενο του ΟΤΕ το ακόλουθο mail, το οποίο νομίζω ότι ξεκαθαρίζει αρκετά τα πράγματα, και μάλλον κλείνει την κουβέντα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

>

> Δευτέρα 9 Μαϊου 2005 - Σχετικά με το θέμα επιβολής ΦΠΑ 19% στους λογαριασμούς του ΟΤΕ, διευκρινίζεται ότι:

>

> Η Εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών (ΠΟΛ. 1056 / 31.3.05), με την οποία δόθηκαν οδηγίες και διευκρινήσεις για την εφαρμογή από 1ης Απριλίου 2005 των νέων συντελεστών Φ.Π.Α., μεταξύ των άλλων, όρισε και τα παρακάτω:

>

> "Διευκρινίζεται ότι, για φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν από την 1.4.2005 και μετά, έστω και εάν αφορούν πράξεις, συμφωνίες κ.ά., μέχρι 31η Μαρτίου 2005 θα επιβαρυνθούν με τους νέους συντελεστές Φ.Π.Α., εφ΄ όσον ο χρόνος έκδοσής τους είναι από την 1.4.2005."

>

> Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο του ΥΠΟΟ όλοι οι λογαριασμοί του ΟΤΕ που εκδόθηκαν από την 1η Απριλίου και μετά, ανεξάρτητα της περιόδου χρήσης στην οποία αναφέρονταν, επιβαρύνθηκαν με το νέο συντελεστή Φ.Π.Α. (στην περίπτωση του ΟΤΕ 19%).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...